<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Merkel elébe menne a koalíciós válság kiszélesedésének és ma kirúghatja a belső elhárítás fejét. Miközben a német polgár tradicionális életmódját, biztonságát és a köziskolák színvonalát félti, azt látja, hogy Merkel össze-vissza röpköd a világban szónoklatokat tartani. A vezető német pénzügyi napilap szerint megérett az idő az előrehozott választásokra.
Hans-Georg Maassen és Horst Seehofer EPA/FILIP SINGER

Két hete a magyar sajtóban elsőként számoltunk be a német belső elhárítás elnökének a megengedettnél jóval szorosabb viszonyáról az eurószkeptikus AfD-vel, és érzékeltettük, hogy ez akár alááshatja a Merkel-kormányzat működését is.

Nos, a jelek szerint Merkel inkább elébe megy ennek a válságnak és a Die Welt belső információi szerint már ma ki akarja rúgni a vitatott titkosszolgálati vezetőt, Hans-Georg Maassent.  Az elbocsátást megelőzi egy berlini válságtanácskozás, amelyen Merkel (CDU), Horst Seehofer (CSU) belügyminiszter és Andea Nahles SPD vezető vesz részt. Merkel a tervezett kirúgással teljes konfrontációs pályára áll Seehoferrel szemben, ami nem jó ómen a nagykoalíció jelenlegi állapotában.

Mint cica a cérnába

Maassen az utóbbi napokban egymásnak ellentmondó kijelentéseket tett az egész országot lázban tartó augusztusi chemnitzi eseményekkel kapcsolatban, és ezzel sikerült önmagát egy koalíciós vita kellős közepébe navigálnia. A Bild bulvárlapnak nyilatkozva először kétségbe vonta, hogy valóban hajtóvadászat folyt-e a külföldiek után azt követően, hogy a hatóságok szerint két migráns megölt egy németet. Később a Süddeutsche Zeitung értesülése szerint Maassen a Seehofernek írt jelentésében már nem az erről szóló felvétel eredetiségét vonta kétségbe, hanem azt, hogy valóban hajtóvadászatról lehet-e beszélni.

Maassen körül tovább dagadt a botrány, amikor kiderült, hogy átadásuk pillanatában még nem nyilvános adatokat juttatott az AfD-nek az alkotmányvédelmi szerv költségvetéséről és a közveszélyes iszlamistaként nyilvántartott személyekről.

Mint ismeretes, a Willkommenskultur természetes következményeként az utóbbi években megnövekedett a terrorveszély Németországban.  Nem csoda hát, hogy míg a belső elhárítás 2015-ben csupán évi 230 millió euróval gazdálkodhatott, ez jövőre a tervek szerint jövőre már 421 millió euróra ugrik.

hirdetés

A német nagykoalíció nyomorúsága

Káncz Csaba

Seehofer ezidáig nyíltan tartotta a hátát Maassen-nek, az uniópártokkal közösen kormányzó szociáldemokraták (SPD) ragaszkodnak az 55 éves jogász távozásához.  Az időzítés főleg azért kellemetlen, mert az egy hónap múlva esedékes bajor választások után lehet, hogy a CSU nem is egy, hanem két koalíciós partnerre szorul, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) pedig a szintén októberi hesseni megméretés előtt ugyancsak meggyengülni látszik.  A német nagykoalíció siralmas belső viszonyait jól mutatja, hogy tegnap órákon belül két pártvezetőnek is hangsúlyoznia kellett:  a Maassen ügy miatt nem fog összeomlani a koalíció.

Valóban, a német koalíciós kormányzat - fél évvel a kínkeserves megalakulása után - nagyon rossz bőrben van.  Ha ma lennének általános választások, a CDU/CSU szövetség a szavazatoknak csupán 30 százalékát hozná el, ami rekordalacsony támogatottsági szint. A lakosság csak a véget nem érő belső vitákat látja, amelyeket nem az életképes demokrácia jeleiként fog fel, hanem a hagyományos politikai centrum szétesési folyamataként.

Miközben a német polgár tradicionális életmódját, biztonságát és a köziskolák színvonalát félti, aközben azt látja, hogy Merkel össze-vissza röpköd a világban szónoklatokat tartani (tegnap éppen Algériában járt). A polgár azt érzi, hogy a nagykoalíció pártjai között nincsen belső kohézió, viszont annál görcsösebben ragaszkodnak a hatalomhoz: Merkel a kancellári pozícióját féltve, Nahles az SPD további hanyatlásától tartva, Seehofer pedig egy történelmi CSU-vereségtől tartva az október 14-i bajor választásokon.  Csoda-e ezek után, hogy a vezető német pénzügyi napilap szerint megérett az idő az előrehozott választásokra Németországban?!

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Növekvő profitot remélnek jövőre a nagy autógyártók
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 08:04
A világ autóipari vezetői a szektor nyereségének növekedését várják a következő években – derül ki a KPMG Global Automotive Executive Survey éves felmérésből. Bár a szakemberek zöme szerint az iparág képes kezelni a következő nagy technológiai átalakulást, a megkérdezettek több mint fele aggódik az ellátási láncok és a munkaerőhiány miatt. 
Makro / Külgazdaság Nem akármilyen hét áll előttünk: sok mindenről lehull a lepel
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 16:34
Több statisztika is megjelenik a jövő héten, közöttük a Privátbankár.hu friss Árkosár-felmérése, a novemberi infláció, az ipar októberi kibocsátása, a szálláshelyek októberi forgalma, a külkereskedelem októberi teljesítménye.
Makro / Külgazdaság Lerohanja-e Putyin Ukrajnát?
Káncz Csaba | 2021. december 5. 15:19
A keddi Biden-Putyin megbeszélésen Ukrajna mellett megvitatásra kerül Afganisztán, Irán, Líbia és Szíria kérdésköre is. Kielemezzük, hogy milyen tényezők befolyásolják most Putyin döntését Ukrajnával kapcsolatban. De mit gondol az orosz elemzők többsége? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mégis mire költi a pénzünket a kormány? Hiánypótló kiadvány készült
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 12:51
A kormány nem készít átfogó szemléltető anyagot a lakosság számára arról, mire, miből és mennyit költenek. Ezt a hiányt igyekezett pótolni a K-Monitor a közpénzek átláthatóságáért küzdő civil szervezetként. 
Makro / Külgazdaság Videó: Orbán Viktor bedobott egy húszezrest a perselybe
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 11:24
Facebook-videóból derül ki, hogy a miniszterelnök is kilátogatott az adventi vásárra a Bazilikához a hétvégén. Adakozott és mézskalácsot is díszített.
Makro / Külgazdaság Amerikai kémrepülő miatt riasztották az izraeli járatot - felszálttak az orosz vadászgépek
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 08:43
Az oroszok azt állítják: két esetben is amerikai kémrepülők miatt kellett polgári gépeknek irányt változtatniuk.
Makro / Külgazdaság Egymilliárd eurós biznisz: miért francia vadászgépeket vett Horvátország?
Wagner Péter | 2021. december 5. 05:59
Emmanuel Macron francia elnök és Andrej Plenković horvát miniszterelnök múlt héten megállapodást írt alá 12 darab Dassault Rafale multifunkciós vadászgép vásárlásáról. Az üzlet a hosszú évek óta tartó horvát beszerzési erőfeszítésekre (és kudarcokra) tesz pontot, cserébe Zágráb egy potens repülővel oldotta meg az elkövetkező 20-30 év légierejének feladatait.
Makro / Külgazdaság Nálunk titok, Amerikában nyilvános - ennyit visznek haza a sztárszínészek
Elek Lenke | 2021. december 4. 17:21
Magyarországon egyelőre titok övezi, hogy melyik színész mennyit kap egy filmért, és hogy mekkora a vagyona. Az amerikaiak azonban szeretik mindezt tudni, és nyilvánosságra is hozzák a sztárok jövedelmét, olykor a gázsi nagyságát is. Az egyes magazinok listái között eltérések lehetnek. A helyezések egyben bizonyos fokú szakmai rangot is jelentenek.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor épp Varsóban védi meg Európát a többi konzervatív vezetővel
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 16:43
Konferenciáznak, ott van Marine Le Pen és Mateusz Morawiecki, de Matteo Salvini nem jött el.
Makro / Külgazdaság 18 omikronos utast találtak a holland hatóságok a Dél-afrikai Köztársaságból Hollandiába érkezett járatokon
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 13:56
A repülőgépek még múlt héten landoltak, így a tünetmentes fertőzöttek ma már el is hagyhatják a karantént.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló