4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Orbán Viktor miniszterelnök ma úgy nyilatkozott, hogy amennyiben iskolabezárásokra kerülne sor a koronavírus miatt, a tanárokat fizetés nélküli szabadságra küldik. Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondja, jogszerűtlen ennek felvetése, és az Operatív Törzshöz fordulnak. Nem beszélve arról, hogy a Munka Törvénykönyve szerint társadalombiztosítási járulék sem járna ezalatt nekik.

Miközben Európában sorra rendelik/rendelték el a kormányok a közoktatási intézmények bezárását, addig a szerdán, az országos veszélyhelyzet kihirdetésekor hiába várta a közvélemény, hogy nálunk is meghozzák ezt a döntést, ez elmaradt. Ma reggel pedig a miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy ha mégis erre kerül sor, az a tanárok számára fizetés nélküli kényszerszünetet jelent majd.

Sikerült Szűcs Tamást, a PDSZ elnökét elérnünk, aki úgy kommentálta a hírt, hogy messzemenőkig nem ért ezzel egyet a pedagógustársadalom, s hamarosan találkozik jogi szakértőivel, akik ki fogják alakítani a PDSZ hivatalos álláspontját a felvetéssel kapcsolatban, amit a mai napon nyilvánosságra is fognak hozni. Ezzel egyidejűleg a PDSZ az Operatív Törzshöz fordul azzal a kéréssel, magyarázzák meg, mire gondolnak akkor, amikor kijelentik, hogy ebben a vis maior helyzetben nem adnának fizetést a tanároknak a járvány miatt, és adják meg a megfelelő tájékoztatást a szakszervezeteknek.

A pedagógusok nem is értik a felvetést, hiszen az Európai Oktatási Szakszervezetek Tanácsa (ETUCE) is kifejezetten kéri, hogy ilyen rendkívüli esetekben járjon fizetés, mert nem érheti kár a tanárokat. A nemzetközi szervezet kitér arra is, hogy a pedagógusok távoktatással próbálják enyhíteni a problémákat, amit a magyar tanárok maximálisan támogatnak, azaz nincs szó arról, hogy kényszerszünet esetén lógatnák a lábukat. Tirolban egyébként, ahol nincs távoktatás, a tanárok cetlikkel kijelölt útvonalon viszik be folyamatosan a feladatsorokat a diákoknak, akik időről-időre bejárnak érte.

Az EUTEC arra is figyelmeztet, hogy az eddigi tapasztalat az, hogy a közoktatási intézmények nem csak a zárt közösségi mivoltuk miatt veszélyesek, hanem a jelentős számú gyerek és tanár mobilizációja, utazása miatt is komoly járványveszélyt jelentenek, tehát az intézmények bezárása mindenképpen a járványterjedés csökkentésének komoly tényezője. A PDSZ saját jogi álláspontjuk mellett az ETOCE hivatalos levelét is szeretné ma eljuttatni az Operatív Törzshöz, hogy lássák, hogy gondolkozik Európa erről a kérdésről.

Nem jár tb?

Még ennél is rossabbzul járnának a tanárok, ha a koronavírus járvány miatt be kellene zárni az iskolákat, a pedagógusokat pedig fizetés nélküli szabadságra küldené több hónapra a kormány. Ugyanis a Munka Törvénykönyve szerint a fizetés nélküli szabadság - néhány kivételtől eltekintve - kihat a munkavállaló társadalombiztosítási helyzetére, és egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettséget eredményez.

"Miután több hónapos időszakról van szó, mikor be fogjuk zárni az iskolákat, ha erre sor kerül, ha bezárjuk, az a tanév végét fogja jelenteni. Akkor a tanároknak el kell menniük fizetés nélküli szabadságra, és be kell látnunk, hogy nem tudjuk két hét múlva kinyitni az iskolákat" - fogalmazott a miniszterelnök. Elvileg azonban a törvény alapján a fizetés nélküli szabadság idejére nem jár egészségügyi ellátás az állampolgároknak, és ezen időszak alatt fizetni is kellene egyénileg a tb-járulékot, azonban ez teljesen életszerűtlen lenne több százezer fizetés nélküli szabadságra küldött tanár esetében. Idén amúgy 7710 forint havonta a TB járulék összege. A törvény szerint a biztosítási jogviszony megszűnését követő 46. naptól kell járulékot fizetni, de a fizetés nélküli szabadság kivételnek számít, így már másnaptól esedékes a fizetés. Annak nincs akadálya, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulékot az állam átvállalja, erre azonban nem köteles.

Tiltakozik a Pedagógusok Szakszervezete is

A Pedagógusok Szakszervezete mai közleményében továbbra is az iskolabezárásokat követeli, s a PDSZ-hez hasonlóan nem fogadják el, hogy ez időre a tanárok nem kapnának fizetést. A PSZ azzal sem ért egyet, hogy az iskolabezárás feltétlenül a tanév végét jelentené, hiszen a köznevelésről szóló törvény, illetve az idei tanév rendjét szabályozó rendelet több lehetőséget is kínál az elmaradt tanítási napok pótlására. A törvény szerint akár hatnapos is lehet egy tanítási hét, amikor pótolni lehet az elmaradt tananyagot. A tanév rendjét szabályozó rendelet szerint pedig „az iskola indokolt esetben gondoskodik az elmaradt tananyag 2020/2021. tanítási évben történő feldolgozásáról.”

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A sor végére zavarták a forintot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 06:40
A zloty és a cseh korona is jobban teljesít az idén, mint a forint. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
Makro / Külgazdaság Így is lehet: a törvényt betű szerint betartva sztrájkolnak a román köztisztviselők
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:31
Azzal lassítják a munkát, hogy betartják a határidőt.
Makro / Külgazdaság Tárgyal a kormány a tiltakozó orvosokkal, elejét vennék a tömeges felmondásnak - Koreában
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 11:47
Sztrájkolnak az orvosok, március végén tömegesen fel is mondanának, egy hónap után már kénytelen volt leülni velük az elnök is.
Makro / Külgazdaság Megint irigykedhetünk Romániára
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 08:38
Pörög az autóipar a szomszédban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG