2p

A miniszter tegnapi nagy bejelentését Brüsszelben kicsit máshogy értékelik.

Tegnap Varga Judit büszkén adta hírül, hogy "az igazságszolgáltatási vállalásokkal kapcsolatos technikai tárgyalások lezárultak", és a magyar kormány a biztosi kollégium döntését várja az uniós pénzek szempontjából kulcsfontosságú igazságügyi reformcsomag ügyében.

A Szabad Európa kérdésére azonban jóval visszafogottabban értékelték a helyzetet Brüsszelben.

„A technikai megbeszélések jól haladtak az igazságszolgáltatási reformokról a magyar helyreállítási tervvel összefüggésben. A bizottságon belül további belső lépések következnek az előrehaladás elbírálására” –

jelentette ki Christophe Wiegand, az Európai Bizottság szóvivője, aki tehát közvetlenül nem erősítette meg a technikai tárgyalások lezárását, miközben Varga Judit később már úgy indult haza, hogy Facebook-oldalán a "küldetés teljesítéséről" számolt be egy pohár italt kortyolgatva.

A lap hozzáteszi azonban, hogy ez nem feltétlenül jelent nagy eltérést, inkább azt, hogy a mostani nyugvópontot Brüsszelben nem tekintik fontos mérföldkőnek, a magyar kormánynak viszont politikai okokból fontos volt ezt kiemelten kommunikálni.

"A magyar dosszié előbb meg kell hogy járja az illetékes bizottsági szolgálatok (főigazgatóságok) közötti belső egyeztetést, majd a biztosi kabinetek elé kerül, mielőtt egyáltalán szóba jöhetne a politikai szint, a biztosi testület döntése", fogalmaz a Szabad Európa, hozzátéve:

"Információink szerint Brüsszelben még eldöntésre vár, hogy – miként a magyar igazságügyi miniszter, úgy tűnik, kész ténynek veszi – a biztosi testület politikailag is jóváhagyja-e a négy fő kérdés köré épülő magyar csomagot, amely az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítésére irányul."

Az igazságügyi rendszerrel kapcsolatos brüsszeli kifogások közvetlenül 12,7 milliárd eurónyi uniós pénzhez való hozzáférést blokkolnak. Elképzelhető, hogy a magyar kormány azt próbálja elérni, hogy ezt az összeget a többi "szupermérföldkő" elérése előtt elkezdhesse lehívni Magyarország, amennyiben a tárgyalások valóban sikerrel zárulnak, a törvényeket pedig megszavazza a magyar parlament.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Folytatódhat a borzalom a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 11:08
Az Mfor Üzemanyagár-figyelő a nemzetközi trendek alapján 5-8 forintos áremelkedést valószínűsít a jövő hétre.
Makro / Külgazdaság Több mint 60 éves csúcsra hágott a közadósság egy nagy európai országban
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 13:46
A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság Egyre elkeserítőbb számokat látunk a kútoszlopokon
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 11:04
Szombattól ismét nő az üzemanyagok ára.
Makro / Külgazdaság Az IMF megtippelte, mikor lesz 2 százalék az eurózóna inflációja
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 09:54
A Nemzetközi Valutaalap szerint a jövő év második felében térhet vissza az eurózóna inflációja az Európai Központi Bank 2 százalékos célértékéhez.
Makro / Külgazdaság Utolsó figyelmeztetés – már a fél világ vízhiánnyal küzd
Káncz Csaba | 2024. június 21. 09:31
A világnak több vízre lesz szüksége a növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez, miközben az egyre szűkösebbé válik. A világ lakosságának fele már most is súlyos vízhiánnyal küzd az év legalább egy részében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyar BYD-k árasztják el Európát?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:46
Amerikába nem adhatók el, az uniós védővám viszont csak a közösségen kívül gyártott autókra vonatkozik.
Makro / Külgazdaság Ugye Ön is érzi, milyen sokkal nőtt a fizetése?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:30
A KSH ismertette az áprilisi kereseti adatokat.
Makro / Külgazdaság Vegyünk dél-afrikai részvényeket? Szárnyal a rand és a tőzsde
Bózsó Péter | 2024. június 20. 18:59
Cyril Ramaphosa elnököt ismét beiktatták, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) a piacbarát Demokratikus Szövetséggel (DA) készül koalíciós kormányt alakítani.
Makro / Külgazdaság Példátlan döntést hoztak a franciák az olimpiára tekintettel
Elek Lenke | 2024. június 20. 15:07
  A párizsiak között is nagy meglepetést keltett, hogy a vizes versenyek egy részét a Szajnán rendezik meg, hiszen már száz éve nem javasolják a fürdést a folyóban, annak kevésbé kielégítő vízminősége miatt. Az olimpia azonban jelentős javulást hozott e téren, sőt, idővel nemcsak a sportolók, de a helyi lakosok és a turisták is megmártózhatnak majd Párizs legendás-romantikus folyójában.
Makro / Külgazdaság Újabb szegmensben tör babérokra a pesti tőzsde üdvöskéje
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 15:22
A Telekom helyett a 4iG támogatja Magyarország legsikeresebb, immár 28-szoros bajnok együttesét, amely a következő idényt One Veszprém néven és egy új, világhírű edzővel folytatja.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG