BUX
36 040.43
+0.46%
+165.00
OTP
10 710.00
+3.28%
+340.00
MOL
1 936.00
-1.73%
-34.00
RICHTER
6 700.00
-1.62%
-110.00
MTELEKOM
398.00
+1.27%
+5.00
 
2020. március 15. 16:36

A nyugat-európai országokban már nem csak az iskolák zárnak, hanem szinte minden, ami nem létszükséglet. Ausztriában kvázi kijárási tilalmat vezetnek be, az Egyesült Királyságban izolálni szeretnék a 70 éven felülieket. Európán belül Olaszország után Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet, ahol egy nap alatt duplájára nőtt a halottak száma.

Koronavírus-gyanús betegek az olaszországi Bresciában. EPA/FILIPPO VENEZIA

Egymás után jelentik be a mindennapi életet jelentősen korlátozó intézkedéseket a nyugat-európai kormányok a koronavírus miatt, vagy tervezik drasztikus szigorítások bevezetését.

Lezárulnak a német határok

Német lapértesülések szerint Németország lezárja a határait Franciaország, Ausztria és Svájc irányába – erről állapodott meg többek között Angela Merkel német kancellár és Horst Seehofer német belügyminiszter. Ezeket a határokat csak a munka céljából utazók, valamint az áruszállítók léphetik át. A korlátozás holnap reggel nyolc órától léphet életbe.

Eközben a német tartományok is egymás után jelentik be, hogy jövő héttől bezárják az iskolákat és az óvodákat, de nem nyitnak ki az uszodák, a mozik és a fitnesztermek sem. A német vasút pedig jelentősen csökkenti járatai számát. Angela Merkel német kancellár már korábban kijelentette, hogy amennyire csak lehet, kerülni kell a szociális érintkezést.

Ausztria: maradjatok otthon

Ausztriában is jelentősen korlátozzák az emberek mozgását a járvány megfékezése érdekében. Az osztrák kormány vasárnap felszólította az embereket, hogy vonuljanak házi karanténba. Egyúttal megtiltotta az öt embernél népesebb összejöveteleket, és tovább korlátozta azon országok számát, amelyeknek az állampolgárai az országba léphetnek.

Az intézkedések hétfőn lépnek életbe, keddtől zárva tartanak az éttermek, és további korlátozások is várhatóak, közölte egy kormányszóvivő. Az embereket kérik, lehetőség szerint csak a halaszthatatlan munkavégzés, a szükséges élelmiszerek beszerzése és mások segítése céljából hagyják el a lakásukat.

Izolálják az időseket a briteknél

A brit kormány eközben a 70 éven felüliek egészségvédelmi célú otthoni elkülönítésére dolgoz ki cselekvési tervet.

A kormány a későbbiekben arra fogja kérni a 70 évnél idősebb összes brit állampolgárt, hogy maradjanak otthonaikban, és ne fogadjanak látogatókat. A miniszter szerint az érintettek élelmiszer- és gyógyszerellátását házhoz szállítással fogják megoldani. Az intézkedést várhatóan néhány héten belül vezetik be.

Krízisben Olasz- és Spanyolország

Olaszországban, a járvány európai epicentrumában már korábban leállították a mindennapi életet. A halálos áldozatok száma ma délutáni adatok szerint 1400 fölé nőtt, és már több mint 21 ezren kapták el a fertőzést. Az elmúlt 24 órában mintegy 2800 új esetet regisztráltak. Kétezren ugyanakkor már meggyógyultak.

Egyre súlyosabb a helyzet Spanyolországban is, ahol ma délutáni adatok szerint csaknem 8 ezer fertőzött és több mint 280 halálos áldozat van. A halottak száma megduplázódott 24 óra alatt. A spanyol kormányfő tegnap gyakorlatilag karantén alá helyezte az országot, és az olaszországihoz hasonló intézkedéseket jelentett be.

Kijárási tilalom Magyarországon?

A Magyar Orvosi Kamara eközben Magyarországon is kijárási tilalmat vezettetne be.

A budapesti helyzetről itt olvashat helyszíni beszámolókat: Megtaláltuk Budapest első karantén-kávézójátÍgy válhat szellemvárossá Budapest.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság A veszélyhelyzet megszűnése után is lehet beutazási korlátozás
Privátbankár.hu | 2020. június 2. 12:23
Utólagos influenzamintákból készített elemzés a bizonyíték arra, hogy nem került be előbb Magyarországra a vírus, mint március. Bevetési egységeket vezényelnek majd ki az idősotthonokba, ha a járvány miatt szükséges lesz - derült ki a mai sajtótájékoztatón. 
Makro / Külgazdaság 11 százaléknyit zsugorodhat idén a francia GDP a koronavírus miatt
MTI | 2020. június 2. 10:30
Franciaországban március 17-étől május 11-éig gyakorlatilag bezárt az összes gyár.
Makro / Külgazdaság Az áprilisi termelői árakat is megfertőzte a koronavírus
MTI | 2020. június 2. 09:52
A belföldiek csökkentek, az ipari export árai nőttek.
Makro / Külgazdaság Jelentősen csökkent a külkereskedelmi többletünk márciusban
MTI | 2020. június 2. 09:41
343 millió euróval lett kevesebb.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: csaknem nyolcmilliárd euróból tesztelhetnek a németek
Wéber Balázs | 2020. június 2. 09:06
Csaknem nyolcmilliárd eurót költene Németország az óvodák, iskolák, kórházak és idősotthonok szisztematikus koronavírus-tesztelésére az idei évben. Egy hét alatt 4,5 millió ellenőrzést végezhetnek. Németországban sokkal kevesebb áldozata van a járványnak, mint a többi nagy nyugat-, illetve dél-európai országban.
Makro / Külgazdaság Májusban is szenvedett a magyar feldolgozóipar
Privátbankár.hu | 2020. június 2. 09:01
Bár májusban emelkedett a magyar beszerzési menedzser index értéke, az még a feldolgozóipar további zsugorodását jelzi. 
Makro / Külgazdaság Megrendülő amerikai köztársaság - Trump új rezsimet akar
Káncz Csaba | 2020. június 2. 06:04
A jelenlegi válságot kihasználva Trump tovább gyengítheti a köztársaság intézményrendszerét és közelebb sodródhat egy félkatonai, autokratikus modellhez. Az amerikai társadalmi rendszer megrendülése elképesztő vehemenciával hozta ki a kritikus és kárövendő hangokat a világ több térségében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Többet vásároltunk pünkösd előtt, mint húsvétkor
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 2. 05:56
Visszatért az élet az áruházakba, egyre jobban megtelnek a kosarak, a pünkösdi hosszú hétvége előtt arányaiban sokkal többet és nagyobb összegekben vásárolt a lakosság, mint a húsvétot megelőző napokban - írta a Magyar Nemzet kedden.
Makro / Külgazdaság Mindenki a koronavírussal törődik - de mi lesz a többi beteggel?
MTI | 2020. június 1. 17:37
A koronavírus-járvány miatt kevesebb ellátás jut a más betegségektől szenvedő pácienseknek - derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn közzétett felméréséből, amelyet májusban végeztek a világ 155 országban.
Makro / Külgazdaság Mindjárt a postaládákban az újabb nemzeti konzultáció - ebben is lesz Soros
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 17:04
A kormány véglegesítette a nemzeti konzultációs kérdőívet, és a következő napokban témakörönként mutatja be a kérdéseket, amelyek között lesz Soros Györggyel kapcsolatos is. A kérdőívek gyártása és postázása június elején indul - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ hétfőn. 
hírlevél