TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A koronavírus terjedése miatt Magyarországon akár már ma is kihirdethetik a veszélyhelyzetet. Ez számos komoly korlátozással járhat, megnéztük, pontosan milyen változások jöhetnek, ha Orbán Viktor megnyomja a piros gombot.
illusztráció (Inquam Photos / George Calin)

Rendkívüli jogrend, veszélyhelyzet elrendelését javasolja a kormánynak az operatív törzs - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ma délelőtt, az Európa-szerte egyre súlyosabb koronavírus-helyzetre hivatkozva. Az operatív törzs azt is javasolta a kormánynak, hogy zárják le a határokat az Olaszországból érkezők előtt, annyi kivétellel, hogy a magyar állampolgárok bejöhetnének, de rájuk automatikus karantén várna. A javaslat része továbbá a 100 főnél nagyobb beltéri rendezvények megtiltása.

A veszélyhelyzet elrendeléséről tehát akár órákon belül döntés születhet, így most megnéztük, milyen változásokra kell felkészülnünk, ha élesítik az intézkedést. A részletekről a 2011. évi CXXVIII. törvény a katasztrófavédelemről rendelkezik - ezen belül is az V. fejezetet érdemes alaposabban górcső alá venni.

Mi is pontosan a veszélyhelyzet?

A szakszöveg szerint veszélyhelyzet az, amit az országgyűlés, a lakosság biztonságának és biztonságérzetének növelése céljából, a természeti és civilizációs katasztrófák elleni védekezés hatékonyságának fokozása, a katasztrófavédelmi szervezetrendszer erősítése, a katasztrófavédelmi intézkedések eredményességének növelése érdekében rendelhet el.

Veszélyhelyzetet hirdethetnek különösen intenzív természeti eredetű veszélyek - árvíz, belvíz, hóvihar, stb. - esetén, ipari szerencsétlenségekkor, durva ivóvíz- vagy légszennyezés bekövetkeztekor, az infrastruktúra összeomlása, illetve állatjárvány esetében, valamint

tömeges megbetegedést okozó humánjárvány vagy járványveszély

idején. Kiemelni fölösleges, de azért rögzítsük: most az utóbbi eset áll fent.

Milyen intézkedések jöhetnek?

Ha kihirdetik a veszélyhelyzetet, akkor először is külön miniszteri biztost nevezhetnek ki, aki irányítja a krízis elhárítását. Neki jogában áll a termelési, ellátási és szolgáltatási kötelezettségek biztosítása érdekében külön rendeletben kötelezni az ország termelőit meghatározott termékek és szolgáltatások gyártására, biztosítására, akiknek erről szerződést kell aláírniuk. Tehát mindenkinek a miniszteri biztos parancsára kötelező lesz azt termelnie, amire a krízishelyzetben az országnak szüksége van.

Ha fennáll a helyzet súlyosbodásának veszélye, akkor minden gazdálkodó szervezet működése rendeletben állami felügyelet alá vonható. Az állam nevében ilyenkor az államháztartásért felelős miniszter vagy kormánybiztos jár el. Az állam viszont később kötelező kártalanítani minden, a veszélyhelyzet ideje alatt a hatáskörébe vont gazdasági szereplőt, melyet az érintett miniszter vagy kormánybiztos döntése nyomán kár ért.

És amit mindannyian megérzünk majd

Veszélyhelyzetben korlátozni lehet a közúti, vasúti, vízi és légijárművek forgalmát a nap meghatározott időtartamára, és a közlekedés útvonala is korlátozható, illtve az ország egész területén vagy meghatározott részén átmenetileg akár teljesen meg is tiltható.

Korlátozni lehet a lakosság utcán vagy más nyilvános helyen való tartózkodását, erről kötelező rádióban, tévében, online és print médiában, valamint "a helyben szokásos módon" tájékoztatni az állampolgárokat.

Betiltható minden közterületi rendezvény, nyilvános gyűlés.

Elrendelhetik, hogy átmenetileg kitelepítsék a lakosságot az ország meghatározott részéről. Ilyenkor természetesen gondoskodni kell az ideiglenes szállásról is a kitelepítettek számára. A kitelepítés megszervezéséért, irányításáért mindenhol a helyi polgármester és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv felelnek. Aki a kitelepítés elrendelése ellenére marad, azzal szemben a rendvédelmi szervek járnak el.

Ideiglenes polgári védelmi szolgálat felállítását is elrendelhetik.

Engedélyhez köthetik az ország meghatározott részére való beutazást, átutazást, ott-tartózkodást vagy az onnan való kilépést is.

A védekezési munkák helyszínén betiltható az alkoholfogyasztás és -kereskedelem.

Elrendelhetik a nemzetgazdasági és más szempontból fontos vagyontárgyak kiürítését a problémás területekről.

Élet- és vagyonmentés érdekében elrendelhetik a mentésre alkalmas bármely jármű, műszaki eszköz és földmunkagép igénybevételét. Tehát ha van egy teherautónk, amiről az állam úgy határoz, hogy szükséges az emberek vagy fontos vagyontárgyak evakuációjához, akkor át kell engedni a használatát.

Ingatlan igénybevétele, sőt, részleges vagy teljes bontása is elrendelhető, ilyenkor a tulajdonost az állam kártalanítja.

Egyedi határozattal dönthetnek az oktatási intézmények működéséről, a tanítási rend, tanév módosításáról, az intézmények bezárásáról is.

Az operatív törzs ma kettőkor tart tájékoztatót, ott további részletek derülhetnek ki.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél