BUX
32 591.95
+0.71%
+230.00
OTP
8 815.00
-0.28%
-25.00
MOL
2 000.00
+5.88%
+111.00
RICHTER
6 210.00
-2.66%
-170.00
MTELEKOM
355.00
-0.56%
-2.00
 
2014. december 22. 13:05

Egy orosz pénzügyi káosz reális lehetősége egy olyan országban, amely a világ nukleáris haderejének tekintélyes részét birtokolja, megremegtette a térdeket Nyugat-Európában. Egy éve a németek az amerikaikkal együtt még részt vettek a színfalak mögött a Majdan téri tüntetők pénzügyi támogatásában. Az újabb ’Drang nach Osten’ politikai és pénzügyi következményei azonban mostanra kezdenek Berlin fejére nőni.

A múlt heti rubel-dráma Oroszország 1998 óta legsúlyosabb pénzügyi pénzügyi megrázkódtatása volt, amelynek esetleges politikai következménye hirtelen félelmeket idézett elő Berlinben és Párizsban.  Egy teljeskörű orosz pénzügyi káosz reális lehetősége egy olyan országban, amely a világ nukleáris haderejének tekintélyes részét birtokolja, megremegtette a térdeket Nyugat Európában. Egy esetleges politikai káosz, egy még keményebb orosz vezető, vagy akár egy katonai puccs beláthatatlan következményekkel járhat évtizedekre Európa stabilitása számára.

Ennek is köszönhető, hogy sokak meglepődésére Merkel és Hollande a múlt csütörtöki Európai Csúcson teljesen más hangot ütött meg, mint korábban. A francia elnök – aki már december 6-án váratlan villámlátogatást tett Moszkvában – kijelentette, hogy az oroszokkal meg lehet egyezni, további szankciókra semmi szükség és felszólította az EU-t, hogy csillapítsa a feszültséget. Olaszország, Görögország, Bulgária és Ciprus is kifejezésre juttatta ellenérzését esetleges újabb szankciókkal szemben.

A németek egyenesen új PR-offenzívát indítottak a sajtóban, Merkel ennek keretében elsőként beszélt a szankciók enyhítésének esélyéről. Megszólalt a német külügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier is. Ő hangsúlyozta, hogy „aki térdre akarja kényszeríteni Oroszországot, az az európai biztonságot gyengíti”.  Werner Faymann osztrák kancellár is a szankciókkal szemben szólalt meg nyilvánosan.

Súlyos következmények Berlin és Párizs számára

Egy éve a németek az amerikaikkal együtt részt vettek a színfalak mögött a Majdan téri tüntetők és a Vlagyimir Klicskó – volt német-ukrán bokszoló – vezette UDAR párt pénzügyi támogatásában. Az újabb ’Drang nach Osten’ (kelet felé terjeszkedés) politikai és pénzügyi következményei azonban mostanra kezdenek Berlin fejére nőni. Merkel és Putyin korábbi bizalmi viszonya példának okáért alapjaiban rendült meg, Moszkva az új stratégiai kapcsolatait már Peking, Ankara és Új Delhi irányában keresi.

A pénzügyi következmények Berlin számára nem kevésbé aggasztóak. Volker Treier, a Német Kereskedelmi és Iparkamara (DIHK) vezetője a napokban jelentette ki, hogy az év végére a német export 20-25 százalékkal alacsonyabb lehet orosz viszonylatban, mint egy évvel korábban és ez 50 ezer német munkahelyet veszélyeztet.

Párizs is már érzékeli a veszély nagyságát. Franciaország 49 milliárd eurót kitévő hitel-állománya Oroszország felé a legnagyobb a nemzetek között. A francia olajóriás Total és az autógyártó Renault komoly termelési kapacitásokkal bír az országban, a Société Générale bank pedig 99,4 százalékos tulajdonnal bír a legnagyobb magánkézben lévő orosz bankban, a Roszbankban.

A nyugat-európai félelmek hatására a Fehér Ház is alacsonyabb üzemmódba kapcsolt Moszkvával szemben. Bár Obama amerikai elnök aláírta az amerikai kongresszus által a múlt héten elfogadott, Oroszországgal szembeni újabb gazdasági szankciók bevezetését lehetővé tevő törvényt, de egyelőre nincs szándékában újabb büntetőintézkedéseket foganatosítani Moszkva ellen. Az Egyesült Államok továbbra is együtt fog működni európai partnereivel és szövetségeseivel, hogy koordinálják az Oroszországgal szembeni fellépést és szankciókat - írta közleményében az amerikai elnök.

Káncz Csaba jegyzete

Makro / Külgazdaság Óriási összeget fogadott be az MNB
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 17:36
Csütörtökön tartotta az első alkalommal meghirdetett egyhetes betéti tenderét az MNB, ahol az összes ajánlatot befogadta.
Makro / Külgazdaság Alig közlekedik ma már repülő Európa felett
MTI | 2020. április 2. 16:59
Az egy évvel ezelőtti, európai légi járatok számának csak 12-14 százaléka közlekedik most a légtérben; a forgalom elérte mélypontját, napok óta 5 ezer körüli járat üzemel, szemben az egy évvel korábbi 31 ezerrel  - közölte az Eurocontrol csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Itt a magyarázat: ezért esett jobban pánikba a magyar üzleti szféra
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 15:31
Szerdán publikálták mind a hazai, mind az európai beszerzési menedzser indexeket (BMI). Szokatlanul nagy volt a különbség, miközben a hazai mutató összezuhant, az európai számok csak mérsékelt pesszimizmusról tanúskodtak. Az okokról megkérdeztük a magyar BMI számítását végző Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaságot.
Makro / Külgazdaság Borzalmas adat érkezett az amerikai munkaerőpiacról
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 15:23
Soha nem látott mélypontra jutott az amerikai munkaerőpiac: 6,6 millióan folyamodtak munkanélküli segélyért a héten, ami új negatív rekord. A nem létfontosságú üzletek, éttermek, kereskedelmi boltok bezárásának drámai hatása lett. 
Makro / Külgazdaság 100 milliárd eurós mentőcsomaggal segítene az EU
MTI | 2020. április 2. 14:25
Az uniós tagállamok kedvező feltételekkel nyújtott kölcsönök formájában igényelhetik majd a támogatást, jelentette be Ursula Von der Leyen. Aztán azt mondta, Orbán Viktor a veszélyhelyzeti intézkedései egy részével túl messzire megy.
Makro / Külgazdaság Pár éve még barátkozott a kormány a járvány bűnbakjává tett Iránnal
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 13:42
Magyarország nemrég még nagy gazdasági lehetőségeket látott a szankciók alól szabaduló Iránban, az Orbán-kormány egyetemi ösztöndíjakkal, tartózkodási engedélyekkel is próbálta megolajozni a kapcsolatokat. Az iráni diákokkal szembeni kemény fellépés azonban teljesen ellentétes azzal, ahogy a kormány az elmúlt években kezelte Iránt. A hangnemváltást több okkal magyarázták külügyminisztériumi és diplomáciai források a Direkt36-nak. Részben azzal, hogy az Orbán-kormány iráni nyitáshoz fűződő reményei nem teljesen váltak valóra.
Makro / Külgazdaság A börtönökben még egy fertőzött sincs
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 13:07
Lapunk kérdésére azt a választ kaptuk az operatív törzs mai tájékoztatján, hogy a hétfőtől munkába állt kórházparancsnokok nem jelentettek eddig komoly eszközhiányt az egészségügyi intézményekből. Másik felvetésünkre, mit tegyenek azok a nők, akiknek bezárt a meddőségi klinikájuk, nem kaptunk választ, ezért erre hamarosan megjelenő cikkünkben keressük a megoldást.
Makro / Külgazdaság KSH: év végére 32 900 milliárd forintra nő az államadósság
MTI | 2020. április 2. 11:14
A GDP-arányos államháztartási hiány pedig 2020-ban 2,9 százalékos lesz, áll a Központi Statisztikai Hivatal jelentésében, melyet az EU statisztikai hivatalának küldtek el.
Makro / Külgazdaság Újra stratégiai szerepben az élelmiszerexport-tilalom és az éhséglázadások
Káncz Csaba | 2020. április 2. 09:54
Az élelmiszer a jelenlegi globális válság időszakában újra kezdi felvenni stratégiai szerepkörét. Több nagy gabonatermesztő ország a napokban megtiltotta a termény kivitelét. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Fekete Húsvét jön Olaszországban, újabb szomorú rekord a spanyoloknál
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 08:30
Olaszország  április közepéig biztosan nem enyhít a karanténon, így a húsvéti ünnepek is izolációban telnek majd. Az olasz kormányfő szerint ugyanakkor később meg kell tanulniuk együtt élni a vírussal. Spanyolországban újabb rekordra szökött az egy nap alatt elhunytak száma. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.  
hírlevél