3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Nőtt a forgalom és az árbevétel is a hazai szállodákban tavaly novemberben. A szálláshelyek vendégforgalma mintegy 3,3 százalékkal lett több 2013-hoz képet. A külföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma 4,6, a belföldi vendégeké pedig 1,9 százalékkal nőtt. A szálláshelyek árbevétele is szépen hízott, mintegy 11 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden publikált adatai szerint, a külföldi vendégek 766 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 6,4, az általuk eltöltött éjszakáké 4,6 százalékkal nőtt a bázisidőszakhoz képest. Jócskán elmaradtak az orosz, az osztrák és a német turisták, szép számmal jöttek viszont az angolok és a csehek.

Honnan jöttek?

Novemberben az Egyesült Királyságból, Csehországból és az Egyesült Államokból 28–28, illetve 8 százalékkal több, míg Oroszországból, Ausztriából és Németországból 8,2, 7,5, valamint 5,6 százalékkal kevesebb vendég érkezett, mint 2013 azonos időszakában. A kül­földi vendégek forgalma a kilenc turisztikai régióból ötben nőtt, négyben csökkent – jegyzi meg a KSH.

 

 

A belföldi vendégek 715 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 4,6, az általuk eltöltött éjszakáké 1,9 százalékkal múlta felül a bázisidőszakit. A belföldi vendégek forgalma hat régi­ó­ban emelkedett, háromban csökkent. A belföldi vendégek 80%-át fogadó szállodákban a vendégfor­galom stagnált.

 

 

Félig tele

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 49 százalékos volt, ami 1,3 százalékponttal több a 2013. novem­be­rinél. Az ötcsillagos egységek és a gyógyszállók szobáinak igénybevétele kiemelkedő (71 és 62 százalékos) volt.

Szoba egy éjszakára

A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 15 296 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó szál­lás­díj 7422 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó teljes árbevétel 14 197 forint volt. A bruttó átlagár 7,3, a kiadható szobára jutó szállásdíj nagyobb mértékben, 10 százalékkal emel­kedett.

A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított árbevétele a szobaárak és a forgalom növekedésének hatására 11 százalékkal meghaladta a bázist. A bruttó árbevétel összesen 24 mil­li­árd forint volt, ezen belül a szállásdíjbevétel – 12 százalékkal bővülve – 13 milliárd forint. A vendéglátásból 6 mil­liárd forint folyt be, 13 százalékkal több, mint a 2013. novemberi időszakban. Az egyéb bevételek – 6,6 százalékkal növekedve – 6 milliárd forintot tettek ki. A forint/euró havi átlagárfolyama 307 forint volt, 9,1 forinttal gyen­gébb a 2013. no­vem­berinél.

Kevesebbszer került elő a SZÉP-kártya

A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján novemberben 1642 egység fogadott el Széche­nyi Pihenő­kártyát, a kártyatulajdonosok 815 millió forintot költöttek összesen ezzel a fizető­eszközzel, a 2013. novemberinél 22 százalékkal kevesebbet – írja a KSH.

2014. november 30-án a hazánkban működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2339 volt, ezen be­lül  924 szálloda 53 ezer, 913 panzió több mint 9 ezer szobával működött. Az egyéb szálláshelyek – üdü­lőház, kemping, közösségi szálláshelyek – száma 502 volt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vitézy Dávid reagált Karácsony Gergely javaslatára
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 16:42
Áll az újraszavazás elébe.
Makro / Külgazdaság Új szavazás jöhet Budapesten a főpolgármesterről - a Kúria előtt Karácsony Gergely javaslata!
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 16:23
Annak ellenére kérte a regnáló főpolgármester az új választást, hogy az újraszámlálás után is ő nyert Vitézy Dáviddal szemben, még ha 324 helyett csak 41 szavazattal is. Vitézy Dávid felveszi az elé dobott kesztyűt.
Makro / Külgazdaság Mennyire hozhatja vissza a német gazdaságot az életbe a Foci-Eb?
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 16:16
Erről is esett szó azon a beszélgetésen, amelyet főszerkesztőnk, Csabai Károly folytatott a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Netanjahu döntött: feloszlik a háborús kabinet
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 11:35
Megbízható információk szerint Benjámin Netanjáhu, Izrael miniszterelnöke feloszlatta azt a hattagú háborús kabinetet, amely a Hamász október eleji terrortámadás óta vezette országát.
Makro / Külgazdaság Elkezdtek bevásárolni a kínaiak
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 10:39
Kínában vegyes májusi makrogazdasági adatok láttak napvilágot hétfőn: a kiskereskedelmi forgalom növekedése gyorsult, az ipari termelésé lassult, miközben stagnált a munkanélküliség.
Makro / Külgazdaság "Szörnyű" a helyzet Franciaországban, megszólalt a sztárfocista
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 08:26
Fittyet hányva a francia labdarúgó-szövetség kérésére, hogy a játékosok ne politizáljanak, a legismertebb válogatott játékos határozott politikai nyilatkozatot tett.
Makro / Külgazdaság Nagy lépést tesznek afelé, hogy Oroszország Kína játékszerévé váljon
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 07:51
Az orosz jegybank két hónap múlva a rubel/jüan átváltást fogja a benchmark valutaárfolyamnak tekinteni, búcsút véve a dollártól.
Makro / Külgazdaság Vége a választásoknak, jönnek a megszorítások? Kérdezzen Ön is Botos Katalintól a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 07:01
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálnia a június 19-én, szerdán délután fél 4-kor kezdődő beszélgetésre.
Makro / Külgazdaság Támadási felülethez jutott Magyar Péter Orbán Viktorral szemben
Csabai Károly | 2024. június 17. 05:41
Azzal, hogy megfordult a hazai infláció lassuló trendje, immár második hónapja magasabb az éves fogyasztóiár-index az előző havinál. A 4 százalékos májusi rátánál ugyanis csak nyolc országé volt alacsonyabb az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 41 európai államból. S mivel ennek ellenére a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tovább faragott az alapkamatán, a visszatekintő reálkamatok alapján felállított rangsorban is hátracsúsztunk – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Munkahelyi balesettől elhibázott CSR akcióig - elkészült a Krízistérkép 2023
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 19:36
397 krízishelyzetet gyűjtött össze és elemzett a Magyar Public Relations Szövetség (MPRSZ) kríziskommunikációs tagozata a Krízistérkép 2023 című kiadványban, mely online letölthető az MPRSZ weboldaláról. A 13 public relations szakember által összeállított kötet a gyakorló szakemberek mellett a kríziskommunikáció iránt érdeklődő egyetemisták számára is iránytűként szolgálhat. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG