<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Használt, huszonöt éves harci repülőgépekkel bővül a horvát légvédelem.

A horvát kormány tizenkét izraeli F-16C/D Barak használt harci repülőgép beszerzéséről döntött, ez az egyik legnagyobb értékű horvát haderőfejlesztés az 1991-1995-ös délszláv háború óta. A horvát miniszterelnök elmondta: stratégiai döntésről van szó, amit teljes felelősséggel hoztak meg. Andrej Plenovic szerint az izraeli harci gépek a következő 25 évre biztosítják a horvát légierő megfelelő csapásmérő képességét.

A harci eszközök átszámítva összesen több mint 125 milliárd forintba kerülnek, amelyet tíz év alatt kell kifizetni. Az izraeliek tíz együléses és kettő kétszemélyes, korszerűsített F-16-os harci gépet ajánlottak, valamint egy szimulátor leszállítását, 6-8 pilóta és 45 technikus továbbképzését, a teljes infrastruktúra (hangárok és üzemanyag raktár) és a gépekre felszerelhető fegyverek biztosítását tartalmazza.

Óriási fegyverkezésbe kezdtek a lengyelek: Amerika dörzsölheti a markát

Aláírták Varsóban az első amerikai Patriot-rakétaütegek beszerzéséről szóló szerződést. Részletek >>>

A körülbelül 25-30 éves izraeli harci repülőgépek a mára korszerűtlen, még egykor a Szovjetuniótól vásárolt MiG-21 Bisz harci és UM gyakorló repülőgépeket hivatottak felváltani. Ahhoz, hogy a NATO-tagállam Horvátország továbbra is védeni tudja saját légterét, szükségszerű volt a döntés új gépek beszerzéséről. Az F-16-osok csak 2020-ban érkeznek meg Horvátországba, ezért a horvát kormány tárgyalásokat folytat Izraellel a köztes időre két vadászrepülő bérléséről is.

Ősrégi vödrök

A horvát védelmi minisztérium még tavaly kért ajánlatot harci gépek berendezésére, akkori hírek szerint még Zágráb választása nagy valószínűséggel a használt izraeli F-16-osokra vagy az új svéd JAS-39 Gripenekre esik majd, utóbbit azonban túl drágának ítélték. Az F-16-osok 403 millió euróba, míg a Gripenek 903 millióba kerültek volna - Svédország továbbá nem kínálta fel sem a pilóták továbbképzését, sem az infrastruktúrát, sem a gépek fegyverzetét.

A kormány döntése megosztotta a szakmai és a politikai közvéleményt, tekintve, hgoy a megvásárolt gépek igencsak idősek már.  Ivan Selak nyugalmazott pilóta szerint elhasznált gépekről van szó, amelyeket az izraeliek 30 évig használtak, így kérdéses, meddig fognak még repülni. Davor Bernardic, a Szociáldemokrata  Párt elnöke szerint a kormány 30 éves "vödröket" vásárolt, amelyek még a Szovjetunió ideje alatt járták az eget. Lecserélik a negyven éves MiG-eket harminc éves F-16-osokra, ami több mint 3 milliárd kunájába kerül majd az állampolgároknak – tette hozzá.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Döntött Svédország a NATO-csatlakozásról, továbbra sincs döntés az olajembargóról – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 19:31
Svéd NATO-csatlakozás, orosz olajembargó és magyar vétó, háborús cselekmények - ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Nagyon fontos helyről kapott gratulációt Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 18:29
Brüsszelből, az Európai Bizottság fejétől.  
Makro / Külgazdaság Elmondta Orbán Viktor, mit keresünk még az EU-ban
Wéber Balázs | 2022. május 16. 17:46
Ma délután az Országgyűlés ötödször is miniszterelnökké választotta Orbán Viktort. A kormányfő beszédében elmondta: Magyarország helye ebben az évtizedben is az EU-ban van, de továbbra is harcolni fog a jogaiért. Szerinte a NATO biztos támasz, de a magyar hadsereget erősíteni kell, mert a gyenge országokat fenyegetik támadások. Beszélt arról is, hogy a kibontakozó gazdasági válság idején sem adják fel eredményeiket és céljaikat: a teljes foglalkoztatottságot, a családtámogatást, a nyugdíjak értékének megőrzését és a rezsicsökkentést.
Makro / Külgazdaság Putyin most ráfordul a muszlim világra
Káncz Csaba | 2022. május 16. 16:41
Moszkva igyekszik demonstrálni, hogy továbbra is kiemelt figyelemmel fordul a muszlim világ irányába. A térség országai nem csatlakoztak a Nyugat Moszkva elleni szankcióihoz, de aggódnak a konfliktus gazdasági stabilitásra gyakorolt ​​hatása miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Olyan összeget kér Magyarország Brüsszeltől, ami kérdésessé teszi az orosz olaj bojkottját
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 16:08
A magyar külügyminiszter szerint vagy a vezetékes import korlátozásától el kell tekinteni, vagy 15-18 milliárdos beruházási programot kell Brüsszelnek finanszírozni.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Brüsszelben – kiakadtak Magyarországra a vétó miatt
Wéber Balázs | 2022. május 16. 14:12
Több tagországnak sem tetszik, hogy az EU a jelek szerint Magyarország miatt nem tudja elfogadni az Oroszország elleni olajembargót.
Makro / Külgazdaság Fenyegetőzött egy sort Oroszország – mi lesz, ha Svédország és Finnország NATO-tag lesz?
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 11:55
Az orosz külügyminiszter-helyettes szerint nem kell illúziókba esni.
Makro / Külgazdaság A magyar kormány továbbra is nemet mond az uniós olajembargóra
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 11:28
Túlmegy a magyar kormány által meghúzott határokon. 
Makro / Külgazdaság Nagyon ígérgetik az EU-s vezetők, hogy jön a hatodik szankciós csomag
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 10:25
De egyelőre a mikorról még nincs konkrétum, több időre van szükségük.
Makro / Külgazdaság Kikapott a kancellár pártja a legnagyobb német tartományban
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 09:33
A CDU behúzta a szavazatokat Észak-Rajna-Vesztfáliában.  
hírlevél
Ingatlantájoló