4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tovább göngyölödik a Szkripal-ügy, a megmérgezett kettős ügynök ügyében maga Vlagyimir Putyin dönthet személyesen a Nagy-Britannia elleni válaszlépésekről. Az már biztos, hogy a két ország kölcsönösen diplomatákat utasított ki, kérdés csupán az, hogy megállnak-e itt, vagy esetleg további romlás várható-e a brit-orosz kapcsolatokban.
Vlagyimir Putyin. Kép forrása: EPA

Ahogy arról már korábban írtunk, Theresa May brit miniszterelnök meglátása szerint Oroszország állhat Szergej Szkripal megmérgezése mögött, erre válaszlépésként Nagy-Britannia összesen 23 orosz diplomatát utasított ki szerdán. Az ügy ráadásul nem csak a két ország közötti kapcsolatokban lángolt fel, összesen négy nagyhatalom, köztük az Egyesült Államok utasította Moszkvát arra, hogy vizsgálják ki, pontosan ki állt a hírhedten kettős ügynökként dolgozó férfi megmérgezése mögött - nyomatékként Washington további szankciókat hozott Oroszországgal szemben.

Az amerikai pénzügyminisztérium közleménye szerint a szankcióval sújtottak között orosz személyek, vállalatok és szervezetek szerepelnek, érintik az FSZB orosz szövetségi biztonsági szolgálatot, a GRU katonai hírszerző szolgálatot, a katonai hírszerzésnek dolgozó hat személyt, öt csoportot, valamint további 19 oroszt, köztük Jevgenyij Prigozsin üzletembert is.

Eddig tűrte Moszkva

A Kreml tájékoztatása szerint maga Vlagyimir Putyin személyesen dönt majd a Nagy-Britanniával szembeni ellenlépésekről, az már biztos, hogy több brit diplomatát is hazaküldtek, jelentette be Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Arról azonban egyelőre nem érkezett tájékoztatás, hogy pontosan hányat utasítottak ki. Mindez arra volt válasz, hogy Therese May szerdán a 23 orosz diplomata hazaküldése mellett felfüggesztette a magas szintű kétoldalú diplomáciai érintkezéseket, emellett bejelentette, hogy az angol királyi család bojkottálja az oroszországi labdarúgó-világbajnokságot.

Oroszország természetesen mindvégig tagadta a vádat, hogy ők állnának a kettős ügynök megmérgezése mögött, Moszkva állítása szerint ugyanis “nem fűződött érdekük a gyilkossághoz”. Mindemellett az orosz diplomácia szerint London megtagadja az ügyben az együttműködést, amelyre a vegyifegyver-tilalmi egyezmény keretében köteles lenne, ugyanis nem bocsátanak rendelkezésre vizsgálható mintát a méregből, és nem engedik, hogy az orosz állampolgárságú Julija Szkripal konzuli segítséget kapjon.

Kicsoda Szergej Szkripal?

A dél-angliai Salisbury kórházában március 4-e óta válságos állapotban kezelt két ember egyike a 66 éves Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés (MI6) által beszervezett ügynök, egyben az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese, a másik pedig 33 éves lánya, Julija Szkripal. Szkripalt 2006-ban Oroszországban 13 év fegyházra ítélték, de 2010-ben, egy orosz-amerikai kémcsere során ő is távozhatott Oroszországból, és később Nagy-Britanniában telepedett le.


Kapóra jön Putyinnak?


Az biztos, hogy az angol szankciók és a kialakult helyzet valamilyen formában kapóra jönne Vlagyimir Putyinnak, aki most vasánap indul az elnökválasztáson, egy oroszellenes konspiráció pedig könnyen megszerezhetné neki az újabb győzelmet. Erre utalnak az eset kapcsán felmerült kommünikék is, az orosz diplomácia vezetője egyebek mellett reagált a Nyugat válaszlépéseire is. Elmondása szerint Oroszország nem konfrontációt, hanem kölcsönös tiszteletet, valamint érdekegyensúlt és az általánosan elfogadott megközelítések keresésén alapuló együttműködés lehetőségét keresi.

Az amerikai szankciók kapcsán leszögezték: "annak, ami most történik az a kvintesszenciája, hogy az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei nem kívánnak beletörődni abba, hogy dominanciájuk 500 éves időszaka a vége felé közeledik". Lavrov hozzátette: hosszú lesz az átmenet "a sokpólusú, demokratikus és igazságos új világrendbe", és a mostani folyamat fájdalmas azok számára, akik sok száz éve megszokták a az uralmat, és azt, hogy "ők rendeljék a nótát".

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG