TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Legyen az Amerika, a Balkán, vagy hazánk, Soros György egyre inkább mumusként szolgál a kormányzó körök számára. A vádak Soros ellen sokoldalúak, kezdve a ’színes forradalmak’ finanszírozásától egészen az európai menekültválságban játszott logisztikai támogató szerepéig. Értesüléseink szerint a magyar kormányfőnek annyira megtetszett a román Szociáldemokrata Párt Soros elleni hisztéria-keltése a tavaly decemberi parlamenti választási kampányban, hogy úgy döntött, az idei év itthon a Soros-elleni hadjárat éve lesz.
Soros György magyar származású amerikai üzletember, a Soros Alapítvány elnöke, a Közép-európai Egyetem (CEU) alapítója (j5) és John Shattuck, az egyetem rektora (j4) az egyetem diplomaosztó ünnepségén 2013-ban. (Kép forrása: MTI Fotó, Marjai János)

A 2008-as pénzügyi válság óta egyre nagyobb elégedetlenség övezi a Második Világháború után kialakult és dominánssá vált nemzetközi szervezetek működését. Ezzel összhangban a globalizáció olyan ikonjai, mint Soros György is mindinkább kereszttűzbe kerülnek. A vádak Soros ellen sokoldalúak, kezdve a ’színes forradalmak’ finanszírozásától egészen az európai menekültválságban játszott logisztikai támogató szerepéig.

Aligha meglepő tehát, hogy a napokban az Egyesült Államokban aláírásgyűjtés indult azzal a céllal, hogy Sorost kitiltsák az országból. A konzervatívok szerint bár a fősodratú média továbbra is azt állítja, hogy a Trump-elleni tiltakozások spontán módon szerveződnek, valójában több, mint 50 csoport esetében kimutatható Soros támogatása. Szerintük Soros ugyanazt a módszert alkalmazza most Amerikában, amelyet már bevetett Szerbiában, Grúziában, Ukrajnában, Libanonban és az ’Arab Tavasz’ keretében Tunéziában, Egyiptomban, Líbiában és Szíriában.

Soros, mint elterelő művelet

A balkáni menekültútvonalon a gyenge államalakulatokat az elmúlt két évben nagyon megterhelte a menekültek és migránsok rohama és az ottani politika egy idő után Sorost és szervezeteit tette felelőssé az áradatért. Ezekben az államokban – akárcsak hazánkban – az uralkodó pártok nem az ellenzéktől félnek elsősorban. A politika elsőrangú célja a közvélemény figyelmének elterelése a szisztematikus korrupcióról és a demokrácia-deficitről. Ezért központi kampány indult a civil szervezetek ellen – akár kapnak Soros-támogatást, akár nem.

Macedóniában a korrupció mocsarába nyakig süllyedt kormányfő, Nikola Gruevski pár hete azt állította, hogy Soros emberei „vandalizmust és anarchiát” szítanak az országban. Gruevski hívei ezért nemrég megalapították az „SOS – Stop Operation Soros” nevű szervezetet. A román, szerb és macedón kormánypárti sajtó szerint a rezsimkritikus tüntetők fejpénzt kapnak a részvételükért. A kormánypárti ’Romania TV’ komoly arccal azt állította a napokban, hogy még a tüntetők magukkal vitt kutyáira is 30 eurót kaptak a sötét erőktől.

2017 a Soros elleni gyűlölet éve

Értesüléseink szerint a magyar kormányfőnek annyira megtetszett a román Szociáldemokrata Párt Soros-ellenes hisztéria-keltése a tavaly decemberi parlamenti választási kampányban, hogy úgy döntött, az idei év itthon a Soros-elleni hadjárat éve lesz. A menekült-kérdés már amúgy is lecsengett, tehát fel kell festeni az új ellenségképet. Amerikai kritikáktól sem kell tartania, mert Soros a kormányzó republikánusok bögyében van.

Káncz Csaba

A hazai hadjárat keretében a Fidesz-frakció várhatóan márciusban nyújtja be a parlamentnek azt a törvényjavaslatot, amelynek célja, hogy biztosítsa a külföldi szervezetek magyarországi fiókszervezeteinek átláthatóságát - közölte Kósa Lajos, a kormánypárti képviselőcsoport vezetője múlt pénteken a háromnapos kihelyezett frakcióülés után. Kósa szavai szerint "jó néhány olyan szervezet van, amely kiterjedt ügynökhálózattal rendelkezik Magyarországon". Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő, a parlament Nemzetbiztonsági Bizottságának alelnöke egy tavaly decemberi interjúban így fogalmazott: „Soros köztudottan nemzetállam-ellenes, köztudottan Európa-ellenes, és köztudottan keresztény-ellenes, ami az általa vezényelt globális hálózat tevékenységében rendre kiütközik.”

Értesüléseink szerint a miniszterelnök a felsőoktatásért felelős államtitkárnak, Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkárnak már kiadta az utasítást, hogy találja meg a módját a Soroshoz köthető Közép-európai Egyetem (CEU) bezárásának.  Nem véletlen, hogy az elmúlt napokban a CEU meghunyászkodva és kétségbeesetten lemondott egy Fideszt kritizáló előadást és a Momentum Mozgalom fórumát. A Magyar Nemzet értesülése szerint Michael Ignatieff rektor egy múlt heti fórumon a „fegyelmezett magatartás” fontosságát hangsúlyozta, és többek között azzal érvelt, az egyetem a magyar intézményrendszer része.

Káncz Csaba jegyzete

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél