TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Biztos vagyok abban, hogy a magyar kormány képes értékelni az EU-tagságot és az uniós forrásokat, jelentette ki Stephan Mayer, a német belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Privátbankár.hu-nak adott exkluzív interjúban az uniós pénzcsapok esetleges elzárásával kapcsolatban. Szerinte Magyarország nagyon profitál az európai szolidaritásból. Beszélt arról is, hogy a Fidesz néppárti tagsága ügyében intenzív megbeszélések folynak, de még semmilyen döntés sem született. A jogállamiság kérdésére kitérő válaszokat adott, Gulyás Gergelyt viszont dicsérte.

A hét elején kétnapos látogatást tett Magyarországon Stephan Mayer. A német belügyminisztérium parlamenti államtitkára az európai zsidó közösség sporteseményére, a Maccabi Európai Játékokra érkezett, emellett egyeztetett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel is.

Az államtitkár, aki a Keresztényszociális Unió politikusa, exkluzív interjút adott a Privátbankár.hu-nak, amelyben a Maccabi Európai Játékok mellett az EU és a magyar kormány közötti konfliktusról, valamint a Fidesz Néppárton belüli helyzetéről is kérdeztük.

Profitálunk az uniós pénzekből

Magyarország nagyon profitál az európai szolidaritásból és azon országok közé tartozik, amelyek a legtöbb uniós forrást kapják egy főre vetítve. És éppen ezért nagyon biztos vagyok abban, hogy Magyarország és főleg a magyar kormány képes értékelni azt, ami van neki az Európai Unióban

- jelentette ki Stephan Mayer arra a kérdésre: el tudja-e képzelni, hogy az EU esetleg a jogállamiság és a demokrácia játékszabályainak betartásához kötné az uniós pénzek kifizetését.

Hozzátette:

Nagyon örülök annak, hogy a közvélemény-kutatások szerint a magyar lakosság több mint hetven százaléka Európa-párti, és támogatja az EU-tagságot. (...) Szilárdan meg vagyok győződve arról, hogy Magyarország képes értékelni, hogy mit jelent számára az EU és az EU-tagság.

Arra a kérdésre, hogy pártolja-e egy ilyen feltételrendszer bevezetését, azt mondta:

Tudom, hogy európai szinten zajlik ez a vita, tehát hogy legyen-e erősebb összefüggés az egyes alapokból, a regionális vagy kohéziós alapokból származó pénzekhez való hozzáférés és bizonyos jogszabályok betartása között. De itt is szeretném hangsúlyozni, hogy ezt a döntést nem egyedül a német kormánynak kell meghoznia és elsősorban nem neki kell meghoznia, hanem az Európai Bizottságnak.

Mi a helyzet a demokráciával?

Az államtitkár nem kívánt állást foglalni azzal kapcsolatban, hogy múlt héten az Európai Bizottság az Európai Bírósághoz fordult a Stop Soros törvénycsomag miatt.

A német kormány természetesen szorosan és érdeklődéssel követi figyelemmel az eljárást, de abban közvetlenül nem érintett. Ezért kérem, értsék meg, hogy nem értékeljük az eljárás állását, és nem avatkozunk olyan dolgokba, amelyek két félre, az Európai Bizottságra és a magyar kormányra tartoznak.

Kitérő választ adott arra a kérdésünkre is, hogy összességében mennyire ért egyet a magyar kormánnyal szembeni uniós kritikákkal (például menekültek, migránsok befogadásának elutasítása, a jogállam és a médiapluralizmus aláásása, kampány Soros György ellen):

A magyar és a német kormány érdekei sok tekintetben összecsengenek. Ahogy mondtam, Magyarország fontos partner Németország számára, és a német kormány arra törekszik, hogy továbbra is azon az irányvonalon tartsa az Európai Uniót, amit az már sok évtizede követ.  Tehát támogatjuk a jogállamiságot, a demokráciát, és fontos számunkra, hogy minden uniós tagállamban biztosítsák az alapvető emberi és kisebbségi jogokat, a másként gondolkodókat megillető jogokat.

Mindig felkeresi Gulyást

Gulyás Gergellyel tartandó találkozójával kapcsolatban (az interjú hétfőn készült, az egyórás egyeztetés kedd délelőttre volt kitűzve) azt mondta, hogy szeretné még intenzívebbé tenni a párbeszédet a magyar és a német kormány között.

Gulyás urat hosszú évek óta ismerem, és szokásommá vált, hogy  amikor hivatalos úton Budapesten járok, megpróbálok vele találkozni. Tudom, hogy nagyon értelmes és nagyon nyitott politikus, aki felelősségteljes pozíciót tölt be Magyarországon, és jól ismeri a németországi történéseket és viszonyokat. És ebben a tekintetben számomra és azt hiszem, a német kormány számára is fontos, hogy szoros kapcsolatban legyünk a magyar kormány egyes képviselőivel és összességében a magyar kormánnyal, és a jelenlegi szinten tartsuk és talán még intenzívebbé is tegyük a dialógust. Szilárdan meg vagyok győződve arról, hogy minket, Magyarországot és Németországot jóval több dolog köt össze, mint amennyi elválaszt.

Fidesz-ügy: intenzív tárgyalások

A Fidesz és az Európai Néppárt közötti konfliktus ügyében (a magyar kormánypárt tagsága jelenleg fel van függesztve) azt mondta: még semmilyen döntés sem született, az ügyben eljáró bizottság októberben mutatja be jelentését.

Ez ügyben még teljes egészében tart az eljárás. A „három bölcs” (a Fidesz-ügyét vizsgáló bizottság) októberben nyújtja be jelentését. Semmilyen módon nem szeretnék elébe menni ennek a jelentésnek, és ezt nem is tehetem meg. És ezt most nem a német kormány, hanem az Európai Néppárt egyik tagpártjának képviseletében mondom. Személy szerint üdvözölném, ha sikerülne megteremteni a feltételeket ahhoz, hogy mindkét oldal, tehát a Fidesz és az Európai Néppárt is arra a következtetésre jusson, hogy megvalósítható és mindkettejük számára az a legjobb, hogy a Fidesz továbbra is a pártcsalád tagja marad. (...) Nagyon intenzív és elkötelezett megbeszélések folynak. Még nincs semmilyen döntés arról, hogy milyen irányba mennek el a jelentések.

Maccabi Játékok: a sport összeköt

A budapesti Maccabi Európai Játékokkal kapcsolatban elmondta:

A sport összehozza az embereket. Sehol máshol nem olyan egyszerű az integráció, sehol máshol nem kell hozzá olyan alacsony küszöb, mint a sportban. Ezért a Maccabi Európai Játékok manapság is fontos szerepet játszanak a más kultúrkörökből származó emberek integrációjában.

Aggasztó fejlemények

Többször is kiemelte az intolerancia, a diszkrimináció és az antiszemitizmus elleni küzdelem fontosságát, és beszélt a németországi aggasztó fejleményekről is:

Németországban nagyon sokféle módon támogatjuk a zsidó életet, ami, hála Istennek, ismét nagyon erős és prosperál. Ez nagyon fontos számunkra. Németországban ugyanakkor tanúi vagyunk annak is, hogy nagyon aggasztó és undorító események történnek zsidó vallású polgártársainkkal. Ezért a német kormány számára fontos, hogy egy olyan eseménnyel, mint a Maccabi Európai Játékok, jelzést küldjünk az intoleranciával, az idegenellenességgel és az antiszemitizmussal szemben."

Mayer: Budapest jó helyszín

Szerinte helyes volt, hogy Budapestet választották ki ennek az eseménynek a megrendezésére. Mint arról beszámoltunk, a németországi zsidó sportszövetség, a Makkabi Deutschland elnöksége a verseny előtt kritizálta a magyar kormányt. Azt mondták, hogy részvételükkel egyértelmű jelzést szeretnének küldeni a Magyarországon is felerősödött jobboldali populizmussal szemben.

Arra a kérdésünkre, hogy mennyiben osztja ezt a véleményt, elmondta:

Nagyon egyértelműen támogatom a Makkabi Deutschland döntését, miszerint aktívan részt vesznek a budapesti Maccabi Európai Játékokon. 236 sportolóval Németországé a legnagyobb csapat, és úgy gondolom, hogy ez nagyon egyértelmű jelzés a Makkabi Deutschland részéről és a németországi zsidó közösség részéről is az intolerancia, az antiszemitizmus, a külföldiekkel szembeni gyűlölet és a gyűlöletbeszéd ellen. És ezt figyelembe véve abszolút nincs semmilyen érdekellentét a Makkabi Deutschland és a német kormány között.

Ismételt kérdésünkre hozzátette:

Szilárdan meg vagyok győződve arról, hogy összességében fontos, hogy az Európai Unióban erősödjenek az erőfeszítések a tisztelet, a demokrácia, a különböző vallású emberek kölcsönös elismerése érdekében. (...) Úgy gondolom, hogy a sport társadalompolitikai jelentőségét figyelembe véve sem szabad politikai elvárásokkal túlterhelni a nagy sportrendezvényeket.

Az interjú hosszabb, csaknem teljes verzióját itt tekinthetik meg:

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél