TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az egyik budapesti idősek otthonában történt megbetegedés miatt az országos tisztifőorvos úgy döntött, hogy ellenőrizni fogják az intézmények szigorító intézkedéseit, mert itt különösen veszélyes a vírus megjelenése.

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján elmondta, hogy mára 678 fertőzöttet regisztráltak, 32 az eddig elhunytak száma (6 fővel több, mint tegnap), és 19424 mintavétel történt a mai napig. Egy hónappal ezelőtt történt az első fertőzések regisztrálása hazánkban, két iráni diákkal kezdődött a járvány.

Úgy vélik, világviszonylatban a magyarországi korlátozó intézkedéseket megfelelő időben hozták meg.  A lakosság közreműködése miatt is sikerült a járványgörbét ellaposítani, mondta Müller, és hozzátette, hogy mértékletesen növekszik a betegek száma, ami azért jó, mert így nem nehezedik hirtelen extra teher az egészségügyre.

„Úgy érezzük, kontroll alatt tudjuk tartani a hazai járványt” – hangsúlyozta a tisztifőorvos.

A tavaszi, szép időben, szabad levegőn is tartsuk meg a szükséges távolságot embertársainktól, hangsúlyozta ki újra. A zárt közösségekben, mint például az idősek otthonában fokozott figyelem és fegyelem szükséges. Számos intézményben kihelyeztek fertőtlenítő-adagolókat, és továbbra is fontos a látogatási és a kijárási tilalom, valamint a felvételi zárlat. Ha ide bekerül a vírus, sokkal nagyobb kihívás megküzdeni vele, mint az egyedi megbetegedéseknél. Az üzemeltetőknek óriási a felelősségük ezekben az intézményekben, nekik kell ügyelniük arra, hogy a meghozott korlátozásokat betartsák. Ellenőrizni is fogjuk őket, mondta a tisztifőorvos, aki jelentési kötelezettséget is előírt a számukra.

Az operatív törzs sajtótájékoztatója 2020. április negyedikén. (Forrás: a magyar kormány Facebook-oldala) Az operatív törzs sajtótájékoztatója 2020. április negyedikén. (Forrás: a magyar kormány Facebook-oldala)

Lakatos Tibor rendőr ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a határhelyzetről szólva elmondta, hogy a Románia felé van torlódás egy új román intézkedésnek köszönhetően. Nem engedik folyamatosan a személy- és teherforgalmat, 30-40 autót várnak be mindig.

Ma hat repülő hozott orvostechnikai eszközöket Budapestre, folyamatos a kirakodás és a raktárakba szállítás, és ma délután a világ legnagyobb teherszállítója hoz a védekezéshez szükséges eszközöket Kínából. A humánerőforrás-lehetőségeket is áttekintették, folyik az egészségügyi intézmények ellátása védőeszközökkel, tegnap például több, mint 50 kórházba juttattak el szállítmányt, és a rendőrség is kapott belőle, közölte Lakatos.

Újságírók kérdésére válaszolva megtudtuk, hogy az egyik fővárosi idősek otthonában megjelent fertőzöttség miatt többen is pozitívvá váltak, a kerületi tisztifőorvos ezért határozatokat hozott a járvány fékezése érdekében, például szobakarantént rendeltek el, és folyamatos a fertőtlenítő nagytakarítás. Az intézmény orvosa is folyamatosan figyeli a lakókat.

Elhangzott még:

  • A ma érkezett védőfelszerelések az NNK raktáraiba kerülnek, és figyelik a kórházak egyhetes készletének fenntartását. A felszereléseket a kórházaknak, rendfenntartó szerveknek szállítják először, majd az operatív törzs által meghatározott sorrendben juttatják el még oda, ahová kell.
  • 317 ember ellen feljelentést tettek szabálysértés miatt, 224 embert helyszíni bírsággal sújtottak a kijárási korlátozás megsértése miatt.
  • A cukorbetegek inzulin-ellátása folyamatos és biztonságos.
  • Egyre több magánkórház végez koronavírus-teszteket, melyek nem mindegyike biztonságos.
  • Ahol nincs elég egészségügyi személyzet, oda kirendelhet az országos tisztifőorvos, ennek érdekében folyamatos online átképzések folynak.
  • Horgászni lehet, de az előírt, ismert feltételek mellett.
  • Szülések: kijelöltek külön szülészeti intézményeket, arra az esetre, ha fertőzött kismama szülne.
  • "Lefoglaltak hoteleket" - erre lehetősége van az operatív törzsnek, hogy szálláshelyet biztosíthassanak az egészségügyi személyzetnek. Erre a célra kollégiumokat is igénybe fognak venni.
  • Az uzsoki kórház nővérének története, aki fertőzötten járt be dolgozni - sajnálatos, hogy ez bekövetkezett, fokozottan figyeljenek az egészségügyi dolgozók a saját egészségükre.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél