<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az USA-ban most először járultak hozzá, hogy egy orosz oligarcha lefoglalt vagyonából Ukrajna újjáépítését támogassák. Újabb fogolycserére került sor a háborúzó felek közt - összefoglaló.

  • Újabb fogolycserére került sor a háborúzó felek közt. 116 katona került vissza Ukrajnába az ukrán tájékoztatás szerint; Oroszország pedig azt közölte, hogy 63 orosz hadifogoly térhetett haza. Oroszország kiadta két, Ukrajnában megölt brit önkéntes holttestét is. Ők január 6-án tűntek el a kelet-bakhmutai Szoledar közelében, miközben civileket próbáltak evakuálni.
  • Merrick Garland, az Egyesült Államok igazságügyi minisztere most először engedélyezte, hogy az ország megkezdje a lefoglalt orosz pénzek felhasználását Ukrajna megsegítésére. A pénz Konsztantyin Malofejev orosz oligarchától elkobzott vagyonból származik, miután áprilisban vádat emeltek ellene a szankciók kijátszása miatt - tette hozzá. Az ukrán főügyész, Andrij Kosztyin üdvözölte a lépést. Azt mondta, hogy az elkobzott vagyonból 5,4 millió dollárt fordítanak "Ukrajna újjáépítésére".
  • Portugália Leopard 2 típusú harckocsikat küld Ukrajnának. A pontos darabszám még nem ismert, "néhány harckocsi" szerepelt Antonio Costa miniszterelnök közlésében. Portugáliának 37 Leopard 2 harckocsija van, de a helyi média széles körben arról számolt be, hogy a legtöbbjük működésképtelen. Portugália most együttműködik Németországgal, hogy beszerezze a működésképtelen harckocsik javításához szükséges alkatrészeket.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton beszélt Rishi Sunak brit miniszterelnökkel. Zelenszkij beszámolója szerint megköszönte Sunaknak az ukrán csapatok kiképzését a brit Challenger harckocsik használatára. Rishi Sunak pedig elmondta: igyekeznek biztosítani, hogy az Egyesült Királyság védelmi célú katonai felszerelései a lehető leggyorsabban eljussanak a frontvonalhoz.
  • Az ukrán elnök emellett továbbra is lobbizott annak támogatásáért, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tiltsa el Oroszországot a jövő nyári párizsi játékokról. Állítólag legalább 230 ukrán sportoló és edző vesztette életét a háborúban.
  • Az ukrán statisztikák szerint több mint 130 ezer orosz katona esett el a harcokban az invázió kezdete óta. Azt mondják, pénteken 720-szal nőtt az elesett orosz katonák száma. Az ukrán fegyveres erők vezérkara által közzétett számadatokat nem lehet független forrásból ellenőrizni - és nem egyeznek az oroszok által közölt számokkal.
  • Mariupol városa körül mintegy 10-15 ezerrel nőtt az orosz katonák száma a helyi polgármester tanácsadójának közlése szerint. Petro Andriuscsenko a Telegramon azt írta, hogy ezzel az orosz csapatok összlétszáma most körülbelül 30 ezer fő. A katonák a környező falvakban állomásoznak.
  • Szombat reggel közel két órán át országos légiriadó volt Ukrajnában. Értesülések szerint  egy nagy hatótávolságú korai előrejelző és légtérellenőrző repülőgép szállt fel a fehéroroszországi Machuliscsen repülőteréről, és Kinzsal rakétákkal felszerelt orosz MiG-31K repülőgépeket észleltek.

Makro / Külgazdaság Zelenszkij állami visszavonulót fúj a gazdaságban
Mester Nándor | 2023. március 29. 14:55
Eltűnnek a szénbányák, új alapokra helyezik és folytatják a privatizációt.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: Közép-Európa mindig pórul járt a Kelet-Nyugat konfliktussal
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 14:35
Az ukrajnai háború egyik legfőbb negatív következménye, hogy a világ újra a blokkosodás útjára lépett, ami élesen ellentétes az európai és a magyar érdekekkel, ehelyett párbeszédre, konnektivitásra lenne szükség - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Genfben.
Makro / Külgazdaság Bepöccentek a svédek, mert megtorlással fenyeget az orosz nagykövet
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 13:16
A svéd külügyminisztérium bekérette Oroszország stockholmi nagykövetét az északi országok NATO-csatlakozása kapcsán tett fenyegető nyilatkozata miatt - közölte a tárca szerdán.
Makro / Külgazdaság Idős nők hozhatnak nagy bajt a svájci kormány fejére
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 12:04
A több mint kétezer idősebb nő által benyújtott bírósági keresethez orvosi leleteket is csatoltak.
Makro / Külgazdaság Biden feje is főhet Szaúd-Arábia legújabb lépésétől
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 11:39
Nagyon jóban kezd lenni Szaúd-Arábia Kínával.
Makro / Külgazdaság Nagyon szeretne már ezzel a politikussal beszélni Zelenszkij
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 09:33
Több mint egy éve nem jön ez össze, pedig fontos lenne az ukrán elnök szerint.
Makro / Külgazdaság Interkontinentális rakétákat lőnek ki az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 08:48
3000 katona és 300 eszköz gyakorlatozik.
Makro / Külgazdaság Egyre durvábbak a francia tüntetések, rengeteg rendőr sérült meg
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 08:06
A tüntetők viszont a rendőröket vádolják túlzott erőszakkal, egyre inkább elszabadulnak az indulatok Franciaországban.
Makro / Külgazdaság Szuperszonikus rakétát lőttek ki az oroszok, túl nagy a csend a nukleáris fegyverek körül
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 07:33
Megszűnt az orosz kommunikáció Amerika felé a nukleáris erőkről, a Japán-tengeren viszont egyértelmű üzenetet küldtek. Reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Balhé Barcelonában - letartóztattak egy EP-képviselőt
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 06:26
Öt év után tért haza, őrizetbe vették a katalán politikust.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG