3p

Hatalmas károkat okoztak vasárnap a feldúlt három brazíliavárosi középületben és környékükön a randalírozók, akik a tavalyi elnökválasztáson vesztes Jair Bolsonaro volt államfő hívei közül kerültek ki, és hónapok óta tiltakoznak a választás eredménye miatt.

Többszáz ember egy időben rohamozta meg az elnöki palotát, valamint a kongresszus és a legfelsőbb bíróság épületét. Főleg felbecsülhetetlen értékű műalkotásokban tettek kárt, de magukban a műemléképületekben és a műkincs bútorzatban, egyéb berendezési tárgyakban is, részben olyanokban, amelyeket az ország külföldről kapott ajándékba. A futurista stílusú épületeket Oscar Niemeyer XX. századi világhírű brazil építész tervezte, és az UNESCO által 1987-ben a világörökség részévé nyilvánított városrészben találhatók - írja az MTI.

A brazil művészettörténeti intézet (Iphan) közleményt adott ki, mely szerint "mélységesen lesújtják az okozott károk", és leszögezte, hogy szakértőik hamarosan felmérik a helyreállítás költségeit.

A megrongált tárgyak közül a leghíresebbek között van Alfredo Ceschiatti brazil szobrász 1961-es alkotása, az Igazság, mely a legfelsőbb bíróság épülete előtt, a Három Hatalmi Ág terén áll, szemben az elnöki palotával.

Alfredo Ceschiatti: Igazság című szobra is megsérült. Fotó: Wikipedia
Alfredo Ceschiatti: Igazság című szobra is megsérült. Fotó: Wikipedia

A több mint három méter magas szobor egy bekötött szemű, ülő nőt ábrázol, kezében karddal. A randalírozók telefirkálták, a hasára ráírták, hogy "Vesztettél, te szegény!" Ez szállóige az országban azóta, Luis Roberto Barroso, a legfelsőbb bíróság egyik bírája mondta Bolsonaro egyik hívének, aki az elnökválasztás után beperelte az államot azzal a váddal, hogy az elektronikus szavazási rendszer megbízhatatlan.

Az elnöki palota harmadik emeletén a padlón hevert az a XIV. Lajos korabeli ingaóra, amelyet Balthazar Martinot órásmester készített, és amelyet André-Charles Boulle műbútorasztalos intarziája díszít. Az óra háza alaposan összetört, és a számlapja hiányzik. Az elnöki hivatal közlése szerint az órát a Napkirály Portugáliának adta ajándékba, és VI. János király 1808-ban vitte Brazíliába, amikor a napóleoni csapatok elől elmenekült Lisszabonból. Martinot mester csak két ilyen órát készített, a másik feleakkora, mint ez, és Versailles-ban van kiállítva. Rogerio Carvalho, az elnöki palota kurátora szerint a helyreállítása "nagyon nehéz" lesz.

Vannak modern alkotások is a megrongáltak között: például Di Cavalcanti brazil festőművész egyik alkotása, a Mulattok, amely szintén a palota harmadik emeletén, a díszszalonban van kiállítva, és szintén súlyosan károsodott. A rongálók hét helyen szúrták át késsel az 1962-ben készült festményt, amelyen négy mulatt nő látható burjánzó növények között. A műtárgy értékét 1,4 millió euróra (forint) becsülik, de többször szerepelt árverésen, és mindig ennél nagyobb összegért kelt el - közölte a palota sajtószolgálata.

Végül egy történelmi jelentőségű bútor: Juscelino Kubitschek de Oliveira néhai brazil elnök (1956-61) íróasztala, amelyet a rongálók barikádként használtak a rendfenntartók ellen a palotában. Kubitschek volt az új főváros, az 1960-ban felavatott Brazíliaváros megálmodója. Ezt az asztalt is Oscar Niemeyer tervezte lányával, Anna Mariával együtt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Fejbe lőttek egy kiugró ukrán képviselőt - Putyin elutazott
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 20:01
A szerdai az orosz-ukrán háború 651. napja volt. Esti hírösszefoglaló. 
Makro / Külgazdaság Kongatják a vészharangot: kemény lépésre szánta el magát az ENSZ főtitkára
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 19:37
Ez egyértelmű jele annak, hogy nagyon nagy a baj.
Makro / Külgazdaság Csak hiszi a magyar kormány, hogy minden kérdést megválaszolt az uniós pénzekhez
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 18:12
Hiába mondott mást a miniszter. 
Makro / Külgazdaság Óriási fegyverraktárat találtak Gázában
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 16:55
Legalábbis az izraeli hadsereg beszámolója szerint.
Makro / Külgazdaság Svéd NATO-csatlakozás: ez kell ahhoz, hogy a törökök igent mondjanak
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 16:16
A török elnök elismételte a feltételt.
Makro / Külgazdaság Csalódás: jött egy rossz hír Amerikából
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 15:28
A munkaerőpiaci számok gyengébbek lettek a vártnál.
Makro / Külgazdaság Ebből baj lesz: Joe Biden történelmi mélypontra kerülhetett
Kollár Dóra | 2023. december 6. 15:01
December az amerikai politika szempontjából is jelentősnek bizonyult, ugyanis most jutottunk el arra a pontra, hogy kevesebb, mint egy év van hátra addig, míg választásokat rendeznek az Egyesült Államokban. A lecke tehát fel van adva Joe Bidennek – de mennyivel áll jobban vagy rosszabbul, mint elődei?
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék ezen nem vesztek össze
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 14:47
Nem volt vita a Monetáris Tanács ülésén.
Makro / Külgazdaság Erdogan nemet mondott Izrael nagy tervére a Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 14:31
A török elnök tiszteletlennek tartja a javaslatot.
Makro / Külgazdaság Putyin nem lesz boldog: csúnyán borsot törtek az orra alá
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 13:40
Bár a svédeknek várniuk kell a NATO-csatlakozásra, addig nyélbe ütöttek egy másik megállapodást.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG