2p

Összekülönbözött Románia parlamentje és kormánya a Nemzetközi Valutaalappal a nyugdíjtörvény módosítása miatt,  amit az utóbbi szerint nem engedhet meg magának a román gazdaság.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői azt javasolják a román kormánynak, hogy módosítsa a botrányok közepette elfogadott nyugdíjtörvényt – írta a Maszol erdélyi magyar nyelvű hírportál.  Az Agerpres által idézett kormányzati források szerint az IMF az új nyugdíjtörvény alkalmazásából eredő kiadásokat 2024-ben a GDP mintegy 0,5 százalékára, 2025-től pedig a GDP további egy százalékára becsüli.

Az IMF küldöttsége romániai látogatása után a napokban készíti el zárójelentését Románia pénzügyi helyzetéről, amelyet a nemzetközi szervezet vezető testülete elé terjesztenek. A nyugdíjtörvény tervezetének megjelenése után az IMF anyagában lesz egy bekezdés, amely szerint a jelentésben bemutatott előrejelzés nem tartalmazza az új nyugdíjtörvény alkalmazásából eredő kiadásokat, amelyek 2024-ben a GDP 0,5 százalékára, 2025-től pedig a GDP további 1 százalékára becsülhetők.

Ez a többletkiadás olyan hiánypályára tereli az országot, amely nem egyeztethető össze a költségvetési konszolidációval, ezen belül elsősorban a háromszázalékos GDP arányos hiánycél elérésével. Az IMF Romániában járt képviselői hangot adnak annak a véleményüknek, hogy a nyugdíjakkal kapcsolatos változtatásokat újra kell gondolni vagy módosítani kell a jogszabály végrehajtását.

A nyugdíjtörvény tervezete hatalmas vitát váltott ki a Romániát irányító kormánykoalíció pártjai között. Simona Bucura Oprescu munkaügyi miniszter szerint 2024 lesz az első olyan év, amikor egy kormány kétszer emeli a nyugdíjakat. Az első lépésben az infláció mértékével plusz a bruttó átlagkereset reálnövekedésének 50 százalékával, a második lépében pedig újraszámítással. Az is hozzátette ehhez, hogy a jelenlegi törvényben szereplő emeléshez képest a 2024 szeptemberétől decemberéig tartó újraszámítással járó többletkiadás 10 milliárd lejre rúg. A vita abból fakadt, hogy a szociáldemokrata párt által vezetett munkaügyi minisztérium és a liberálisok által irányított pénzügyminisztérium nem ért egyet abban, hogy a jövőre beígért emelések után mennyibe kerül majd az államnak a nyugdíjak folyósítása, és hogy elő tudják teremteni erre a pénzt.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megint jól odacsaptak Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 10:14
Ezúttal a K&H Biztosítót bírságolták meg 15 millió forintra.
Makro / Külgazdaság Lassuló növekedés, stagnáláshoz hasonló folyamatok
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 09:49
Megérkezett a novemberi Beszerzési Menedzser Index, az egyik szemünk sír, a másik nevet.
Makro / Külgazdaság Kezd elege lenni az orosz hátországnak a háborúból
Káncz Csaba | 2023. december 1. 09:31
A Kreml az időre játszik a fronton, miközben Putyin a jövő márciusi elnökválasztásra készül. A közemberek közül egyre kevesebben értenek egyet az egész invázióval, annak támogatottsága gyorsan olvad, és a hadsereg is számos problémával küzd a téli hadjárat kezdetén. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nem venné napirendre Ukrajna uniós csatlakozását
Dobos Zoltán | 2023. december 1. 08:51
Hiba az Európai Bizottság részéről erőltetni Ukrajna uniós csatlakozásának napirendre vételét Orbán Viktor szerint, aki péntek reggeli rádióinterjújában élesen kritizálta, hogy a megtámadott országot az EU költségvetéséből támogatják.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mi áll a kormány által belengetett nagy pálfordulás mögött
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 08:30
A KSH közzétette, minek köszönhető, hogy négy negyedévi recesszió után a harmadik negyedévben nőtt a GDP.
Makro / Külgazdaság Megerősítve: a Hamász megsértette a tűzszünetet
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 07:05
Folytatódnak a harci cselekmények.
Makro / Külgazdaság Még Putyinéknál is nagyobb fenyegetésnek tartják az amerikaiak ezt az országot
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 06:48
Nyilvánosságra hozták  a 2023-as Reagan Defense Survey országos felmérés eredményét.
Makro / Külgazdaság Nagyon rossz hírek érkeztek Gázából
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 06:24
Izrael rakétatámadásról, gázai források robbanásokról számoltak be.
Makro / Külgazdaság Nehéz lesz elegendő nyugati lőszert vinni Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 19:31
Zelenszkij először a Krímben tűzné ki az ukrán zászlót.
Makro / Külgazdaság Egy erdélyi cég is belépett a modern háború korszakába
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 16:58
Egy erdélyi vállalat belépett a csúcstechnológia talán legdivatosabb területére, a drónok gyártásába. A cég nem kispályázik, jövőre már jelentős árbevételt vár új terméke értékesítésétől.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG