<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Érezni már érezzük, de a héten jön az újabb hivatalos adat.

Pénteken jelenik meg a júniusi inflációs adat.

Májusban 10,7 százalékos éves fogyasztóiár-emelkedést mért a a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), az előző hónaphoz képest pedig 1,7 százalékkal nőttek az árak. Éves összevetésben leginkább az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett.

A maginfláció májusban havi szinten 2,2 százalék, éves szinten pedig 12,2 százalék volt.

Nagyon megdrágult a bevásárlás. Fotó: DepositphotosNagyon megdrágult a bevásárlás. Fotó: Depositphotos

A Pénzügyminisztérium ugyancsak pénteken adja ki gyorstájékoztatóját az államháztartás június végi egyenlegéről. Májusban 101,4 milliárd forint hiánnyal zárt az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere, ami mindössze 37,7 százaléka az egy évvel korábbi 269,0 milliárd forintnak. Ezzel az öthavi deficit 2737,0 milliárd forintra nőtt, és a 3152,7 milliárdra tervezett egész évi összeg 86,8 százalékát érte el.

Május végéig a központi költségvetés 2879,0 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 8,6 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 150,6 milliárd forintos többletet értek el.

Szerdán közli a KSH a májusi ipari termelésről szóló első becslését, valamint a kiskereskedelem májusi forgalmának adatát.

Az ipari termelés volumene áprilisban 3,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva a termelés 4,7 százalékkal emelkedett. A márciusinál 1,6 százalékkal kisebb volt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás. A feldolgozóipari alágak többségében növekedést mért a KSH éves összehasonlításban, viszont a legnagyobb súlyú járműgyártás már harmadik hónapja számottevően, áprilisban 7,1 százalékkal csökkent.

Az év első négy hónapjában az ipari termelés 4,9 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához mérve.

A kiskereskedelmi forgalom volumene áprilisban a nyers adat szerint 15,7 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 15,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 7,1 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 15,4 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 37,3 százalékkal emelkedett az értékesítés. Január-áprilisban a forgalom volumene a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 11,8 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

Csütörtökön a kereskedelmi szálláshelyek májusi forgalmáról és a külkereskedelmi termékforgalom májusi alakulásáról közöl statisztikát a KSH.

A kereskedelmi szálláshelyeken áprilisban eltöltött vendégéjszakák száma 2021 áprilisához képest mintegy hétszeresére nőtt, 2019 azonos hónapjához mérten azonban 28 százalékkal csökkent.

A belföldi vendégéjszakák száma csaknem öt és félszeresére, a külföldi vendégek által eltöltötteké közel kilenc és félszeresére emelkedett 2021 áprilisához viszonyítva. Áprilisban az összes bruttó árbevétel folyó áron közel nyolcszorosára, 38 milliárd forintra nőtt, az év első négy hónapjában több mint öt és félszeresével nőtt, és 116 milliárd forintot tett ki.

A külkereskedelmi egyenleg áprilisban 526 millió euró deficittel zárt, 860 millió euróval romlott tavaly áprilishoz képest. Áprilisban az export euróban kifejezett értéke 12,6, az importé 22,0 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz mérve. Változatlan áron számolva áprilisban a kivitel volumene 1,7 százalékkal kisebb, a behozatalé 0,9 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos hónapjában.

Az év első négy hónapjában az export 13,9, az import 27,3 százalékkal múlta felül a múlt év azonos időszakit, az importtöbblet 1,592 milliárd euró lett 4,511 milliárd euróval romlott a tavalyi 2,919 milliárd euró aktívumhoz mérve.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Amerika új frontot nyit Kínával szemben
Káncz Csaba | 2022. augusztus 12. 17:01
Peking aggodalommal figyeli Washington és Új-Delhi katonai közeledését, hiszen az USA bebizonyíthatja, hogy egy másik front nyitható Kínával szemben, ha az növeli a nyomást Tajvanra. A hadgyakorlattal Új-Delhi világosan jelzi, hogy nem teszi félre a Kínával kapcsolatos aggodalmait, nem riad vissza az Egyesült Államokkal való együttműködéstől és nem ad vétójogot Pekingnek a partnerségeit illetően. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Christiano Ronaldo országa lehet a felmentősereg Közép-Európának gázügyben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 16:33
Antonio Costa portugál kormányfő támogatta pénteki nyilatkozatában Olaf Scholz német kancellár csütörtöki felvetését egy Portugáliából Közép-Európába tartó gázvezeték létesítéséről.
Makro / Külgazdaság Bespejzoltak a németek gázból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 15:52
 Az orosz földgázszállítások erőteljes visszafogása ellenére megközelítette a szeptemberre előírt 75 százalékot a gáztározók töltöttsége Németországban a közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) pénteki adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Állítólag az ING bankon keresztül megy majd a tranzitdíj a kőolajért
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 14:55
Európai bank bonyolíthatja tovább a tranzitdíj-átutalásokat a Barátság kőolajvezeték szállításai fejében, így elhárulhat az akadály a Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló orosz olajexport folytatása elől. 
Makro / Külgazdaság Meglepő teljesítményt nyújtott az eurózóna ipara
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:54
Júniusban a várakozásokat lényegesen meghaladó mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Másfélszer többet fizettek az osztrák háztartások az energiáért júniusban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:01
Júniusban az osztrák háztartások 45 százalékkal fizettek többet az energiáért, mint egy évvel korábban. Az üzemanyag, a fűtőolaj és a gáz ára meredeken emelkedett, valamint a pellet és a tűzifa ára is nagyot drágult az osztrák energiaügynökség pénteken publikált adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki kegyelmet kapott a korrupcióért elítélt Samsung-vezér
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 10:31
Jun Szuk Jol dél-koreai elnök kegyelmet adott a Samsung vállalatcsoport sikkasztás és vesztegetés miatt bebörtönzött alelnökének és örökösének, Li Dzse Jongnak, valamint a Lotte csoport elnökének, Sin Dong Binnek, és velük együtt 1691 fogolynak - közölte a szöuli igazságügyi minisztérium pénteken.
Makro / Külgazdaság Még nem jelent közvetlen veszélyt Európa legnagyobb atomerőműve
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:34
Az utóbbi napokban többször is lőtt zaporizzsjai atomerőmű egyelőre nem jelent biztonsági kockázatot - közölte Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) helyi idő szerint csütörtökön tartott rendkívüli ülésén New Yorkban.
Makro / Külgazdaság A Donbaszba látogatott Medvegyev
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:04
Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a Donbaszba látogatott, hogy a térség biztonságát megvizsgálja.
Makro / Külgazdaság Rengetegen jönnek át Ukrajnából
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 08:14
Az ukrán-magyar határszakaszon 7588 ember lépett be csütörtökön Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 8193-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-t.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG