3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A University of Durham jogi karának vezetője Thom Brooks professzor szerint a brit kormány jó eséllyel egyáltalán nem fogja elindítani a Lisszaboni Szerződés 50-es cikkelye szerinti kiválási folyamatot. Brooks professzornak volt már szerepe az ügyben: ő segített a választási bizottságnak megszövegezni a népszavazási kérdőívet.

Épp ma elemeztük, hogy Theresa May brit miniszterelnök elég nehéz helyzetben van, hisz az EU-ból való kilépéssel kapcsolatban a kormányon belül is nézeteltérések vannak és a parlament szerepét is vitatják. Nos, a professzor azt állítja, hogy ezek a problémák annyira súlyosak, a kilépés következményei pedig annyira kedvezőtlennek tűnnek, hogy egy kis időhúzás után mégiscsak elmarad az egész.

Sokak szerint ijesztő lenne

A Mail Online-nak elmondta, hogy ahogy beleássa magát a kormány a kérdésbe, egyre inkább azt látja, hogy ijesztőek a következmények, ezért nagyon nem akarják elkapkodni a dolgot, sőt egyelőre bele se akarnak vágni. Egy olyan, 42 évig tartó nemzetközi jogi kapcsolatot, mint a brit EU-tagság, rendkívül nehéz ésszerűen felbontani. A valóság szerinte az, hogy Boris Johnson és a többi korábbi kilépéspárti politikus egyszerűen nem tudták felmérni a dolog bonyolult mivoltát.

Brooks véleménye összecseng azokkal az európai politikusoktól, köztük az osztrák pénzügyminisztertől elhangzott véleményekkel, miszerint 5 év múlva is 28 tagja lesz az Uniónak (és ezt nem úgy gondolták, hogy az Egyesült Királyság helyett Skócia, vagy esetleg Katalónia lesz a 28. tag). Brooks az Independentnek is nyilatkozott, kifejtette, hogy egy vitáktól terhelt kiválás olyan mértékben megviselné az országot, hogy az érdemben csak egy generáció múlva állna helyre.

Fogalmuk sem volt

A professzor szerint, ahogy telik az idő a népszavazás óta, egyre inkább látszik, hogy a legtöbben, köztük sok politikus is, nem tudták, mivel jár a kilépés, és hogy zajlana le a folyamat. Már önmagában a jelenlegi bizonytalanság is sok kárt okoz, miközben a kilépés esetleges előnyei meglehetősen bizonytalanok. Így aztán nem lesz más választása a jelenlegi kormánynak, mint hátraarcot csinálni, kihátrálni a kilépési folyamatból, majd pedig kiírni egy második népszavazást, ami immár tiszta vizet önt a pohárba. Ha a nép is visszakozik, megnyugvás jön, ha nem, akkor vállalják a nehézségeket.

Konkrét politikusok is szóba kerültek: Boris Johnson külügyminiszter a professzor véleménye szerint csak karrierizmusból állt a kilépés mögé, Liam Fox, a nemzetközi kereskedelemért felelős miniszter pedig nem volt tisztában azzal, hogy valójában milyen nehéz, esetleg kivitelezhetetlen feladat a kilépési folyamat levezénylése anélkül, hogy súlyos károkat ne szenvedjen az ország. Vagyis ők maguk is most látják, hogy a kilépés sokkal több hátránnyal jár, mint a maradás.

Mi mit jelent?

A második népszavazásról még egy olyan verziót is lehetségesnek tartott, hogy abban a kérdés nem a teljes kilépés lesz, hanem egy ennél szelídebb változat, de ennek részleteiről nem nyilatkozott. Kormányhivatalnokok rögtön reagáltak Brooks professzor jóslataira, és hangsúlyozták, hogy márpedig a kilépési folyamat meg lesz indítva. Mindenki Theresa May kormányfő elhíresült mondására hivatkozott, miszerint a Brexit Brexitet jelent. Persze ezt a mondást is többféleképpen lehet értelmezni, hisz nem azt mondta például, hogy „mindenképpen kilépünk”. Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis lehet tűzszünet a Közel-Keleten?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 14:12
A Hamász megfontolja az izraeli ajánlatot.
Makro / Külgazdaság Tényleg megoldották Orbán Viktorék az üzemanyagkérdést?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:01
Laptársunk, az Mfor Üzemanyagár-figyelő legfrissebb cikke a kormány heti döntését is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG