2p

Erősödött Romániában, és "társadalmi szinten kimutatható többségi állásponttá vált" a kommunizmus iránt táplált nosztalgia az utóbbi évtizedben - állapította meg az INSCOP közvélemény-kutató friss felmérése, amelynek eredményét szerdán ismertették.

 A News.ro hírportál megrendelésére november utolsó hetében telefonos módszerrel végzett felmérés válaszadóinak 46,4 százaléka volt azon a véleményen, hogy a kommunizmus idején jobb volt az élet Romániában, míg 34,2 százalék állította ennek ellenkezőjét, 13,7 százalék szerint nem változott az életszínvonal, 5,7 százalék pedig nem válaszolt.

Az összehasonlítási alapul idézett 2013. novemberi felmérés idején a megkérdezettek 44,4 százaléka vélte úgy, hogy a kommunizmusban jobb volt az élet,

33,6 százaléka mondta azt, hogy rosszabb, 15,6 százalék nem látott különbséget és 6,4 százalék nem tudott vagy nem akart véleményt mondani.

Visszahúz a románok szíve a régi rendszer iránt. Fotó: Depositphtotos
Visszahúz a románok szíve a régi rendszer iránt. Fotó: Depositphtotos

A kommunizmus megítélése terén is immár határozott (relatív) többségbe került a múlt rendszert pozitív színben látó közvélekedés. Arra kérdésre, hogy a kommunizmusnak jótékony hatása volt-e Romániára, immár a megkérdezettek 48 százaléka válaszolt igennel (a tíz évvel korábbi 45,5 százalékhoz képest), és 42,2 százalékuk vélte úgy, hogy visszavetette az országot (a 2013-as 44,7 százalékhoz képest).

Az Inscop szerint főleg az alacsonyabb végzettségű (érettségivel nem rendelkező), állástalan, falusi környezetben, az ország keleti vagy déli megyéiben élő, alacsony jövedelmű válaszadók körében magas azok aránya, akik úgy látják, hogy 1989 előtt jobb élet volt Romániában. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
Makro / Külgazdaság Enyhült a német ipar ellátási hiánya
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:06
Csaknem a Covid előti szintre jutott vissza.
Makro / Külgazdaság Még nagyobb megszorítás jöhet a választások után?
Vég Márton | 2024. április 15. 15:01
Varga Mihály pénzügyminiszter 675 milliárd forintnyi állami beruházás elhalasztását jelentette be a legutóbbi Kormányinfón. Ekkora költségvetési kiigazítás elég vagy még várható egy újabb csomag? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Bombaként robbanhat Magyar Péter pártja júniusban - elképesztő eredményt hozott a szavazás
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 14:44
Ez alapján nem az a kérdés, hogy szerez-e európai parlamenti helyet a TISZA Párt, hanem az, hogy Fideszt meg tudja-e verni.
Makro / Külgazdaság Ízekre szedte Magyar Péter Ukrajnával kapcsolatos álláspontját Rácz András
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:13
A kormánypropaganda szólamai köszöntek vissza Magyar Péter szájából, de ki lehet javítani a tévedéseket.
Makro / Külgazdaság Európa napelemgyártó kapacitásainak 10 százaléka kivándorol
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 10:51
A német Meyer Burger bezárja üzemét Freibergben miután a kormányzati támogatás későn érkezett. Az Európai Unió elveszti napelemiparát a támogatási versenyben?
Makro / Külgazdaság Szerdától megint jobb lesz csukott szemmel tankolni
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 10:14
Nem lefele mozdulnak az árak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG