BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2020. május 15. 12:09

Az mfor.hu kérdésére, hogy mi a feltétele az idős otthonok látogatási és kijárási tilalmának feloldására, nem kaptunk egyértelmű választ, arra pedig, hogy ez időben mikor várható, azt felelték, ennek időpontja bizonytalan.

A kormány számos intézkedés után az adminisztráció csökkentésével is hozzá akar járulni a könnyítésekhez, ugyanis egy nemzetközi kutatás szerint ez fel tud érni egy adócsökkentéssel is – mondta el Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. A friss tanulmány szerint az európai uniós országok 2,5 százalékát éri el az adminisztráció adóköltsége, ezért két jelentős intézkedést hozott a kormány.

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos: bizonytalan az idős otthonok újranyitásának időpontja . Fotó: mti Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos: bizonytalan az idős otthonok újranyitásának időpontja . Fotó: mti

 • Gyorsabb áfa kiutalás: az állam gyorsabban fogja visszautalni az érintetteknek, amely likviditási segítség is, mert hamarabb jutnak forrásokhoz, s könnyebb visszaállniuk a gazdaságba. A megbízható adósok eddig 75 nap helyett 30 nap alatt kaphatták vissza az áfát, most a megbízható, közel 10 ezer kkv már 20 nap alatt. A kockázatos adósoknál marad továbbra is 75 napos határidő. A könnyítés már a most benyújtható adóbevallásokra is vonatkozik. Az általános minimum a kkv-knál 70 napról 30 napra csökkent, és 12 ezer vállalkozás már május 20-án meg fogja kapni a pénzt.
 • 4 hónappal, azaz szeptember 30-ig kitolják az adóbevallások benyújtásának a határidejét. Közel 600 ezer vállalkozás és cég, és további több tízezer könyvelő is jól jár ezzel. Öt érintett adófajtát elég megfizetni szeptember 30-ig: a társasági, a kisvállalkozói, a helyi iparűzési, az innovációs és a szociális hozzájárulási. 

1688 fő jelenleg a fertőzöttek száma, 6 fő halt meg, ezzel 442-re emelkedett a számuk – kezdte beszámolóját Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos. A számok csökkennek, ma 614 fő van kórházban, 46-an lélegeztetőgépen. A fertőzöttekből 58 százalék budapesti és pest megyei lakos. Fontos, hogy a kedvező folyamatot továbbra is támogassuk a higiénés szabályok betartásával.

Május 18-tól az egészségügyi ellátások újabb bővítésére kerülhet sor, melyekről Kásler Miklós EMMI miniszter videókonferencián tájékoztatta a kórházak főigazgatóit az újraindítható szolgáltatásokról:

 • a nem népegészségügyi szűrővizsgálatok (foglalkozás egészségügyi, alkalmassági vizsgálatok, alkalomszerű szűrések, szájüregi szűrések), melyek ugyanolyan protokollal fognak zajlani, mint a többi vizsgálat (telefonon jelentkezés az orvosnál, időpontkérés, gyanúnál tesztelés)
 • a fekvőbeteg ellátásban újra tervezhetők és megvalósíthatóak a műtétek
 • a krónikus ellátások is újraindíthatók a személyi állomány okos beosztásával. A rugalmas ágyszervezéssel az üres ágyak egyharmada mindenhol felszabadítható a kórházakban, de az intenzív ágyakat továbbra is fenn kell tartani, mert még mindig járványügyi készültség van
 • a kúraszerű ellátások is beindulhatnak, itt prioritást élveznek a szív- és érrendszeri betegek visszaáramoltatása a rendszerbe.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs központi ügyeletének munkatársa elmondta, hogy 641 fő töltötte le eddig az önkéntes ellenőrző applikációt. Az elmúlt 1 napban 494 hatósági házi karantént rendeltek el. Budapesten 445 fővel szemben kellett rendőri intézkedést kezdeményezni, vidéken 19 fővel szemben kellett eljárni.

A kiskunhalasi mobilkórház későbbiekben börtönkórházként fog funkcionálni – hangzott el újságírói kérdésre válaszolva. Kérdések révén még az alábbiak derültek ki:

 • A gyerektáborok sorsa eldőlt, lehetnek nyáron, teljes ajánlást fog tenni a Nemzeti Népegészségügyi Központ.
 • A játszótereket műszaki szempontból át kell tekinteni, mielőtt újranyitják őket
 • A fürdők fenntartóinak kell felelősséget vállalnia annak érdekében, hogy ne legyen zsúfoltság.
 • Lapunk kérdésére elhangzott, hogy bizonytalan az idős otthonok kijárási és látogatási tilalmának feloldásának időpontja, hiszen minden 4. fertőzött idős ember, s ennek feltételéről nem is esett szó.
 •  

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Friss
hírlevél