3p

Az ATV Start című reggeli műsorában kollégánk, Wéber Balázs és Surjányi Dávid Közel-Kelet kutató, nemzetközi jogász elemezte a gázai válság aktuális fejleményeit.

A Hamászt nem lehet csak úgy felszámolni – van neki egy terrorága, ugyanakkor egy alulról építkező szervezet, amely népszerű a palesztinok körében, mondta el a műsorban Wéber Balázs. Tehát nem úgy működik a dolog, hogy „odamegyek, és szétlövök mindent”.

Másrészt – tette hozzá – az izraeli hadművelet Gázában óriási civil áldozatokkal jár. Izraelnek nyilván joga van az önvédelemhez, ugyanakkor a mostani helyzet Izraelnek sem jó, a Gázából érkező képsorok – ahogy ezt António Guterres ENSZ-főtitkár is jelezte – aligha tesznek jót az országnak PR-szempontból.

Óriási tüntetések vannak világszerte, Londonban 300 ezren vonultak az utcára. Tehát nem biztos, hogy az a legjobb megoldás, ha „visszabombázzák a kőkorszakba az egész területet”, vélekedett kollégánk.

Palesztin menekültek a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Yunisban 2023. november 17-én. Fotó: EPA-EFE/HAITHAM IMAD
Palesztin menekültek a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Yunisban 2023. november 17-én. Fotó: EPA-EFE/HAITHAM IMAD

Surjányi Dávid szerint nem szabad csak a humanitárius katasztrófával foglalkozni.

Mint mondta, eljutottunk egy olyan kényszerhelyzethez, hogy fel kell számolni a Hamász szervezetrendszerét,  és „fel kell szabadítani Gázát,” a megalkuvás pedig a palesztinok számára is rossz lenne. 

A Gázai övezetben uralkodó állapotokkal kapcsolatban Wéber Balázs kifejtette: sikerült egy Budapesten élő palesztin családon keresztül, akiknek rokonai az övezetben élnek, tájékozódnia. (A cikket hamarosan közöljük - a  szerk.) Ők a déli részen folyamatosan vándorolnak egyik helyről a másikra a bombázások elől menekülve.

Az övezetben nincs biztonságos hely, az izraeli olajblokád miatt pedig mától a segélyszállítmányok is leállnak. Emiatt éhínség fenyeget.

Surjányi Dávid szerint valóban nagyon nehéz helyzetbe fognak kerülni a palesztinok, de nagyon nehéz helyzetben vannak a Gázai övezetbe elhurcolt túszok is. Van, akinek a holttestét már megtalálták, a többieket feltehetően elvitte a Hamász a déli részre.

Az izraeli hadseregnek, mint megtámadott félnek, elsősorban a saját civil lakosságát kell megvédenie, a másik oldal érdekei ennek alá vannak rendelve – a háború így működik, fogalmazott.

Beszélt arról is, hogy óvatosan kell kezelni a Gázai övezetből a civil áldozatokról érkező adatokat, mert azokat a Hamász uralta intézmények szolgáltatják. „Nem relativizálom a palesztinok szenvedését, borzasztó”, de szerinte kettős mérce, hogy ellenőrizetlen információkat azonnal átvesz a média.

Kollégánk erre azt válaszolta, hogy az Egészségügyi Világszervezet sem vonja kétségbe a gázai adatokat, és a mintegy 11 500 halálos áldozatról és ezen belül több mint 4500 gyerekáldozatról szóló adatok aligha állnak messze a valóságtól, ha figyelembe vesszük például, hogy az izraeli hadsereg már mintegy 11 ezer célpontot támadott egy akkora területen, mint kétharmad Budapest.

Surjányi Dávid erre úgy reagált: „Ha feleannyi az igaz, az is borzasztóan sok,” ugyanakkor a Hamász uralma alól fel kell szabadítani az övezetet. Addig nincs továbblépés sem a kétállami megoldás, sem a stabilizáció felé,

Wéber Balázs végezetül megjegyezte: Izrael szerencsére meg tudja védeni magát, a gázai civilek sajnos nem képesek erre, és ennek tragikus következményei vannak.

Surjány Dávid szerint épp ezért kellene elszámoltatni azt az erőt, amely egybekavarta a civileket és a militánsokat Gázában.

A beszélgetést itt tekinthetik meg

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Zelenszkij telefonos segítséget kért
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 11:01
Ez is megtörtént elmúlt órákban, mely fontosabb fejleményeit most dióhéjban megmutatjuk.
Makro / Külgazdaság Megint jól odacsaptak Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 10:14
Ezúttal a K&H Biztosítót bírságolták meg 15 millió forintra.
Makro / Külgazdaság Lassuló növekedés, stagnáláshoz hasonló folyamatok
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 09:49
Megérkezett a novemberi Beszerzési Menedzser Index, az egyik szemünk sír, a másik nevet.
Makro / Külgazdaság Kezd elege lenni az orosz hátországnak a háborúból
Káncz Csaba | 2023. december 1. 09:31
A Kreml az időre játszik a fronton, miközben Putyin a jövő márciusi elnökválasztásra készül. A közemberek közül egyre kevesebben értenek egyet az egész invázióval, annak támogatottsága gyorsan olvad, és a hadsereg is számos problémával küzd a téli hadjárat kezdetén. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nem venné napirendre Ukrajna uniós csatlakozását
Dobos Zoltán | 2023. december 1. 08:51
Hiba az Európai Bizottság részéről erőltetni Ukrajna uniós csatlakozásának napirendre vételét Orbán Viktor szerint, aki péntek reggeli rádióinterjújában élesen kritizálta, hogy a megtámadott országot az EU költségvetéséből támogatják.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mi áll a kormány által belengetett nagy pálfordulás mögött
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 08:30
A KSH közzétette, minek köszönhető, hogy négy negyedévi recesszió után a harmadik negyedévben nőtt a GDP.
Makro / Külgazdaság Megerősítve: a Hamász megsértette a tűzszünetet
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 07:05
Folytatódnak a harci cselekmények.
Makro / Külgazdaság Még Putyinéknál is nagyobb fenyegetésnek tartják az amerikaiak ezt az országot
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 06:48
Nyilvánosságra hozták  a 2023-as Reagan Defense Survey országos felmérés eredményét.
Makro / Külgazdaság Nagyon rossz hírek érkeztek Gázából
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 06:24
Izrael rakétatámadásról, gázai források robbanásokról számoltak be.
Makro / Külgazdaság Nehéz lesz elegendő nyugati lőszert vinni Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 19:31
Zelenszkij először a Krímben tűzné ki az ukrán zászlót.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG