3p

Összeomlott a távközlési rendszer, éhínség és betegségek terjedése fenyeget a Gázai övezetben.

Éhínség és betegségek terjedése fenyegeti a gázai lakosságot a tengerparti övezet élelmiszer- és édesvízkészleteinek kimerülése és az akut üzemanyaghiány miatt szünetelő segélyezés, valamint a kommunikációs hálózatok összeomlása következtében - tudatták az ENSZ szervezetei pénteken.

Egy férfi visz karjaiban egy sérült lányt Gázavárosban egy izraeli légicsapást követően. Fotó: EPA/MOHAMMED SABER
Egy férfi visz karjaiban egy sérült lányt Gázavárosban egy izraeli légicsapást követően. Fotó: EPA/MOHAMMED SABER

A Gázai övezetben csütörtökön összeomlott távközlési hálózatai továbbra is működésképtelenek, miután akadozik a létfontosságú infrastruktúra, azon belül az internet- és telefonszolgáltatás, a vészhelyzeti kommunikációs rendszerek, a kórházak, valamint a tengervizet feldolgozó sótalanító üzemek fenntartásához szükséges áramszolgáltatás. A ciszjordániai székhelyű palesztin távközlési vállalat, a Paltel csütörtök este jelentette hálózatainak összeomlását, amelynek következtében megszakadt az internetszolgáltatás is.

Az ENSZ Élelmezési Világprogramjának (WFP) regionális irodája csütörtökön azt közölte, hogy az éhínség elkerüléséhez szükséges napi élelmiszermennyiségnek jelenleg mindössze tíz százaléka jut be az övezetbe. A területen élő 2,3 millió palesztin közül egyre többen szenvednek a kiszáradástól és alultápláltságtól, az emberek - mint fogalmaztak - "már egyenesen az éhhalál veszélyével néznek szembe".

Az ENSZ palesztinokat segítő szervezete (UNRWA) közölte, hogy pénteken Egyiptomból nem lehet majd segélyszállítmányokat eljuttatni az övezet déli részére, noha Izrael - amely a Hamász palesztin terrorszervezet ellen indított háborújának kezdete óta tiltja az üzemanyagszállítmányok bejuttatását - a hét elején engedélyezte az ügynökségnek az élelmiszereket szállító teherautók korlátozott számú érkezését.

Az üzemanyag hiánya miatt le kellett állítani a szennyvízszivattyú-állomásokat és a sótalanító üzemeket, ami növeli a vízszennyezés és a betegségek kitörésének kockázatát.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) pénteken a betegségek várható terjedése miatt adott hangot aggodalmának, miután a napokban kiugró számban regisztráltak légzőszervi megbetegedéseket és hasmenéses eseteket az övezetben. A WHO, amely korábban már figyelmeztetett a betegségek terjedésének "aggasztó tendenciáira", felhívta a figyelmet arra is, hogy az izraeli hadsereg hetek óta zajló bombázásai elől óvóhelyekre menekülő lakosság alig jut hozzá élelmiszerhez és tiszta vízhez.

Az esős évszak kezdetével kialakuló lehetséges áradások következtében a túlzsúfolt terület csatornarendszere túlterhelődhet, ami tovább növeli a betegségek elterjedésének esélyét - közölték. Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) pénteki tájékoztatása szerint mintegy 813 ezer belső menekült tartózkodik az UNRWA által működtetett legalább 154 menedékhelyen. (MTI)
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lassuló növekedés, stagnáláshoz hasonló folyamatok
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 09:49
Megérkezett a novemberi Beszerzési Menedzser Index, az egyik szemünk sír, a másik nevet.
Makro / Külgazdaság Kezd elege lenni az orosz hátországnak a háborúból
Káncz Csaba | 2023. december 1. 09:31
A Kreml az időre játszik a fronton, miközben Putyin a jövő márciusi elnökválasztásra készül. A közemberek közül egyre kevesebben értenek egyet az egész invázióval, annak támogatottsága gyorsan olvad, és a hadsereg is számos problémával küzd a téli hadjárat kezdetén. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nem venné napirendre Ukrajna uniós csatlakozását
Dobos Zoltán | 2023. december 1. 08:51
Hiba az Európai Bizottság részéről erőltetni Ukrajna uniós csatlakozásának napirendre vételét Orbán Viktor szerint, aki péntek reggeli rádióinterjújában élesen kritizálta, hogy a megtámadott országot az EU költségvetéséből támogatják.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mi áll a kormány által belengetett nagy pálfordulás mögött
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 08:30
A KSH közzétette, minek köszönhető, hogy négy negyedévi recesszió után a harmadik negyedévben nőtt a GDP.
Makro / Külgazdaság Megerősítve: a Hamász megsértette a tűzszünetet
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 07:05
Folytatódnak a harci cselekmények.
Makro / Külgazdaság Még Putyinéknál is nagyobb fenyegetésnek tartják az amerikaiak ezt az országot
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 06:48
Nyilvánosságra hozták  a 2023-as Reagan Defense Survey országos felmérés eredményét.
Makro / Külgazdaság Nagyon rossz hírek érkeztek Gázából
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 06:24
Izrael rakétatámadásról, gázai források robbanásokról számoltak be.
Makro / Külgazdaság Nehéz lesz elegendő nyugati lőszert vinni Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 19:31
Zelenszkij először a Krímben tűzné ki az ukrán zászlót.
Makro / Külgazdaság Egy erdélyi cég is belépett a modern háború korszakába
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 16:58
Egy erdélyi vállalat belépett a csúcstechnológia talán legdivatosabb területére, a drónok gyártásába. A cég nem kispályázik, jövőre már jelentős árbevételt vár új terméke értékesítésétől.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ismét Putyin jobbkezével jattolt Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 15:55
Miközben Szergej Lavrov persona non grata lett az EU-ban és úgy általában a Nyugaton, amióta Oroszország lerohanta Ukrajnát, addig a magyar külgazdasági és külügyminiszter úgy tesz, mintha utóbbi meg sem történt volna.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG