3p
Az üzemanyagok ára csökken, az autóhitelek forintosításával viszont még mindig sötétben tapogatózunk - kiderült, mire költött milliárdokat a jegybank - napi hírösszefoglaló.

Hétfő reggelre ismét hatalmasat szakadtak a kínai indexek. Mind a Sanghaj Kompozit, mind a B-részvények indexe több, mint 8 százalékot esett. Ez arra utal, hogy amint várható volt, az állam nem tudja az égben tartani a piacot, hisz akkor szép lassan rámérik a teljes piaci kapitalizációt. Egyetlen lehetőség lehet reálisan: kissé tompítani az esés ütemét, de hagyni, hogy a piac megtegye útját a reálisabb értékeltségi szintek felé, nagyobb megrázkódtatások nélkül.

--

Kiderült, mire költöttek milliárdokat Matolcsyék. Összesen csaknem 8,7 milliárd forintért vásárolt műtárgyakat az elmúlt másfél évben a Magyar Nemzeti Bank. Az MNB által életre hívott, 100 millió eurós keretösszegű Értéktár Program révén megvásárolt műtárgyak a hazai közgyűjteményekbe kerülnek letétként. A program keretében megvásárolt műkincsek listája eredeti cikkünkben található.

--

Múlt hét keddig több mint 4800, az elszámolással kapcsolatos ügy érkezett a Pénzügyi Békéltető Testülethez, ezekből eddig kilencszázat zárt le a testület. Csak 5 esetben kötelezték a bankokat változtatásra, 29 ügy egyezséggel végződött. Eddig jól látszik, hogy a bankok szinte minden esetben a jogszabálynak megfelelően jártak el, de az is, hogy érdemes volt jelezni, ha valamivel nem értünk egyet az elszámolásnál

--

A Napi Kommentárban a véghajrához közeledve Nagy László Nándor mondta el, mire figyeljünk a hitelkiváltással kapcsolatban.

--

A kormány Tállai András államtitkár szavai szerint "lényegében döntött" arról, hogy kisegíti a devizaalapú autó- és személyi hiteleseket, ám a megállapodás előtt még több akadály is húzódik. A hétfői sajtótájékoztatón új dolog nem hangzott el: továbbra is bizonytalan, milyen módon és mikor váltják forintra a devizaalapú autó- és személyi hiteleket. Megítélésünk szerint a piaci árfolyamtól való eltérés nem kivánatos precedenst teremtene, ami visszahatna a jelzáloghitelek forintosítására is.

--

Soha rosszabb hírt: kellemes meglepetést kaptak az autósok. 2 forinttal a benzin és a gázolaj literenkénti árát is szerdán a Mol. A 95-ös benzin átlagára 380 forintra, a gázolajé pedig 362 forintra csökken. Az még benne is volt a pakliban, hogy a dízelesek olcsóbban tankolhatnak, de a benzin árának csökkentését nem vártuk

--

Némi halogatás után csak megkezdődtek a tárgyalások Görögország és a nemzetközi hitelezők képviselői között az új, harmadik pénzügyi mentőcsomagról. Pontosabban ezek még csak az előkészítő tárgyalások, a magas szintű tárgyalások legkorábban a hét vége felé kezdődnek el, mivel a hitelezők küldöttségvezetői csak "csütörtökön vagy utána" érkeznek meg Athénba. A háttérben állítólag olyan prózai okok vannak, mint hogy nem találnak megfelelő helyet - végül csak akadt egy belvárosi szálloda Athénban.

--

Itt a nyár, s bizony ilyenkor az ember azért hajlamos kicsit többet költeni, mint amennyi éppen a pénztárcájában található. Aligha meglepő tehát, hogy ez az időszak a hitelkártyák használatának egyik fő időszaka. A bankok komoly akciókkal repülnek rá az ügyfgelekre - összeszedtük a legfontosabbakat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Fokozódó diplomácia - orosz támadások
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 10:01
Az EU-nak fontolóra kellene vennie, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó nyereséget katonai készletek vásárlására használja fel Ukrajnának – mondta szerdán Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Japán támogatta az ötletet, mondván, hogy az uniós javaslatoknak megvan a nemzetközi jogi alapjuk.
Makro / Külgazdaság Szaúd-Arábia kulcsszerepbe kerül a gázai háború végén
Káncz Csaba | 2024. március 1. 09:31
Ha (és amikor) egy új, technokrata palesztin vezetés alakul, és az izraeli katonai műveletek megszűnnek a Gázai övezetben, a figyelem újra a Szaúd-Arábia és Izrael közötti megállapodásra fog összpontosulni, amelyet a Biden-kormányzat prominensei továbbra is szorgalmaznak. A Gázában zajló szörnyű pusztítás rámutatott, hogy szükség van egy új békefolyamatra, amelynek középpontjában a palesztinok állnak, amit az Ábrahámi Megállapodások nyilvánvalóan nem tudtak biztosítani. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt az ipari fordulat?
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 09:07
Februárban ismét 50 pont feletti értéket mértek a Beszerzési Menedzser Indexre, ami fellendülésre utaló jel lehet. Ugyanakkor a részindexek többsége még zsugorodást mutat.
Makro / Külgazdaság A szolgáltatások exportegyenlege csökkenve nő
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 08:54
2023 negyedik negyedévében a szolgáltatások aktívuma 2,6 milliárd euró volt, 462 millió euróval több az egy évvel korábbinál. 2023-ban a szolgáltatás-külkereskedelmi aktívum 11 milliárd eurót ért el, 2,1 milliárd euróval többet, mint egy évvel korábban.
Makro / Külgazdaság Megugrott az import volumene decemberben
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 08:35
Decemberben 271 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány, novemberhez képest az export kiigazított volumene 1,5, az importé 14 százalékkal nőtt, jelentte a KSH.
Makro / Külgazdaság A sokkoló tömeghalál Biden szerint is veszélyezteti a tárgyalást
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:52
A gázai egészségügyi hatóságok szerint az izraeli erők csütörtökön több mint 100 palesztint lőttek agyon, miközben a segélyszállítmányra vártak, de Izrael a segélyszállító teherautókat körülvevő tömeget okolta a halálesetekért, mondván, hogy az áldozatokat eltaposták vagy elgázolták.
Makro / Külgazdaság Az ukrajnai háború súlyosbodik: már az EU idei költségvetését is elérte
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 06:58
Az Európai Bizottság elfogadta a 2024-es uniós költségvetés módosítását, többletforrásokat biztosítva elsősorban Ukrajnának. A védeli ipar és a Nyugat-Balkán is jobban jár.
Makro / Külgazdaság A CSAT úgy döntött: Románia nem kér a kínai 5G-hálózatokból
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 06:17
A román Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) nem járult hozzá Huawei-berendezések használatához az ötödik generációs (5G) távközlési hálózatokban, ezért a kínai távközlési konszernt kizárták az 5G-hálózatok kiépítésére irányuló tenderekből.
Makro / Külgazdaság Hol a bánatban vannak már a lézerfegyverek? És mi lesz, ha egyszer megjönnek?
Litván Dániel | 2024. március 1. 05:39
Évtizedek óta ígérik, hogy hamarosan lézerek és mikrohullámok fogják pusztítani az ellenséget. Most, amikor Ukrajnától a Vörös-tengerig nagy szükség lenne rájuk, mégsincsenek sehol ezek a fegyverek. Hol tartanak a fejlesztések, és tényleg csodafegyverek lesznek ezek, ha egyszer tényleg szolgálatba állnak?
Makro / Külgazdaság Őrizetbe vették a Novaja Gazeta szerkesztőjét
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 19:21
Vlagyimir Putyin Alekszej Navalnij temetése előtti napon megtartotta évértékelőjét, az Európai Unió nagy többséggel megszavazta, hogy ő a felelős az ellenzéki vezető haláláért. Háborús összefoglaló. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG