Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Megjelent a kkv-k iparűzési adója csökkentéséhez szükséges adóhatósági nyilatkozat.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közzétette azt a nyilatkozatot, amelynek kitöltésével a kis- és középvállalkozások élhetnek az iparűzési adójuk csökkentésével 2021-re. Az elektronikusan benyújtandó dokumentumot február 25-ig kell ki- illetve feltölteni az adóhivatal rendszerébe.

4 milliárd alatt mindenkit érint (Fotó: MTI / Rosta Tibor)4 milliárd alatt mindenkit érint (Fotó: MTI / Rosta Tibor)

Arról még tavaly rendelkezett a kormány, hogy a koronavírus-járvány miatt leálló gazdaság okozta károk enyhítése érdekében ebben a körben csökkenti az iparűzési adót (egyben befagyasztja az egyéb adómértékeket). A kormányrendelet értelmében amely településen az iparűzési adó mértéke meghaladja az 1 százalékot, ott az érintett vállalkozói kör esetében 1 százalékos adómértéket kell figyelembe venni. 

A nyilvánosságban ez az intézkedés úgy terjedt el, hogy a kormány megfelezte a fizetendő adó összegét, ami - mint a jogszabály szövegéből kiderül - ebben a formában nem állja meg a helyét. Ám mivel a legtöbb önkormányzat, ahol alkalmazzák az iparűzési adót, a törvényileg engedett maximum értéket, 2 százalékot veti ki az adózókra, ezért valójában mégis igaz, hogy a jogosultak fele akkora adókulcs szerint fognak fizetni idén, mint korábban. Ami nem jelenti azt, hogy fele annyit is, hiszen az adó alapja, a bizonyos költségekkel (ELÁBÉ) korrigált árbevétel bizonyosan más - az esetek 95 százalékában alacsonyabb - lesz, mint az előző években (a nyertesek közt lesznek az ételfutár cégek például).

Más olvasatban ami kis pénz be tudna folyni a helyhatóságokhoz, az is kisebb lesz a kormányrendelet miatt. De a cikkünk ezúttal nem erről szól, hanem arról, hogy mit kell tenniük a kkv-knak, ha élni akarnak a lehetőséggel. Közülük is azoknak, akik megfelelnek a feltételeknek, így a nettó árbevételre vagy a mérlegfőösszegre vonatkozó 4 milliárd forintos limitnek (ami egyébként elég tág mozgásteret hagy a cégeknek, amelyek közt több, vagy multihoz, vagy befolyásos nagyvállalkozóhoz kötődőt is felkutatott már a sajtó, akik nyernek az intézkedéssel).

A rendelet, illetve a NAV minap megjelent tájékoztatása alapján nem kell bonyolult dokumentum kitöltésére számítani. A főlapból álló nyilatkozaton a vállalkozás azonosítására szolgáló adatokat kell megjeleníteni - így a cég megnevezésére, az adószámára vonatkozókat, amelyeknek meg kell egyezniük a NAV-hoz korábban bejelentett és nyilvántartásba vett megnevezéssel - valamint a megfelelő négyzet jelölésével arról is nyilatkozik a vállalkozás, hogy megfelel a kkv-k rendelet szerinti feltételeinek (lásd árbevételi határ). Fontos, hogy minden azonosító adat pontosan legyen feltüntetve, egyáltalán, hogy fel legyen tüntetve, különben a NAV nem tudja eljuttatni azokat az illetékes önkormányzatokhoz, így a vállalkozás eleshet a kedvezménytől. Szintúgy fontos, hogy a vállalkozás tegyen bejelentést a telephelyéről a NAV felé, ha még nem tette meg, mert csak ezzel lesz teljes a nyilatkozat.

Mint jeleztük, a nyilatkozatot a NAV továbbítja az illetékes helyi önkormányzat felé. Ott tehát ezzel nincs dolguk előzetesen, az iparűzési adóval kapcsolatos ügyintézést - csakúgy, mint a gépjárműadóét - teljes egészében átvette az állam a helyhatóságoktól. Csakhogy míg az iparűzési adó helyben marad, a gépjárműadót lenyelte az állam, az addig a településeknek átengedett 40 százalékos részt is elvonva tőlük. Ehhez az új helyzethez kellett igazítani az adószámokat is, amire ebben a cikkben hívtuk fel a figyelmet.

Ebben pedig arról írtunk, hogy az iparűzési adó megfelezése miatt csak a 25 ezer lélekszámnál kisebb településeket kompenzálja a kormány, a többieknek pusztán ígéret jutott az ezt célzó egyeztetésekről.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Az utolsó pillanatban kaphat mentőövet a Dunaferr
Király Béla | 2021. április 20. 05:37
Az elmúlt napokban azzal került a hírekbe a Dunaferr, hogy kigyúrt verőlegények próbálták elfoglalni a gyárat. A cég többségi és kisebbségi tulajdonosai között nem ez volt az első és vélhetőleg nem is az utolsó konfliktus. Közben a cég óriási problémákkal küzd, a talpon maradása is kérdéses. A hétfői hírek szerint a 24. órában érkezhet új befektető.
Makro / Külgazdaság Putyin a héten hivatalosan is bekebelezheti Fehéroroszországot
Káncz Csaba | 2021. április 19. 18:29
A Lukasenka-rezsim teljes elszigeteltsége és az ország devizatartalékainak lemerülése kedvező körülményeket teremt a Kreml számára, hogy tovább erősítse politikai és katonai befolyását. A csütörtöki moszkvai csúcstalálkozón történelmi léptékű áttörés sem kizárt a két állam jövőbeli együttműködését illetően. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Bevásárolnak az osztrákok az orosz vakcinából
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 19. 17:59
Ausztria egymillió adag Szputnyik V vakcina vásárlásáról döntött, mindazonáltal az orosz vakcinával történő oltás csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélye után kezdődhet meg - jelentette be Sebastian Kurz kancellár.
Makro / Külgazdaság Munkanélküli segélyek: százezreken spórol a kormány az ideológiája miatt
Székely Sarolta | 2021. április 19. 17:44
Nem igényelne rengeteg forrást az álláskeresési járadék 9 hónapra történő meghosszabbítása. Az Orbán-kormány ideológiájába azonban csupán 3 hónapos segélyezés fér bele, azon még csak átmenetileg sem hajlandóak változtatni, hiába kérték már sokan sokféle módon.
Makro / Külgazdaság Iskolanyitás: két táborra szakadtak a szülők
Kormos Olga | 2021. április 19. 17:19
Hát eljött a sokat vitatott április 19. is, amiről sok szülő úgy nyilvánított véleményt, hogy nem engedte el gyermekét az iskolába. Az ország kettészakadt: egyes gyerekek ma lázméréssel kezdték a napjukat az iskola bejáratánál, míg mások továbbra is otthon, egyedül vagy szülőkkel próbálják tartani a lépést a tananyaggal.
Makro / Külgazdaság Újabb gazdaságélénkítő javaslatok kerülnek a kormány elé
Privátbankár.hu | 2021. április 19. 16:34
A Nemzeti Versenyképességi Tanács hétfői üléséről Varga Mihály pénzügyminiszter egy Facebook-videóban számolt be. 
Makro / Külgazdaság A Pedagógusok Szakszervezete ezt kéri az oktatásirányítástól
Privátbankár.hu | 2021. április 19. 12:01
Ma kinyitottak az általános iskolák és az óvodák, ezért a Pedagógusok Szakszervezete a következő védelmi intézkedések betartását várja el az oktatásirányítástól. 
Makro / Külgazdaság Jó hírek jöttek a Szputnyikról a világ másik végéről
Wéber Balázs | 2021. április 19. 11:19
Ez a leghatékonyabb oltóanyag Argentínában az eddigi tapasztalatok szerint. Már az első oltás után is csaknem minden beoltott szervezetében találtak ellenanyagot.      
Makro / Külgazdaság Megint többet kell fizetni az üzemanyagokért
Privátbankár.hu | 2021. április 19. 09:57
Szerdától a 95-ös oktánszámú üzemanyagért literenként átlagban bruttó 4, míg a gázolajért bruttó 3 forinttal többet kell leszurkolni a hazai kutakon.
Makro / Külgazdaság Navalnij-ügy: az európai és az amerikai diplomácia is nyomás alá helyezte Moszkvát
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 19. 07:52
A bebörtönzött orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij egészségi állapotáról napvilágot látott hírek kapcsán több politikus is megszólalt. Ők rendre Moszkva felelősségét emlegetik, jelezve, hogy sürgősen megfelelő orvosi ellátást kell számára biztosítani, miközben fenyegetésként is beillő nyilatkozatok is elhangzanak.
Friss
hírlevél
depositphotos