3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Tegnap is mindenkit meglepett a kínai jegybank, de ma is tudtak csavarni egyet a jüan-sztorin - Amerikában az évtized tőzsdei csalására derülhet fény, itthon minden idők legnagyobb aranyhamisítására - ma az is kiderült, tele vagyunk készpénzzel, lesz miből tankolni. Napi hírösszefoglaló.

Váratlan húzás a váratlan húzás után: két napon belül másodszor is leértékelték a kínai fizetőeszközt. A kínai jüan tovább gyengült a tőzsdék szerdai nyitásakor, miután a központi bank piacnyitás előtt 6,3306 jüan/dollárban állapította meg a kínai fizetőeszköz újabb középárfolyamát, a korábban rögzített 6,2298 jüan/dolláros értékhez képest. Két napon belül ez volt a jüan második jelentős leértékelése. Devizapiaci kereskedők szerint a kínai jegybank már be is avatkozott a devizapiacon.

--

Itt az évtized tőzsdei csalása. Főleg ukrán kötődésű amerikai brókerek és ukrajnai hackerek ellen emeltek vádat New Yorkban és New Jersey-ben. Az Ukrajnában dolgozó hackerek - értékpapír-kereskedők megrendelése alapján - hivatalos közlés előtt szereztek meg mintegy 150 ezer sajtóközleményt a Business Wire, a Marketwired és a PR Newswire számítógépes rendszeréből. A módszerrel öt év alatt mintegy 100 millió dollár törvénytelen haszonra tettek szert.

--

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: az előző uniós programozási ciklus forrásaiból 7925 milliárdot már kifizettek, őszre elérhetjük a 100 százalékos felhasználási arányt. A gazdaságfejlesztési operatív program negyedik prioritásával kapcsolatos befagyasztást már feloldották, Csepreghy szerint 2-3 héten belül a többi tengellyel kapcsolatos - 140 milliárd forintot érintő - felfüggesztést is feloldják. A mostani pályázati ciklusban pedig az év végég 133 páláyzatot írnak ki, 2700 milliárd forintos keretösszeggel.

--

A magyar iparban továbbra is minden az autógyártáson múlik, de júliusban más iparágak is hozzátettek a növekedéshez. 2015 júniusában az ipari termelés volumene 11 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Bár a kétszámjegyű növekedés elsőre óriásinak tűnik, az igazság az, hogy idén júniusban kettővel több munkanap volt, mint 2014 júniusában. A munkanaphatástól megtisztított index így ennél szerényebb, 6,0 százalékos emelkedésről tanúskodik - mindazonáltal ez is jónak  számít.

--

Sosem volt még ennyi készpénze a magyaroknak. A jegybank szerdán kiadott statisztikai mérlegéből a forgalomban lévő készpénz átlagállománya tovább emelkedett júliusban, és meghaladta a 4 ezer milliárd forintot. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos magyar háztartásra már közel 1 millió forint jut a forgalomban lévő készpénzből.

--

A Kézizálog Zrt. veszteségét nem fedezik a zálogba vett tárgyak, a tulajdonos által fedezetül adott aranytömbökről pedig kiderült: vélhetően hamisak - értesült a Napi.hu. Százmilliókat, sőt milliárdokat veszíthettek pénzintézetek, nagytőkések azért, mert a visszafizetés biztosítékául adott aranyrudakról és tömbökről kiderült: egytől egyik hamisak, trombitarézből készültek és még az aranyborítást is "lespórolták" róluk. Ekkora aranyhamisítás - összesen több száz kilogrammról lehet szó - páratlan a hazai bűnügyi krónikákban.

--

Szerda hajnalban 2 forinttal csökkent a gázolaj és 5 forinttal a 95-ös benzin ára - délután pedig jött az újabb jó hír: pénteken ismét olcsóbb lesz a tankolás. Igaz, a hét végi változás csak az egyik üzemanyagtípust érinti: a benzint adják majd 3 forinttal olcsóbban. A szakértők által várt 5-10 forintos heti árcsökkenésből így végül 8 forint jött össze.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG