<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Immáron 91. napja tart az orosz-ukrán háború, itt vannak a szerdai nap főbb eseményei.

  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az orosz hadsereg mindent el akar pusztítani a Donyec-medencében. A Luhanszki területen az oroszok minden irányból egyszerre nyomulnak előre - közölte Szerhij Gajdaj luhanszki kormányzó. 
  • Az orosz csapatok előrenyomulnak Kelet-Ukrajnában, és kulcsfontosságú városokat támadnak, különösen Szijjerodonyeck iparvárost.

A kelet-ukrajnai háború áldozatainak emlékfala Kijevben. Fotó: MTI/AP/Natacha PisarenkoA kelet-ukrajnai háború áldozatainak emlékfala Kijevben. Fotó: MTI/AP/Natacha Pisarenko

  • Zelenszkij bírálta Magyarországot, mert nem hajlandó támogatni az Oroszországgal szembeni olajembargót. "Valami nincs rendben Magyarországgal" – jelentette ki az ukrán elnök Davosban.

  • Szijjártó Péter válasza gyorsan megérkezett Zelenszkij szavaira. Hogy mit mondott pontosan a külügyminiszter, arról itt olvashat részleteket.
  • Litvánia bejelentette: 15,5 millió euró értékben küld páncélozott járműveket Ukrajnának.
  • Az orosz pénzügyminisztérium közölte: Oroszország továbbra is teljesíti külső államadóssági kötelezettségeit annak ellenére, hogy az amerikai pénzügyminisztérium elutasította adósságszolgálati engedélyének meghosszabbítását, a kifizetések rubelben történnek majd. Erről további részletek lapársunk, az Mfor.hu oldalán, itt.
  • Az orosz törvényhozók megszavaztak egy új törvényt, amely eltörölné a szerződéses katonák korhatárát. Szakértők szerint Oroszországnak komoly csapat- és eszközveszteségekkel kell szembenéznie Ukrajnában.
  • Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy Moszkva kész humanitárius folyosót biztosítani az Ukrajnából élelmiszereket szállító hajóknak, cserébe bizonyos szankciók feloldásáért. Ukrajna fekete-tengeri kikötői az orosz megszállás óta le vannak zárva, és több mint 20 millió tonna gabona rekedt az ország silóiban.
  • Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova szerint az Ukrajnára vonatkozó olasz béketerv csupán egy "fantázia". Zakharova azt mondta: "Nem lehet egyik kézzel fegyvereket szállítani Ukrajnának, a másikkal pedig a háborút békés úton rendező tervekkel előállni".
  • Svédország nyilvánvalóan nem finanszíroz vagy fegyverez terrorista szervezeteket - mondta a Magdalena Andersson miniszterelnök, válaszul azokra a török kijelentésekre, amelyek szerint Svédország a terrorista csoportok melegágya. Tette azután, hogy a finn és a svéd delegáció ma megkezdte tárgyalásait Ankarával, amelyek Andersson szerint alkalmat adnak arra, hogy tisztázzák a félreértéseket.

(Guardian, MTI)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csak ígérgetnek az oroszok, miközben Európa atomkatasztrófától tart
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 20:21
Az ukrán háborúban a külvilág számára is kifejezetten aggasztó helyzet alakult ki, miután az orosz hadsereg "pajzsnak használja" a zaporizzsjai atomerőművet. Szerencsére eddig nukleáris szennyeződés nem került ki.
Makro / Külgazdaság „Az oroszok gabonát égetnek és elpusztítják a magtárainkat” - új fejezetek az odesszai naplóból
Mester Nándor | 2022. augusztus 8. 19:33
Döbbenetes heteket élnek át a dél-ukrajnai kikötőváros és környékének lakói. Ismétlődő orosz rakétatámadások, életükért küzdő sebesültek és több tízezer kelet-ukrajnai menekült, ezekkel szembesülnek.
Makro / Külgazdaság Iráni kompromisszum született az atomalkuban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 18:27
Kompromisszumos szövegtervezettel zárultak a bécsi nukleáris tárgyalások Iránnal hétfőn - közölte egy diplomáciai forrás.
Makro / Külgazdaság Riasztó jelentés jött a kontinensnyi országból
Káncz Csaba | 2022. augusztus 8. 17:18
Ausztrália új kormánya átfogó környezetvédelmi jelentést tett közzé, amelyet elődje visszatartott. Az eredmények aggasztóak: a kontinensnyi ország összes ökoszisztémája nyomás alá került az éghajlatváltozás miatt. Számos állatfaj a kihalás szélén áll. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Megérkezett az első ukrán gabonaszállítmány
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 16:35
Célba ért az első ukrajnai gabonaszállítmány hétfőn: a Polarnet nevű hajó megérkezett törökországi célállomására 12 tonna kukoricával a fedélzetén - közölte a kijevi infrastrukturális minisztérium.
Makro / Külgazdaság A német kancellár szerint nem csökkent az orosz szankciók támogatottsága
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 15:19
Olaf Scholz német kancellár nem tart az Oroszország elleni szankciók támogatottságának gyengülésétől még az energiaszámlák további emelkedése esetén sem - mondta a kormányszóvivő hétfőn, Berlinben.
Makro / Külgazdaság Horvátországban még olcsóbb lesz a benzin
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 14:12
A horvát kormány tovább csökkentette az üzemanyagok kiskereskedelmi árát - közölte a kabinet hétfőn.
Makro / Külgazdaság Brutális többlet a magyar költségvetésben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 12:24
2018 decembere óta nem látott többlettel zárt az államháztartás júliusban.
Makro / Külgazdaság Brutális hiányba fordulhat év végére a magyar külkereskedelem
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 11:29
A friss adatok láttán az elemző év végére közel 5 milliárd eurós hiányt valószínűsít.
Makro / Külgazdaság Továbbra is gyászosaknak látják az euróövezet kilátásait a befektetők
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 11:13
A gyenge fogyasztói bizalom, a magas infláció és az emelkedő energiaárak miatt az euróövezetben továbbra is nagyon valószínű a recesszió.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG