<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A meglepő szám egyelőre egy ágazati minimálbér lenne a turizmusban és vendéglátásban, és még csak szakszervezeti szinten egyeztetnek róla, de könnyen valósággá válhat jövőre. Követhetik-e más iparágak ezt az irányt, vagy jön-e a kíméletlen harc a munkaerőért? Mi kellene ahhoz, hogy ilyen magas legyen az országos szint?

A 240 ezres szám a Magyar Idők cikkében hangzott el, és ott az akár szócska, is, ami mint tudjuk, sokszor egy ügyes reklámtrükköt takar. Itt azonban úgy tűnik, komolyan gondolják a dolgot, hisz a bérek már most is ezen a szinten vannak, a piac már kikényszerítette, hisz különben minden szóba jöhető dolgozó Ausztriában lenne már. Ami viszont lényeges lenne a Turizmus-vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság szerint, hogy a jövedelmek ki is fehéredjenek: a munkaerőért folytatott versenybe ne tudjanak olyanok beszállni, akik most még zsebbe fizetik a jövedelem egy részét, így megkerülve a közterhek megfizetését.

Piaci árazás

Ami az összeget illeti: mondhatnánk, reálisan határozták meg abból a szempontból, hogy ezen a szinten van munkaerő kínálat. Régóta mondjuk, hogy a fejlett nyugati bér feléért lehet itthon tartani a munkaerőt, márpedig a 240 ezer forint az közel 800 euró, a német, osztrák és még néhány más, a magyar munkaerőt vonzó ország szintje 1500 euró. Ráadásul ez a szint már a görög és portugál minimálbért is meghaladja, a spanyolt pedig közelíti.

Országos helyzet

Az összeg tehát szép, és ráadásul az adott szektor nagyjából el is bírja, leginkább azért, mert értékesítési árai már érdemben nem maradnak el a magas bérű országokétól, így kitermelhetőek, ezt valóban csak az rontja, ha nem adózó versenytársak rontják a piacot. A probléma ott van, hogy más ágazatokban is ez lenne a megfelelő minimálbér, csakhogy ez ebben a pillanatban megvalósíthatatlan. Az ország egy főre eső GDP-je vásárlóerő-paritáson ugyan eléri, sőt kicsit még meg is haladja a német és az osztrák szint felét, így ez a bér esetében is indokolt lenne, csakhogy nominálisan, tényleges összegben kifejezve a helyzet sokkal rosszabb, hála a mélyen alulértékelt forintnak.

A tényleges egy főre jutó GDP értékünk kb. 13 ezer dollár, míg a német adat 42, az osztrák 44 ezer, vagyis a miénk csak 30 százaléka az említett két országénak. Ebből adódóan a reális bérszint, és így a minimálbér is így aránylik egymáshoz, vagy legalábbis nem sokban tér el, így viszont csak legfeljebb 500 eurós minimálbér adódik (ez még mindig több mint a jövőre érvényes 137 500 forint, ha csak nem jön egy kis forinterősödés).

Hogy lehetne mégis ennyi?

Így ahhoz, hogy a 240 ezer forintos minimálbér megvalósulhasson, vagy kell egy jelentősebb áremelkedés (az árakba lényegében beépül az erősen megemelkedő munkabér, ugyanakkor az árszínvonal közelíti a nyugat-európait), vagy egy jelentős forintfelértékelődés, utóbbi esetben viszont nem is kell a 240 ezer forint, a lényeg, hogy a minimálbér 750-800 eurót érjen. Ez az általunk nagyjából reálisnak tekintett 270 forintos euró árfolyam mellett már csak 210 ezer forint lenne, amitől a 180 ezer forintos garantált bérminimum jövőre már nem lesz olyan messze, bár a minimálbérnek még hosszú lenne az útja.

Gyenge a forint

Hogy érzékeltessük a forint alulértékeltségét: míg a magyar egy főre jutó GDP adat 13 ezer dollár, a szlovák 16,5 ezer, az észt, a görög és a cseh 18, a portugál 19 ezer. Reálértékben messze nem állnak ennyivel jobban nálunk, sőt a görögök rosszabbul állnak (a görög 26,6, a miénk 28, portugál 29, a szlovák 31, a cseh 33 ezer dollár). A forint tehát még a szomszédokhoz képest is alulértékelt jó 10 százalékkal, de miután a cseh korona is alulértékelt, ez a szám inkább több. De mi is lenne a vendéglátósokkal, ha felértékelődne a forint? Jól járnának, megmaradna a 240 ezer forint, vissza már nem veszik tőlük.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin szerint a Nyugat gyarmattá tette Ukrajnát, majd visszaszólt Merkelnek
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 19:44
Az orosz-ukrán háború 289. napjának összefoglalója.
Makro / Külgazdaság Hogy érezték magukat a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2022 győztesei? A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2022. december 9. 19:31
Rendkívüli izgalmak közepette dőlt el a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2022 őszi évadjának első helye. Az immár ötödik alkalommal, ezúttal technikumok és szakképző iskolák számára meghirdetett, több mint 4 ezer tanulót megmozgató vetélkedőt egy tolna megyei csapat nyerte. A paksi Energetikai Technikum és Kollégium diákjaiból álló ANNOLAZO tagjaival és felkészítő tanárukkal a döntő után közvetlenül beszélgettünk. 
Makro / Külgazdaság Oroszország évek óta nem fizet, miközben legalább 1500 embernek tartoznak
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 18:51
Az orszoknak továbbra is végre kell hajtaniuk az Emberi Jogok Európai Bíróságnak ítéleteit, annak ellenére, hogy kizárták az Európa Tanácsból.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Lázár János a makói Mekiben
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 17:21
Egy gyors kávé tejszínnel, öltönyben = kilógott a többi vendég közül. 
Makro / Külgazdaság Magyarország pocsékul áll „üzemanyag-paritásban”
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 16:11
Az EU egészét tekintve átlagbérből negyedik legkevesebb, a minimálbérrel számolva pedig második legkevesebb üzemanyag vásárolható a magyar fizetésekből.
Makro / Külgazdaság Japán felpörgeti a védelmi kiadásokat
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 15:48
A kormány jövőre 7,3 milliárd dollárral többet akar költeni védelmi célokra, mint az idén, és a következő öt évben mindig körülbelül ennyivel növelné a védelmi büdzsét.
Makro / Külgazdaság Putyin mesterterve a téli hadjáratra
Káncz Csaba | 2022. december 9. 15:28
Oroszország továbbra is főként védekező stratégiát folytat Ukrajnában a védelmi vonalak megszilárdításával és az ukrán katonai műveletek költségeinek emelésével. Ukrajna meg akarja indítani a következő ellentámadást, miközben a talaj még fagyos – és az orosz csapatok morálja a mélyponton van. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Keményen odacsapna az EU a háborús bűnök elkövetőinek
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 13:59
Az unió igazságügyi minisztereit tömörítő tanácsa az Oroszország Ukrajna ellen indított háborújával összefüggésben azt javasolta a tagállamoknak, hogy fogadjanak el intézkedéseket a legsúlyosabb nemzetközi bűncselekmények elszámoltathatóságára.
Makro / Külgazdaság Putyin is bevallotta, fájnak a szankciók az országának
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 13:15
Idén és jövőre is GDP-csökkenéssel számol az orosz elnök.
Makro / Külgazdaság Együtt védi digitális pénzünket a jegybank és a nemzetbiztonság
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 11:29
A cél a kiberkockázatok csökkentése az online piactérben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG