BUX
35 210.60
+0.46%
+160.00
OTP
9 735.00
+0.15%
+15.00
MOL
2 000.00
+0.00%
+0.00
RICHTER
6 820.00
+0.89%
+60.00
MTELEKOM
390.00
+1.56%
+6.00
 
2019. július 8. 06:04

A megkérdezett német polgároknak csak 36 százaléka véli úgy, hogy jó megoldás Ursula von der Leyen jelölése. A magyar miniszterelnöknek és a hazai jegybank elnökének kellemetlen hír, hogy von der Leyen álláspontja szerint Kína „gazdasági támadást” hajt végre Európa ellen. Káncz Csaba jegyzete.

Ursula von der Leyen német védelmi miniszter nyilatkozik az Európai Parlament strasbourgi épületében 2019. július 3-án, miután Európai Tanács őt jelölte az Európai Bizottság elnökének. MTI/AP

Mára tudjuk, hogy az EU-s csúcspozíciók leosztása Macron elnök elképesztő sikerét hozta. A francia elnök fő célja az volt, hogy az Európai Központi Bank élére francia politikus kerüljön, így tovább folytatódjon a laza pénzpolitika, ami nélkülözhetetlen a mediterrán térség gazdaságai számára. Sőt, Macronnak két embere, Christine Lagarde és Charles Michel (Európai Tanács) is befutó lett. Ő vetette fel von der Leyen jelölését is – ráadásul az új vezetők valamennyien folyékonyan tudnak franciául. A Visegrádi Csoport és a Balkán viszont összességében ki lett kosarazva.

Hol a program?

A játszma ezzel még nem ért véget, az indulatok tovább forrnak. Az osztrák konzervatívok régi-új strasbourgi frakcióvezetője, egyben az EP egyik újjáválasztott alelnöke azt nem érti, hogy a francia elnök miként bújhatott ágyba a jobboldali populistákkal. Othmar Karas nincs oda von der Leyenért sem, jelölését szükségmegoldásnak minősíti, akit addig nem lehet megszavazni, amíg nem terjeszti elő a programját. Szerinte a politikus mögött nincs meg a szükséges többség, mert az EP-ben nagy a felháborodás és a kiábrándultság.

De nemcsak Brüsszelben, hanem Berlinben is csak sokasodnak a kérdőjelek: képes lesz-e ez a hölgy – akit még saját pártjában sem igazán kedvelnek és aki súlyosan alulteljesített védelmi miniszterként – vezetni az Európai Bizottságot? Az SPD-ben is felrobbantak az indulatok a jelöléstől - ez azt is jelenti, hogy 52 év után először úgy lesz német jelölt a Bizottság élére, hogy még a saját kormánya sem támogatja egységesen. Jens Geier, az EP SPD frakciójának vezetője elmondta a Der Spiegelnek, hogy nemcsak a német SPD frakció, de a brit, az osztrák, a francia és a benelux baloldali frakciók is von der Leyen jelölésének vétóját tervezik.

Egy friss felmérés szerint a megkérdezett német polgároknak csak valamivel több mint harmada, 36 százaléka véli úgy, hogy jó megoldás Ursula von der Leyen jelölése. A német választópolgárok fele jobban örülne, ha a német Manfred Weber, az Európai Néppárt korábbi csúcsjelöltje, vagy a holland Frans Timmermans, az európai szocialisták indulója lenne a jelölt az Európai Bizottság elnöki posztjára. A német közvélemény megosztott von der Leyen alkalmasságával kapcsolatban. A megkérdezettek 47 százaléka helyezkedett arra az álláspontra, hogy a jelenlegi német védelmi miniszter alapvetően képes lesz ellátni a brüsszeli testület vezetésével járó feladatokat, 46 százalék szerint viszont nem.

Rossz hír Orbánnak és Matolcsynak

Káncz Csaba

Von der Leyen már 2005 óta szolgál Merkel oldalán, így van nemzetközi kitekintése. De milyen álláspontokat vett föl kritikus kérdésekben? A magyar miniszterelnöknek és a hazai jegybank elnökének kellemetlen hír, hogy von der Leyen szerint Kína „gazdasági támadást” hajt végre Európa ellen. Egyben kritikus Peking autoriter rendszerével szemben is és elítéli az orwelli megfigyelő-állam kiépítését.

Az EU keleti tagállamait különösen a NATO szempontjából tartja fontosnak – szimbolikusan Prágát és Bukarestet látogatta meg négy éve védelmi miniszterként. Az EU közös hadserege szerinte nem lehet a NATO kihívója. Elítéli a Krím-félsziget orosz annexióját, de nem akar katonai eszkalációt emiatt és ellenzi a hadianyagok szállítását Ukrajnának. Ez utóbbi kapcsán már mi tesszük hozzá, hogy a napokban az amerikai Szenátus jóváhagyta a jövő évi katonai költségvetést és Ukrajna katonai támogatását az idei évi 250 millió dollárról 300 millióra emelték.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Szépen lassan nyílnak a cseh határok is
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 20:58
Csehország fokozatosan megnyitja a koronavírus-járvány miatt korábban lezárt államhatárait - közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Óriási segélycsomagot kapnak az önkormányzatok - Ausztriában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 19:49
A települések önkormányzatainak hirdetett támogatási csomagot az osztrák kormány; a pályázaton induló városok és falvak között egymilliárd eurót osztanak szét - jelentette be Sebastian Kurz kancellár, aki példátlan méretűnek nevezte a támogatási csomagot.
Makro / Külgazdaság A nap képe: mellbevágó címlap – nevet kaptak a névtelen áldozatok
Wéber Balázs | 2020. május 25. 18:21
Sokszor önkéntelenül is úgy beszélünk a koronavírus áldozatairól, mintha csak számsorok lennének egy statisztikában.
Makro / Külgazdaság Elárult az államtitkár néhány számot a gazdaságvédelmi akciótervről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 16:42
A gazdaságvédelmi akcióterv keretében péntektől lehet beadni a jelentkezést a high-tech és zöld magyar, a kkv-hatékonyságot növelő 50 milliárd forint keretösszegű pályázatra.
Makro / Külgazdaság Újabb nukleáris válság fenyeget - Kína a valódi célpont
Káncz Csaba | 2020. május 25. 13:53
A hadászati egyensúly architektúráját napjainkban már a teljes széthullás veszélye fenyegeti, ami a fegyverkezési verseny újabb fordulóját vetíti előre. Orosz szakértők szerint Washington kivonulása a hadászati megállapodásokból valójában Pekingnek szóló fenyegetés. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 2000 milliárd forint maradhat idén a hiteladósoknál
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 12:01
A lakosság 40 százaléka továbbra is törleszti a hitelét.
Makro / Külgazdaság Tovább száguldanak az üzemanyagárak
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 10:00
A benzin literjéért átlagban 7, a gázolajéért 6 forinttal kell majd többet fizetni május 27-étől.
Makro / Külgazdaság Nyitnak a spanyol strandok, júliustól mehetnek a turisták is
Wéber Balázs | 2020. május 25. 09:07
Mától enyhül a karantén Madridban és Barcelonában is, országosan pedig kinyithatnak az első strandok. A spanyolok júliustól várják a külföldi turistákat. Görögország és Horvátország szintén szeretné megmenteni a nyári turistaszezont. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.    
Makro / Külgazdaság 500 közelébe nőtt az elhunytak száma - több mint 1700-an már meggyógyultak
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 06:54
Öt idős, krónikus beteg hunyt el hétfőre - több mint 1700-an meggyógyultak, ismét kevesebb az aktív fertőzött.
Makro / Külgazdaság Pánik után: csak egy ágazatban látják még sötétebbnek a magyar gazdaság jövőjét
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 06:34
Májusban – vélhetően a kormányzat által bejelentett járványügyi lazítás hatására – szinte minden ágazati és a fogyasztói bizalmi index is egyharmadát ledolgozta áprilisi drámai zuhanásának, az iparban azonban még tovább erősödött a pesszimizmus.
hírlevél