<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Néhány fontos adat egyelőre ismeretlen okból kimaradt a hazai turizmus márciusi teljesítményéről szóló KSH jelentésből, pedig éppen ebben a hónapban következett be a történelmi összeomlás.

A KSH hosszú évek óta részletes adatokkal mutatja be hónapról hónapra a hazai turizmus alakulását, azonban értesüléseink szerint egyelőre ismeretlen technikai okok miatt éppen a márciusi statisztikákból hiányoznak olyan adatok, amiket korábban mindig közölt a statisztikai hivatal, ellenben pont abban a hónapban nem, amikor a koronavírus-járvány miatt történelmi összeomlást szenvedett el a turisztikai ágazat.

A KSH legalább két fontos adatot nem közölt márciusról: a szobafoglaltságot és a szoba átlagár alakulását. Azt lehet tudni, hogy februárban 52 százalékos volt a szállodák szobakihasználtsága és tavalyhoz képest 13 százalékkal lett több a szobaátlagár. Márciusról azonban ezeket az adatokat egyelőre nem közölte a hivatal. Pedig a szakma például ezekből az adatokból is szokott tájékozódni a turisztikai ágazat állapotáról.

Hivatalosan a koronavírus-járvány miatt nem kellett bezárniuk a hoteleknek, emiatt jelenleg meglehetősen vegyes képet mutatnak a hazai szállodák. Lapunk is írt arról, hogy van olyan szálloda, amelyik egyfajta karantén-hotelként egy napra sem zárt be. A vidéki kijárási korlátozások feloldásával néhány szálloda már május 4-én megnyitott, sok hotel most május 15-től várja a vendégeket, a szállodák zöme azonban inkább május végi nyitást tervez.

Nagy örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy május 15-tól szállodánk újra megnyitja kapuit a hétvégére. Ezt követően május 22-től folyamatosan, minden nap üzemelni fogunk. Fokozott óvintézkedések bevezetésével, kapacitásaink korlátozásával és a kötelező távolságtartás figyelembevételével fogadjuk vendégeinket. Szobáink fele kerül csak értékesítésre, így a foglaltságunk maximálisan 50 százalékos lehet - közölte például a Zenit Hotel Balaton.

Szintén május 15-én nyit a Hunguest Hotels két szállodája, a Hotel Füred és a visegrádi Silvanus hotel is péntektől vesz fel foglalásokat. A Club Tihany május 24-én, az alsópáhoki Kolping hotel május 29-én nyit, a Danubius szállodalánc viszont május 31-ig biztosan zárva marad. A hévízi Lotus Therme pedig vélhetően június 19-i érkezési dátumtól tud feltételesen szobafoglalást visszaigazolni. Addig csinosítják a szállodát. 

Egyelőre csak a belföldi vendégekre lehet számítani, így a lapunk által megkérdezett szakember szerint a nyitás utáni pár hónap biztosan veszteséges működést jelent majd. Magyarországon mintegy ezer szálloda működik, a nyereséges működéshez pedig legalább 50 százalékos telítettség kell, ezt pedig a külföldiek nélkül nehéz lesz teljesíteni még a jelentős, akár 20-40 százalékos kedvezményekkel is.

Jelenleg ugyanis csak üzleti okból, néhány országból jöhetnek csak be Magyarországra külföldiek, hagyományos turisták még nem. Azt sem lehet pontosan tudni, hogy a szektorból hány embert bocsátottak el a mintegy 50-60 napos üzemszünet alatt.

A legtöbb kormányzati segítség azonban csak június 30-ig szól. Például március, április, május és június hónapokra a munkáltató mentesül a munkabér utáni közterhek megfizetése alól. A munkavállalók nettó munkabére március hónaptól megemelkedett, júliustól viszont újra teljes bért kell fizetni, akkor is, ha nem lesz elég vendég a szállodákban.

Szintén csak június 30-ig érvényes az a könnyítés, hogy nem kell 4 százalékos turisztikai hozzájárulást fizetni. Viszont az idegenforgalmi adót a vendégeknek nem kell megfizetniük december 31-ig. Ez minden településen különböző összegű, de éjszakánként mintegy 400-500 forint lehet, amit megspórolhatnak a turisták. A szállásadóknak viszont a megállapított, de be nem szedett adót is be kell majd vallaniuk az adóhatóságnak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság OTP Bank-felmérés: azért hordunk készpénzt, ha esetleg nem tudnánk kártyával fizetni
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 20:12
Karácsonyi vásárokra leginkább a fiatalok járnak, az a korosztály, amely a legnyitottabb az elektronikus fizetési megoldásokra. Ezeken a rendezvényeken azonban minden korcsoportra jellemző, hogy bár szívesen vásárolnának kártyával, mégis hordanak maguknál készpénzt, mert tartanak attól, hogy nem lesz lehetőségük mással fizetni.
Makro / Külgazdaság Állati testrészeket küldtek az ukrán diplomáciai képviseleteknek
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 19:31
Ez történt az orosz–ukrán háború szombati napján.
Makro / Külgazdaság Megállapodott az EU és a G7 az olajárplafonról, Magyarország mentességet kapott
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 18:21
Jóváhagyta a pénteki döntést az Európai Tanács, a magyar külügyminiszter örül a mentességnek.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ugrásra kész a sztárszobrász Csodaszarvasa
Kormos Olga | 2022. december 3. 17:19
Úgy tűnik, hamarosan szoboravató lesz a Buda Palotánál. 
Makro / Külgazdaság Lecsapott egy orosz üzletemberre a brit „kleptokrácia-ügyosztály”
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 16:11
Az 58 éves férfi mellett őrizetbe vették 35 éves alkalmazottját is, amint több ezer font készpénzzel a táskájában próbálta elhagyni a rezidenciát.
Makro / Külgazdaság Az infláció miatt is emelkedik a kártyás vásárlások összege
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 15:32
Míg a bankkártyás tranzakciók száma a második negyedévben 29 százalékkal emelkedett, a vásárlások összértéke markánsabban, 35 százalékkal bővült. A Biztosdöntés.hu elemzése szerint ez is jelzi az inflációt.
Makro / Külgazdaság HIMARS-rakétarendszert vásárol Észtország
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 14:52
A balti állam hadvezetése úgy véli, ezzel még idejekorán el tudják rettenteni az ellenséget.
Makro / Külgazdaság Az ukránok még a 60 dolláros olajársapkát is magasnak tartják, az oroszok szerint pedig piacellenes
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 13:56
A két, háborúban álló fél érthető módon ellentétesen reagált a szankciós döntésre.
Makro / Külgazdaság Jól járhat, aki most vesz 11,75 százalékos kamattal állampapírt – Klasszis podcast
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 12:05
Ez is elhangzott azon a beszélgetésen, amelyet a hazai makrogazdasági elemzőket megszólaltató sorozatunk legújabb adásában lapunk főszerkesztője, Csabai Károly folytatott Suppan Gergellyel, a Magyar Bankholding vezető elemzőjével. A szakember ugyanis úgy vélte, a most még 20 százalék feletti infláció 2023 végére egyszámjegyűvé csökkenhet, ami egyúttal azzal is járna, hogy végre ismét reménykedhetnek pozitív reálkamatban.
Makro / Külgazdaság Hamarosan nemzetközi jogszabály szólhat a műanyagszennyezésről
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 11:44
Két év múlva, 2024 végén érkezhet az első kötelező érvényű nemzetközi jogszabály a műanyagszennyezés ellen – derült ki az ENSZ-tagországok uruguayi tanácskozásának eredményéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG