3p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az ukrán hadsereg a Krímen lévő orosz katonai bázisok elleni sikeres csapásai ellenére nem készül a félsziget megtámadására. A fő cél a Fekete-tenger nyugati medencéje feletti ellenőrzés megszerzése. 

  • Az ukrán hadsereg napról napra araszol előre Novoprokovika felé, amelynek körzetét állítólag tízezer orosz katona védi. Őket azért vezényelték oda, hogy visszaszerezzék a falutól északra lévő Robotinét,
  • Az orosz haditengerészet minden tengeralattjáróját áthajózta Szevasztopolból a Fekete-tenger keleti partján lévő bázisaira, majd elkezdte kivonni partra szállást támogató hajóit is. Így szakértők szerint nem maradt orosz tengeri haderő a Krímben. A félsziget nyugati partján lévő repülőtereket ért csapások után az ottani légierő állomásoztatása sem biztonságos.

Ukrán sikerekről szólnak a legfrissebb hírek.
Ukrán sikerekről szólnak a legfrissebb hírek.

  • Az ukrán hadsereg nem készül a Krím félsziget megtámadására – mondta Olekszandr Muszijenko, a kijevi katonai és jogi kutatóközpont munkatársa. A látványos támadások egyik célja a Fekete-tenger északnyugati medencéje feletti uralom megszerzése, az orosz haditengerészet, légierő és tüzérség kiszorítása innen. A másik a félszigeten keresztül a megszállt dél-ukrajnai területekre tartó utánpótlás megakasztása.
  • Az ukrán hadsereg kilőtt egy orosz parancsnoki központot Melitopol városában. Ezt megelőzően az ukrán hírszerzés megtudta, hogy egy motorgyártó üzemet rendeztek be a katonai törzshöz tartozó tiszteknek.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán államfő egyesült államokbeli látogatásához kapcsolódóan a BBC megkérdezett néhány amerikait, mi a véleményük Ukrajna további támogatásáról. A magukat demokratának és függetlennek vallók támogatják a további anyagi segítségnyújtást. A republikánus szavazók úgy vélik, a háborúban álló ország helyett a jövőben inkább az Egyesült Államok belső problémáinak megoldására kellene fordítani az állami forrásokat. 
  • Az orosz hadsereg legnagyobb presztízsű elit alakulatának három egymást követő parancsnoka mondott le vagy esett el az orosz invázió kezdete óta, ami jelzi, mekkora a fluktuáció még a legtapasztaltabb orosz katonai vezetők körében is – írta a brit védelmi minisztérium jelentésében. 
  • Lefotóztak menet közben valahol a megszállt ukrán területeken egy ISZ–3-as Sztálin becenevű harckocsit, amit a második világháború végére fejlesztettek ki a szovjetek. Ennek a tanknak a legkomolyabb harci bevetése az egyiptomi hadseregben az 1967-es háború idején volt, amikor közülük sok megsemmisült vagy hadi zsákmánnyá vált. 
  • Továbbra sem tudni, valóban súlyos beteg-e Razman Kadirov csecsen hadúr. Csak arról jönnek hírek, hogy ahol kezelték, a moszkvai kórház körkényékén időnként „nagyon drága” terepjárókonvojok jelennek meg. A rendőrség ilyenkor minden más járművet eltávolít a helyszínről. 

Forrás: BBC, Guardian, Moscow Times

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hetekre eltünthették Putyin egyik leghíresebb ellenfelét
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 16:05
Támogatói nem tudják, hová szállították a bebörtönzött orosz ellenzékit.
Makro / Külgazdaság Beizzítják a lengyelek új rakétavédelmi bázisát
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 15:21
Erről a miniszterelnök beszélt a bizalmasi szavazás előtt.
Makro / Külgazdaság Még jövőre sem jöhetnek az igazán nagy pénzek Brüsszelből?
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 15:01
Bár Varga Mihály pénzügyminiszter diadalittasan kürtölte világgá, hogy az EU végre fizet Magyarországnak, ez csak a töredéke annak, ami hazánkat megilletné, ám Brüsszel jogállamisági aggályainak el nem oszlatása miatt még nem kaptuk meg. Erről is beszélt főszerkesztőnk, Csabai Károly a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Új szintre emelkedett a Hamász elleni harcban elesett izraeli katonák száma
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 14:10
A Gázai övezetben zajló háború tovább tombol.
Makro / Külgazdaság Itt egy újabb orosz bejelentés, amelynek Ukrajna nem fog örülni
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 13:32
Megrendezik az orosz választásokat a „lecsippentett” területeken.
Makro / Külgazdaság Csehország megverte Magyarországot az inflációs versenyben
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 12:55
Csehországban 8,5 százalékról 7,3 százalékra lassult az éves infláció. https://privatbankar.hu/cikkek/cimke/cimke/inflacio.html
Makro / Külgazdaság Jelentős leépítést tervez a Bosch
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 12:20
Akár 1500 embert is elbocsáthat a Bosch Németországban. 
Makro / Külgazdaság "Kritikus szakaszba" került a háború Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 11:50
A Hamász október 7-ei terrorakciója után kezdődött háború a szélsőséges szervezet és az izraeli hadsereg között belátható időn belül véget érhet, miután a befejeződik a Gázai övezet megszállása.
Makro / Külgazdaság Borell: az oroszok megsokszorozták a támadásokat, Ukrajnának több segítségre van szüksége
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 11:12
Josep Borell uniós diplomata szerint erősödni fog az "európai egység" az Ukrajnának nyújtandó támogatás kérdésében. 
Makro / Külgazdaság Belenyomorodhat az EU legnagyobb gazdasága az adósságba
Rácz Gergő | 2023. december 11. 09:31
A németekre nem lehet számítani annyira mint eddig, mivel az ő gazdaságuk is bajban van. Ezzel a hazai gazdaság is újratervezési pályára kerülhet, ugyanis a németek a legfontosabb beruházóink. Egyelőre nincs komoly vigasz, az Európai Központi Bank is kitart a magas kamatok mellett.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG