<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Negatív kamatlábat érvényesítenek a svájci frankon a lengyel bankok a pénzügyi stabilitási bizottság utasítására, de az árfolyamot nem rögzítik.

A KSF a lengyel pénzügyminiszter, a jegybank, a versenyfelügyelet és fogyasztóvédelmi hatóság (UOKiK), az országos banki felügyelet (KNF) képviselőiből áll. A testület kedd délután a svájci frank árfolyamának megugrásával kapcsolatos helyzetről tárgyalt a bankok képviselőivel.

A svájci frank múlt heti árfolyamküszöbének eltörlése után egyes lengyelországi bankok egyoldalúan, a negatív kamatlábat tiltó rendelkezéssel módosították a meglévő hitelszerződéseket. A KSF keddi utasítására ugyanakkor a bankok mégis alkalmazzák a nyereségüket csökkentő negatív svájci frank-kamatlábat.

Mateusz Szczurek pénzügyminiszter a tárgyalások után úgy nyilatkozott a TVN24 lengyel hírtelevíziónak, hogy a devizapiacon fennálló helyzet "nem jelent rendszerbeli kockázatot". Szczurek azt is elmondta, nem tárgyaltak a svájci frank zlotyhoz mért árfolyamának rögzítéséről.

Marek Belka jegybankelnök azt mondta a TVN24-nek, az árfolyamrögzítés problémát okozna a bankoknak, a devizahitelesek pedig "nincsenek annyira nehéz helyzetben". A lengyel devizahitelesek helyzete - Belka megítélése szerint - lényegesen eltér a magyar hitelfelvevők november előtti helyzetétől, mert Magyarországon arányaiban sokkal magasabb a hitelállomány.

Kedd délelőtt Ewa Kopacz miniszterelnök utasítására az UOKiK vizsgálatot indított a lengyel bankoknál a svájci frank hitelszerződések egyoldalú módosításáról tett panaszok miatt.

A svájci jegybank csütörtökön váratlanul eltörölte a svájci franknak az euróval szembeni árfolyamküszöbét, amely után a frank ugrásszerűen erősödött az euróval és a közép-európai devizákkal szemben is. A svájci jegybank arról is döntött, hogy a 3 hónapos frank Libor (a globális irányadó bankközi kamatláb) irányadó sávja mostantól mínusz 1,25 százalék és mínusz 0,25 között ingadozhat, a korábbi mínusz 0,75 százalék és 0,25 százalék közötti sáv helyett. A jegybank jelentősen csökkentette a látra szóló betétek kamatát is, 0,5 százalékról mínusz 0,75 százalékra.

Makro / Külgazdaság Vasárnap eldől, megy vagy marad Erdoğan
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 09:41
Vasárnap rendezik a török elnökválasztás második fordulóját, ahol az első forduló két legtöbb szavazatot szerzett jelöltje, a hivatalban levő Recep Tayyip Erdoğan és ellenzéki kihívója, Kemal Kılıçdaroğlu száll ringbe. Az első részeredmények késő este várhatók.
Makro / Külgazdaság Megint hatalmas, Nyugat-Európába áramló tömeggel akadt dolga a magyar rendőröknek
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 09:18
Szombaton több mint 11 ezer ember lépett az országba.
Makro / Külgazdaság Az „elvi megállapodás” már megszületett az amerikai adósságplafon megemeléséről
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 08:52
Joe Biden elnök és Kevin McCarthy, a képviselőház vezetője megállapodott az amerikai adósságplafon megemeléséről, melyről várhatóan szerdán szavaznak.
Makro / Külgazdaság Kijevnek köze volt a Kercsi híd felrobbantásához
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 08:26
Sem a fegyverek, sem a diplomaták nem pihentek pünkösdvasárnapra virradóra sem.
Makro / Külgazdaság Csak a parancsra várnak és indul az ukrán roham
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 18:00
Vlagyimir Putyin akkor is veszélyes marad, ha vereséget szenved. Háborús hírek.  
Makro / Külgazdaság Peking győzött Hongkongban, a demokrácia még várat magára
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 17:36
Az egyre nehezebb körülmények és az ellehetetlenítő politikai légkör miatt önmaga feloszlatásáról döntött szombaton a hongkongi demokráciapárti Polgári Párt - közölte a tömörülés egyik alapítótagja szombaton újságírókkal.
Makro / Külgazdaság Lemondott Orbán Viktor szerb szövetségese
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 17:11
Milos Vucevic védelmi miniszter lett a Szerb Haladó Párt (SNS) új elnöke miután Aleksandar Vucic köztársasági elnök nem indult újra a tisztségért a párt kragujevaci tisztújító közgyűlésén szombaton.
Makro / Külgazdaság Tömegnyomorral indult a háromnapos hétvége a brit repülőtereken
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 16:35
Hatalmas sorok alakultak ki szombat délutánra a brit repülőtereken, miután egy központi szoftverhiba miatt működésképtelenné váltak az elektronikus beléptető kapuk.
Makro / Külgazdaság Elsodort egy komplett tábort a lavina Pakisztánban
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 15:59
Legalább tízen meghaltak egy lavina miatt Észak-Pakisztán egy távoli régiójában szombaton - közölték helyi tisztségviselők.
Makro / Külgazdaság Vlagyimir Putyin véres bosszút áll, ha veszít Ukrajnában?
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 15:10
A brit királyi légierő (RAF) vezérkari főnöke szerint Oroszország akkor is veszélyt jelentene a Nyugatra, ha vereséget szenved Ukrajnában.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG