<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Néhány fontos adat egyelőre ismeretlen okból kimaradt a hazai turizmus márciusi teljesítményéről szóló KSH jelentésből, pedig éppen ebben a hónapban következett be a történelmi összeomlás.

A KSH hosszú évek óta részletes adatokkal mutatja be hónapról hónapra a hazai turizmus alakulását, azonban értesüléseink szerint egyelőre ismeretlen technikai okok miatt éppen a márciusi statisztikákból hiányoznak olyan adatok, amiket korábban mindig közölt a statisztikai hivatal, ellenben pont abban a hónapban nem, amikor a koronavírus-járvány miatt történelmi összeomlást szenvedett el a turisztikai ágazat.

A KSH legalább két fontos adatot nem közölt márciusról: a szobafoglaltságot és a szoba átlagár alakulását. Azt lehet tudni, hogy februárban 52 százalékos volt a szállodák szobakihasználtsága és tavalyhoz képest 13 százalékkal lett több a szobaátlagár. Márciusról azonban ezeket az adatokat egyelőre nem közölte a hivatal. Pedig a szakma például ezekből az adatokból is szokott tájékozódni a turisztikai ágazat állapotáról.

Hivatalosan a koronavírus-járvány miatt nem kellett bezárniuk a hoteleknek, emiatt jelenleg meglehetősen vegyes képet mutatnak a hazai szállodák. Lapunk is írt arról, hogy van olyan szálloda, amelyik egyfajta karantén-hotelként egy napra sem zárt be. A vidéki kijárási korlátozások feloldásával néhány szálloda már május 4-én megnyitott, sok hotel most május 15-től várja a vendégeket, a szállodák zöme azonban inkább május végi nyitást tervez.

Nagy örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy május 15-tól szállodánk újra megnyitja kapuit a hétvégére. Ezt követően május 22-től folyamatosan, minden nap üzemelni fogunk. Fokozott óvintézkedések bevezetésével, kapacitásaink korlátozásával és a kötelező távolságtartás figyelembevételével fogadjuk vendégeinket. Szobáink fele kerül csak értékesítésre, így a foglaltságunk maximálisan 50 százalékos lehet - közölte például a Zenit Hotel Balaton.

Szintén május 15-én nyit a Hunguest Hotels két szállodája, a Hotel Füred és a visegrádi Silvanus hotel is péntektől vesz fel foglalásokat. A Club Tihany május 24-én, az alsópáhoki Kolping hotel május 29-én nyit, a Danubius szállodalánc viszont május 31-ig biztosan zárva marad. A hévízi Lotus Therme pedig vélhetően június 19-i érkezési dátumtól tud feltételesen szobafoglalást visszaigazolni. Addig csinosítják a szállodát. 

Egyelőre csak a belföldi vendégekre lehet számítani, így a lapunk által megkérdezett szakember szerint a nyitás utáni pár hónap biztosan veszteséges működést jelent majd. Magyarországon mintegy ezer szálloda működik, a nyereséges működéshez pedig legalább 50 százalékos telítettség kell, ezt pedig a külföldiek nélkül nehéz lesz teljesíteni még a jelentős, akár 20-40 százalékos kedvezményekkel is.

Jelenleg ugyanis csak üzleti okból, néhány országból jöhetnek csak be Magyarországra külföldiek, hagyományos turisták még nem. Azt sem lehet pontosan tudni, hogy a szektorból hány embert bocsátottak el a mintegy 50-60 napos üzemszünet alatt.

A legtöbb kormányzati segítség azonban csak június 30-ig szól. Például március, április, május és június hónapokra a munkáltató mentesül a munkabér utáni közterhek megfizetése alól. A munkavállalók nettó munkabére március hónaptól megemelkedett, júliustól viszont újra teljes bért kell fizetni, akkor is, ha nem lesz elég vendég a szállodákban.

Szintén csak június 30-ig érvényes az a könnyítés, hogy nem kell 4 százalékos turisztikai hozzájárulást fizetni. Viszont az idegenforgalmi adót a vendégeknek nem kell megfizetniük december 31-ig. Ez minden településen különböző összegű, de éjszakánként mintegy 400-500 forint lehet, amit megspórolhatnak a turisták. A szállásadóknak viszont a megállapított, de be nem szedett adót is be kell majd vallaniuk az adóhatóságnak.

Makro / Külgazdaság Kiderült, melyik városok a világ legfontosabb pénzügyi központjai
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 19:08
Budapest nincsen értékelő helyezésen.
Makro / Külgazdaság Oroszország kiakadt: szlovák vadászgépek lépték át az ukrán határt
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 17:46
Csak az első néhány repülő, amit továbbiak követnek majd.
Makro / Külgazdaság Sürgősen magyarázatot várnak a svédek Magyarországtól
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 17:22
A magyar kormány szétválasztós döntését nem értik. 
Makro / Külgazdaság Olyat tesz az orosz légierő, amire senki nem számított - és ez nagyon rossz hír az ukránoknak
Litván Dániel | 2023. március 23. 16:56
Mariupol ostroma óta nem láttunk ilyet, de egy körbezárt város helyett most a frontvonalon is képesek erre az orosz gépek.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij nem fog örülni: kútba eshetnek a megígért vadászgépek?
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 16:35
Antti Kaikkonen finn védelmi miniszter szerint országának az ukránok kérése ellenére sem kellene Hornet típusú vadászgépeket adományoznia.
Makro / Külgazdaság Macron újabb feladatot pipált ki, de Szijjártó Péter is dörzsölheti a kezét
Király Béla | 2023. március 23. 16:17
A francia parlament kedden nagy többséggel megszavazta a kormány nukleáris beruházási tervét, egy nappal azután, hogy a kormány épphogy túlélte a nyugdíjreform-tervezettel kapcsolatos bizalmatlansági szavazást.
Makro / Külgazdaság Nem csak a magyaroknak van elege az óraátállításból
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 15:56
Az eltörlés régóta terítéken van, viszont folyamatosan húzódik.
Makro / Külgazdaság Menekültek egész tömege érkezett az Európai Unióba
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 15:38
A 2020-ban tapasztalt visszaesés után most újból az emelkedés a jellemző.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij elutazott – ezt ígérte a lerombolt települések lakóinak
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 15:14
Az ukrán elnök a frontvonal közelében vendégeskedett.
Makro / Külgazdaság Már köröznek Brüsszel felett a háborús héják – érik a milliárdos lőszerbiznisz
Wéber Balázs | 2023. március 23. 14:37
EU-csúcs kezdődik ma Brüsszelben. Az EU egymillió lőszert kíván vásárolni, illetve saját készletéből adni Ukrajnának egy éven belül – Magyarország egyik projektben sem kíván részt venni. A hadiipar már kiszagolta a lehetőséget.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG