BUX
35 311.64
-1.31%
-469.00
OTP
10 600.00
-1.94%
-210.00
MOL
1 828.00
-1.98%
-37.00
RICHTER
6 655.00
-0.30%
-20.00
MTELEKOM
383.00
-0.39%
-1.00
 
2020. május 28. 12:08

A kormány szerdai ülésén döntött még az iskolaőrség létrehozásáról. 

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter az eddig már ismert döntések mellett újakat is ismertetett. 

Az elmúlt néhány hétben nagy port kavart törvényjavaslattal kapcsolatban is friss fejleményekről számolt be. Mint az ismert, két héttel ezelőtt a kormány benyújtotta az egyszer használatos műanyagok betiltására vonatkozó törvényjavaslatot, amit nagyon hamar vissza is vont. 

Mivel egy Európai Uniós kötelezettségről van szó, a kormány továbbra is a tiltás bevezetésén gondolkozik, de jelen helyzetben ezt úgy kell megoldani, hogy ne veszélyeztessen munkahelyeket - mondta Gulyás Gergely. 

Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium az elmúlt egy hétben a 24 legnagyobb céggel folytatott egyeztetéseket, melynek eredményeként úgy döntöttek, hogy egy fél évvel későbbi határidővel fogják betiltani az egyszer használatos műanyagokat. 2021. január elseje helyett 2021. július elsejétől - részletezte Gulyás. 

A miniszter hozzátette: a kormány az EU-s szabályozásnál szigorúbban rendelkezik a kérdésben, vagyis nem csak az 50 mikron feletti anyagvastagságú, hanem a 15 mikron feletti anyagvastagságú termékeket is betitltják.

Itt azonban nyelvbotlás történhetett: az EU-s szabályozás alapján a korábbi magyar tervezetben az 50 mikronnál kisebb falvastagságú műanyag hordtasakok forgalomba hozatalának betiltása szerepelt. Ha csak a 15 mikron alatti falvastagságú zacskókat tiltják be, az nem szigorítás, inkább lazítás - kevesebb terméket érint. A 15 mikron feletti falvastagságú termékek betiltása pedig nem is igazán értelmezhető.

A cégek technológiaváltásának támogatására mindenesetre 10 milliárd forintot biztosít a kormány. 

Jön az iskolaőrség!

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter az eddig már ismert döntések mellett újakat is ismertetett. Eszerint a szerdai kormányülésen döntést hoztak arról, hogy iskolaőrséget hoznak létre, az intézkedés 500 iskolát érint majd. Az iskolaőrök volt rendőrök lehetnek, iskolánként egy személy fogja betölteni ezt a posztot és más jogszabályi megítélés mentén, de a tantestület részét fogják képezni ők is. 

Abban az 500 iskolában lesz jelen iskolaőr, ahol állandó jelleggel súlyos fegyelmi problémák vannak. Éppen ezért az iskolaőrök - lőfegyvert leszámítva - kényszerítőeszközöket is használhatnak és intézkedési jogkörrel ruházzák fel őket. 

Gulyás Gergely szerint ha a jövőben szükség lesz rá, tovább fogják bővíteni a programba bevont iskolák és az őrök számát is. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Háború a Níluson – egymás torkán a két ország
Káncz Csaba | 2020. július 10. 15:50
Egyiptom és Etiópia között napokon belül új szintre eszkalálódhat a feszültség a Níluson felépített óriási etióp gát kapcsán. A szembenállás ráirányítja a figyelmet Északkelet-Afrikára, amely mágnesként vonzza a külső szereplőket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Nem kell karanténba mennünk, ha Nagy-Britanniába utazunk - a szerbek nem ilyen szerencsések
MTI | 2020. július 10. 13:44
Élesedett a korábban belengetett beutazási könnyítés a szigetországban. Eredetileg Szerbia is rajta volt a mentes-listán, de a koronavírus-fertőzések felszökő száma miatt egyből ki is húzták őket.
Makro / Külgazdaság Állami pénzeső hull a Semmelwiss Egyetem-klinikákra
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 10:28
Jelentős fejlesztés előtt áll a Semmelweiss Egyetem Belgyógyászati Klinikája, valamint a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika. Míg a pesti intézményt 2 098 145 505 forinttal, addig a budai klinikát 3 081 460 289 forinttal támogatja a kormány.
Makro / Külgazdaság Csak nem akar lankadni a koronavírus-járvány
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 08:22
Huszonnégy óra alatt több mint kétszázezerrel több fertőzöttet azonosítottak világszerte.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: áttörés van!
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 08:11
A miniszterelnök a munkaerőpiacról is beszélt péntek reggel a Kossuth Rádióban.
Makro / Külgazdaság Kicsit optimistábban ítéljük meg a megélhetésünket
MTI | 2020. július 10. 06:23
A GKI fogyasztói bizalmi index értéke májusban a koronavírus lassú lecsengése és az áprilisi erős bizonytalanság enyhülése következtében 11,3 ponttal emelkedett, majd júniusban 5,7, júliusban 5,9 ponttal nőtt tovább (szezonálisan kiigazítva), amivel az áprilisi zuhanás 61 százalékát dolgozta le - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb, online felmérésének adataiból.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is fájhat: pénzeket vonhat meg Brüsszel, ha sérül a jogállam
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 9. 18:57
A javasolt mechanizmus alapján az EU-nak joga lesz felfüggesztenie a támogatások folyósítását.
Makro / Külgazdaság Az egekbe szökő gyilkossági hullám megtámasztja Trump kampányát
Káncz Csaba | 2020. július 9. 17:44
Biden utcahosszal vezet, de az elnökválasztás még nincsen lefutva. Miközben a demokrata polgármesterek sorra vonnak el pénzeket a rendőrségtől, a gyilkosságok száma a nagyvárosokban 22 százalékkal ugrott meg. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ennyi fizetésért toborozzák az iskolaőröket
Kormos Olga | 2020. július 9. 16:19
Megjelentek az első fecskék: a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szeptember elsejei kezdéssel már meg is hirdette az iskolaőri állást. Tehát a toborzás megkezdődött.
Makro / Külgazdaság Egymilliárd forinttal növelte vagyonát az MNB alapítványa
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 15:35
Biztonságos és felelősségteljes gazdálkodásának köszönhetően eredményesen zárta 2020. második negyedévét az MNB Alapítvány. Az Optima Befektetési Zrt., mint az alapítványi vagyon kezelője, 1 milliárd forinttal gyarapította az alapítványi összvagyont, így az a második negyedév végén összesen 276,8 milliárd forintot tett ki. A vagyonnövekedés mellett az Alapítvány 10,1 milliárd forint értékben 1530 oktatási, tudományos pályázatot támogatott.
hírlevél