<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A térségünkből Budapesten kívül már senki sem küld kommunista hírszerzőt nagykövetnek a civilizált világba. A balti országoktól egészen Bulgáriáig a térség szembenézett az elnyomó korszakbeli múltjával és levonta a megfelelő következtetéseket. A bezárt kommunista titkosszolgálati archívumok deformálják a hazai közélet fejlődését és rendszerszerűen közelítik az országot olyan újdonsült stratégiai partnereihez, mint Azerbajdzsán és Kazahsztán.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter munkaebéden vesz részt magyarországi német nagyberuházókkal a berlini magyar nagykövetségen 2013. április 11-én. Középen Czukor József nagykövet. MTI Fotó: Bócsi Krisztián

A Tusnádi Nyári Tábor kezdete idén egybeesett azzal a budapesti bejelentéssel, miszerint egy volt kommunista hírszerző tiszt lesz a magyar miniszterelnök új külpolitikai főtanácsadója. Negyed századdal a rendszerváltás után tehát egy újabb emlékeztető érkezett arról, hogy valami nagyon félrecsúszott: Czukor József kinevezése ebbe a kulcspozícióba tovább erősíti a szovjet korszakban gyökerező, ún. Láthatatlan Légió erejét az országban. Moszkva természetesen a mai napig őriz dokumentumokat korábbi embereiről, amelyeknek kompromittáló erejük van.

Czukor még a hidegháború tetőpontján, Leonyid Brezsnyev szovjet pártfőtitkár halálának évében, 1982-ben került a Belügyminisztérium állományába és kapott hírszerzői kiképzést. Abban az évben állt a szovjet birodalom elnyomó gépezetének szolgálatába, amelyben a csehszlovák rendőrség letartóztatta Duray Miklós felvidéki írót és Lengyelország betiltotta a Szolidaritás mozgalmat.

Czukor az utóbbi években berlini nagykövetként szolgált. A Fidesz-vezette kormányzat négy éve nevezte ki a német fővárosba, holott a diplomáciában kicsit is járatos ember számára nyilvánvaló, hogy egy ilyen múltú tiszt kinevezése rosszallást vált ki szerte a civilizált világban.

A hazai értelmiség és a szélesebb közvélemény nincsen eléggé tisztában azzal a ténnyel, hogy Budapest kivételével az újonnan csatlakozott EU tagállamok már nem neveznek ki volt kommunista állambiztonsági személyeket nagykövetnek Nyugatra. A balti országoktól egészen Bulgáriáig a térség szembenézett az elnyomó korszakbeli múltjával és levonta a megfelelő következtetéseket. Ha úgy tetszik, szalonképessé tette magát.

Már a Balkán is tisztába tette elnyomó múltját

Bulgáriában a volt titkosszolgálatok aktáit átvilágító bizottság 2010 végén derített fényt a diplomaták múltjára: 38 nagykövetről és főkonzulról bizonyosodott be, hogy a hidegháború idején a hírszerzés és az elhárítás területén dolgozott. Az indítványban szerepelt az is, hogy ezentúl azokat, akik diplomáciai vonalon szeretnének elhelyezkedni, az átvilágító bizottság vizsgálatának vetik alá. A bolgár külügyminisztérium ügynökmúlttal rendelkező dolgozói ugyan nem vesztették el munkahelyüket, de áthelyezéssel szembesülhettek.

2007-ben a Jaroslaw Kaczynski által vezetett lengyel kormány számos nagykövetet visszahívott a kommunista titkosszolgálatokkal való együttműködés miatt. Többek között visszahívták állomáshelyéről Marek Jedrys bécsi lengyel nagykövetet is, akit azzal gyanúsítottak, hogy együttműködött a kommunista korszakból örökölt, de a Kaczynski kormány által feloszlatott lengyel katonai titkosszolgálattal.

A megrendült magyar diplomácia

A kommunista Belügyminisztérium kötelékeiből kiemelkedő új miniszterelnöki főtanácsadó kinevezése azért is aggasztó, mert az utóbbi egy évben a nyugati beállítottságú diplomaták tucatjainak eltávolítása miatt a Külgazdasági és Külügyminisztérium szakmai tudása és kompetenciája amúgy is megrendült. A hazai diplomácia képességeit tovább rontotta a Magyar Külügyi Intézet szakmai szétverése és az olyan vérforraló lépések, mint amilyen az észtországi magyar nagykövetség bezárása.

Miközben az EU Ügyek Államtitkárságának minden egyes munkatársát szélnek eresztették a KKM-ből a tavalyi választások után, idén januárban miniszteri biztosnak nevezték ki Suha Györgyöt, Horn Gyula egykori sajtótitkárát. Suha a saját önéletrajza szerint a kétes hírű, hamis diplomákat osztogató orosz International University of Fundamental Studies nevű intézményben szerzett habilitációt.

Mindezekkel összhangban Szíjjártó Péter, a KKM-et vezető fiatal miniszter még a hazai jobboldal holdudvarában sem tud tekintélyt kivívni magának. Saját fő feladatának pedig a külgazdaság fejlesztését tekinti, miközben a hagyományos magyar diplomácia teljes defenzívába szorult.

Miért vannak itthon még zárva az archívumok?

Amikor pedig azt halljuk a miniszterelnöktől Tusnádon, hogy „a jövőt az értheti meg jól, aki tisztában van a saját múltjával”, akkor értetlenkedve megrázzuk a fejünket. Hiszen pont a jelenlegi miniszterelnök akadályozza meg a közelmúlt elnyomó rendszerének és a Láthatatlan Légió jelenkorba nyúló hatalmának megismerését a kommunista titkosszolgálati archívumok zárva tartásával.

Ez pedig a mai napig deformálja a hazai közélet fejlődését és struktúrálisan is közelíti az országot olyan újdonsült stratégiai partnereihez, mint Azerbajdzsán és Kazahsztán. Olyan elhúzódó feudalizmussal és retardált hűbéri viszonyokkal rendelkező országokhoz, ahol az autokrata vezetőnek és családi klánjának nagyobb politikai súlya van, mint a független jogállami intézményeknek.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Népszámlálást tartottak Szlovákiában: hányan vallották magukat magyarnak?
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 12:52
36 ezerrel csökkent Szlovákiában a magukat magyar nemzetiségűnek vallók száma az elmúlt tíz évben, fogyatkozásuk üteme jelentősen lassult.
Makro / Külgazdaság Óriási sztrájk – lebénította a főváros közlekedését a vezetők tiltakozása Romániában
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 11:37
Egyetlen villamos, busz vagy trolibusz sem állt forgalomba a reggeli műszakra előirányzott, csaknem 1500 jármű közül.
Makro / Külgazdaság Szlávik János: akár már idén megjelenhet az oltás, amely a koronavírus minden variánsa ellen hatékony
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 11:06
Szlávik János főorvos, a Dél-Pesti Centrum Kórház infektológiai osztályának vezetője volt az InfoRádió Aréna című műsorának vendége.
Makro / Külgazdaság Az erősödő forint megnyugtathatta Matolcsy Györgyéket
Csabai Károly | 2022. január 20. 10:49
Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma sem emelt kamatot, ugyanúgy 4 százalékot fizet a kereskedelmi bankok nála egy hétre elhelyezett betéteiért, mint az utóbbi három alkalommal.
Makro / Külgazdaság Megvan a dátum: ekkor találkozik Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 09:57
Szijjártó Péter a TASZSZ hírügynökségnek beszélt arról, hogy mikor esedékes a találkozó.
Makro / Külgazdaság Újabb drámai rekordot döntött a koronavírus Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 09:13
A tegnapi csúcs után ismét sosem látott szintre nőtt a napi új fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Lassul a gazdaság – egyből hozzányúltak a kamatokhoz Kínában
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 07:37
A kínai jegybank csökkentette az egy- és ötéves hitelek referenciakamatát, hogy ezzel is segítse a lassuló gazdaság élénkítését.
Makro / Külgazdaság Joe Biden megmagyarázta a bizonyítványt – Amerika arra készül, hogy Putyin megszállja Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 06:48
Hivatalba lépése egyéves évfordulója alkalmából a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján Joe Biden amerikai elnök védelmébe vette elnöksége eddigi mérlegét, megpróbálta kicsinyíteni elnöksége kudarcait, külpolitikáról szólva pedig azt mondta, hogy szerinte Vlagyimir Putyin bevonul majd Ukrajnába.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter bejelentette: újabb feladatokat kap a budapesti terrorellenes iroda
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 06:26
Újabb feladatokat kap az ENSZ terrorizmusellenes központjának budapesti regionális irodája - közölte a külgazdasági és külügyminiszter, miután találkozott a terrorizmusellenes tevékenység koordinálásáért felelős ENSZ-főtitkárhelyettessel, Vlagyimir Voronkovval.
Makro / Külgazdaság Ha egy ekkora birodalom elindul – interjú a magyar-orosz turisztikai kapcsolatokról
Elek Lenke | 2022. január 20. 06:07
A Covid miatt az oroszok sem turistáskodhatnak már vagy két éve. Pedig az előző két évtizedben bejárták a világot. No, nem mindenki persze, csak aki tehette, de egy ekkora népességű országban a lakosság tíz százaléka – ennyien szoktak útra kelni „békeidőben” – is jelentős arány. Minderről dr. Szegedi Andreával, a Magyar-Orosz Baráti Társaság elnökségi tagjával, egyetemi tanárral, az orosz piac turisztikai szakértőjével beszélgettünk.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló