<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A nemzetgazdasági miniszter szerint ha minden jól alakul, akkor a 2,7 százalékos hiánycélnál sokkal kedvezőbb adatot is kaphatunk 2013-ra. Két kérdőjel van még: az önkormányzati rendszer és a takarékszövetkezeti integrációnak juttatott pénz elszámolása.
Azért magyar euróról még korai lenne beszélniJók a számaink, Magyarország azonban még nem teljesíti a maastrichti konvergencia-kritériumok mindegyikét. Az euróbevezetés előszobájának tekintett ERM-II árfolyamrendszer kérdése függőben marad, amíg a gazdaság nem áll be egy stabil, fenntartható pályára. Az évtized második felének végére lehet reális kérdés az euró bevezetése Magyarországon - válaszolta egy kérdésre Varga Mihály.

Nem véletlenül alakultak úgy a gazdaság számai tavaly, ahogy alakultak - mondta Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter szerint 2013 második félévében a magyar gazdaság stabilan növekvő pályára állt.

A miniszter szerint míg 2013 első féléve a visszaesésről, addig a második félév már a növekedésről szólt. Varga Mihály azt mondta, hogy a 3. negyedévre fel is gyorsult a növekedés. Ez pedig azt jelenti - legalábbis a miniszter szerint -, hogy lassan visszakapaszkodunk oda, ami a magyar gazdaságot jellemezte.

Negyedév/negyedév alapon például a visegrádi országok közül Magyarország vezető volt ebben a tekintetben. A miniszter szerint a kormány reális és visszafogott célt tűzött ki, amikor 1 százalékos növekedéssel számolt, hogy az államháztartás egyensúlyi pályán maradjon.

Agrárium és az uniós források

Varga Mihály elmondta, hogy 2013-ban a növekedéshez a mezőgazdaság és az építőipar járult leginkább hozzá. Ehhez jött még a második félévben a belső fogyasztás növekedése, ami szintén húzta a gazdaságot. A miniszter hozzátette: az európai uniós források intenzívebb felhasználása is hozzájárult a növekedéshez. Mindemellett már most jól látszik, hogy nem következik be az a forrásvesztés, amiről korábban szó volt.

200 milliárdos javulás

Az eredeti terv azért nem jött össze

Az év folyamán többször is módosították a büdzsét, a 2013-as költségvetésben eredetileg 841,8 milliárd forintos hiányt tervezett a kormány a központi alrendszer esetében. A 929,2 milliárd forintos hiány a GDP 3 százalékát teszi ki; az önkormányzatoktól 90 milliárdos többletet várnak, az ún. ESA-híd 41 milliárd lehet, így jöhet össze a 2,7 százalékos cél.

Varga Mihály elmondta, hogy a Magyar Államkincstár előzetes adatai szerint a költségvetés alrendszerének hiánya 929,2 milliárd forint lett, míg előzetesen 1125,2 milliárdos összeget fogadtak el.

A miniszter szerint kellettek a kormányzati intézkedések is az egyensúlyhoz. Varga Mihály szerint végig törekedtek arra, hogy ne nyúljanak a 400 milliárd forintos országvédelmi alaphoz. Emellett kiadási és bevételi oldalon tettek lépéseket.

Kiadási oldalon volt egy 92,9 milliárd forintos zárolás, nyáron pedig 128 milliárd forinttal javították az államháztartási mérleget. A miniszter szerint jó pályán tudták tartani a költségvetést.

Kisebb lehet a hiány - két kérdőjel van még

A miniszter elmondta, hogy legrosszabb esetben is 2,7 százalékos lehet az államháztartási hiány. Sőt, adott esettben még jobb is. Két tétel javíthat még a hiányon: az önkormányzati rendszer és a takarékszövetkezeti integráció juttatásának elszámolása még kérdéses. Varga Mihály szerint ha minden jól alakul, akkor akár 2,3 százalékos is lehet a hiány.

Bevételi oldalon több adónemből is kevesebb folyt be az alacsony infláció miatt, ezeket pedig próbálták korrigálni - mondta a miniszter. Az áfából például 130-140 milliárd forinttal folyt be kevesebb, emellett pedig a jövedéki adóból is kevesebb bevétele lett a költségvetésnek a dohánytermékek esetében bekövetkezett változások miatt.

Kisebb összeg folyt be a pénzügyi tranzakciós illetékből is, de Varga Mihály szerint ne lesz jelentős a kiesés. És bár kevesen választották a katát és a kivát, emiatt viszont bevételnövekedés volt a költségvetésben. És a frekvenciadíjból származó bevételek is növelték a bevételi oldalt.

A kiadások között említette a miniszter a rendkívüli árvízi védekezés költségeit. Emellett a pedagógusi életpályamodell elindulását. Harmadik tételnek pedig az uniós források önerőalapjának növelését mondta Varga Mihály, mint kiadásnövelő tételt. Ezeket viszont a többletbevételekből tudták finanszírozni a miniszter szerint.

Mire számítanak 2014-ben?

Az előzőekben felsorolt számok azt mutatják - tette hozzá Varga Mihály -, hogy kedvezően alakultak az államháztartás számai.  Uniós szinten is abban a szűk csoportban vagyunk, amelyben 3 százalék alatt tartották a hiányt, ami azt jelenti, hogy a magyar államháztartás stabil pályán van.

Így 2014-re magasabb növekedést várnak. Az tavalyi duplájával, vagyis 2 százalékos növekedéssel számolnak. A bérek és a nyugdíjak vásárlóereje magas lesz, ami - a miniszter szerint - a belső keresletet növeli, az pedig a gazdaságot húzza. Emellett a foglalkoztatás növelésével és csökkenő munkanélküliséggel számolnak. Az egyensúly mellet a növekedés is erőteljes a magyar gazdaságban, amire az elmúlt 10 évben nem volt példa - mondta a miniszter.

41 milliárd az ESA-híd

Dr. Adorján Richárd főosztályvezető kiemelte: a számok ugyan tényadaton alapulnak, de prognózisok, a következő hónapokban lesznek véglegesek, március végén küldi ki a KSH az uniós statisztikai hivatalnak.

Az ESA-hidat (ami „összeköti” a költségvetés pénzforgalmi gazdálkodását - az Európai Uniós kötelezettségeink szempontjából is fontosabb - eredményszemléletű elszámolással) 41 milliárd forintra becslik jelen pillanatban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Jogi eljárást indítana az Európai Parlament az Európai Bizottság ellen
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 20. 19:07
David Sassoli, az Európai Parlament elnöke felkérte a testület jogi szolgálatát, hogy készítsenek elő jogi eljárást az Európai Bizottság ellen a jogállamisági feltételekről szóló rendelet alkalmazásának elmulasztása miatt - olvasható az elnök sajtóirodájának közleményében.
Makro / Külgazdaság Szervezett bűnözés és foglyul ejtett államok a Nyugat-Balkánon
Káncz Csaba | 2021. október 20. 18:36
Hogyan lehet elvárni a szervezett bűnözés elleni harcot azon kormányoktól, amelyek már régen összefonódtak velük? A térség hatóságai jó képet akarnak mutatni Nyugat felé, és letartóztatásokat hajtanak végre, de aztán politikai utasításra a bíróságok futni engedik a maffia embereit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Közel 7 százalékos lesz az infláció novemberben?
Valkai Nikoletta | 2021. október 20. 16:31
2021-re 7 százalékos, 2022-re 5,5 százalékos magyar GDP-növekedéssel számolnak a Raiffeisen Bank elemzői. Miközben novemberben közel 7 százalékos éves pénzromlást várnak, a legoptimistább előrejelzés szerint is csak 2022 utolsó negyedévére hagyhatják abba a kamatemelést Matolcsy Györgyék.
Makro / Külgazdaság A történelmi jövő: első világháborús dalt énekelt a szerb elnök, avagy így mulat egy szerb és egy magyar úr
Varga Szilveszter | 2021. október 20. 15:29
A szerb elnök szereti megünnepelni a jelentős találkozókat, főleg amikor több tíz/száz milliós, vagy ne talán milliárdos projektek születnek. Aleksandar Vučić ivott már együtt Richard Grenellel a grizlymedve bőrére, amiről zenés-zajos videó is felkerült az elnöki Instagram-oldalra, és onnan a BALK-ra. Borozgatott együtt Orbán Viktorral is, igaz, hogy nem a Trianon nevet viselő "szöllőlevet" fogyasztották. A Szeged-Szabadka/Szabadka-Szeged vasútvonal “alapkőletétele” újabb alkalmat kínált az ünneplésre. Az itt következő felvételek jórészt a szerb elnök Instagram oldaláról származnak.
Makro / Külgazdaság A Squid Game meglódította a Netflix számait
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 11:56
A műsorkínálat bővülésének és több sorozat kiemelkedő nézettségének köszönhetően a vártnál több új előfizetőt szerzett és több nyereséget termelt a Netflix, a világ legnagyobb streamingszolgáltatója a harmadik negyedévben.
Makro / Külgazdaság Friss koronavírus-adatok: súlyosbodik a hazai járványhelyzet
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 09:48
A napi fertőzöttek száma utoljára május 6-án volt ilyen magas, és az elhunyt betegeké is megugrott.
Makro / Külgazdaság Ötezerrel kevesebb rákbeteget tudtak kiszűrni a járvány miatt
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 07:54
Akit nem diagnosztizáltak, az már csak súlyosabb állapotban tudott az orvosokkal találkozni.
Makro / Külgazdaság Egész évben ostromolták a határt az illegális keresztény migránsok, de ez senkit sem zavart
Tiszai Balázs | 2021. október 20. 05:47
Nyár közepe óta valóban egyre több illegális bevándorló próbál átjutni a magyar határon, de az elérhető statisztikák szerint, augusztus végéig legalábbis, nem azok akartak tömegesen bejönni, akikkel a Fidesz a régi hagyományt folytatva ismét üzembiztosan riogat. Úgy tűnik, a kormánykommunikációban csak az a hír, ha a migráns délről jön és iszlám hitű.
Makro / Külgazdaság Törökország nagy afrikai offenzívája – végre egy sikersztori
Káncz Csaba | 2021. október 19. 18:31
Beszorulva pénzügyileg és a főbb külpolitikai frontjain, Törökország aktív politikája Afrikában a kormányzat számára végre egy eladható sikersztori.  A kontinens az uralkodó AKP párt számára nem csak kiaknázatlan gazdasági lehetőségek ígéretét hordozza, hanem olyan területekre térhetnek vissza, ahol egykor az oszmán birodalom uralkodott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos