4p
Merkel elébe menne a koalíciós válság kiszélesedésének és ma kirúghatja a belső elhárítás fejét. Miközben a német polgár tradicionális életmódját, biztonságát és a köziskolák színvonalát félti, azt látja, hogy Merkel össze-vissza röpköd a világban szónoklatokat tartani. A vezető német pénzügyi napilap szerint megérett az idő az előrehozott választásokra.
Hans-Georg Maassen és Horst Seehofer EPA/FILIP SINGER

Két hete a magyar sajtóban elsőként számoltunk be a német belső elhárítás elnökének a megengedettnél jóval szorosabb viszonyáról az eurószkeptikus AfD-vel, és érzékeltettük, hogy ez akár alááshatja a Merkel-kormányzat működését is.

Nos, a jelek szerint Merkel inkább elébe megy ennek a válságnak és a Die Welt belső információi szerint már ma ki akarja rúgni a vitatott titkosszolgálati vezetőt, Hans-Georg Maassent.  Az elbocsátást megelőzi egy berlini válságtanácskozás, amelyen Merkel (CDU), Horst Seehofer (CSU) belügyminiszter és Andea Nahles SPD vezető vesz részt. Merkel a tervezett kirúgással teljes konfrontációs pályára áll Seehoferrel szemben, ami nem jó ómen a nagykoalíció jelenlegi állapotában.

Mint cica a cérnába

Maassen az utóbbi napokban egymásnak ellentmondó kijelentéseket tett az egész országot lázban tartó augusztusi chemnitzi eseményekkel kapcsolatban, és ezzel sikerült önmagát egy koalíciós vita kellős közepébe navigálnia. A Bild bulvárlapnak nyilatkozva először kétségbe vonta, hogy valóban hajtóvadászat folyt-e a külföldiek után azt követően, hogy a hatóságok szerint két migráns megölt egy németet. Később a Süddeutsche Zeitung értesülése szerint Maassen a Seehofernek írt jelentésében már nem az erről szóló felvétel eredetiségét vonta kétségbe, hanem azt, hogy valóban hajtóvadászatról lehet-e beszélni.

Maassen körül tovább dagadt a botrány, amikor kiderült, hogy átadásuk pillanatában még nem nyilvános adatokat juttatott az AfD-nek az alkotmányvédelmi szerv költségvetéséről és a közveszélyes iszlamistaként nyilvántartott személyekről.

Mint ismeretes, a Willkommenskultur természetes következményeként az utóbbi években megnövekedett a terrorveszély Németországban.  Nem csoda hát, hogy míg a belső elhárítás 2015-ben csupán évi 230 millió euróval gazdálkodhatott, ez jövőre a tervek szerint jövőre már 421 millió euróra ugrik.

A német nagykoalíció nyomorúsága

Káncz Csaba

Seehofer ezidáig nyíltan tartotta a hátát Maassen-nek, az uniópártokkal közösen kormányzó szociáldemokraták (SPD) ragaszkodnak az 55 éves jogász távozásához.  Az időzítés főleg azért kellemetlen, mert az egy hónap múlva esedékes bajor választások után lehet, hogy a CSU nem is egy, hanem két koalíciós partnerre szorul, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) pedig a szintén októberi hesseni megméretés előtt ugyancsak meggyengülni látszik.  A német nagykoalíció siralmas belső viszonyait jól mutatja, hogy tegnap órákon belül két pártvezetőnek is hangsúlyoznia kellett:  a Maassen ügy miatt nem fog összeomlani a koalíció.

Valóban, a német koalíciós kormányzat - fél évvel a kínkeserves megalakulása után - nagyon rossz bőrben van.  Ha ma lennének általános választások, a CDU/CSU szövetség a szavazatoknak csupán 30 százalékát hozná el, ami rekordalacsony támogatottsági szint. A lakosság csak a véget nem érő belső vitákat látja, amelyeket nem az életképes demokrácia jeleiként fog fel, hanem a hagyományos politikai centrum szétesési folyamataként.

Miközben a német polgár tradicionális életmódját, biztonságát és a köziskolák színvonalát félti, aközben azt látja, hogy Merkel össze-vissza röpköd a világban szónoklatokat tartani (tegnap éppen Algériában járt). A polgár azt érzi, hogy a nagykoalíció pártjai között nincsen belső kohézió, viszont annál görcsösebben ragaszkodnak a hatalomhoz: Merkel a kancellári pozícióját féltve, Nahles az SPD további hanyatlásától tartva, Seehofer pedig egy történelmi CSU-vereségtől tartva az október 14-i bajor választásokon.  Csoda-e ezek után, hogy a vezető német pénzügyi napilap szerint megérett az idő az előrehozott választásokra Németországban?!

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
Makro / Külgazdaság Fordulat jöhet a lakossági napelemes piacon
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:49
Pályázati támogatások nélkül bajba kerülhet a piac. 
Makro / Külgazdaság Korlátozzák a szabadságukat és durván bánnak az adósokkal a kínai hatóságok
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:16
Akinek tartozása van, az nem utazhat a vonatok egy részén. Ez csak egy dolog a sok közül. 
Makro / Külgazdaság Budapest felének megfelelő területet foglaltak el az oroszok, Putyinra saját vendéglője főz
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 07:22
Amerikai becslés szerint az év eleje óta akkora ukrán területet foglaltak el az előre haladó orosz csapatok, amekkora nagyjából megfelel Budapest pesti városrészének.
Makro / Külgazdaság A legnagyobb külföldi dobás ez lenne Debrecenben
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 15:01
Miért nem jó, ha csak összeszerelő várost csinál a kormány Debrecenből? Mit lép ez ellen a helyi nagymúltú egyetem? Mire panaszkodnak ma leginkább az ott megtelepedett külföldi nagyvállalatok és mennyi új lakás és szociális létesítmény kellene az egyre növekvő lakosságnak? Erről is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG