3p
Tegnap is mindenkit meglepett a kínai jegybank, de ma is tudtak csavarni egyet a jüan-sztorin - Amerikában az évtized tőzsdei csalására derülhet fény, itthon minden idők legnagyobb aranyhamisítására - ma az is kiderült, tele vagyunk készpénzzel, lesz miből tankolni. Napi hírösszefoglaló.

Váratlan húzás a váratlan húzás után: két napon belül másodszor is leértékelték a kínai fizetőeszközt. A kínai jüan tovább gyengült a tőzsdék szerdai nyitásakor, miután a központi bank piacnyitás előtt 6,3306 jüan/dollárban állapította meg a kínai fizetőeszköz újabb középárfolyamát, a korábban rögzített 6,2298 jüan/dolláros értékhez képest. Két napon belül ez volt a jüan második jelentős leértékelése. Devizapiaci kereskedők szerint a kínai jegybank már be is avatkozott a devizapiacon.

--

Itt az évtized tőzsdei csalása. Főleg ukrán kötődésű amerikai brókerek és ukrajnai hackerek ellen emeltek vádat New Yorkban és New Jersey-ben. Az Ukrajnában dolgozó hackerek - értékpapír-kereskedők megrendelése alapján - hivatalos közlés előtt szereztek meg mintegy 150 ezer sajtóközleményt a Business Wire, a Marketwired és a PR Newswire számítógépes rendszeréből. A módszerrel öt év alatt mintegy 100 millió dollár törvénytelen haszonra tettek szert.

--

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: az előző uniós programozási ciklus forrásaiból 7925 milliárdot már kifizettek, őszre elérhetjük a 100 százalékos felhasználási arányt. A gazdaságfejlesztési operatív program negyedik prioritásával kapcsolatos befagyasztást már feloldották, Csepreghy szerint 2-3 héten belül a többi tengellyel kapcsolatos - 140 milliárd forintot érintő - felfüggesztést is feloldják. A mostani pályázati ciklusban pedig az év végég 133 páláyzatot írnak ki, 2700 milliárd forintos keretösszeggel.

--

A magyar iparban továbbra is minden az autógyártáson múlik, de júliusban más iparágak is hozzátettek a növekedéshez. 2015 júniusában az ipari termelés volumene 11 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Bár a kétszámjegyű növekedés elsőre óriásinak tűnik, az igazság az, hogy idén júniusban kettővel több munkanap volt, mint 2014 júniusában. A munkanaphatástól megtisztított index így ennél szerényebb, 6,0 százalékos emelkedésről tanúskodik - mindazonáltal ez is jónak  számít.

--

Sosem volt még ennyi készpénze a magyaroknak. A jegybank szerdán kiadott statisztikai mérlegéből a forgalomban lévő készpénz átlagállománya tovább emelkedett júliusban, és meghaladta a 4 ezer milliárd forintot. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos magyar háztartásra már közel 1 millió forint jut a forgalomban lévő készpénzből.

--

A Kézizálog Zrt. veszteségét nem fedezik a zálogba vett tárgyak, a tulajdonos által fedezetül adott aranytömbökről pedig kiderült: vélhetően hamisak - értesült a Napi.hu. Százmilliókat, sőt milliárdokat veszíthettek pénzintézetek, nagytőkések azért, mert a visszafizetés biztosítékául adott aranyrudakról és tömbökről kiderült: egytől egyik hamisak, trombitarézből készültek és még az aranyborítást is "lespórolták" róluk. Ekkora aranyhamisítás - összesen több száz kilogrammról lehet szó - páratlan a hazai bűnügyi krónikákban.

--

Szerda hajnalban 2 forinttal csökkent a gázolaj és 5 forinttal a 95-ös benzin ára - délután pedig jött az újabb jó hír: pénteken ismét olcsóbb lesz a tankolás. Igaz, a hét végi változás csak az egyik üzemanyagtípust érinti: a benzint adják majd 3 forinttal olcsóbban. A szakértők által várt 5-10 forintos heti árcsökkenésből így végül 8 forint jött össze.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szakértő: a mostani rezsicsökkentés hosszú távon nem fenntartható
Dobos Zoltán | 2024. május 18. 14:06
A Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia Béke honol az olajfák alatt? című kerekasztal-beszélgetésén az energiaszektor és a megújulóenergia-ipar képviselőivel arról beszélgettünk, mennyire felhasználóbarát az új megújulóenergia-szabályozás, a hálózatfejlesztés ki tudja-e szolgálni a megújulóenergia-fejlesztési célokat. Szóba kerültek a megújuló energia tárolási lehetőségei, hogy hogyan és miből tudják a cégek csökkenteni az energiaköltségeiket, illetve hogy miért nincs lehetőség az új Otthonfelújítási Program támogatásai keretében a fűtést napkollektorra, hőszivattyúra korszerűsíteni.
Makro / Külgazdaság Bulgária bemutatott a Gazpromnak
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 10:59
Több mint 400 millió eurós kártérítést követel a Gazpromtól a bolgár állami gázvállalat, amiért 2022 áprilisban hirtelen felfüggesztették a földgázszállítást.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG