TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Néhány fontos adat egyelőre ismeretlen okból kimaradt a hazai turizmus márciusi teljesítményéről szóló KSH jelentésből, pedig éppen ebben a hónapban következett be a történelmi összeomlás.

A KSH hosszú évek óta részletes adatokkal mutatja be hónapról hónapra a hazai turizmus alakulását, azonban értesüléseink szerint egyelőre ismeretlen technikai okok miatt éppen a márciusi statisztikákból hiányoznak olyan adatok, amiket korábban mindig közölt a statisztikai hivatal, ellenben pont abban a hónapban nem, amikor a koronavírus-járvány miatt történelmi összeomlást szenvedett el a turisztikai ágazat.

A KSH legalább két fontos adatot nem közölt márciusról: a szobafoglaltságot és a szoba átlagár alakulását. Azt lehet tudni, hogy februárban 52 százalékos volt a szállodák szobakihasználtsága és tavalyhoz képest 13 százalékkal lett több a szobaátlagár. Márciusról azonban ezeket az adatokat egyelőre nem közölte a hivatal. Pedig a szakma például ezekből az adatokból is szokott tájékozódni a turisztikai ágazat állapotáról.

Hivatalosan a koronavírus-járvány miatt nem kellett bezárniuk a hoteleknek, emiatt jelenleg meglehetősen vegyes képet mutatnak a hazai szállodák. Lapunk is írt arról, hogy van olyan szálloda, amelyik egyfajta karantén-hotelként egy napra sem zárt be. A vidéki kijárási korlátozások feloldásával néhány szálloda már május 4-én megnyitott, sok hotel most május 15-től várja a vendégeket, a szállodák zöme azonban inkább május végi nyitást tervez.

Nagy örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy május 15-tól szállodánk újra megnyitja kapuit a hétvégére. Ezt követően május 22-től folyamatosan, minden nap üzemelni fogunk. Fokozott óvintézkedések bevezetésével, kapacitásaink korlátozásával és a kötelező távolságtartás figyelembevételével fogadjuk vendégeinket. Szobáink fele kerül csak értékesítésre, így a foglaltságunk maximálisan 50 százalékos lehet - közölte például a Zenit Hotel Balaton.

Szintén május 15-én nyit a Hunguest Hotels két szállodája, a Hotel Füred és a visegrádi Silvanus hotel is péntektől vesz fel foglalásokat. A Club Tihany május 24-én, az alsópáhoki Kolping hotel május 29-én nyit, a Danubius szállodalánc viszont május 31-ig biztosan zárva marad. A hévízi Lotus Therme pedig vélhetően június 19-i érkezési dátumtól tud feltételesen szobafoglalást visszaigazolni. Addig csinosítják a szállodát. 

Egyelőre csak a belföldi vendégekre lehet számítani, így a lapunk által megkérdezett szakember szerint a nyitás utáni pár hónap biztosan veszteséges működést jelent majd. Magyarországon mintegy ezer szálloda működik, a nyereséges működéshez pedig legalább 50 százalékos telítettség kell, ezt pedig a külföldiek nélkül nehéz lesz teljesíteni még a jelentős, akár 20-40 százalékos kedvezményekkel is.

Jelenleg ugyanis csak üzleti okból, néhány országból jöhetnek csak be Magyarországra külföldiek, hagyományos turisták még nem. Azt sem lehet pontosan tudni, hogy a szektorból hány embert bocsátottak el a mintegy 50-60 napos üzemszünet alatt.

A legtöbb kormányzati segítség azonban csak június 30-ig szól. Például március, április, május és június hónapokra a munkáltató mentesül a munkabér utáni közterhek megfizetése alól. A munkavállalók nettó munkabére március hónaptól megemelkedett, júliustól viszont újra teljes bért kell fizetni, akkor is, ha nem lesz elég vendég a szállodákban.

Szintén csak június 30-ig érvényes az a könnyítés, hogy nem kell 4 százalékos turisztikai hozzájárulást fizetni. Viszont az idegenforgalmi adót a vendégeknek nem kell megfizetniük december 31-ig. Ez minden településen különböző összegű, de éjszakánként mintegy 400-500 forint lehet, amit megspórolhatnak a turisták. A szállásadóknak viszont a megállapított, de be nem szedett adót is be kell majd vallaniuk az adóhatóságnak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nem a Biden-Trump csörte lesz az eddigi legextrémebb verseny az amerikai elnökválasztások történetében
Szarvas György | 2020. október 31. 13:54
Sorsdöntőnek bizonyulhat a november 3-án megtartandó amerikai elnökválasztás, kérdés ugyanis Trump miként reagál egy esetleges elvesztett, vagy éppen megnyert választásra. A The Wall Street Journal felidézi azokat a korábbi amerikai elnökválasztásokat, melyek a mostanihoz hasonló kiélezett helyzetben zajlottak. 
Makro / Külgazdaság Még a Puskás Arénánál is drágább lesz a Nemzeti Atlétikai Központ
Privátbankár.hu | 2020. október 31. 12:51
Közel 204 milliárd forintot szán egy friss kormányhatározat szerint az ország a 2023-as világbajnokságra épülő Nemzeti Atlétikai Központra.
Makro / Külgazdaság Megint milliárdokkal löki meg a munkásszálló bizniszt a kormány
Privátbankár.hu | 2020. október 31. 11:19
Újabb 5 milliárd forintot ad a kormány munkásszállások kialakítására. Három hónapon belül ez már a második injekció ennek az ágazatnak. Főleg a keleti megyék iparvárosaiban ugorhat meg a férőhelyek száma és már gazdasági társaságok is igényelhetik a pénzt. A beruházók akár a költségek 70-80 százalékát is közpénzből szerezhetik meg.
Makro / Külgazdaság Így nem közeledünk, hanem még jobban leszakadunk Európától
Király Béla | 2020. október 31. 08:56
Pénteken tették közzé a harmadik negyedévre vonatkozó első becsléseket s német és a francia GDP-re is, amelyek a vártnál erősebb növekedésről tanúskodtak. Ezen a napon erősítette meg Varga Mihály pénzügyminiszter, hogy a korábbinál nagyobb visszaesést várnak. Ez pedig azt vetítheti előre, hogy a lemaradásunk idén nem csökken, hanem növekszik a centrumhoz képest.
Makro / Külgazdaság Trump és Biden kalandjai egy párhuzamos univerzumban – A hét videója
Izsó Márton - Wéber Balázs | 2020. október 30. 19:44
Amikor Joe Biden bekerült a Szenátusba, Elvis Presley  még élt, Vietnámra pedig hullottak az amerikai bombák. Amikor Donald Trump dolgozni kezdett apja cégbirodalmában, még nem járt ember a Holdon.
Makro / Külgazdaság Nem tetszik az EU-nak Orbán Viktor vakcinavásárlási terve?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 30. 18:33
Minden vakcinának, amely az Európai Unióban elérhető, vagy elérhetővé válik, meg kell felelnie a vonatkozó uniós minőségi és jóváhagyási előírásoknak - jelentette ki Erik Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője.
Makro / Külgazdaság 70 milliárd dollár a tét – elvennék a tüntetők a király vagyonát
Káncz Csaba | 2020. október 30. 14:34
A globális recesszió időszakában a thaiföldi tüntetők már nem nézik el a király élvhajhász életmódját. A tét a 70 milliárd dolláros vagyon, amelyet most a nép visszakövetel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 272 millió eurós exporttöbblet a külkereskedelmi áruforgalomban
MTI | 2020. október 30. 10:53
Augusztusban az export euróban kifejezett értéke 2,2 százalékkal, az importé 5,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az áruforgalmi mérleg egyenlege 257 millió euróval javult, 272 millió euró exporttöbbletet mutatott - jelentette pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.
Makro / Külgazdaság Augusztusban 9,1 százalékkal nőttek a bruttó átlagkeresetek
Privátbankár.hu | 2020. október 30. 10:36
A 3,9 százalékos augusztusi inflációval számolva a reálkeresetek 5,0 százalékkal emelkedtek a nyári hónapban. 
Makro / Külgazdaság Pedagógusok: zárják be az iskolákat az alsó tagozatok kivételével!
Kormos Olga | 2020. október 30. 09:28
Petíció aláírásával kérik a pedagógusok a kormányt, hogy sürgősen tegyen a tavaszihoz hasonló lépéseket, a vírus oktatási intézményekben való terjedésének megfékezése érdekében.  
Friss
hírlevél