5p
A nemzetgazdasági miniszter szerint ha minden jól alakul, akkor a 2,7 százalékos hiánycélnál sokkal kedvezőbb adatot is kaphatunk 2013-ra. Két kérdőjel van még: az önkormányzati rendszer és a takarékszövetkezeti integrációnak juttatott pénz elszámolása.
Azért magyar euróról még korai lenne beszélniJók a számaink, Magyarország azonban még nem teljesíti a maastrichti konvergencia-kritériumok mindegyikét. Az euróbevezetés előszobájának tekintett ERM-II árfolyamrendszer kérdése függőben marad, amíg a gazdaság nem áll be egy stabil, fenntartható pályára. Az évtized második felének végére lehet reális kérdés az euró bevezetése Magyarországon - válaszolta egy kérdésre Varga Mihály.

Nem véletlenül alakultak úgy a gazdaság számai tavaly, ahogy alakultak - mondta Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter szerint 2013 második félévében a magyar gazdaság stabilan növekvő pályára állt.

A miniszter szerint míg 2013 első féléve a visszaesésről, addig a második félév már a növekedésről szólt. Varga Mihály azt mondta, hogy a 3. negyedévre fel is gyorsult a növekedés. Ez pedig azt jelenti - legalábbis a miniszter szerint -, hogy lassan visszakapaszkodunk oda, ami a magyar gazdaságot jellemezte.

Negyedév/negyedév alapon például a visegrádi országok közül Magyarország vezető volt ebben a tekintetben. A miniszter szerint a kormány reális és visszafogott célt tűzött ki, amikor 1 százalékos növekedéssel számolt, hogy az államháztartás egyensúlyi pályán maradjon.

Agrárium és az uniós források

Varga Mihály elmondta, hogy 2013-ban a növekedéshez a mezőgazdaság és az építőipar járult leginkább hozzá. Ehhez jött még a második félévben a belső fogyasztás növekedése, ami szintén húzta a gazdaságot. A miniszter hozzátette: az európai uniós források intenzívebb felhasználása is hozzájárult a növekedéshez. Mindemellett már most jól látszik, hogy nem következik be az a forrásvesztés, amiről korábban szó volt.

200 milliárdos javulás

Az eredeti terv azért nem jött össze

Az év folyamán többször is módosították a büdzsét, a 2013-as költségvetésben eredetileg 841,8 milliárd forintos hiányt tervezett a kormány a központi alrendszer esetében. A 929,2 milliárd forintos hiány a GDP 3 százalékát teszi ki; az önkormányzatoktól 90 milliárdos többletet várnak, az ún. ESA-híd 41 milliárd lehet, így jöhet össze a 2,7 százalékos cél.

Varga Mihály elmondta, hogy a Magyar Államkincstár előzetes adatai szerint a költségvetés alrendszerének hiánya 929,2 milliárd forint lett, míg előzetesen 1125,2 milliárdos összeget fogadtak el.

A miniszter szerint kellettek a kormányzati intézkedések is az egyensúlyhoz. Varga Mihály szerint végig törekedtek arra, hogy ne nyúljanak a 400 milliárd forintos országvédelmi alaphoz. Emellett kiadási és bevételi oldalon tettek lépéseket.

Kiadási oldalon volt egy 92,9 milliárd forintos zárolás, nyáron pedig 128 milliárd forinttal javították az államháztartási mérleget. A miniszter szerint jó pályán tudták tartani a költségvetést.

Kisebb lehet a hiány - két kérdőjel van még

A miniszter elmondta, hogy legrosszabb esetben is 2,7 százalékos lehet az államháztartási hiány. Sőt, adott esettben még jobb is. Két tétel javíthat még a hiányon: az önkormányzati rendszer és a takarékszövetkezeti integráció juttatásának elszámolása még kérdéses. Varga Mihály szerint ha minden jól alakul, akkor akár 2,3 százalékos is lehet a hiány.

Bevételi oldalon több adónemből is kevesebb folyt be az alacsony infláció miatt, ezeket pedig próbálták korrigálni - mondta a miniszter. Az áfából például 130-140 milliárd forinttal folyt be kevesebb, emellett pedig a jövedéki adóból is kevesebb bevétele lett a költségvetésnek a dohánytermékek esetében bekövetkezett változások miatt.

Kisebb összeg folyt be a pénzügyi tranzakciós illetékből is, de Varga Mihály szerint ne lesz jelentős a kiesés. És bár kevesen választották a katát és a kivát, emiatt viszont bevételnövekedés volt a költségvetésben. És a frekvenciadíjból származó bevételek is növelték a bevételi oldalt.

A kiadások között említette a miniszter a rendkívüli árvízi védekezés költségeit. Emellett a pedagógusi életpályamodell elindulását. Harmadik tételnek pedig az uniós források önerőalapjának növelését mondta Varga Mihály, mint kiadásnövelő tételt. Ezeket viszont a többletbevételekből tudták finanszírozni a miniszter szerint.

Mire számítanak 2014-ben?

Az előzőekben felsorolt számok azt mutatják - tette hozzá Varga Mihály -, hogy kedvezően alakultak az államháztartás számai.  Uniós szinten is abban a szűk csoportban vagyunk, amelyben 3 százalék alatt tartották a hiányt, ami azt jelenti, hogy a magyar államháztartás stabil pályán van.

Így 2014-re magasabb növekedést várnak. Az tavalyi duplájával, vagyis 2 százalékos növekedéssel számolnak. A bérek és a nyugdíjak vásárlóereje magas lesz, ami - a miniszter szerint - a belső keresletet növeli, az pedig a gazdaságot húzza. Emellett a foglalkoztatás növelésével és csökkenő munkanélküliséggel számolnak. Az egyensúly mellet a növekedés is erőteljes a magyar gazdaságban, amire az elmúlt 10 évben nem volt példa - mondta a miniszter.

41 milliárd az ESA-híd

Dr. Adorján Richárd főosztályvezető kiemelte: a számok ugyan tényadaton alapulnak, de prognózisok, a következő hónapokban lesznek véglegesek, március végén küldi ki a KSH az uniós statisztikai hivatalnak.

Az ESA-hidat (ami „összeköti” a költségvetés pénzforgalmi gazdálkodását - az Európai Uniós kötelezettségeink szempontjából is fontosabb - eredményszemléletű elszámolással) 41 milliárd forintra becslik jelen pillanatban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG