1p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Néhány EP-képviselő kampányt indított az Európai Unió intézményeiben tapasztalt férfidominancia megtörésére. Nőknek fog állni a világ?
Kampányt indított Neelie Kroes EU-biztos és több európai parlamenti (EP-) képviselőnő - köztük a szocialista Gurmai Zita és a szlovákiai néppárti Bauer Edit - az Európai Unió intézményeiben mutatkozó férfidominancia megtörése érdekében.

A képviselőnők kedden Brüsszelben sajtótájékoztatón indították el a kampányt. Mint mondták, az a céljuk, hogy ne csak férfiak képviseljék az EU-t, hanem legalább egy nő is kerüljön uniós csúcspozícióba, bár a fele-fele arány lenne igazán igazságos. Jövő júniusban tartják az európai parlamenti választásokat, majd ősszel általános tisztújítás lesz az EU-intézményekben. Az EU "kormányának", az Európai Bizottságnak az elnöki posztja mellett csúcspozíciónak számít az EP elnöki tisztsége, valamint az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének a beosztása is. E székekben most a portugál José Manuel Barroso, a német Hans-Gert Pöttering, illetve a spanyol Javier Solana ül. A lisszaboni szerződés bizonytalanná vált sorsa miatt egyelőre kérdéses, hogy mikor jöhet létre az EU elnökének a posztja. Addig a féléves rotációs rendszer alapján a mindenkori soros kormány, illetve állam vezetője - jelenleg Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök - látja el az EU elnökségét.  
  

 A képviselőnők bejelentették, hogy az egyenjogúsági kampány részeként internetes honlapot is indítanak, www.send2women.eu címen, ahol javaslatokat lehet tenni arra, ki legyen az uniós csúcsbeosztás(ok)ra jelölendő nő.
Ugyancsak kedden, az esti órákban tárgyal az Európai Parlament két olyan előterjesztést, amely a nemek közti egyenlőséget kívánja szolgálni. Iratxe García Pérez spanyol EP-képviselő esélyegyenlőségi jelentése kiemelten szól a nőkkel szembeni erőszak leküzdésének fontosságáról. Ezen túlmenően, a tervezet szerint az EP felszólítaná az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy "vezessenek be a prostitúció iránti kereslettel szemben új jogi, igazgatási, oktatási, szociális és kulturális intézkedéseket".

A jelentés szerint sem helyi, sem nemzeti, sem uniós szinten nem elégséges a nők részvétele a döntéshozatalban, és az elmúlt években nem történt előrelépés a nemek közötti bérszakadék kérdésében.

A választási kvóták alkalmazása pozitív hatással van a nők képviseletére - olvasható a dokumentumban. Eva-Britt Svensson svéd EP-képviselő a marketingnek és a hirdetéseknek a nemek közötti egyenlőségre gyakorolt  hatásáról készített jelentést. Ebben megállapítja, hogy gyakori a nők lealacsonyító ábrázolása a médiában, hirdetésekben. Az EP nőjogi szakbizottsága felelősségteljesebb magatartást vár a hirdetőktől, és nemzeti médiafigyelő szerveket hozna létre, amelyek fogadnák a panaszokat.

A Privátbankár már korábban is foglalkozott a témával:
Nők a csúcson: a képességük megvan rá 
Svensson idézett egy brit tanulmányt, amely szerint "a testről alkotott ideális kép médiában történő megjelenítése hátrányosan érintheti a nők önbecsülését - különösen a kamaszokét s azokét, akik hajlamosak táplálkozási rendellenességekre". A jelentéstevő arra kéri a hirdetőket, legyenek felelősségteljesebbek, "reálisabban mutassák be a testről alkotott képet", és különösen "mérlegeljék körültekintőbben a termékek rendkívül vékony nőkkel való reklámozását".

Repülő nők: nekik jobban fáj a fejük 
Babavárás: gyógyszer helyett a sok szexben bízzon!
McCain alelnöke: Palin kormányzó asszony  
A nők is szívesen barkácsolnak

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Továbbra sem kíméli az autósok pénztárcáját a benzin
Király Béla | 2021. június 20. 11:40
Érdekes kép rajzolódik ki az üzemanyag-fogyasztási adatokból. Úgy tűnik, a dráguló benzinár megtette hatását. Így hiába tűnik úgy esetleg a budapesti közlekedési dugókból, hogy többet autózunk, valójában kevesebb benzint használtak a magyar autósok.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály megint nagyon megvédte a 2022-es költségvetést
MTI | 2021. június 20. 08:54
A jövő évi költségvetés leghangsúlyosabb eleme a gazdaság-újraindítási akcióterv, amely lehetővé teszi, hogy mindenki talpra tudjon állni, akit a koronavírus-járvány nehéz helyzetbe hozott - mondta a pénzügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
Makro / Külgazdaság Szegénység ellen nincsen oltás – pedig ez a betegség gyakran halálos
Privátbankár.hu | 2021. június 20. 05:25
A koronavírus sok országban növelte a társadalmi egyenlőtlenségeket és az embereknek az államokkal, intézményekkel szembeni bizalmatlanságát. Miért annyira veszélyes az egyenlőtlenség? Szegénynek lenni sok esetben halálos ítéletet jelent, sokkal alacsonyabb a szegények várható életkora, mint a gazdagoké.
Makro / Külgazdaság Megszorongatják a Magyarországhoz hasonló adóparadicsomokat - veszélyben a versenyképességünk
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 19. 18:11
A technológiai óriáscégek megadóztatása volt az alapgondolat, a folyamat végén viszont a rendkívül alacsony társasági adót alkalmazó országok megregulázása jöhet, ráadásul váratlanul gyors tempóban: akár már júliusban valóban globálissá tehetik a minimumadó ötletét, amiről a G7-ek körében már megegyezés született. Válságtanácskozást tartott a hazai adószakma, a Pénzügyminisztérium szerint az intézkedés veszélyezteti a versenyképességünket.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor előállt az Európai Unió jövőjéről szóló javaslataival
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 19. 14:02
Megkezdődött a vita az Európai Unió jövőjéről, végre nyíltan beszélhetnek a bajokról, mindenről, ami sérelmes és bántja a tagállamok polgárait - mondta Orbán Viktor A magyar függetlenség napja című konferencián, majd ismertette a kormány 7 tézisét arról, kik és hogyan irányítják ma Európát, és kiknek és hogyan kellene a jövőben. Sorosozás és brüsszelezés akadt bőven a beszédben, de ezúttal konkrét, új javaslatok is elhangzottak.
Makro / Külgazdaság Újabb mérföldkőhöz érkezett a magyar oltási program
MTI | 2021. június 19. 13:10
Szombattól már az itt élő, taj-számmal nem rendelkező regisztrált külföldieknek és a taj-számmal nem rendelkező külhoni magyar állampolgároknak is megnyílik az EESZT időpontfoglaló rendszere
Makro / Külgazdaság Simán átjut a határon, aki Horvátországba megy nyaralni - de hogy lehet visszajönni?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 19. 10:17
Az ECDC zöld besorolását kapta meg Magyarország, így Horvátországba védettségi igazolás nélkül is beutazhatunk - védettségi igazolvány nélkül már csak a hazajutáshoz kellhet némi plusz dokumentum vagy tesztelés, ha nem akarunk 10 napot karanténban tölteni.
Makro / Külgazdaság Újabb milliárdokat pakolt át a költségvetésben a kormány
Privátbankár.hu | 2021. június 19. 09:43
Három lépcsőben 26 milliárd forintot rendeztek át egy határozattal. A Magyar Falu Program kapta a legtöbbet. összesen 16,3 milliárd forintot.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mit csinálnak nyáron az iskolaőrök - és milyen pólót kapnak
Privátbankár.hu | 2021. június 19. 08:45
"Bűnmegelőzés" feliratú pólóban dolgozhatnak majd a nyári szünetben az iskolaőrök egy friss módosítás után. Augusztus 20-án pedig jutalmazák Az év iskolaőrét.
Makro / Külgazdaság Újabb uniós pénzeső szakadhat Magyarországra – A hét videója
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2021. június 18. 19:01
Hamarosan megkezdi működését a gigantikus Helyreállítási Alap, a NextGenerationEU, amelyből Magyarország több mint 2500 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kap az elkövetkező években. De mire fog elmenni ez a hatalmas összeg, és meddig feszítheti a húrt a magyar kormány, hogy ne essünk el uniós forrásoktól? Annyi biztos: ha tagjai vagyunk egy klubnak, akkor az a minimum, hogy betartjuk a játékszabályait. Munkatársunk, Wéber Balázs videókommentárja.
Friss
hírlevél
depositphotos