TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Néhány EP-képviselő kampányt indított az Európai Unió intézményeiben tapasztalt férfidominancia megtörésére. Nőknek fog állni a világ?
Kampányt indított Neelie Kroes EU-biztos és több európai parlamenti (EP-) képviselőnő - köztük a szocialista Gurmai Zita és a szlovákiai néppárti Bauer Edit - az Európai Unió intézményeiben mutatkozó férfidominancia megtörése érdekében.

A képviselőnők kedden Brüsszelben sajtótájékoztatón indították el a kampányt. Mint mondták, az a céljuk, hogy ne csak férfiak képviseljék az EU-t, hanem legalább egy nő is kerüljön uniós csúcspozícióba, bár a fele-fele arány lenne igazán igazságos. Jövő júniusban tartják az európai parlamenti választásokat, majd ősszel általános tisztújítás lesz az EU-intézményekben. Az EU "kormányának", az Európai Bizottságnak az elnöki posztja mellett csúcspozíciónak számít az EP elnöki tisztsége, valamint az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének a beosztása is. E székekben most a portugál José Manuel Barroso, a német Hans-Gert Pöttering, illetve a spanyol Javier Solana ül. A lisszaboni szerződés bizonytalanná vált sorsa miatt egyelőre kérdéses, hogy mikor jöhet létre az EU elnökének a posztja. Addig a féléves rotációs rendszer alapján a mindenkori soros kormány, illetve állam vezetője - jelenleg Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök - látja el az EU elnökségét.  
  

 A képviselőnők bejelentették, hogy az egyenjogúsági kampány részeként internetes honlapot is indítanak, www.send2women.eu címen, ahol javaslatokat lehet tenni arra, ki legyen az uniós csúcsbeosztás(ok)ra jelölendő nő.
Ugyancsak kedden, az esti órákban tárgyal az Európai Parlament két olyan előterjesztést, amely a nemek közti egyenlőséget kívánja szolgálni. Iratxe García Pérez spanyol EP-képviselő esélyegyenlőségi jelentése kiemelten szól a nőkkel szembeni erőszak leküzdésének fontosságáról. Ezen túlmenően, a tervezet szerint az EP felszólítaná az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy "vezessenek be a prostitúció iránti kereslettel szemben új jogi, igazgatási, oktatási, szociális és kulturális intézkedéseket".

A jelentés szerint sem helyi, sem nemzeti, sem uniós szinten nem elégséges a nők részvétele a döntéshozatalban, és az elmúlt években nem történt előrelépés a nemek közötti bérszakadék kérdésében.

A választási kvóták alkalmazása pozitív hatással van a nők képviseletére - olvasható a dokumentumban. Eva-Britt Svensson svéd EP-képviselő a marketingnek és a hirdetéseknek a nemek közötti egyenlőségre gyakorolt  hatásáról készített jelentést. Ebben megállapítja, hogy gyakori a nők lealacsonyító ábrázolása a médiában, hirdetésekben. Az EP nőjogi szakbizottsága felelősségteljesebb magatartást vár a hirdetőktől, és nemzeti médiafigyelő szerveket hozna létre, amelyek fogadnák a panaszokat.

A Privátbankár már korábban is foglalkozott a témával:
Nők a csúcson: a képességük megvan rá 
Svensson idézett egy brit tanulmányt, amely szerint "a testről alkotott ideális kép médiában történő megjelenítése hátrányosan érintheti a nők önbecsülését - különösen a kamaszokét s azokét, akik hajlamosak táplálkozási rendellenességekre". A jelentéstevő arra kéri a hirdetőket, legyenek felelősségteljesebbek, "reálisabban mutassák be a testről alkotott képet", és különösen "mérlegeljék körültekintőbben a termékek rendkívül vékony nőkkel való reklámozását".

Repülő nők: nekik jobban fáj a fejük 
Babavárás: gyógyszer helyett a sok szexben bízzon!
McCain alelnöke: Palin kormányzó asszony  
A nők is szívesen barkácsolnak

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél