<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Amerika újabb fegyverrendszert szállít Ukrajnába, ahol a tél beköszöntével egyre nagyobb gondot okoz, hogy az oroszok szétbombázták az energetikai infrastruktúrát. Elkezdődött a 3 naposra tervezett háború 281. napja Ukrajna területén - összefoglaló.

  • Washingtonban a Pentagon közlése szerint 1,2 milliárd dolláros szerződést kötöttek a Raytheonnal hat, Ukrajnának szánt fejlett föld-levegő rakétarendszer (Nasam) szállítására - közölte a Pentagon. Ukrajnának összesen nyolc Nasam-rendszert küldenek az orosz rakéta- és dróntámadások kivédésére. Ukrajna novemberben kapta meg az első két Nasam légvédelmi rendszerből álló szállítmányt, a továbbiakat a következő hónapokban fogják leszállítani.
  • A tél első napján Ukrajna régióinak többségében, közel hatmillió embernél nincs áram az energia-infrastruktúrát érő orosz támadások miatt - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerda este. 
  • Az ukrán állami katasztrófavédelem pedig arról tudósít, hogy az elmúlt 24 órában kilenc ember vesztette életét tűzesetekben, miután a biztonsági szabályokat be nem tartva próbálták meg felfűteni otthonaikat. "Csak az elmúlt egy napban 131 tűzeset volt Ukrajnában, ebből 106 a lakossági szektorban. Kilenc ember meghalt, nyolc megsérült" - közölte a katasztrófavédelmi szolgálat.
  • Ukrajna azt állítja, hogy az elmúlt 24 órában újabb 500 orosz katonát öltek meg, így február 24. óta összesen mintegy 88 880-an haltak meg közülük harcban. A fegyveres erők vezérkara közölte, hogy további három harckocsit és hat páncélozott személyszállítót semmisítettek meg.
  • Az ukrán fegyveres erők azt is közölték: három orosz felderítő drónt lőttek le az elmúlt 24 órában. A fegyveres erők vezérkari szóvivője, Alekszandr Štupun azt írta, hogy Ukrajnát több rakétatámadás érte, többek között a harkivi Kivsarivkát és a donyecki Szlovjanszkot lőtték repülőkről és tüzérségi ágyúkkal.
  • Az Európai Bizottság elnöke különleges bíróság felállítását javasolta az Oroszország által Ukrajna ellen elkövetett "agresszió bűntettének" kivizsgálására. Ursula von der Leyen azt is szeretné, ha a nyugati szankciók értelmében befagyasztott orosz pénzekből származó bevételeket Ukrajna megsegítésére fordítanák.
  • Ukrajna madridi nagykövetségének egyik biztonsági tisztje könnyebben megsérült, amikor szerdán felnyitotta a nagykövetnek címzett levélbombát. Az incidens nyomán Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azonnali biztonsági intézkedésekre utasította Kijev valamennyi külföldi nagykövetségét - közölte a minisztérium szóvivője.
  • Magyarország területére 2022. november 30-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 4883 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 8160 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett az ORFK tájékoztatása szerint. A beléptetettek közül a rendőrség 188 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. Az ukrajnai háború elől 2022. november 30-án 89 ember, köztük 29 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

(The Guardian / CNN / MTI)

Makro / Külgazdaság Elkezdték odaadni az orosz oligarchák lefoglalt pénzét az ukránoknak
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 16:55
Az USA-ban most először járultak hozzá, hogy egy orosz oligarcha lefoglalt vagyonából Ukrajna újjáépítését támogassák. Újabb fogolycserére került sor a háborúzó felek közt - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Betelt a pohár a magyar orvosoknál: nem viszik tovább a rossz egészségügyi rendszert a hátukon
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 15:02
Nem viszik hátukon tovább a rossz egészségügyi rendszert az orvosok: rendkívüli közgyűlésen döntöttek erről szombaton. Követeléseket fogalmaztak meg, és azt javasolják az orvosoknak: ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, helyezzék letétbe feladatellátási szerződéseik, önkéntes többletmunkájuk felmondását.
Makro / Külgazdaság Újabb ország küld Leopard harckocsikat Ukrajnába
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 13:14
Portugália Leopard 2 típusú harckocsikat küld Ukrajnának - közölte Antonio Costa miniszterelnök. Igaz, először rendbe kell hozni őket.
Makro / Külgazdaság Kovács Gergely: az EU nem arra lett kitalálva, hogy olyan szereplők legyenek benne, mint Magyarország
Székely Sarolta | 2023. február 4. 11:41
Kétéves születésnapját ünnepeli most az Mfor.hu és a Privátbankár.hu online rendezvénye, a Klasszis Klub. Ezúttal Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke volt vendégünk, akivel a következő évi választások mellett beszélgettünk a közbeszerzésekről, uniós pénzekről és az ellenzék állapotáról is.
Makro / Külgazdaság Légiriadó: egész Ukrajnában megszólaltak a szirénák
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 11:04
Légiriadót rendeltek el szombat reggel Ukrajna egész területén - derült ki a lakosság értesítésére szolgáló hivatalos forrásokból
Makro / Külgazdaság Dagad a botrány: újabb kínai kémballont észleltek Amerika fölött
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 09:36
Egy második kínai léggömböt észleltek pénteken, ezúttal Latin-Amerika felett - közölte az amerikai védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Minden eddiginél nagyobb hatótávolságú fegyvereket kap Ukrajna az amerikaiaktól
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 09:08
Három számjegyű a bizonyítékok száma, amit a német ügyészség összegyűjtött az orosz háborús bűnökről. Az USA nagy hatótávolságú rakétákat küld, Franciaország és Olaszország légvédelmi eszközöket. Összefoglaló a háború 346. napjának elején.
Makro / Külgazdaság Erős üzenetet küldött Kína az USA-nak: Oroszországgal vannak
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 08:31
Tovább mélyült a kölcsönös politikai bizalom Oroszországgal azt követően, hogy Ma Csao-hszü kínai külügyminiszter-helyettes a héten az országba látogatott és találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel - jelentették be Pekingben szombaton.
Makro / Külgazdaság EU-s ársapkákat húznak az orosz olajtermékekre
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 20:04
Magyarország is megszavazta. 
Makro / Külgazdaság Norvég légvédelmi rendszert semmisítettek meg az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 19:38
Az orosz-ukrán háború 345. napjának főbb történései röviden. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG