BUX
32 863.79
+0.45%
+148.00
OTP
8 800.00
-0.17%
-15.00
MOL
1 941.00
+1.62%
+31.00
RICHTER
6 400.00
+0.71%
+45.00
MTELEKOM
360.00
-0.55%
-2.00
 
2020. március 22. 15:16

A tegnapi tájékoztatón két kérdésünkre is választ kaptunk, ma nem voltunk ilyen szerencsések, ezért cikkünk végére tettük kérdéseinket. Viszont elindult a Nemzeti Adományvonal, aki 1357-et hívja, 500 forinttal támogatja a koronavírus járvány elleni küzdelmet.

Immár 131 fertőzött, és 6 halálos áldozat van Magyarországon, de jó hír, hogy 16-ra emelkedett a gyógyultak száma. Szlávik János, a Szent László Kórház osztályvezető infektológus főorvosa erről is beszámolt, valamint arról, jelenleg 49 főt ápolnak a Délpesti Centrumkórház tagintézményében, és 7 főt kezelnek az intenzív osztályon. A kórházban kezelt betegek több, mint fele enyhe tünetekkel rendelkezik, s hozzávetőleg 20 százalékuknál a kezdeti köhögés után fejfájás, levertség, láz jelentkezik, majd súlyos állapotba csap át a betegség. Ők kerülnek intenzívre, mert gépi lélegeztetésre szorulnak. Az egyik beteg 2 hete lélegeztető gépen van. A főorvos hangsúlyozta, hogy világszerte az időseket érinti a betegség, ennek ellenére  gyerekeket és fiatalokat is megfertőz a vírus. De gyerekeknél továbbra is nagyon ritka a súlyos lefolyás, a haláleset pedig extrém ritka.

Tegnap indult egy új kampány a védekezésről, melynek plakátja letölthető a www.koronavirus.gov.hu-n – kezdte beszámolóját Müller Cecília országos tisztifőorvos, aki arra a negatív jelenségre hívta fel a figyelmet, hogy bárki lehet fertőző, de az idősek nem. Ugyanis, ha ők megkapják a betegséget, többségüknél súlyos szövődményekkel járhat. Kiemelte, hogy mindenkitől nagyobb empátiát kér, mert ebben a helyzetben mindenkinek dolga van, egyénnek, társdalomnak, intézményeknek, mindenkinek egyaránt. Áldozatot kell hoznunk mindannyiunknak, és a szabályokat be kell tartanunk, hogy esélyünk legyen arra, hogy kisebb áldozatokkal átvészeljük a járványt.  Az otthoni karanténnal kapcsolatban fontos, hogy virucid fertőtlenítő szereket használjunk, és 60 C fokon mossuk rendszeresen a ruhákat.

Lakatos Tibor, az Operatív Törzs központi ügyeletének vezetője elmondta, hogy zavartalan a belépő magyar személy- és áruforgalom, csupán Röszkénél, Nagylaknál, Csanádpalotánál van kisebb-nagyobb várakozás. Házi hatósági karanténban 3945 fő van, és több, mint 19000 esetben tartottak ellenőrzést. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium úgy döntött, hogy az utazási okmányok a lejárat után a 15. napig érvényesek maradnak, a március 31-én lejáró diákigazolványok érvényessége is meghosszabbodik.

Újságírói kérdésekre válaszolva elhangzott, hogy nem igaz, amit Mohács polgármestere írt, miszerint Mohács gócponttá vált volna. Egyelőre egyenletesen oszlanak el a megbetegedések. Továbbra sem terveznek kijárási tilalmat, természetesen ha gócpontok alakulnának ki, akkor új döntések születnek majd.

Ismét hangsúlyozták, hogy a kijárási tilalmat nem a fertőzöttek száma határozza meg, hanem a területi eloszlás alakulása. A hatósági árkorlátozás bevezetéséről nem az Operatív Törzs dönt, erről a gazdasági akciócsoport mondhat véleményt. Arra a kérdésre, hogy több helyen igazolásokat osztottak szét a nélkülözhetetlen szakmákban, úgy válaszoltak, hogy ez sem jelent semmi konkrét intézkedést. A postai küldemények átvétele nem jelent fokozott kockázati tényezőt. A tüdőgyulladásban megbetegedettek száma nem nőtt, viszont minden ismeretlen eredetű tüdőgyulladással kórházba kerülő betegtől mintát vesznek.

ÉS AMIKRE MA NEM KAPTUNK VÁLASZT:

- Tervezik-e megbízható gyorstesztek bevetését a vírus diagnosztizálására? A gyanús esetek növekedése miatt ez megkönnyíthetné és meggyorsíthatná az esetek regisztrálását.
- Mindenki számít a kijárási tilalomra. Ez országonként eltérő protokoll, vagy egységes? A legtöbb országban ezekre vonatkozik: kizárólag munkába lehet járni, élelmiszert vagy gyógyszert vásárolni. Sehol nem olvastuk azt, hogy az egyedül élő idős rokonoknak való bevásárlás és eljuttatás is idetartozna.
- Lehet-e bővebbet tudni Orbán Viktor miniszterelnök bejelentéséről, a készülő haditervről?

Makro / Külgazdaság 409 milliót ad a kormány, hogy létrejöjjön az Egyházi Egészségügyi Oktató Központ
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 22:56
Megvan a helyszín és a fenntartó sem akárki lett. 
Makro / Külgazdaság Megrendült világunk – újra adósságokkal támasztanák meg
Káncz Csaba | 2020. április 8. 20:19
A globális elitek újra eljátszanák a 2008-as, eladósító forgatókönyvet. A koronavírus járvány rámutatott arra, hogy a jövő biztonságának jobban kell támaszkodnia a helyi gazdaság diverzitására. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Sanders visszalép, Trump egyedüli kihívója Biden lesz
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 19:28
Bernie Sanders visszalépett az amerikai elnökválasztási versenyből, így Joe Biden lehet Donald Trump elnök kihívója novemberben.
Makro / Külgazdaság Budapest-Belgrád vasút: már 1700 milliárdba fog kerülni, de megéri
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 18:52
Megéri megcsinálni, a koronavírus miatti válság pedig pont, hogy a beruházás mellett szól.
Makro / Külgazdaság Nem dönti be a Corvinust a Mol osztalékának hiánya
Csabai Károly | 2020. április 8. 18:45
Az egyetem a kezelésébe kapott Mol- (valamint Richter-) részvényeinek csak az osztalékát fordíthatja a működése finanszírozására és a Moltól tavaly közel 12 milliárd forint érkezett. Lapunk megkeresésére azonban az egyetem azt válaszolta: bevételei csak egy részét teszi ki a Mol-osztalék, ráadásul több évre elegendő pénzügyi tartalékkal rendelkeznek.
Makro / Külgazdaság Ezt nem oldja meg a 13. havi nyugdíj: elszállt az idősek inflációja
Baka F. Zoltán | 2020. április 8. 18:02
A kormány ígérete most nem menti meg a nyugdíjasokat.
Makro / Külgazdaság Élelmiszerek: tovább folytatódhat az árak emelkedése
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 17:11
A KSH szerdán publikálta az inflációs számokat, amelyből kiderült, hogy számottevően drágultak az élelmiszerek márciusban. Rossz hír, hogy a világpiacon számos gabonaféle árfolyama szökött a magasba, és a piaci szereplők a munkaerőhiányra is panaszkodnak, ami nehezíti a zöldség- és gyümölcstermesztést.
Makro / Külgazdaság Az autópályákon is megállt az élet
MTI | 2020. április 8. 16:25
Március második hetében 2 milliárd forinttal kevesebb összeg folyt be az állami költségvetésbe az útdíjakból (e-matrica, e-útdíj) az előző év azonos időszakához képest - közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. szerdán.
Makro / Külgazdaság Mit mondott az operatív törzs és Novák Katalin? Itt megnézheti
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 14:14
A kijárási korlátozás változtatásáról, kiterjesztéséről végül nem beszélt az operatív törzs, más témák voltak a fókuszban.
Makro / Külgazdaság Koronavírus-teszt: a nyolcadik laboratórium is csatasorba állt
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 13:37
A mintavételi laboratóriumok közé nyolcadikként becsatlakozott a Korányi Pulmonológiai Intézet laboratóriuma, lapunk kérdésére pedig azt a választ kaptunk a sajtótájékoztatón, hogy bár a hazai virológusok apró változásokat észleltek a víruson, de ennek nincs jelentősége a fertőzőképességre vonatkozóan, tehát nem érint egyre fiatalabb korosztályt.
hírlevél