3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A jövő évi költségvetés tervezete 167 milliárd forint többletforrást tartalmaz az egészségügyben, de pusztán a többletforrások nem elégségesek arra, hogy minden probléma megoldjon - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára egy konferencián.

Banai Péter Benő a Figyelő című hetilap XXXIII. Medicina konferenciáján kijelentette, ha a korábbi években az erőforrásokat nem a gazdasági növekedésre koncentrálták volna, akkor ma nem beszélhetnének arról, lehetséges-e az egészségügybe pluszforrást juttatni anélkül, hogy felborulna a költségvetési egyensúly.

Nem tudják, hogy mennyi pénz kell

Az egészségügy területén a költségvetés tervezete 167 milliárd forint többletet tartalmaz az idei évhez képest, ebből a béremelés fedezetére szánt körülbelül 80,6 milliárd forint nem az Emberi Erőforrások Minisztériuma vagy az Egészségbiztosítási Alap fejezetében van, hanem a Miniszterelnökségnél. Ennek az az oka, hogy ha a kormány számol egy pluszkiadással, de annak pontos mértékét nem ismeri, akkor arra céltartalékot kell képeznie, amely a Miniszterelnökség fejezetében jelenik meg.

Nemzetközi összehasonlításban Magyarország az egy főre jutó egészségügyi kiadásait növelni tudta, szemben például Görögországgal, Portugáliával vagy Spanyolországgal.

Előbb kapják az ösztöndíjat a rezidensek

Egy új informatikai rendszernek köszönhetően felgyorsul a rezidensek ösztöndíjának kifizetése. Részletek >>>>

Jobb a színvonal és egészségesebbek vagyunk?

Az államtitkár szerint a költségvetésben lévő pluszforrás és az Emmi által megfogalmazott szakmai programok együtt vezethetnek el oda, hogy javul az egészségügyi ellátás színvonala és az állampolgárok egészségi állapota, kevesebb egészségügyi dolgozó hagyja el a pályát és stabil lesz az intézmények gazdálkodása.

Még az idén jöhet a béremelés

Banai Péter Benő kiemelte, ehhez szükség van az ellátórendszer hatékonyságának növelésére, a strukturális átalakításra, mert a kórházak adósságkonszolidációja nem megoldás. Jelezte, változtatni kell az ellátás finanszírozásnak aránytalanságain is, illetve el kell különíteni a szociális és egészségügyi ellátórendszert.

Az egészségügyi dolgozók béremelésének szerkezetéről szólnak a bértárgyalások, amelyek csütörtökön is folytatódnak. Közölte, a kormányzati szándék az, hogy a szakápolók és az orvosok is többlépcsős béremelésben részesüljenek, és nem zárta ki, hogy a béremelés a 2016-os évet is érintse.

Ennyit keres egy magyar orvos

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke előadásában arról beszélt, hogy egy középgenerációs orvos bruttó átlag alapbére nem éri el a 300 ezer forintot, miközben a környező országokban 1500-2000 ezer eurónak megfelelő összeget keresnek az orvosok.

A kamarai elnök felhívta a figyelmet arra, hogy a fiatal orvosoknak juttatott ösztöndíjak és bérkiegészítés hatása kettős, mert ugyan itthon és a pályán tartja őket egy ideig, de egyre elviselhetetlenebbé teszi a bérfeszültséget az idősebb és fiatalabb orvosok között, ami tovább rontja a fiatal generáció képzési esélyeit.

A bértárgyalásokon azt az álláspontot képviselik, hogy ütemesen kell felzárkóztatni a béreket. Hozzátette, az alapellátásban minimum 10 milliárd forint forrásbővítésre lenne szükség, ez kellene ahhoz, hogy az eltartóképesség közelébe kerüljenek a praxisok. A járóbeteg- és fekvőbeteg-ellátásban pedig azonnal meg kellene adni a nem pályakezdő szakorvosoknak a 151 ezer forintos emelést, a továbbiakban pedig 2017-ben 10 százalékos, 2018-ban pedig 20 százalékos béremelést kellene biztosítani.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ömlenek a menekültek Európába a tengeren keresztül is
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 13:49
Az idén már mintegy 186 ezer migráns érkezett Európába a Földközi-tengeren keresztül - közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága pénteken.
Makro / Külgazdaság 70 százalékkal nőnek jövőre az orosz katonai kiadások
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 12:44
Ugrásszerű a növekedés.
Makro / Külgazdaság Óriási az elégedetlenség Németországban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 12:22
A németek többsége elégedetlen a kormány menekültügyi politikájával - mutatta ki egy pénteken ismertetett felmérés.
Makro / Külgazdaság Korszakváltás: még jobban rákapnak a magyarok az ATM-ekre
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 11:38
Az ATM-ek készpénzbefizetés funkciójának használati gyakorisága negyedévről negyedévre növekszik.
Makro / Külgazdaság Kiakadt Berlinre az olasz külügyminiszter
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 11:13
A tengeri mentés "szent", de nem lehet nem kormányzati szervezetek (NGO) hajóit finanszírozni olyan célból, hogy a fedélzetükre vett migránsokat Olaszországba szállítsák - jelentette ki Antonio Tajani olasz külügyminiszter, miniszterelnök-helyettes a La Repubblica napilapnak nyilatkozva pénteken.
Makro / Külgazdaság Lengyelország megvétózza az EU fontos dokumentumát
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 10:21
Az Európai Tanács jövő heti értekezletén Lengyelország megvétózza az uniós migrációs paktumot - jelentette be Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök pénteken sajtótájékoztatón, reagálva az uniós tagállamok belügyminiszterei csütörtöki tanácskozásán született előzetes megállapodásra.
Makro / Külgazdaság Trump bevállalná ezt a milliárdost alelnökének
Káncz Csaba | 2023. szeptember 29. 09:40
Donald Trumphoz és Ron DeSantishoz hasonlóan Vivek Ramaswamy is megkérdőjelezi Ukrajna támogatását az Oroszország elleni háborúban. Az indiai származású milliárdos szerint a Tajvan védelmére vonatkozó kötelezettségnek meg kell szűnnie, amikor az USA 2028-ra eléri a félvezetők terén a függetlenségét. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: baj van, megszakadt a lengyel–szlovák–magyar–horvát migrációs front
Dobos Zoltán | 2023. szeptember 29. 09:21
A magyar miniszterelnök péntek reggel az uniós migrációs paktumról, az orosz–ukrán háborúról és a gazdasági kilátásokról is hosszan beszélt a közrádióban.
Makro / Külgazdaság Újabb tízezrek menekülnek Hegyi-Karabahból
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 08:50
Péntek reggelig több mint 84 ezer belső menekült költözött át Hegyi-Karabahból Örményországba - közölte az örmény kormány sajtószolgálata.
Makro / Külgazdaság Kevesebb magyar dolgozik már idehaza
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 08:30
Friss adatokat közölt a Központi Statisztikai Hivatal.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG