3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az idei év tavaszára a 2003-2007-es időszakban tapasztalható szintre javult a befektetői optimizmus a kelet-közép-európai régióban, a Deloitte befektetői bizalmi indexe már a harmadik egymást követő félévben nőtt, amire 2009 vége óta nem volt példa - derül ki a Deloitte Magyarország felméréséből.

A Deloitte nemzetközi könyvvizsgáló és adótanácsadó cég 2003. óta évente kétszer publikált, 13 kelet-közép-európai ország intézményi magántőke és kockázatitőke-befektetőinek körében félévente végzett felmérése szerint egy év alatt hatszorosára, 61 százalékra nőtt azok aránya, akik a gazdasági feltételek javulására számítanak a következő hat hónapban.

Az alacsony kamat- és inflációs környezet

A kilátások javulásának egyebek mellett olyan fundamentális okai vannak, mint a tartósan alacsony kamat- és inflációs környezet, amely a befektetőket magasabb kockázatvállalásra ösztönzi - mondta Seres Bélát, a Deloitte közép-európai pénzügyi tanácsadási üzletágának ügyvezető. Emellett fontos szerepet játszik, hogy az utóbbi években javultak a vállalati mérlegek, amelynek révén az európai vállalati szektor egyre egészségesebb képet mutat. A befektetők - különösen az Egyesült Államokban - egyre vonzóbbnak látják az európai, és azon belül is közép-európai befektetési lehetőségeket.

A felmérés szerint a pozitív várakozásokkal összhangban a következő félévben a pénzügyi befektetései hatékonyságának növekedésével számol a válaszadók kétharmada, ami a legmagasabb arány 2005 tavasza óta. 

Könnyebb lesz hitelhez jutni


A gazdasági környezet kedvező megítélése a piaci aktivitással kapcsolatos várakozásokban is visszaköszön: a következő időszakban a szerződéskötések számának növekedését váró válaszadók aránya tavaly őszhöz képest a duplájára, több mint 62 százalékra nőtt. A piaci aktivitás növekedésére ösztönzőleg hat az is, hogy a válaszadók 27 százaléka szerint a következő hat hónap során könnyebb lesz majd hitelfinanszírozáshoz jutni. Ez az elmúlt három év legnagyobb befektetői bizalmát mutatja a hitelpiacokkal kapcsolatban.

Pozitív fejlemény az is, hogy a tőkeemelést tervező válaszadók aránya szintén több mint kétszeresére, 19 százalékra nőtt az elmúlt félévben. 

Nem tudjuk tartani a tempót

Az átlagos tranzakcióméretet illetően a résztvevők 85 százaléka az elmúlt öt évhez hasonlóan nem vár jelentős változást. Az előző félévhez képest nőtt azok aránya, akik szerint a piacvezető vállalatoknál várható az új befektetési lehetőségekért folyó legnagyobb verseny (54 százalék), miközben enyhén csökkent azok aránya, akik a középvállalkozásoknál számítanak erre (42 százalék).

Seres Béla elmondta, hogy a közép-európai intézményi magántőke és kockázati tőke-befektetők számára kimondottan kedvező az időszak, ugyanakkor jelentős különbségek vannak a régión belül. A régió élbolyában Lengyelország és Csehország foglal helyet, Magyarország azonban piaci sajátosságokból adódóan nem tud hozzájuk csatlakozni. Itthon az államháztartásra és a magánszektorra is jellemző kiadáscsökkentési kényszer, a megtakarítások lassú felhalmozása és a bankszektor gyengébb hitelezési aktivitása miatt nincs lehetőség hitelezési-, beruházási- vagy fogyasztási expanzióra. A régió északi országaiban ezzel szemben továbbra is növekvő hitelezésre lehet számítani, ami a fogyasztás és a beruházások érdemi növekedését generálja - olvasható a közleményben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG