BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2008. szeptember 2. 17:58

Néhány EP-képviselő kampányt indított az Európai Unió intézményeiben tapasztalt férfidominancia megtörésére. Nőknek fog állni a világ?

Kampányt indított Neelie Kroes EU-biztos és több európai parlamenti (EP-) képviselőnő - köztük a szocialista Gurmai Zita és a szlovákiai néppárti Bauer Edit - az Európai Unió intézményeiben mutatkozó férfidominancia megtörése érdekében.

A képviselőnők kedden Brüsszelben sajtótájékoztatón indították el a kampányt. Mint mondták, az a céljuk, hogy ne csak férfiak képviseljék az EU-t, hanem legalább egy nő is kerüljön uniós csúcspozícióba, bár a fele-fele arány lenne igazán igazságos. Jövő júniusban tartják az európai parlamenti választásokat, majd ősszel általános tisztújítás lesz az EU-intézményekben. Az EU "kormányának", az Európai Bizottságnak az elnöki posztja mellett csúcspozíciónak számít az EP elnöki tisztsége, valamint az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének a beosztása is. E székekben most a portugál José Manuel Barroso, a német Hans-Gert Pöttering, illetve a spanyol Javier Solana ül. A lisszaboni szerződés bizonytalanná vált sorsa miatt egyelőre kérdéses, hogy mikor jöhet létre az EU elnökének a posztja. Addig a féléves rotációs rendszer alapján a mindenkori soros kormány, illetve állam vezetője - jelenleg Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök - látja el az EU elnökségét.  
  

 A képviselőnők bejelentették, hogy az egyenjogúsági kampány részeként internetes honlapot is indítanak, www.send2women.eu címen, ahol javaslatokat lehet tenni arra, ki legyen az uniós csúcsbeosztás(ok)ra jelölendő nő.
Ugyancsak kedden, az esti órákban tárgyal az Európai Parlament két olyan előterjesztést, amely a nemek közti egyenlőséget kívánja szolgálni. Iratxe García Pérez spanyol EP-képviselő esélyegyenlőségi jelentése kiemelten szól a nőkkel szembeni erőszak leküzdésének fontosságáról. Ezen túlmenően, a tervezet szerint az EP felszólítaná az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy "vezessenek be a prostitúció iránti kereslettel szemben új jogi, igazgatási, oktatási, szociális és kulturális intézkedéseket".

A jelentés szerint sem helyi, sem nemzeti, sem uniós szinten nem elégséges a nők részvétele a döntéshozatalban, és az elmúlt években nem történt előrelépés a nemek közötti bérszakadék kérdésében.

A választási kvóták alkalmazása pozitív hatással van a nők képviseletére - olvasható a dokumentumban. Eva-Britt Svensson svéd EP-képviselő a marketingnek és a hirdetéseknek a nemek közötti egyenlőségre gyakorolt  hatásáról készített jelentést. Ebben megállapítja, hogy gyakori a nők lealacsonyító ábrázolása a médiában, hirdetésekben. Az EP nőjogi szakbizottsága felelősségteljesebb magatartást vár a hirdetőktől, és nemzeti médiafigyelő szerveket hozna létre, amelyek fogadnák a panaszokat.

A Privátbankár már korábban is foglalkozott a témával:
Nők a csúcson: a képességük megvan rá 
Svensson idézett egy brit tanulmányt, amely szerint "a testről alkotott ideális kép médiában történő megjelenítése hátrányosan érintheti a nők önbecsülését - különösen a kamaszokét s azokét, akik hajlamosak táplálkozási rendellenességekre". A jelentéstevő arra kéri a hirdetőket, legyenek felelősségteljesebbek, "reálisabban mutassák be a testről alkotott képet", és különösen "mérlegeljék körültekintőbben a termékek rendkívül vékony nőkkel való reklámozását".

Repülő nők: nekik jobban fáj a fejük 
Babavárás: gyógyszer helyett a sok szexben bízzon!
McCain alelnöke: Palin kormányzó asszony  
A nők is szívesen barkácsolnak

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Friss
hírlevél