TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A szerda este megjelent rendelettel újabb segítséget kapnak a hazai sportklubok és -egyesületek. 

A cikk eredetileg az mfor.hu-n jelent meg. 

A Magyar Közlönyben megjelent egy friss rendelet, mely a sportolók munkajogi viszonyaira irányuló, veszélyhelyzetre vonatkozó változásokat rögzíti. Ezek értelmében a Magyar Labdarúgó Szövetség által kiírt versenyrendszerben szereplő sportszervezet a munkaviszony vagy megbízási jogviszony kereteiben foglalkoztatott sportolója vagy sportszakembere fizetését egyoldalúan csökkentheti. 

Ennek mértéke legfeljebb 70 százalék lehet, a bércsökkentés pedig a veszélyhelyzet idejére szólhat. 

Ugyanezt alkalmazhatják a kézilabda, vízilabda, röplabda, jégkorong, kosárlabda sportegyesületek, -klubok is. 

A rendelet sok esetben tűnik megkésettnek, hiszen számos klubnál megegyeztek már a fizetések csökkentéséről. Elsőként a diósgyőri focicsapatnál határoztak a fizetések 30 százalékos csökkentéséről, mely már április elsejétől életbe lépett. A borsodi klubot aztán újabbak követték, 20 százalékos fizetéscsökkentés volt

  • a Zalaegerszegnél, 
  • az MTK-nál, 
  • az FTC-nél, 
  • a Fehérvárnál.

Ad absurdum ez nem biztos, hogy valójában nagy könnyítést jelent a klubok költségvetése szempontjából. A Kisvárda FC sportigazgatója nemrég úgy nyilatkozott, a fizetéscsökkentéseknek nem sok értelme lenne. 

Egy 10-20 százalékos bércsökkentés olyan kevés a klub teljes büdzséjét tekintve, hogy azzal sokat nem tudnék segíteni - vélekedett Révész Attila a Reggeli Start műsorában arról, hogy a társadalmi elvárás ellenére miért nem csökkentik a játékosok fizetését Kisvárdán.

Siófok-mentő kormányrendelet

A megjelent rendelet legfontosabb része, hogy megteremti a lehetőséget arra, hogy a klubtulajdonosok egyoldalúan, lényegében az érintettek beleegyezése nélkül módosíthatják a fizetéseket. 

Ez vélhetően az NBII-ben szereplő Siófok vezetőségének jelenti a legnagyobb segítséget. A focisták ugyanis nem fogadták el a tulajdonos által javasolt 60-70 százalékos bércsökkentést, de az ezután felajánlott 50 százalékos megvágást sem, a játékosok maximum a bérük 30 százalékáról lennének hajlandók lemondani. 

A bércsökkentésnek ebben az esetben nagy tétje van, korábban a klub tulajdonosa úgy nyilatkozott, hogy ha a játékosok nem fogadják el a fizetéscsökkentést, akkor csődbe megy a klub. 

A kormány azonban jött és a vezetőség hóna alá nyúlva a jelek szerint megmentette a klubot. Ha szükség van rá, a végrehajthatják a 70 százalékos bércsökkentést is, hogy biztosított legyen a klub fennmaradása - ehhez a játékosok beleegyezésére nincs szükség. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Halálos járvány, piszkos anyagiak – célegyenesbe fordult Trump és Biden
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 12:49
Egybehangzó sajtóértékelések nyugodt, de pengeváltásokkal színesített volt a választások előtti utolsó elnökjelölti vita az Egyesült Államokban. Közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Biden előnye továbbra is jelentős Trumppal szemben.
Makro / Külgazdaság Covid: újabb 47 ember hunyt el itthon
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 09:26
Ezzel 1350 fölé nőtt a hazai áldozatok száma. 
Makro / Külgazdaság Szigorít az Orbán-kormány: már meccsekre is csak maszkban mehetünk
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 08:40
A szigorítás a sport- és szabadtéri rendezvényeket érinti.  
Makro / Külgazdaság Nem egyeztetett a PM a szakmával az áfabevallás-tervezetről
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 17:02
A Parlamentben elhangzottakkal ellentétben az áfabevallás-tervezettel kapcsolatban nem történt érdemi egyeztetés az Adótanácsadók Egyesületével. Nem voltunk részesei az áfabevallás-tervezetek kialakításának, annak a kommunikációkban megjelent adminisztrációcsökkentést jelentő hatását mindvégig kritikával illettük - ezt tartalmazza az egyesület lapunknak eljuttatott közleménye.
Makro / Külgazdaság Marhanyelvet és cápaharcsát is vettek TAO-ból a felcsúti focistáknak
Székely Sarolta | 2020. október 22. 16:46
Marhanyelvet, cápaharcsát és argentin marha húspogácsát is vásároltak Felcsúton TAO-pénzből, de egy Rimini utazást is sikerült közpénzből fedezni. Valaki pedig csúnya bakit vétett egy gyógyszerrendelésnél. A Demokratikus Koalíció által kiperelt számlákat laptársunk, az mfor.hu nézte át, összegezte és elemezte.
Makro / Külgazdaság Ezúttal nem okozott meglepetést Matolcsy György csapata
MTI | 2020. október 22. 15:59
Miután ötödik alkalommal is a 0,6 százalékos alapkamatnál 15 bázisponttal magasabb kamattal hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Olcsóbban lehetett új lakást venni szeptemberben
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 15:44
Szeptemberben az új és használt tégla építésű lakások ára is csökkent az előző három hónaphoz képest, országos átlagban a legnagyobb mértékű, 8,5 százalékos áresést az új építésű lakásoknál tapasztalták az Otthon Centrumnál.
Makro / Külgazdaság Ismét nőtt a kórházak adóssága
Kormos Olga | 2020. október 22. 15:29
Az egészségügyi intézmények tartozásai a Magyar Államkincstár honlapján megjelent friss tájékoztatás szerint szeptember végén 41,6 milliárd forintot tettek ki, ez az áprilisi adatokhoz képest már 13,1 milliárdos növekmény.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: középmezőny vagy átlag alatti? Müller Cecília és Gulyás Gergely így látja a magyar korona-helyzetet
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 15:14
Úgy tűnik, ahogy egyre több a napi áldozata a koronavírus-járványnak, úgy rövidülnek az operatív törzs beszámolói. Müller Cecília szerint a halálozások alapján a középmezőnyben vagyunk, de Gulyás Gergely ennél optimistább volt.
Makro / Külgazdaság Lebukott az észak-koreai diktátor: miért is akart szigetet venni Kelet-Afrikában?
Káncz Csaba | 2020. október 22. 14:49
A rezsim idegesen veszi a robbanás szélére került társadalom jelzéseit és maga is bűnözői tevékenységekbe kezd. De egy oknyomozó film most lebuktatta Phenjant és a svéd, valamint a dán külügyminiszter az ENSZ szankciós bizottságához fordul. Káncz Csaba jegyzete  
hírlevél