<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nőtt a forgalom és az árbevétel is a hazai szállodákban tavaly novemberben. A szálláshelyek vendégforgalma mintegy 3,3 százalékkal lett több 2013-hoz képet. A külföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma 4,6, a belföldi vendégeké pedig 1,9 százalékkal nőtt. A szálláshelyek árbevétele is szépen hízott, mintegy 11 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden publikált adatai szerint, a külföldi vendégek 766 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 6,4, az általuk eltöltött éjszakáké 4,6 százalékkal nőtt a bázisidőszakhoz képest. Jócskán elmaradtak az orosz, az osztrák és a német turisták, szép számmal jöttek viszont az angolok és a csehek.

Honnan jöttek?

Novemberben az Egyesült Királyságból, Csehországból és az Egyesült Államokból 28–28, illetve 8 százalékkal több, míg Oroszországból, Ausztriából és Németországból 8,2, 7,5, valamint 5,6 százalékkal kevesebb vendég érkezett, mint 2013 azonos időszakában. A kül­földi vendégek forgalma a kilenc turisztikai régióból ötben nőtt, négyben csökkent – jegyzi meg a KSH.

 

 

A belföldi vendégek 715 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 4,6, az általuk eltöltött éjszakáké 1,9 százalékkal múlta felül a bázisidőszakit. A belföldi vendégek forgalma hat régi­ó­ban emelkedett, háromban csökkent. A belföldi vendégek 80%-át fogadó szállodákban a vendégfor­galom stagnált.

 

 

Félig tele

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 49 százalékos volt, ami 1,3 százalékponttal több a 2013. novem­be­rinél. Az ötcsillagos egységek és a gyógyszállók szobáinak igénybevétele kiemelkedő (71 és 62 százalékos) volt.

Szoba egy éjszakára

A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 15 296 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó szál­lás­díj 7422 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó teljes árbevétel 14 197 forint volt. A bruttó átlagár 7,3, a kiadható szobára jutó szállásdíj nagyobb mértékben, 10 százalékkal emel­kedett.

A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított árbevétele a szobaárak és a forgalom növekedésének hatására 11 százalékkal meghaladta a bázist. A bruttó árbevétel összesen 24 mil­li­árd forint volt, ezen belül a szállásdíjbevétel – 12 százalékkal bővülve – 13 milliárd forint. A vendéglátásból 6 mil­liárd forint folyt be, 13 százalékkal több, mint a 2013. novemberi időszakban. Az egyéb bevételek – 6,6 százalékkal növekedve – 6 milliárd forintot tettek ki. A forint/euró havi átlagárfolyama 307 forint volt, 9,1 forinttal gyen­gébb a 2013. no­vem­berinél.

Kevesebbszer került elő a SZÉP-kártya

A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján novemberben 1642 egység fogadott el Széche­nyi Pihenő­kártyát, a kártyatulajdonosok 815 millió forintot költöttek összesen ezzel a fizető­eszközzel, a 2013. novemberinél 22 százalékkal kevesebbet – írja a KSH.

2014. november 30-án a hazánkban működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2339 volt, ezen be­lül  924 szálloda 53 ezer, 913 panzió több mint 9 ezer szobával működött. Az egyéb szálláshelyek – üdü­lőház, kemping, közösségi szálláshelyek – száma 502 volt.

Makro / Külgazdaság Megtiltották az ukrán tisztviselők külföldre utazását, tiltakoznak a kárpátaljaiak a provokációkkal szemben
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 20:07
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Elképesztő felelőtlenség: a Nyugat már nem foglalkozik Putyin vörös vonalaival – A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2023. január 27. 19:31
A 2023-as év drámainak bizonyulhat Oroszország számára, és több, belső kérdésre adott válasz a következő évtizedekre eldöntheti az ország sorsát. A Pentagon nyilvánosan nem deklarált célja, hogy az ukránok vágják át a Krím és Oroszország közötti „szárazföldi hidat”, amelyet Putyin erői tavaly elfoglaltak. A nyugati politikai elit most úgy véli, hogy egy orosz nukleáris csapás valószínűsége meglehetősen kicsi – de igazuk van-e? Káncz Csaba videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Zelenszkijhez fordultak a kárpátaljai magyarok
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:51
A magyar közösség képviselői ma a Kárpátaljai Megyei Tanács üléstermében felhívást fogalmaztak meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz a közösségüket ért provokációkkal és sértésekkel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Példátlan éhínség pusztíthat Szíriában az ENSZ szerint
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:31
Tizenkét évvel a szíriai polgárháború kezdete után soha nem látott éhínségre figyelmeztetett pénteken az ENSZ.
Makro / Külgazdaság Meglepő ok miatt mondhatott le XVI. Benedek pápa
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:01
A kínzó álmatlanság volt az elsődleges oka annak, hogy a néhai XVI. Benedek pápa 2013-ban lemondott - derült ki abból a levélből, amelyet a december végén elhunyt nyugalmazott pápa pár héttel a halála előtt küldött az életrajzírójának, és amelynek tartalmát pénteken megjelent számában ismertette a Focus című német hetilap.
Makro / Külgazdaság Duplázódott a németek olajszámlája, még mindig Oroszország a legnagyobb szállító
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 17:29
Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Az oroszok szerint nincs lőszerhiány, nagyságrendekkel növelték a gyártást
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 16:44
Nem helytállók azok az ukrán és nyugati közlések, amelyek szerint lőszerhiány lépett fel az orosz fegyveres erőknél - jelentette ki pénteken Szergej Csemezov, a fejlett technológiájú ipari termékek gyártását és exportját támogató Rosztyeh állami vállalat vezérigazgatója a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva.
Makro / Külgazdaság Egy lépésre vagyunk a NATO-Oroszország háborútól
Káncz Csaba | 2023. január 27. 16:04
Biden tavaly tavasszal megígérte a nyilvánosságnak, hogy az USA nem küld „támadó felszerelést” és „tankokat” Ukrajnába, mert ez „kiválthatja a harmadik világháborút”. A tankok még meg sem érkeztek, már Kijev F-16-os vadászgépekkel való ellátásáról folyik a belső vita. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Jön a totális háború? F16-osokat kaphat Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 15:16
Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára pénteki Facebook-bejegyzésében utalást tett arra, hogy Ukrajna a közeljövőben nemzetközi partnereitől amerikai gyártású F-16-os vadászbombázó repülőgépeket is kaphat.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott Putyin Brüsszelből: maradnak a szankciók
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 14:31
Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket - közölte a testület pénteken.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG