<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egyre több időt töltenek a fiatalok az interneten, amely sérülékenyebb személyiséghez is vezethet – többek között erről is szó esett a BeSocial által végzett kutatásból, amely a 14-25 éves fiatalokat vette górcső alá. A szülőknek nem lesz jókedvük a felmérés eredményeitől.

„A fiataloknak, azaz a digitális bennszülötteknek jelenleg négy csoportja van, akikhez nem csak a szülőknek, hanem a munkaadóknak is komplexen kell hozzáállniuk, hiszen ők lesznek a jövő munkavállalói” – jelentette ki dr. Bernschütz Mária egyetemi adjunktus, generációkutató a BeSocial online sajtótájékoztatóján, amelyen a 14-25 éves korosztályt kutató felmérésről volt szó.

Van, akinek napi rutin a szelfikészítés. Illusztráció: BeSocialVan, akinek napi rutin a szelfikészítés. Illusztráció: BeSocial
A BeSocial korábbi, 2019-es felmérése után a pandémia miatt idén ismét elérkezettnek látták az időt, hogy kérdőíves kutatásban olyan kérdésekre keressék a választ, hogy zaklatták-e már őket online, szeretnének-e influenszerek lenni, olvasnak-e híreket, és mennyire foglalkoztatja őket a politika, vagy hogy mennyit lógnak a neten és mi vonzza őket oda.

A közel 5000 fő részvételével készült felmérésből döbbenetes számokkal szembesülhettünk:

  • minden második fiatal (49,5 százalék) 4 (!!!) óránál többet tölt naponta interneten a digitális oktatáson kívül, több, mint harmaduk (36,1 százalék) 3 óránál többet
  • a szabadidejükben ők már szinte egyáltalán nem hallgatnak rádiót, és nem néznek tévét, hanem a közösségi csatornákon chatelnek, youtube-ot fogyasztanak, barátokkal találkoznak, családi programokban vesznek részt
  • ha egyetlen médiacsatornát használhatna, akkor első helyen a Messengert választanák a legtöbben, utána az Instagramot, a Youtube-t, TikTok-ot, utolsóelőtti helyen a Facebook-ot, végül a Snacpchat-et választanák.

Jól tudjuk, hogy az internet az ott töltött időn túl mennyi veszélyt rejt magában, gondoljunk csak a zaklatásokra. Arra a kérdésre, hogy kaptak-e már idegentől üzenetet a világhálón keresztül, a válaszadók 89 százaléka (!!!) válaszolt igennel, közülük 44 százalékát kifejezetten gyakran találják meg ilyesmivel.

  • míg 2019-ben 39 százalék, addig ma minden második (51 százalék) magyar fiataltól kértek már erotikus fotót chat beszélgetésben, s közel 12 százalék küldött is magáról
  • 56 százalékuk legalább egyszer már kapott erotikus fotót valakiről, 34 százalékuk többször is.

Ami talán a legmegdöbbentőbb, hogy a fiatalok 66 százalékának volt, vagy van olyan profilja, amit csak kevesen ismernek. Erre pedig úgy tűnik, a szülőknek nemigen van, vagy létezhet befolyása, ezért amit tehetünk, hogy rengeteget beszélgetünk a veszélyekről, és a lehető legőszintébb kapcsolatot alakítunk ki velük, hogy ha segítségre van szükségük, bátran fordulhassanak hozzánk.  

Meg tudjuk-e védeni őket?. Illusztráció: BeSocialMeg tudjuk-e védeni őket?. Illusztráció: BeSocial
Miközben a virtuális világ hatására teljesen átalakult a fiatatok élete: a napi rutinjuk része lett szelfit készíteni, s minden harmadik kifejezetten szeretne influenszerré válni, de csak 36 százalékuk mondja azt, hogy boldogabb lesz a közösségi felületektől.

Talán azon meg sem lepődünk már, hogy írásban jobban szeretnek kommunikálni, mint szóban, de a számarányuk mégis megdöbbentő, a fiatalok háromnegyede (74 százalékuk!!!) vallotta be, hogy ez jobban fekszik neki, mint face to face.

hirdetés

„Mindig a megértés oldaláról közelítek, tehát ezeket a számokat feldolgozva is azt vallom, hogy nincs más lehetőség, mint hidakat teremteni a generációk között, különben tovább növekszik a kommunikációs távolság a fiataloktól, azaz a digitális benszülöttektől” – mondja a számadatok értelmezésében segítő dr. Bernschütz Mária egyetemi adjgunktus, generációkutató.

A digitális bennszülöttekre az azonnaliság és a tudatosság jellemző, akik egymást tanítják, tehát az idősebbektől ezen a téren nem tudnak tanulni, inkább nekünk kell felvenni a versenyt. A szakember szerint a tinik sem egyformák, négy csoportját különbözteti meg:

A „digitálisan tudatosak” leginkább 20 év feletti nők, akiket érdekel a politika, de a közösségi médiával szemben közömbösek, nem igazán követnek influenszereket, a messenger a kedvencük. Az „offline élménykeresők” ritkán posztolnak, családszeretők, sok időt töltenek barátokkal, könyveket és újságokat olvasnak, nem online tájékozódnak. Jövőkutatók szerint ebből a csoportból kerülhetnek ki a vezetők, mert a tehetség sarokkövei az olvasás és a kitartás). Az „online harcosok” leginkább fiúk, naponta órákat videójátékoznak, szívesen lennének influenszer, online-mindenevők, figyelnek a virtuális adatvédelmre. Náluk fontos lenne az agressziókezelés sporttal például. A „digitális exhibicionisták” leginkább lányok, kifelé élnek és szórakoztató tartalmakat keresnek, szeretnek szelfizni, influenszerekké szeretnének válni és üzeneteket kapnak idegenektől. Könyvet, újságokat nem olvasnak, politika nem érdekli őket, az Insta és a TikTok a kedvencük. figyeljünk a fiatalok pszichéjére, digitális énnel kell rendelkezniük tizenévesen, pedig 25 évesen alakul ki a végleges személyiség, ezért sérült személyiségek kerülhetnek ki).

„A digitális bennszülöttek az első globális nemzedék. És nincs mit tennünk, ezt a komplex világot mindannyiunknak be kell fogadnunk, ha lépést akarunk tartani velük. Ugyanakkor ne feledkezzünk meg arról, hogy a digitális önszabályozást mindannyiunknak fontos elsajátítania” – hangsúlyozza a generációkutató.

 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Növekvő profitot remélnek jövőre a nagy autógyártók
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 08:04
A világ autóipari vezetői a szektor nyereségének növekedését várják a következő években – derül ki a KPMG Global Automotive Executive Survey éves felmérésből. Bár a szakemberek zöme szerint az iparág képes kezelni a következő nagy technológiai átalakulást, a megkérdezettek több mint fele aggódik az ellátási láncok és a munkaerőhiány miatt. 
Makro / Külgazdaság Nem akármilyen hét áll előttünk: sok mindenről lehull a lepel
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 16:34
Több statisztika is megjelenik a jövő héten, közöttük a Privátbankár.hu friss Árkosár-felmérése, a novemberi infláció, az ipar októberi kibocsátása, a szálláshelyek októberi forgalma, a külkereskedelem októberi teljesítménye.
Makro / Külgazdaság Lerohanja-e Putyin Ukrajnát?
Káncz Csaba | 2021. december 5. 15:19
A keddi Biden-Putyin megbeszélésen Ukrajna mellett megvitatásra kerül Afganisztán, Irán, Líbia és Szíria kérdésköre is. Kielemezzük, hogy milyen tényezők befolyásolják most Putyin döntését Ukrajnával kapcsolatban. De mit gondol az orosz elemzők többsége? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mégis mire költi a pénzünket a kormány? Hiánypótló kiadvány készült
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 12:51
A kormány nem készít átfogó szemléltető anyagot a lakosság számára arról, mire, miből és mennyit költenek. Ezt a hiányt igyekezett pótolni a K-Monitor a közpénzek átláthatóságáért küzdő civil szervezetként. 
Makro / Külgazdaság Videó: Orbán Viktor bedobott egy húszezrest a perselybe
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 11:24
Facebook-videóból derül ki, hogy a miniszterelnök is kilátogatott az adventi vásárra a Bazilikához a hétvégén. Adakozott és mézskalácsot is díszített.
Makro / Külgazdaság Amerikai kémrepülő miatt riasztották az izraeli járatot - felszálttak az orosz vadászgépek
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 08:43
Az oroszok azt állítják: két esetben is amerikai kémrepülők miatt kellett polgári gépeknek irányt változtatniuk.
Makro / Külgazdaság Egymilliárd eurós biznisz: miért francia vadászgépeket vett Horvátország?
Wagner Péter | 2021. december 5. 05:59
Emmanuel Macron francia elnök és Andrej Plenković horvát miniszterelnök múlt héten megállapodást írt alá 12 darab Dassault Rafale multifunkciós vadászgép vásárlásáról. Az üzlet a hosszú évek óta tartó horvát beszerzési erőfeszítésekre (és kudarcokra) tesz pontot, cserébe Zágráb egy potens repülővel oldotta meg az elkövetkező 20-30 év légierejének feladatait.
Makro / Külgazdaság Nálunk titok, Amerikában nyilvános - ennyit visznek haza a sztárszínészek
Elek Lenke | 2021. december 4. 17:21
Magyarországon egyelőre titok övezi, hogy melyik színész mennyit kap egy filmért, és hogy mekkora a vagyona. Az amerikaiak azonban szeretik mindezt tudni, és nyilvánosságra is hozzák a sztárok jövedelmét, olykor a gázsi nagyságát is. Az egyes magazinok listái között eltérések lehetnek. A helyezések egyben bizonyos fokú szakmai rangot is jelentenek.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor épp Varsóban védi meg Európát a többi konzervatív vezetővel
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 16:43
Konferenciáznak, ott van Marine Le Pen és Mateusz Morawiecki, de Matteo Salvini nem jött el.
Makro / Külgazdaság 18 omikronos utast találtak a holland hatóságok a Dél-afrikai Köztársaságból Hollandiába érkezett járatokon
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 13:56
A repülőgépek még múlt héten landoltak, így a tünetmentes fertőzöttek ma már el is hagyhatják a karantént.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló