<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Az időjárás egyelőre nem dolgozik a kezére, de ha minden jól megy, ma startol el a SpaceX új rakétája.

Ahogy arról már korábban írtunk, mára írta ki a SpaceX a legújabb rakéta, a Falcon Heavy első tesztrepülését. Az eseményt nyilvánossá tették, sőt, Muskék még jegyet is árultak rá, ami pillanatok alatt elfogyott. A Kennedy Space Center kilátója megtelt, az emberek izgatottan várják a kilövést, alább pedig bárki megtekintheti ingyen YouTube-on. Az egyéb információkkal cikkünk alább folyamatosan frissül!

A mérnököknek egyébként magyar idő szerint este 11-ig van lehetőségük végrehajtani a kilövést, eddig van ugyanis nyitva a startablak (vagyis ennyi ideig adottak a kilövéshez szükséges elégséges feltételek). Ha eddig nem sikerül fellőni a Falcont, el kell napolni a tesztet.

Miért érdekes a Falcon Heavy kilövése?

A Falcon Heavy az eddigi legnagyobb űrrakéta, amit valaha építettek – mintegy 64 tonna összsúly képes magával vinni alacsony Föld körüli pályára (ilyen magasságban kering a legtöbb műhold, valamint a Nemzetközi Űrállomás is). Ennél többre csak a Saturn 5 nevű holdrakéta volt képes (ezt használta a NASA az 1969-ben beteljesült Apollo 11-es programnál is), ám az 1973-ban repült utoljára. Ráadásul, míg a kisebb testvére, a Falcon 9-es rakétát 9 darab Merlin-típusú hajtómű lövi fel, addig a Falcon Heavy-n 27 darab (!!!) kapott helyet – ez mintegy 18 747 repülőgép tolóerejének felel meg.

A mostani rakéta nem csak az első lépés az emberek Marsra juttatása felé, de egyben rendkívül fontos mérföldkő is az űrkutatás területén. A Falcon Heavy segítségével ugyanis sokkal nehezebb eszközöket, komolyabb műholdakat, teleszkópokat, adott esetben nemzetbiztonsági eszközöket is Föld körüli pályára lehet majd állítani, remélhetőleg potom pénzért. Fontos ugyanakkor, hogy a Falcon HV még nem lesz képes le is szállni a Marsra, de pályára már állhat a Vörös bolygó körül.

Percről-percre

20:25
- Újabb csúszást jelentettek be, jelenleg a várható kilövés magyar idő szerint 21:45-re várható, olvasható a SpaceX Twitter-oldalán.

A légkör magasabb rétegeiben ugyanis borzalmas szél uralkodik, ami a SpaceX elmondása szerint 20 százalékkal haladja meg a tűréshatárt.

Upper atmosphere winds currently 20% above max allowable load. Holding for an hour to allow winds to diminish. #FalconHeavy

— Elon Musk (@elonmusk) February 6, 2018

21:05 - Egyelőre úgy tűnik, sikerül tartani a kezdést, a közvetítés a kilövés előtt 20 perccel indul majd. Akit tehát érdekel, az már 21:25-kor csatlakozhat a livestreambe!

21:23 - Van kép, van hang: 20 perc a kilövésig. Szurkoljunk együtt ennek a monstrumnak! A Falcon Heavy egyébként nem üresen indul, noha műholdat ezúttal nem visz magával, azt ígérték, valami rendkívül érdekeset visz magával a tesztre - erről majd később derül ki, mi lehet az.

21:29 - A kilövés vezető mérnöke szerint minden készen áll a kilövésre, jelenleg a folyékony oxigént töltik a rakétába - innen már elmondása szerint "nincs visszaút". Ha azonban az utolsó utáni pillanatban mégis történne valami, úgy szerencsére holnap van a következő jó lehetőség, ha esetleg el kéne halasztani a kilövést.

21:32 - Nem csak a rakéta első használata jelent egyébként űrtörténelmet, hanem a kilövés maga is. A SpaceX korábban már vissza tudta hozni a Falcon 9-es rakétát, most az a terv, hogy a Falcon Heavy 3 paneljéből kettőt a kilövőállomásra, míg a középsőt a tengeren teszik majd le - ez ugyanis túl gyorsan halad majd ahhoz, hogy biztonsággal le lehessen tenni a szilárd talajon. Ha ez sikerül, úgy hármas sikert jelent Musk űrvállalatának.

21:35 - Oké, ennél kevés őrültebb dolgot vihetne magával a Falcon Heavy: a legnagyobb rakomány nem más, mint Elon Musk cseresznyepiros Tesla Roadstere, amiben egy bábu - Starman - ül. Starman ruhája is különleges, ez ugyanis a SpaceX saját tervezésű űrruhája, amellyel tesztelni fogják a tűrőképességét, ezzel küldenék ugyanis majd az első Mars-utasokat később a Vörös bolygóra. Starman-ben egyébként egy klasszikus Galaxis Útikalauz Stopposoknak idézet tartja a lelket, a Roadster műszerfalán ugyanis nagy betűkkel a "Don't Panic!" (Ne ess pánikba!) felirat szerepel.

Camera views from inside the payload fairing #FalconHeavy

Elon Musk (@elonmusk) által megosztott bejegyzés, Febr 6., 2018, időpont: 12:36 (PST időzóna szerint)


Emellett a Falcon Heavy egy plaketten mintegy 6000 SpaceX munkatárs nevét viszi magával, és egy új adathordozón rengeteg adatot az emberiségről, egyebek mellett Isaac Asimov teljes Alapítvány-sorozatát. Ezzel is az a cél, hogy az új eszközt teszteljék az űr kegyetlen körülményei között. Természetesen mindent felszereltek szenzorokkal, az adatokat pedig folyamatosan elemzik majd.

21:44 - 1 perc, minden rendben, kilövésre kész! Visszaszámlálás indul!

21:45 - Repül! A következő lépésben a megfelelő sebesség elérését követően az oldalsó raktéták leválnak majd, és megkezdik az ereszkedést a Földre. Ezután a középső modul válik majd le a kilövést követő kb. 2. percben, és az is megkezdi az ereszkedést a tengeri platformra. Jó utat, Starman!

21:48 - A két oldalrakéta és a fő hajtómű is biztonsággal levált, jönnek vissza.

21:52 - Mindhárom rakéta visszatért a légkörbe, innen már csak jönnek lefelé. A lábak kinyíltak, a két oldalrakéta ikertesókként, tök egyszerre landolt a kijelölt helyén.

21:54 - A középső modul szintén lassan visszatér, itt kis technikai problémák merültek fel, ugyanis a rázkódásban elveszítették a kamerajelet, így nem tudni, hol tart a fő meghajtó rakéta.

21:57 - A közvetítés véget ért. Musk Roadstere és benne Starman megkezdte a hosszú utat a Mars felé. Összességében minden elképzelést felülmúlt a teszt sikere.

22:16- Továbbra sincs hír a kettes fokozat (a középső hajtómű) visszatértéről, egyelőre reménykedünk, hogy minden sikerült. A következő lépés az egyelőre Föld körül keringő Roadster pályára állítása, ez várhatóan már csak holnap reggel történik majd meg. Starman egyébként jelenleg mintegy 7 ezer kilométerre lebeg a fejünk felett.

A SpaceX nem tervezi Mars körüli pályára állítani a rakományt (bár nagyon izgalmas lenne az is), csupán úgynevezett elliptikus Nap körüli pályára állítják.

Starman in Red Roadster

Elon Musk (@elonmusk) által megosztott bejegyzés, Febr 4., 2018, időpont: 9:50 (PST időzóna szerint)

Ez azt jelenti, hogy egy olyan elnyújtott pályán kering majd, amelynek a legtávolabbi pontja keresztezi majd a Mars pályáját. Mindezzel a mérnökök azt szeretnék bizonyítani, hogy a SpaceX igenis képes lesz majd valamikor a Falcon Heavy segítségével telepeseket küldeni a Vörös Bolygóra.

22:57 - Továbbra sincs hír a középső modul sorsáról. Nektek jó éjszakát kívánunk, Starman szédítő utazását itt nézhetitek tovább élőben YouTube-on, mi pedig ezzel a képpel búcsúzunk:

Forrás: SpaceX live feed

Makro / Külgazdaság Csere-helikoptereket kap Szlovákia Amerikától
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 19:59
Ukrajna nagy összegű IMF-támogatást kap, Oroszország megsorozta Zaporizzsját, az orosz és a kínai államfő nem beszélt az ukrán béketervről. Háború összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Meglepte a lengyeleket Vilmos herceg
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 19:46
Lengyelországi támaszpontokon tett látogatást szerdán a brit trónörökös.
Makro / Külgazdaság A svéd parlament hétórás vita után ma megszavazta a NATO-csatlakozást
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 18:40
A svéd parlament hivatalosan is jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi az ország csatlakozását a NATO-hoz.
Makro / Külgazdaság NATO: egy rossz és egy jó hír jött Magyarországról
Wéber Balázs | 2023. március 22. 17:12
Hazánk tavaly a GDP 1,44 százalékát költötte védelmi kiadásokra, és ezzel jóval elmarad a 2 százalékos NATO-elvárástól, a fejlesztések védelmi költéseken belüli arányát tekintve viszont listavezető, derül ki a katonai szövetség friss adataiból. A tagországok összesített védelmi kiadásai évek óta folyamatosan növekednek, a teljes költés kétharmadát az Egyesült Államok adja.
Makro / Külgazdaság Itt az első kínai mRNS alapú védőoltás
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 16:46
A kínai gyógyszerengedélyezési hatóság jóváhagyta a koronavírus elleni első, mRNS-t tartalmazó, hazai gyártású védőoltás forgalmazását.
Makro / Külgazdaság IMF: szakértői szintű hitelmegállapodást kötött Ukrajnával
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 16:23
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői szinten négy évre szóló, 15,6 milliárd dolláros hitelmegállapodást kötött Ukrajnával.
Makro / Külgazdaság Elveszítheti Erdogan a választásokat a kurdbarát párt lépése miatt?
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 16:08
A törökországi kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) és parlamenten kívüli szövetségesei nem állítanak köztársasági elnök-jelöltet a május 14-re kitűzött választásokra - közölte szerdán Pervin Buldan, a HDP társelnöke egy sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság „Amint lehet, gyárat nyitunk Ukrajnában” – mondta lapunknak az olasz MAPEI első embere
Mester Nándor | 2023. március 22. 15:47
Tizenkét elosztó pont már működik a háború sújtotta országban, az export a harcok ellenére is folyamatos oda.
Makro / Külgazdaság Leopard tankok tartanak Bahmut felé, közeleg az igazság pillanata?
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 15:13
Ha igaz, hamarosan tényleg kiderülhet, mennyit érnek a nyugati harckocsik valós harci körülmények között.
Makro / Külgazdaság Az amerikai külpolitika egy öregedő birodalom tehetetlenségét idézi
Káncz Csaba | 2023. március 22. 14:49
Az amerikai külpolitikát egy szigetszerű elit irányítja, amely a belföldi választókerületek tetszését célzó retorikával működik – és úgy tűnik, képtelen érzékelni, hogy odakint a világ gyorsan változik. Bidennek most el kell döntenie, mit tegyen az amerikai csapatok további, folyamatban lévő bevetésével Szíriában, Irakban és Nyugat-Afrikában, ahol olyan küldetésekben vesznek részt, amelyek bár nagyrészt láthatatlanok az amerikai közvélemény számára, még mindig potenciálisan robbanásveszélyesek. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG