4p
A legbefolyásosabb mexikói drogbáró szökése börtönéből politikai hullámokat kelt az Egyesült Államokban is. Az egyik amerikai elnök-jelölt már Mexikó lerohanásával kacérkodik. A mexikói drog egyre erőtelesebb beáramlása nemcsak egyes emberi életeket tesz tönkre, hanem teljes közösségeket is szétzilál.

 

 

Múlt szombaton egy földalatti alagúton, egy sínre szerelt motoron jutott ki Mexikó legjobban őrzött börtönéből az ország első számú drogbárója, Joaquin Guzmán. Az El Chapo, azaz Köpcös becenevű bűnöző, a Szinaloa-kartell vezetője korábban 2001-ben szökött meg a börtönből.  A Szinaloa-kartell a mexikói drogháború meghatározó szereplője - a kábítószer-kereskedelem elleni harcban több mint 77 000 ember vesztette életét 2006 vége óta a közép-amerikai országban.

Guzmant még tavaly februárban tartóztatták le mexikói és amerikai ügynökök egy közös műveletben. Eredetileg az Egyesült Államok 5 millió dollár fejpénzt ajánlott az elfogásáért. Guzmant Chicago városa mellett Texas, Kalifornia és Arizona szövetségi államok is bíróság elé akarták állítani. Nem akármilyen befolyású bűnözőről beszélünk, hiszen a Forbes magazin a világ legbefolyásosabb embereinek listáján előrébb sorolta, mint a francia elnököt.

Le kell rohanni Mexikót!

Guzmán szökése és a mexikói állam ilyen szintű megszégyenülése természetesen nem kerülte el az amerikai elnökjelöltek figyelmét sem. Donald Trump, a republikánusok fenegyereke azonnal közleményt tett közzé: „Guzmán már lehetséges, hogy az USÁ-ban van. A kábítószerei és drog-kereskedői szabadon lépnek be az országunkba a szánalmas határunkon át. Ez az eset csak egy újabb példája annak, hogy Mexikó kihasználja az Egyesült Államokat. Elveszik az országunk pénzét, hátrahagyva az elképesztő bűnözést, amelynek jó része a zabolátlan kábítószer-kereskedelemnek köszönhető.”

Trump azonban nem állt meg ennél a pontnál. Egy zártkörű konzervatív rendezvényen Hollywoodban kifejtette, hogy „Washington hibát követett el Irak lerohanásával és ezzel az Irán elleni szükséges puffer-övezet szétverésével. Ehelyett nekünk Mexikót kellett volna megszállnunk.”

A Szinaloa-kartell Chicagóba fészkelte be magát

A Szinaloa Mexikó legrégebbi, legbefolyásosabb és leggazdagabb kábítószer-kereskedő kartellje, amely több tonna kokaint és marihuánát szállít évente az USA-ba. Az országban forgalomba kerülő, évi mintegy 65 milliárd dollár értékű illegális drog fele Mexikóból lépi át a határt és ennek a mennyiségnek több mint a felét a Szinaloa-kartell ellenőrzi.

A Szinaloa az ország harmadik legnagyobb városát, Chicago-t tette meg USA-beli logisztikai központjának, mert az óriási ország lakosságának 70%-a elérhető innen egy napi autós vezetéssel. Ráadásul a metropolisz egyben vasúti-, légi- és vízi közlekedési csomópont. Emellett jelentős hispán közösséggel rendelkezik a város, ahol az utcai bandák száma több mint 70, mintegy 100 ezres tagsággal.

A washingtoni Igazságügyi Minisztérium becslése szerint a mexikói kartellek az ország már több, mint 1200 városában működnek, míg alig egy évtizede ez 230 volt. A mexikói drog egyre erőtelesebb beáramlása pedig nemcsak egyes emberi életeket tesz tönkre, hanem teljes közösségeket is szétzilál. Chicagoban az első hat hónapban 19%-al több gyilkosság történt, mint az elmúlt év azonos időszakában. Mind ebben a városban, mind a többi nagyvárosban – ahol szintén rakétáznak a gyilkossági esetek – az erőszakos cselekmények aránytalanul nagy része történik a szegény és főként színesek által lakott negyedekben.

A növekvő bűnözés pedig egyre agresszívabbá teszi az amerikai rendőrséget is: 2015 első 24 napjában több embert lőttek le (59 főt), mint angol és walesi kollégáik 24 év alatt, az első öt hónap alatt pedig közel 400 embert lőttek le. Az Egyesült Államokban évente mintegy 9000 lőfegyveres emberölés történik.

Káncz Csaba jegyzete

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG