<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ezt Gulyás Gergely mondta a mai Kormányinfón, ahol elhangzott, hogy a már két oltással rendelkező 3,6 millió emberből 524-en haltak meg utóbb a betegség kialakulása miatt. 

Bizonyos értelemben rendkívüli kormányinfót tartott ma Gulyás Gergely miniszter, a következőre ugyanis már az újságírók jelenlétében kerül sor. Ezzel a bejelentéssel kezdte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a mai, még az online térben tartott eseményt.

Legközelebb már újságírók is jelen lehetnek (Fotó: MTI)Legközelebb már újságírók is jelen lehetnek (Fotó: MTI)

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a "legjobb hírként" közölte, hogy sikerült véglegesen letörni a járvány harmadik hullámát. Kiemelte, hogy az elvégzett tesztek között a fertőzöttek aránya 1 százalék körüli, így nemsokára a tavalyi nyarat idéző helyzet alakulhat ki járványfronton. (Az 1 százalékos arányt egyébként két nappal ezelőtt mutatta ki az operatív törzs, a tegnap végzett teszteknél már 10 százalék közelébe kúszott ez a mutató.)

Gulyás Gergely arra figyelmeztetett, hogy az adatok alapján a járvány jelentette veszélynek jobban ki vannak téve az oltással nem rendelkezők. Mint mondta, aki átesett a fertőzésen, nyugodtan beoltathatja magát, van elég oltóanyag: aki ma regisztrál, három nap múlva bármelyik oltóanyagot megkaphatja az oltóhelyeken, a háziorvosánál pedig akár egy nap alatt.

Összességében a társadalmi immunitás közelében vagyunk - értékelte a legutóbbi adatokat. A védettek aránya akár 65-70 százalékos is lehet a lakosságon belül, közülük 5,3 millióan rendelkeznek oltással, további 500-600 ezer ember pedig látens módon eshetett át a fertőzésen. Ami a vakcinákat illeti, Gulyás szerint "csekélyek a hatékonysági különbségek", mindegyik megfelelő hatékonysággal bír (a sorból kiemelte a Szputnyik-V vakcinát, amely szerinte a legjobb mutatókkal bír e tekintetben). Ennek alátámasztására elmondta, hogy 3,6 millióan kaptak már második oltást, közülük 8193 ember betegedett meg utóbb (7153 személy hét napon túlian), és 524-en hunytak el (455-en hét napon túli betegségben). Vagyis a miniszter szerint, ha mindenki be lett volna oltva az elmúlt fél évben, akkor összesen csak 900-an haltak volna meg. 

Még mindig sok a kérdés az utazási korlátozások körül. Az Európai Unió úgynevezett "green card" kártyájával kapcsolatos végrehajtási szabályok egy része még mindig nem ismert, de Gulyás azt el tudta mondani, hogy az digitális, illetve papír alapon is rendelkezésre fog állni. A digitális formátum már június 15-től kezdődően, addigra a már letölthető magyar digitális védettségi igazolvány is tartalmazni fogja a releváns adatokat, mint az oltás típusa és az oltások ténye. A papír alapú uniós igazolvány július elsején lép hatályba, akkortól egységesebbé válnak az utazási szabályok.

A miniszter bejelentette továbbá, hogy a 6 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett önkormányzati infrastruktúra-fejlesztési programot 20 milliárd forinttal emelik meg a beérkezett, mintegy 22-23 milliárdos többletigény hatására. 3,8 milliárd forintot pedig a Magyar Falu Programon belül különítenek el mellékutak fejlesztésére. Mindezt a gazdasági újraindítás miatt nevezte szükségesnek, hogy mielőbb túl legyünk a koronavírus okozta nehézségeken.

Az utolsó, online feltett kérdések

Újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a IX. kerület és a főváros akcióját a Fudan Egyetem utcanév-tábláinak átkereszteléséről "gyermekded, de legalább vicces" akciónak tartja. A gyermeknapon szerzett tapasztalatokból kiindulva a kormány rendeletmódosításra készül, hogy a 12-16 év közöttieket védettségi igazolvány nélkül is be lehessen engedni a zenés-táncos helyekre.

A nagy port kavart lakástörvénnyel (amellyel egy kormánypárti képviselő lehetővé tenné az önkormányzati bérlakások igen kedvezményes megvásárlását) kapcsolatban elmondta, hogy az esetleges módosítást a javaslat benyújtójának kell megfogalmaznia, de a kormánynak az alapállása az, hogy a tulajdont támogatni kell a bérlettel szemben. Nem értett egyet azon véleményekkel, amelyek indokolatlanul nagy kedvezmények miatt támadják a javaslatot, szerinte a határozatlan idejű bérleti jogviszonynak is van - nem csekély - piaci értéke.

A honvédség vezérkarában történt személycserékről azt mondta, hogy nincs szó rendkívüli váltásról, az eddigi parancsnok saját maga kérte a felmentését, a helyettese pedig a NATO brüsszeli központjából kapott állásajánlatot, amit elfogadott.

A Mátrai Erőmű tavalyi, több mint 40 milliárd forintos vesztesége is szóba került: ezt az eu-s kvótaszabályozás változásával magyarázta a miniszter, aminek a következménye, hogy az erőmű jelentős veszteséget termel. Azzal érvelt az erőmű állami visszavásárlása mellett (Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó érdekeltségéből), hogy a munkahelyek védelme mellett az áramellátás észak-magyarországi biztosítása is fontos szempont volt.

A debreceni, épülő oltóanyaggyár alapvetően magyar oltóanyagot fog gyártani, de mellette bérgyártást is fog végezni, ha igény van rá, akkor a keleti vakcinák mellett nyugatiakét is - hangzott továbbá el.

Az is elhangzott, hogy Orbán Viktor miniszterelnök várhatóan az ősz folyamán utazik Kínába hivatalos útra.

Folytatva a sort: a kormány fontolóra veszi, hogy idén is lehetővé tegye a diploma megszerzését a nyelvvizsgával nem rendelkezők részére.

Újra téma a nyugdíj gyerekvállaláshoz kötése (a gyerekszám alapján magasabb nyugdíjat biztosítanának az időseknek) - ilyen javaslatot azonban a kormány nem tárgyalt, és bár Gulyás személyes véleménye az, hogy a felvetés helyes, de a jelenlegi, felosztó-kirovó nyugdíjrendszerben ez nem kivitelezhető, mert hatalmas lyukat ütne a költségvetésen.

Lapunk az alábbi kérdésekkel fordult a miniszterhez:

  • A Magyar Állam kész részt vállalni a Dunaferr működtetésének, pénzügyi helyzetének rendezésében, ahogy foglalkoztatási szempontokra hivatkozva részt vállalt a Mátrai Erőmű reorganizációjában?
  • Hogyan oszlik meg az oltások száma a vakcinatípusok között? A Szputnyikkal oltottak utazhatnak az EU tagországaiba a nyáron?
  • Mi a kormány terve a raktáron lévő mintegy 16 ezer lélegeztetőgéppel?
  • Mikor állhat rendelkezésre a paksi atomerőmű-bővítéshez szükséges összes engedély, mikor kezdődik a ténylegesen az új blokkok befogadására szolgáló létesítmények építése?
  • A külföldi állampolgárok, akik nem a foci Eb miatt jönnek Magyarországra, milyen okmány birtokában ülhetnek a vendéglátóhelyek belső tereibe?

Gulyás az első kérdésünkre nem válaszolt (nem kapta meg a kérdést a kormányszóvivőtől). A másodikra elmondta, hogy július elsejével minden, az Európai Gyógyszerügynökség által befogadott oltást el kell fogadni az Európai Unió országaiban, minden más vakcinát (ide tartozik a Szputnyik is) pedig el lehet. A miniszter megismételte, hogy a magyar kormány eddig 12 állammal kötött kétoldalú megállapodást (ám közülük csak Csehország, Szlovénia és Horvátország tagja az EU-nak, illetve Románia zöld zónába sorolja Magyarországot), de abban bíznak, hogy nyáron teljes körűen lehet majd utazni. Ezt csak az gátolhatja meg, ha adott országban romlik a járványhelyzet.

A 16 ezer raktáron porosodó lélegeztetőgépre stratégiai tartalékként tekintenek, az lenne a legjobb Gulyás Gergely szerint, ha soha nem kellene használni azokat.

A paksi erőműre vonatkozó kérdésünkre azt válaszolta, hogy már több mint 500 engedély van meg, és az Országos Atomenergia Hivataltól várt legfontosabb engedély idén ősszel születhet meg. Süli János, a beruházásért felelős miniszter arról tájékoztatta a kormányt, hogy 2029-ben, legkésőbb 2030-as véghatáridővel készülhet el a projekt. 

A külföldiek itthoni szabad mozgásáról pedig azt mondta, hogy amelyik országgal van kétoldalú megállapodásunk, azok állampolgárai akadály nélkül látogathatják az intézményeket, vendéglátóhelyek belső tereit. Gulyás elismerte, hogy voltak nehézségek az okmányok ellenőrzése során, például amikor bahreini állampolgárok igazolását kellett értelmezni. Ugyanakkor arra nem tért ki a miniszter, hogy mi a helyzet azokkal az országokkal, amelyekkel nem kötöttünk ilyen megállapodást, például mi az eljárásrend a német vendégek esetében. Őket a hatályos szabályok szerint nem lehet vendégül látni a belső terekben - hacsak nem rendelkeznek a foci Eb-re szóló jegyekkel.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nyitottabb piacokat kér Kínától Macron az uniós országok számára
MTI | 2021. október 27. 08:08
Emmanuel Macron francia államfő azt kérte kedden kínai kollégájától, Hszi Csin-pingtől, hogy "folytassa a kiegyenlítést" az Európai Unió és Kína között, azaz tegye hozzáférhetőbbé a kínai piacot az uniós tagállamok számára - jelezte a francia elnöki hivatal.
Makro / Külgazdaság Oltópont lett a bécsi elnöki palotából
MTI | 2021. október 27. 07:07
Az osztrák elnök kedden megnyitotta bécsi rezidenciáját a koronavírus elleni oltást megszerezni kívánó emberek előtt.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Belgium szigorít
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 06:48
A belga kormány szigorította a koronavírus terjedése elleni intézkedéseket, és országszerte QR-kódokat vezetnek be az éttermekbe, szórakozóhelyekre és sportlétesítményekbe való belépéshez.
Makro / Külgazdaság Rátelepedhet egy Airbnb típusú mamut a plázákra – mondja a Westend igazgatója
Mester Nándor | 2021. október 27. 05:42
Adatbázis, applikáció és influenszerek. E nélkül most nem szabad és nem is lehet sikeresen plázát üzemeltetni. Van azonban egy veszélyforrás: valamelyik informatikai óriás rátelepedhet a kiskereskedelemre és akkor már nem lesznek érvényesek a marketing tankönyvek – ezt lehet leszűrni abból, amit az egyik legrégebbi magyarországi bevásárlóközpont igazgatója vázolt lapunknak. 
Makro / Külgazdaság Azonnali intézkedéseket sürgetnek a magyar járványügyi szakemberek
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 19:05
Olyan járványügyi szakemberek, mint Falus András immunológus, Rékassy Balázs egészségügyi menedzser, Rusvari Miklós virológus, vagy Duda Ernő immunológus is aláírta azt az felhívást, amelyben a negyedik hullám miatt azonnali intézkedések meghozatalát kéri a döntéshozóktól. 
Makro / Külgazdaság Bosznia-Hercegovinában élesítik az orosz gázfegyvert
Márton András | 2021. október 26. 18:01
Bosznia-Hercegovina a nyugat-balkáni térség többi államához hasonlóan a földgáz szükségletét import forrásból kényszerül kielégíteni. Az ország energia biztonsága szempontjából komoly problémát jelent, hogy jelenleg kizárólag egy Szerbiából érkező belépési ponton megoldott a földgáz importja. Az EU-hoz és a NATO-hoz való csatlakozási tárgyalásokat beárnyékolja, hogy jelen helyzetben a Gazprom és a szerb állam tulajdonában álló Srbijagas monopol helyzetben van. Az ellátási probléma megoldását nehezíti, hogy Bosznia-Hercegovina jelenlegi gazdasági helyzete nem teszi lehetővé a források külső szereplők segítsége nélküli diverzifikációját.
Makro / Külgazdaság Gondolat és erő - de mi kell még az eredményes kormányzáshoz? Klasszis Klubunk vendége Giró-Szász András
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 16:11
Október 28-án a NER lényegét tárja fel nekünk a volt kormányszóvivő, Klasszis Klubunk következő rendezvényén.
Makro / Külgazdaság „Soros György török embere” miatt folyik a diplomáciai háború Erdogan és a Nyugat között
Káncz Csaba | 2021. október 26. 14:26
Akárcsak a magyar miniszterelnök esetében, a folyamatos Nyugat-ellenes provokációkra Erdogannak szüksége van, hogy lázban tartsa a törzs-szavazóbázisát, miközben a fiatal és a városi szavazók nagy része már elfordult tőle.  Törökország pénzügyi rendszere összességében egy kártyavárhoz hasonlítható.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Egyre több teszt lesz pozitív: nagyot ugrott a pozitivitási ráta és napi halálozási szám is
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 09:37
Tavasz óta nem látott szintekre emelkedett a napi áldozatok száma és a pozitivitási ráta is: az elvégzett tesztek 15 százaléka pozitívnak bizonyult a friss adatközlés szerint.
Makro / Külgazdaság NNK: markánsan növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja
MTI | 2021. október 26. 08:38
Markánsan növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja - közölte a Nemzet Népegészségügyi Központ (NNK) kedden az internetes oldalán.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos