BUX
37 317.04
+3.75%
+1 350.00
OTP
11 390.00
+5.46%
+590.00
MOL
2 012.00
+5.01%
+96.00
RICHTER
6 770.00
+1.80%
+120.00
MTELEKOM
394.00
-0.38%
-1.00
 
2020. május 16. 19:28

Néhány fontos adat egyelőre ismeretlen okból kimaradt a hazai turizmus márciusi teljesítményéről szóló KSH jelentésből, pedig éppen ebben a hónapban következett be a történelmi összeomlás.

A KSH hosszú évek óta részletes adatokkal mutatja be hónapról hónapra a hazai turizmus alakulását, azonban értesüléseink szerint egyelőre ismeretlen technikai okok miatt éppen a márciusi statisztikákból hiányoznak olyan adatok, amiket korábban mindig közölt a statisztikai hivatal, ellenben pont abban a hónapban nem, amikor a koronavírus-járvány miatt történelmi összeomlást szenvedett el a turisztikai ágazat.

A KSH legalább két fontos adatot nem közölt márciusról: a szobafoglaltságot és a szoba átlagár alakulását. Azt lehet tudni, hogy februárban 52 százalékos volt a szállodák szobakihasználtsága és tavalyhoz képest 13 százalékkal lett több a szobaátlagár. Márciusról azonban ezeket az adatokat egyelőre nem közölte a hivatal. Pedig a szakma például ezekből az adatokból is szokott tájékozódni a turisztikai ágazat állapotáról.

Hivatalosan a koronavírus-járvány miatt nem kellett bezárniuk a hoteleknek, emiatt jelenleg meglehetősen vegyes képet mutatnak a hazai szállodák. Lapunk is írt arról, hogy van olyan szálloda, amelyik egyfajta karantén-hotelként egy napra sem zárt be. A vidéki kijárási korlátozások feloldásával néhány szálloda már május 4-én megnyitott, sok hotel most május 15-től várja a vendégeket, a szállodák zöme azonban inkább május végi nyitást tervez.

Nagy örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy május 15-tól szállodánk újra megnyitja kapuit a hétvégére. Ezt követően május 22-től folyamatosan, minden nap üzemelni fogunk. Fokozott óvintézkedések bevezetésével, kapacitásaink korlátozásával és a kötelező távolságtartás figyelembevételével fogadjuk vendégeinket. Szobáink fele kerül csak értékesítésre, így a foglaltságunk maximálisan 50 százalékos lehet - közölte például a Zenit Hotel Balaton.

Szintén május 15-én nyit a Hunguest Hotels két szállodája, a Hotel Füred és a visegrádi Silvanus hotel is péntektől vesz fel foglalásokat. A Club Tihany május 24-én, az alsópáhoki Kolping hotel május 29-én nyit, a Danubius szállodalánc viszont május 31-ig biztosan zárva marad. A hévízi Lotus Therme pedig vélhetően június 19-i érkezési dátumtól tud feltételesen szobafoglalást visszaigazolni. Addig csinosítják a szállodát. 

Egyelőre csak a belföldi vendégekre lehet számítani, így a lapunk által megkérdezett szakember szerint a nyitás utáni pár hónap biztosan veszteséges működést jelent majd. Magyarországon mintegy ezer szálloda működik, a nyereséges működéshez pedig legalább 50 százalékos telítettség kell, ezt pedig a külföldiek nélkül nehéz lesz teljesíteni még a jelentős, akár 20-40 százalékos kedvezményekkel is.

Jelenleg ugyanis csak üzleti okból, néhány országból jöhetnek csak be Magyarországra külföldiek, hagyományos turisták még nem. Azt sem lehet pontosan tudni, hogy a szektorból hány embert bocsátottak el a mintegy 50-60 napos üzemszünet alatt.

A legtöbb kormányzati segítség azonban csak június 30-ig szól. Például március, április, május és június hónapokra a munkáltató mentesül a munkabér utáni közterhek megfizetése alól. A munkavállalók nettó munkabére március hónaptól megemelkedett, júliustól viszont újra teljes bért kell fizetni, akkor is, ha nem lesz elég vendég a szállodákban.

Szintén csak június 30-ig érvényes az a könnyítés, hogy nem kell 4 százalékos turisztikai hozzájárulást fizetni. Viszont az idegenforgalmi adót a vendégeknek nem kell megfizetniük december 31-ig. Ez minden településen különböző összegű, de éjszakánként mintegy 400-500 forint lehet, amit megspórolhatnak a turisták. A szállásadóknak viszont a megállapított, de be nem szedett adót is be kell majd vallaniuk az adóhatóságnak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Fitch: példátlan mértékű költségvetési ösztönző programok vannak
MTI | 2020. június 3. 20:55
A Fitch Ratings úgy számol, hogy a koronavírus-járvány világgazdasági hatásainak enyhítését célzó költségvetési ösztönző programok értéke már jelentősen meghaladja a globális pénzügyi válság idején alkalmazott élénkítő intézkedésekét.
Makro / Külgazdaság Repülési tilalom lesz az USA-ban a kínai utasszállítókra
MTI | 2020. június 3. 20:13
Az Egyesült Államok június 16-tól betiltja kínai utasszállító repülőgépek berepülését az országba - jelentette be az amerikai közlekedési minisztérium szerdán.  
Makro / Külgazdaság Bilincs lesz az iskolákban, kamerák nem
Kormos Olga | 2020. június 3. 17:16
Az eredeti elképzeléssel ellentétben még sem szerelnek fel kamerákat az iskolákban. "Csak" iskolaőröket vezényelnek – első körben – 500 iskolába, melyek harmada szakiskola. Az iskolai erőszak megszüntetésére és megelőzésére összeállított törvényjavaslat már a parlament előtt. 
Makro / Külgazdaság Nemzetgazdasági érdekből nyílhat új kaszinó a Balatonnál
Vég Márton | 2020. június 3. 16:53
A jövőben már az eddigi 5 helyett 7 kaszinója lehet annak a megbízható szerencsejáték-szervezőnek, akivel a kormány megállapodik. Valahol Nyugat-Magyarországon pedig egy új kaszinó is nyílhat, nem lenne meglepő, ha valamelyik balatoni település lenne a befutó.
Makro / Külgazdaság A jósoltnál jóval kisebbet zuhant a foglalkoztatás az USA-ban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 3. 15:57
9 millió helyett "csak" 2 millió 760 ezerrel esett a foglalkoztatottak száma.
Makro / Külgazdaság 400 ezerrel több munkanélküli lett az EU-ban, de Magyarország még viszonylag jól áll
Wéber Balázs | 2020. június 3. 15:16
Hivatalosan mintegy 400 ezerrel nőtt az állástalanok száma az EU-ban egyetlen hónap alatt, a valós szám azonban ennél lényegesen nagyobb lehet. Bár a munkanélküliség itthon is jelentősen, 4,1 százalékra emelkedett, ez még mindig a hatodik legalacsonyabb érték az EU-ban. 
Makro / Külgazdaság A svéd járványügyi vezető szerint komolyabb korlátozások kellettek volna
Privátbankár.hu | 2020. június 3. 13:40
Svédország vizsgálatot ígér az ország járványügyi stratégiája ügyében. Anders Tegnell, a svédek vezető epidemológusa pedig úgy véli, hogy az országnak keményebb korlátozásokat kellett volna bevezetni a koronavírus elleni küzdelemben a magas halálozási ráta elkerülése érdekében.
Makro / Külgazdaság Új mestertervet főzött ki Trump Kína bekerítésére
Káncz Csaba | 2020. június 3. 10:31
Az amerikai elnök terve szerint a szeptemberi csúcsból egy Washington által vezetett új, Peking ellenes globális koalíció születhet. A Fehér Ház Ázsiában Dél-Korea és India felé szeretné terelni azokat a beszállítói láncokat, amelyeket kivonatna Kínából. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Példátlan munkanélküliségi hullámot okozott a karantén Németországban
Wéber Balázs | 2020. június 3. 09:51
Áprilisban csaknem 120 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma Németországban csak a koronavírus ellenes korlátozások miatt egy friss tanulmány szerint. Ekkora növekedésre korábban nem volt példa. Spanyolországban a járvány kezdetén 300 ezerrel emelkedett az álláskeresők száma.
Makro / Külgazdaság Aki tud, várjon péntekig a tankolással
Privátbankár.hu | 2020. június 3. 09:41
Literenként ugyanis átlagban 2 forinttal kerül majd kevesebbe, 338 forintba a benzin június 5-étől. A gázolaj ára viszont nem változik, marad 351 forint.
Friss
hírlevél