3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nemcsak Ukrajna, hanem egész Európa sorsa is eldől Oroszország Ukrajna elleni háborújában, ezért a német kormánynak minden lehetséges módon, így páncélozott szállító harcjárművekkel is támogatnia kell a szabadságért küzdő országot - jelentette ki a lengyel kormányfő hétfőn Berlinben.

Mateusz Morawiecki az egyik legtekintélyesebb német politikus, Wolfgang Schäuble parlamenti képviselői munkássága kezdetének 50. évfordulójára rendezett ünnepség fő szónokaként elvetett a hidegháború vége óta folytatott európai Oroszország-politika alapvetését, a közeledést, valamint a demokratikus és piacgazdasági irányú változások ösztönzését a kereskedelmi kapcsolatok erősítése révén.

Lengyelország Leopard harckocsikkal is támogatná Ukrajnát, ha más országok is csatlakoznak a kezdeményezéshez. Fotó: Depositphotos
Lengyelország Leopard harckocsikkal is támogatná Ukrajnát, ha más országok is csatlakoznak a kezdeményezéshez. Fotó: Depositphotos

Mint mondta, "az ördöggel cimborál", aki megállapodásokat köt Oroszországgal. Sokan illúziókat kergettek az utóbbi három évtizedben, Lengyelország viszont évszázadokat töltött "az orosz imperializmus árnyékában", így világosan látja, hogy Ukrajna, a balti államok és Lengyelország függetlensége nem egyeztethető össze az orosz birodalmi érdekekkel - fejtette ki a Jog és Igazságosság (PiS) lengyel konzervatív párt politikusa a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) rendezvényén.

Hangsúlyozta, hogy Ukrajnát "az európai túlélés" érdekében is támogatni kell, hiszen Ukrajna az orosz támadás elleni védekezéssel "a szabadságért és a jövőnkért" is küzd. Ezért a német kormánynak minden "létfontosságú" fegyverrel segítenie kell az ukrán haderőt, így "nem maradhatnak a raktárakban" a páncélozott szállító harcjárművek sem - idézte Mateusz Morawiecki beszédét az ARD országos közszolgálati televízió.

A lengyel kormány a napokban jelezte, hogy egy harckocsizászlóalj - egy 14 járműből álló egység - erejéig Leopard-2 típusú német harcjárművekkel is támogatná Ukrajnát, ha más országok is csatlakoznak a kezdeményezéshez.

Lengyelország után Finnország és Spanyolország is jelezte, hogy hajlandó átadni Leopardokat Ukrajnának.

A Lepodard-2 a világ legerősebb páncélozott szállító harcjárművének számít. A német sajtóban idézett szakértői vélemények szerint ilyen járművek megjelenése nagy számban jelentősen befolyásolhatja a háború menetét.

A német kormánynak döntő szerepe van abban, hogy Ukrajna megkapja-e a támogatást, akkor is, ha a német hadsereg (Bundeswehr) egyetlen ilyen járművet sem ad át Ukrajnának, és a gyártó - a Krauss-Maffei Wegmann és a Rheinmetall konzorciuma - sem szállít, mert a hadiipari exportról szóló jogszabályok szerint ezeket a járműveket csak a kormány engedélyével lehet külföldre értékesíteni, és ahhoz is meg kell szerezni Berlin hozzájárulását, ha a vásárló átadna Leopardokat más országnak.

A hadiipari exportot felügyelő gazdasági tárca vezetője, Robert Habeck a lengyel kezdeményezéssel kapcsolatban egy pénteki tájékoztatón azt mondta, hogy "Németország nem állhat az Ukrajna támogatásáról döntő országok útjába, függetlenül attól, hogy Németország milyen döntést hoz". Olaf Scholz kancellár egyelőre nem nyilatkozott a kérdésről.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ömlenek a menekültek Európába a tengeren keresztül is
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 13:49
Az idén már mintegy 186 ezer migráns érkezett Európába a Földközi-tengeren keresztül - közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága pénteken.
Makro / Külgazdaság 70 százalékkal nőnek jövőre az orosz katonai kiadások
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 12:44
Ugrásszerű a növekedés.
Makro / Külgazdaság Óriási az elégedetlenség Németországban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 12:22
A németek többsége elégedetlen a kormány menekültügyi politikájával - mutatta ki egy pénteken ismertetett felmérés.
Makro / Külgazdaság Korszakváltás: még jobban rákapnak a magyarok az ATM-ekre
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 11:38
Az ATM-ek készpénzbefizetés funkciójának használati gyakorisága negyedévről negyedévre növekszik.
Makro / Külgazdaság Kiakadt Berlinre az olasz külügyminiszter
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 11:13
A tengeri mentés "szent", de nem lehet nem kormányzati szervezetek (NGO) hajóit finanszírozni olyan célból, hogy a fedélzetükre vett migránsokat Olaszországba szállítsák - jelentette ki Antonio Tajani olasz külügyminiszter, miniszterelnök-helyettes a La Repubblica napilapnak nyilatkozva pénteken.
Makro / Külgazdaság Lengyelország megvétózza az EU fontos dokumentumát
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 10:21
Az Európai Tanács jövő heti értekezletén Lengyelország megvétózza az uniós migrációs paktumot - jelentette be Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök pénteken sajtótájékoztatón, reagálva az uniós tagállamok belügyminiszterei csütörtöki tanácskozásán született előzetes megállapodásra.
Makro / Külgazdaság Trump bevállalná ezt a milliárdost alelnökének
Káncz Csaba | 2023. szeptember 29. 09:40
Donald Trumphoz és Ron DeSantishoz hasonlóan Vivek Ramaswamy is megkérdőjelezi Ukrajna támogatását az Oroszország elleni háborúban. Az indiai származású milliárdos szerint a Tajvan védelmére vonatkozó kötelezettségnek meg kell szűnnie, amikor az USA 2028-ra eléri a félvezetők terén a függetlenségét. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: baj van, megszakadt a lengyel–szlovák–magyar–horvát migrációs front
Dobos Zoltán | 2023. szeptember 29. 09:21
A magyar miniszterelnök péntek reggel az uniós migrációs paktumról, az orosz–ukrán háborúról és a gazdasági kilátásokról is hosszan beszélt a közrádióban.
Makro / Külgazdaság Újabb tízezrek menekülnek Hegyi-Karabahból
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 08:50
Péntek reggelig több mint 84 ezer belső menekült költözött át Hegyi-Karabahból Örményországba - közölte az örmény kormány sajtószolgálata.
Makro / Külgazdaság Kevesebb magyar dolgozik már idehaza
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 08:30
Friss adatokat közölt a Központi Statisztikai Hivatal.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG