4p
Ha már a kormány az egyes nyilatkozatai szerint inkább mennyiségben méri a TAO-támogatások eredményességét, akkor érdemes megnézni, vajon egy új sportoló mennyibe is került az államnak. Vagy az adófizetőknek.
A Puskás Akadémia játékosainak van oka az örömre a felcsúti Pancho Arénában. MTI Fotó: Illyés Tibor

Őrült összeget irányított az Orbán-kormány a sportba 2010 óta, legutóbbi becslésünk szerint csak a miniszterelnök kedvenc sportjába, a labdarúgásba ment 791 milliárd forint. Az összköltés nagysága mellett talán még jobban vitatott a TAO-támogatási rendszer, mellyel kapcsolatban a kormány és maga Orbán Viktor is úgy próbálta tagadni annak közpénz jellegét, hogy már a legelején elismerték egy Brüsszelnek küldött dokumentumban, hogy állami támogatásokról van szó.

Noha eredetileg ezt a támogatási rendszert az utánpótlás fejlesztésére találták ki, becslésünk szerint az eltérített adóforintoknak nagyjából a 40 százaléka megy évente az utánpótlás-nevelésbe. A maradék 60 százalék pedig inkább a létesítményfejlesztéseket, tárgyi eszköz beszerzéseket és az egyesületeknél, kluboknál dolgozók fizetését fedezi. Mindenesetre így lassan 10 év kormányzás után joggal lehetne elért eredményekben is mérni az adóforintok hasznosulását, ám mint az nemrég kiderült, a sportszakmai eredményeként a kormány számára mennyiség fontosabb a minőségnél.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár egy parlamenti felszólalásában elárulta ugyanis, hogy

"a kormány számára fokmérő, hogy egyrészt növeljék a sportolók létszámát, másrészt milyen sportlétesítmény-fejlesztési hozadékai vannak a TAO-nak."

Ezzel kapcsolatban ekkor kifejtette: a TAO-ból létrehozott új, valamint az ebből felújított létesítmények száma meghaladja a 2500-at. A létesítmények mellett ugyanakkor a sportolók létszáma is szépen gyarapodott, mint az a napokban az egyik parlamenti felszólalásból kiderült.

Bánki Erik, fideszes képviselő az általa is jegyzett törvénymódosító javaslat vitáján közölte:

"a támogatási rendszernek köszönhetően az igazolt sportolók száma több mint duplájára emelkedett, 111,4 százalékkal nőtt a tavalyi év végéig."

Csalóka számok

Mint az a lenti grafikonon is látható, a legnagyobb növekedés a kézilabdában volt, 238 százalékos, mögötte második helyre a TAO-rendszerbe csak 2017-ben bekerülő röplabda került, 211 százalékos létszámbővüléssel. Ha egyébként a képviselő által ismertetett sportági létszámokat összesítjük, akkor valamivel kisebb, csupán 106 százalékos létszámnövekedést kapunk eredményként. Ám ez semmit nem von le a változás mértékéből: míg 2011-ben a 6 látvány-csapatsportágban 220 ezer igazolt sportoló volt, addig 2018-ra ez a szám 452 ezer fölé emelkedett. Ez pedig javarészt a labdarúgásnak tekinthető, a növekedés majdnem fele köszönhető a sportágnak.

Ez az igen látványos növekedés azonban nem jelenti azt, hogy az elmúlt években hirtelen ennyi embernek jött volna meg a kedve a sportoláshoz. A TAO-támogatások igénylése során a sportfejlesztési programban fel kell ugyanis tüntetni az igazolt sportolók számát is, ez pedig komoly visszaélésekre csábíthatja a sportszervezeteket. A rendszer úgy lett ugyanis kialakítva, hogy minél minél nagyobb létszám, annál több pénz. A csapatok arra vannak kötelezve, hogy több korosztályos csapatot indítsanak, erre alapozva a létszámhoz és az indított csapatok számához kötötték a TAO-t. Magyarán minél több gyereket ír be egy egyesület a sportfejlesztési programjába, minél több csapatot indít, annál több tárgyi eszközre, felszerelése van szükség, annál több szakember fizetését lehet állami forrásból, vagyis TAO-ból finanszírozni.

Minden új sportoló 2,8 millióba került - egy jégkorongos majdnem 14 millióba

És ha már a Szabó Tünde államtitkár válaszából kiindulva a kormány mennyiségben méri a TAO-hasznosulást, akkor ezek az adatok alkalmasak arra, hogy egy fajlagos támogatást számoljunk.

A rendszer indulása óta több mint 232 ezerrel nőtt tehát az igazolt sportolók száma, TAO-n keresztül pedig már 658,5 milliárd forint jutott a hat támogatott sportágba. Ez azt jelenti, hogy a kormány egyetlen új sportolóra 2,8 millió forintot költött.

Sportágak szerinti lebontásban nézve a fajlagosan a jégkorong sport felduzzasztása került, hiszen az új sportolónként 13,9 millió forintos támogatáshoz jutott a sportág. Ezt a vízilabda követi 13,1 milliós fajlagos támogatással. A rangsor másik végén - a rendszerhez való későbbi csatlakozása miatt is - a röplabda áll, ahol 968 ezer forint elég volt egy új sportolóra. A társadalom által is legkedveltebb sportágak toborzása pedig 2-3 millió forint közötti támogatással valósult meg:

  • a kézilabdába egy sportolóra 2,6 millió,
  • a fociban 2,5 millió,
  • a kosárlabdában pedig 2,1 millió forintnyi TAO-pénz jutott.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin stratégiai hibát követett el Ukrajna lerohanásával
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:49
Az orosz-ukrán háború 644. napjának főbb történései röviden. 
Makro / Külgazdaság Tűzszünet: Izrael nem akar hosszabbítást
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:33
Elutasították az erre irányuló követeléseket az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdai ülésén.
Makro / Külgazdaság Moszkva Pekingnek adja jelzálogba a jövőjét
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 16:41
Oroszország egyre inkább függővé vált Kínától - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán Brüsszelben, a NATO-tagállamok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozását lezáró sajtókonferenciáján.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter megint beintett Zelenszkijnek a NATO-tagság ügyében
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 16:22
A külügyminiszter szerint az Ukrajnában tomboló háború nem Európa háborúja.
Makro / Külgazdaság Szlovákia bekeményít: még jobban odacsapnak Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 15:46
Szlovákia határozatlan időre meghosszabbítja, és több termékre is kiterjeszti az Ukrajnából származó agrártermékek behozatalának tilalmát - erről szerdai ülésén döntött a pozsonyi kormány.
Makro / Külgazdaság Több mint két és fél éve nem láttak ilyet a németek
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 15:19
A németországi éves infláció a vártnál jelentősebben lassult novemberben a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdán közzétett előzetes becslése alapján.
Makro / Külgazdaság Úgy fest, Biden utánozza Trumpot
Csernátony Csaba | 2023. november 29. 15:02
Donald Trump részben azzal nyerte meg a 2016-os elnökválasztást, hogy kormánya visszahozza Kínából az Egyesült Államokba a feldolgozóipari munkahelyeket, ám a tervet mintha utóda, Joe Biden valósítaná meg. Ugyanakkor ez nem egy könnyű játszma. 
Makro / Külgazdaság Jövőre sem lesz jobb helyzetben a világgazdaság
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 14:42
A globális növekedés továbbra is szerény marad, szükséges a monetáris politika szigorítása, a gyenge kereskedelem és az alacsony üzleti és fogyasztói bizalom is egyre inkább érezhetővé válik – derült ki a  Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2024-re és 2025-re vonatkozó előrejelzéséből.
Makro / Külgazdaság Pocsék a hangulat az euróövezetben - azt is tudni, miért
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 13:21
Javult kissé a gazdasági hangulat novemberben, de még mindig alapvetően pesszimista várakozásokat tükröz az euróövezetben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság (DG ECFIN) legfrissebb kimutatása alapján.
Makro / Külgazdaság Gáza mészárosának nevezte Netanjahut egy NATO-tagállam vezetője
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 13:01
Recep Tayyip Erdoğan nem először kritizálta élesen Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG