BUX
36 246.38
+0.45%
+161.00
OTP
10 400.00
+1.56%
+160.00
MOL
2 014.00
+0.00%
+0.00
RICHTER
6 875.00
-0.43%
-30.00
MTELEKOM
394.00
-0.25%
-1.00
 
2020. április 4. 11:43

Az egyik budapesti idősek otthonában történt megbetegedés miatt az országos tisztifőorvos úgy döntött, hogy ellenőrizni fogják az intézmények szigorító intézkedéseit, mert itt különösen veszélyes a vírus megjelenése.

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján elmondta, hogy mára 678 fertőzöttet regisztráltak, 32 az eddig elhunytak száma (6 fővel több, mint tegnap), és 19424 mintavétel történt a mai napig. Egy hónappal ezelőtt történt az első fertőzések regisztrálása hazánkban, két iráni diákkal kezdődött a járvány.

Úgy vélik, világviszonylatban a magyarországi korlátozó intézkedéseket megfelelő időben hozták meg.  A lakosság közreműködése miatt is sikerült a járványgörbét ellaposítani, mondta Müller, és hozzátette, hogy mértékletesen növekszik a betegek száma, ami azért jó, mert így nem nehezedik hirtelen extra teher az egészségügyre.

„Úgy érezzük, kontroll alatt tudjuk tartani a hazai járványt” – hangsúlyozta a tisztifőorvos.

A tavaszi, szép időben, szabad levegőn is tartsuk meg a szükséges távolságot embertársainktól, hangsúlyozta ki újra. A zárt közösségekben, mint például az idősek otthonában fokozott figyelem és fegyelem szükséges. Számos intézményben kihelyeztek fertőtlenítő-adagolókat, és továbbra is fontos a látogatási és a kijárási tilalom, valamint a felvételi zárlat. Ha ide bekerül a vírus, sokkal nagyobb kihívás megküzdeni vele, mint az egyedi megbetegedéseknél. Az üzemeltetőknek óriási a felelősségük ezekben az intézményekben, nekik kell ügyelniük arra, hogy a meghozott korlátozásokat betartsák. Ellenőrizni is fogjuk őket, mondta a tisztifőorvos, aki jelentési kötelezettséget is előírt a számukra.

Az operatív törzs sajtótájékoztatója 2020. április negyedikén. (Forrás: a magyar kormány Facebook-oldala) Az operatív törzs sajtótájékoztatója 2020. április negyedikén. (Forrás: a magyar kormány Facebook-oldala)

Lakatos Tibor rendőr ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a határhelyzetről szólva elmondta, hogy a Románia felé van torlódás egy új román intézkedésnek köszönhetően. Nem engedik folyamatosan a személy- és teherforgalmat, 30-40 autót várnak be mindig.

Ma hat repülő hozott orvostechnikai eszközöket Budapestre, folyamatos a kirakodás és a raktárakba szállítás, és ma délután a világ legnagyobb teherszállítója hoz a védekezéshez szükséges eszközöket Kínából. A humánerőforrás-lehetőségeket is áttekintették, folyik az egészségügyi intézmények ellátása védőeszközökkel, tegnap például több, mint 50 kórházba juttattak el szállítmányt, és a rendőrség is kapott belőle, közölte Lakatos.

Újságírók kérdésére válaszolva megtudtuk, hogy az egyik fővárosi idősek otthonában megjelent fertőzöttség miatt többen is pozitívvá váltak, a kerületi tisztifőorvos ezért határozatokat hozott a járvány fékezése érdekében, például szobakarantént rendeltek el, és folyamatos a fertőtlenítő nagytakarítás. Az intézmény orvosa is folyamatosan figyeli a lakókat.

Elhangzott még:

  • A ma érkezett védőfelszerelések az NNK raktáraiba kerülnek, és figyelik a kórházak egyhetes készletének fenntartását. A felszereléseket a kórházaknak, rendfenntartó szerveknek szállítják először, majd az operatív törzs által meghatározott sorrendben juttatják el még oda, ahová kell.
  • 317 ember ellen feljelentést tettek szabálysértés miatt, 224 embert helyszíni bírsággal sújtottak a kijárási korlátozás megsértése miatt.
  • A cukorbetegek inzulin-ellátása folyamatos és biztonságos.
  • Egyre több magánkórház végez koronavírus-teszteket, melyek nem mindegyike biztonságos.
  • Ahol nincs elég egészségügyi személyzet, oda kirendelhet az országos tisztifőorvos, ennek érdekében folyamatos online átképzések folynak.
  • Horgászni lehet, de az előírt, ismert feltételek mellett.
  • Szülések: kijelöltek külön szülészeti intézményeket, arra az esetre, ha fertőzött kismama szülne.
  • "Lefoglaltak hoteleket" - erre lehetősége van az operatív törzsnek, hogy szálláshelyet biztosíthassanak az egészségügyi személyzetnek. Erre a célra kollégiumokat is igénybe fognak venni.
  • Az uzsoki kórház nővérének története, aki fertőzötten járt be dolgozni - sajnálatos, hogy ez bekövetkezett, fokozottan figyeljenek az egészségügyi dolgozók a saját egészségükre.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Közölték, hányan maradtak állás nélkül áprilisban
Privátbankár.hu | 2020. május 27. 09:01
A munkanélküliek száma 187 ezer fő volt áprilisban, derül ki a friss adatokból. 
Makro / Külgazdaság Aki jövőre megy nyugdíjba, annak nem jár 13. havi nyugdíj
Baka F. Zoltán | 2020. május 27. 08:21
A parlamenthez benyújtott törvényjavaslat értelmében.
Makro / Külgazdaság Ennyi pénz jut jövőre az egészségügyre
Kormos Olga | 2020. május 27. 06:11
Összehasonlítottuk, hogy a kedden publikált 2021-es költségvetési tervezetben szereplő számok mennyiben különböznek az idei tervezett egészségügyi kiadásoktól és bevételektől. A könnyebb átláthatóság miatt pontokba szedtük a különbségeket.
Makro / Külgazdaság Jövőre is kitarthat a globális recesszió
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 20:49
Egyre több elemző gondolja így. 
Makro / Külgazdaság Lecsippent a kormány a sportkiadásokból
Székely Sarolta | 2020. május 26. 20:13
A koronavírus-járvány miatti válsághelyzet látszólag a sportkiadások átgondolására késztette a kormányt. A nem hivatalos sportbüdzsé megvágása ennek ellenére inkább csak szimbolikus, mint drasztikus.
Makro / Külgazdaság Előbb jöhetnek a budapesti enyhítések
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 19:56
A tervezettnél gyorsabban szabadulhat fel a főváros.
Makro / Külgazdaság Tovább lazítana az osztrák kancellár
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 19:28
Enyhítene a koronavírus-fertőzés visszaszorítása érdekében bevezetett korlátozásokon Sebastian Kurz.
Makro / Külgazdaság Két héten belül dönthetnek a veszélyhelyzet megszüntetéséről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 18:47
Erről a Miniszterelnökség államtitkára beszélt. 
Makro / Külgazdaság Véres húst dobhat az iszlamistáknak a beszorult Erdogan
Káncz Csaba | 2020. május 26. 18:31
A gazdaságilag és külpolitikailag beszorult török elnök egyes jelek szerint pénteken robbanthat a Hagia Szophia ügyében. Ahogyan a Hidegháború évtizedeiben a török politikai vezetés az egyszerű embereket a kommunista veszéllyel riogatta, úgy most az iszlám tradícióinak megvédése a fő üzenet. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Szél Bernadett: itt van az új ágykapacitás-számítás!
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 17:10
A Magyar Helsinki Bizottság pert indított az Emberi Erőforrások Minisztériuma ellen, mert megtagadták tőlük a közadatokat, Szél Bernadettnek viszont sikerült kiszámolnia a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjára felkerült statisztikákból azt, hogy kinek van igaza az ágykapacitásokat illetően. 
hírlevél