BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. május 11. 14:13

Legyenek-e nyári táborok, teszi fel a kérdést Facebook-oldalán az államtitkár. A kormány eddigi lépései alapján azonban aligha kétséges, mi lesz a döntés.

A családi és ifjúságügyi államtitkár, Novák Katalin szavazást is indított a Facebook-oldalán. A kora délután záródó voksolás során arra válaszolhatnak az emberek, hogy idén nyáron legyenek nyári táborok? Novák Katalin azt írja, a legtöbb családban téma, hogy a gyerekek mehetnek-e majd nyári táborokba.

"A kormány megbízásából igyekszem ezt a kérdést a lehető legalaposabban körbejárni, és megfelelő javaslatot tenni."

- írja. A javaslat szerdán kerül a kormány elé, és villámgyorsan, még aznap döntés születik a kérdésről.

A szavazók egyöntetűen a táborok megtartása mellett vannak, természetesen megfelelő óvintézkedésekkel. Ha ezen túltekintünk, és megnézzük az Orbán-kormány működésének logikáját, illetve a járvány okozta gazdasági válságot kezelő lépéseit, aligha kérdéses, milyen döntést fog hozni a kabinet.

A rendre hangsúlyozott munka alapú társadalomképet a táborok megtartása segítheti több okból is. Egyrészt a leállások miatt nagyon sok embert küldtek szabadságra a cégek, arról nem beszélve, hogy az iskolák fizikai bezárása is sok energiát követelt a szülőktől. Emiatt nagyon sok embernek fogyott el, vagy csökkent erősen a még kivehető szabadnap-kerete. A mostani helyzetben nem lenne túl bölcs dolog a nagyszülőkre rászabadítani a gyerekeket, hiszen az könnyen a járvány második körét hozhatná el.

Annak érdekében, hogy ne növeljék az egészségügyi kockázatokat a veszélyeztetettek körében, és az újra induló gazdaságban munkaerőhiány se alakuljon ki, a gyerekekről gondoskodni kell valakinek, erre pedig a nyári táborok tökéletes megoldást nyújthatnak. Plusz a gyerekekre felügyelők számára is munkalehetőség nyílna, így egy csapásra több legyet is üthetne a kormány a táborok engedélyezésével.

De miből?

Nagy kérdés persze, hogy a családok képesek lesznek-e finanszírozni a gyerekek táboroztatását. Az elmúlt években ugyanis borsos árakat láthattunk a táboroknál. Tavaly egy ottalvós 5 napos program átlagára már 50 ezer forint felett volt, míg a napközis táborok esetében 30 ezer forintos átlagos költséggel számolhatnak a szülők.

A szórás persze óriási volt, mind a tematikát, mind a földrajzi régiót tekintve. Budapesten és a nagyvárosokban, illetve a Balaton partján rendezett események jellemzően drágábbak, míg a kistelepüléseken tartott táborok olcsóbbak voltak. A mostani helyzetben, amikor nagyon sokan vesztették el a munkájukat, - Orbán Viktor pénteki nyilatkozata szerint 163 ezren -, vagy kénytelenek voltak fizetéscsökkentést elfogadni, biztos, hogy nehezebb lesz a gyerekek táboroztatását fizetni.

A mérleg másik serpenyőjében ugyanakkor ott lehet az, hogy sok család mondott le a közös nyaralásról, így elképzelhető, hogy ők legalább a gyereküknek próbálnak valami nyári élményt biztosítani. Arról nem is beszélve, hogy a „karantén fáradság” miatt nagyon sok szülő szeretne „levegőt venni” és töltene el szívesen egy pár gyerekmentes napot.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Személyes pénzügyek Meddig húznád ki munka nélkül? A fiatalok majdnem felének semmilyen megtakarítása nincsen
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 30. 11:28
Átlagosan 404 ezer forint megtakarítása van a 19 és 29 év közötti magyar fiataloknak egy felmérés szerint, ezen belül a 19-25 évesek átlagosan 300 ezer forint spórolt pénzzel rendelkeznek, míg a 26-29 éveseknél félmillió forint felett alakul a félretett összegek átlaga. Ám csak az 55 százalékuk tud megtakarítani. Csak gyenge közepesre vizsgáztak a magyarok pénzügyi ismeretekből.
Személyes pénzügyek Éjjel jött a hír, többen kaphatnak csok-ot
MTI | 2020. május 30. 10:15
Több családtámogatás, így a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), a babaváró támogatás és a jelzáloghitel-elengedés igénylésének feltételei is egyszerűsödnek. Valamint bővül az igénylők köre a Magyar Közlönyben péntek éjjel megjelent kormányrendelet értelmében - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szombaton.
Személyes pénzügyek Több hitellehetőséget is bebukhatnak a tevékenységüket szüneteltető vállalkozók
Privátbankár.hu | 2020. május 28. 12:19
Több ezer olyan katás egyéni vállalkozó volt kénytelen szüneteltetni tevékenységét az elmaradó bevételek miatt, aki nem tudta fizetni még az adóját sem, és nincs azon szerencsések között, akiknek három hónapig elengedik a fizetési kötelezettségét. Ez azonban még visszaüthetnek egy esetleges hitelfelvétel, csok támogatás vagy Babaváró hitel igénylés során.
Személyes pénzügyek Berobbantak a pünkösdi szállásfoglalások
MTI | 2020. május 28. 10:31
Kiszabadultak a magyarok, rászabadulnak a hosszú hétvégére.
Személyes pénzügyek Nem könnyű passzív jövedelmet szerezni, ezért veszik az aranyat
Privátbankár.hu | 2020. május 27. 13:01
A nemesfémek lehetnek a következő évek legjobb befektetése. Az előző válság után is megugrott az árfolyamuk, a nagy intézményi befektetők most is vásárolják. A passzív jövedelem bűvöletében sok fiatal él, főleg most, hogy a létbizonytalanság növekedett. De lehet, hogy sok az eszkimó, és kevés a fóka.
Személyes pénzügyek A Fidesz illetékmentessé tenné a testvérek közötti öröklést
MTI | 2020. május 26. 06:36
A jövőben a testvérek is illetékmentesen ajándékozhatnának egymás között, illetve örökölhetnének egymástól - egy erről szóló törvényjavaslatot terjeszt Kósa Lajos és Novák Katalin, a Fidesz-alelnökei az Országgyűlés elé.
Személyes pénzügyek Szélesebb vásárlói kör számára lesz elérhető az elektromos autó
Privátbankár.hu | 2020. május 21. 15:09
A klímacélok elérése és a villanyautózás ösztönzése érdekében új állami támogatási rendszerben kaphatnak támogatást a villanyautó-vásárlók, a jövőben 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatás kérhető a 11 millió forintnál olcsóbb tisztán elektromos autókra. A Magyar Lízingszövetség és a Gémosz örömtelinek tartja az új támogatási rendszert, amely fontos lépés a környezetkímélőbb autópark létrehozásában - közölte a két szervezet.
Személyes pénzügyek 10 pontos lista a Facebook-tól – már dolgozni is maszkban kell majd?
Privátbankár.hu | 2020. május 20. 21:10
Hogyan készülnek a “Szilícium-völgy” cégei, a nagy amerikai technológiai vállalatok a visszatérésre az irodákba? Leginkább azok alapos újrarendezésével, az asztalok ritkításával, a dolgozók szeparálásával, sőt a terek újraépítésével, maszkokkal, hőmérőzéssel. De olyan is van, aki legalább októberig megengedi az alkalmazottaknak az otthoni munkát. Sőt olyanok is, akik a járvány után is végleg otthonról dolgozhatnak.
Személyes pénzügyek Hitelmoratórium: újabb félreértést pontosított az MNB
Privátbankár.hu | 2020. május 19. 08:16
Az MNB ismét azt hangsúlyozza, hogy hitelekre vonatkozó fizetési moratórium miatt nem nő az ügyfelek törlesztőrészlete a moratórium lezárulta után. Havi terhük januártól így legfeljebb ugyanannyi lesz, mintha nem is lett volna törlesztési szünet.
Személyes pénzügyek Befektessük-e a moratórium révén nálunk maradt összegeket?
Privátbankár.hu | 2020. május 18. 15:21
Ha mindenkire automatikusan vonatkozik a hitelmoratórium, akkor lényegében kapunk kilenc havi haladékot - fontos, hogy ez csak a hitelekre vonatkozik, a biztosításokra nem, azokat továbbra is fizetni kell. Nem lenne jó a havi törlesztőrészleteket gyorsan befektetni, megforgatni, és nyerni az ügyön? A Bank360 összeállítása.
hírlevél