<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Rengeteg mindent megtudunk jövő héten a magyar gazdaság állapotáról. Privátbankár-Árkosár felmérésünkből kiderül, hogyan alakulnak az árak a boltokban, de ezen kívül makronaptárban szerepel még a májusi inflációs és az áprilisi ipari termelési adatok is, de az idei első negyedéves bruttó hazai termék adat második becslése is megjelenik. Napról napra: mire figyeljünk a jövő héten?

Kedden közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a GDP idei első negyedévi adatának második becslését. Az első becslés szerint az első negyedévben a GDP 0,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez mérten 0,8 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék volumene az idei első negyedévben. Az éves adatokat tekintve a piaci szolgáltatások emelték, az ipar kissé, az építőipar pedig jelentősen csökkentette a növekedési ütemet.
Szintén kedden jelenik meg az ipari termelés áprilisi alakulásának első becslése. Márciusban az ipari termelés volumene 4,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, a munkanaphatással kiigazított adatok 2,4 százalékos csökkenést mutatnak. Az első negyedévben az ipari termelés 0,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Kedden jelenik meg az államháztartás központi alrendszerének május végi helyzetéről szóló gyorstájékoztató. Az év első négy hónapjában 144,9 milliárd forint volt az államháztartás központi alrendszerének hiánya az egy évvel korábbi 609,8 milliárddal szemben. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) jelentése kiemelte: az elmúlt másfél évtizedben nem volt ilyen alacsony az első négyhavi hiány.

Ugyancsak kedden jelenik meg szokásos havi Privátbankár-Árkosár felmérésünk is, amelyből kiderül, hogyan alakult 30 termékből álló élelmiszerkosarunk átlagos ára az Auchanban, a Tescóban és az Intersparban.Szerdán közli a KSH a fogyasztói árak májusi alakulásáról szóló statisztikát, és az áprilisi külkereskedelmi termékforgalom első becslését. Áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, márciushoz viszonyítva átlagosan 0,8 százalékkal emelkedtek.
Márciusban az export euróban számolt értéke 3,5, az importé 3,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, a kereskedelmi mérleg többlete 58 millió euróval, 952 millióra csökkent. Az első negyedévben a kivitel értéke euróban 1,6, a behozatalé 2,4 százalékkal meghaladta a múlt év azonos időszakáét, a 2,459 milliárd eurós kereskedelmi többlet 122 millióval elmaradt az egy évvel korábbitól.
Szerdán a Magyar Nemzeti Bank közzéteszi a legutóbbi, május 24-i kamatdöntő ülésének rövidített jegyzőkönyvét. Az MNB akkor közölte: az inflációs kilátások és a reálgazdaság ciklikus pozíciója az alapkamat 0,9 százalékos szintjének tartós fenntartása irányába mutat. A monetáris tanács értékelése szerint a 15 bázispontos csökkentéssel az irányadó ráta 0,9 százalékos szintje biztosítja az inflációs cél fenntartható elérését és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzését. Az egynapos betéti kamatot -0,05 százalékon tartotta a monetáris tanács, míg az egynapos hitelkamat az alapkamat 15 bázispontos csökkentésével 1,15 százalékra mérséklődött.

Pénteken a szálláshelyek áprilisi forgalmának adata jelenik meg. Márciusban a belföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma 24,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 8,4 százalékkal haladta meg a tavaly márciusit, így 15,8 százalékkal nőtt a forgalom. A szálláshelyek összes bevétele 15,8 százalékkal 25,990 milliárd forintra nőtt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A lengyel kormány is megsarcolná a bankokat
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 17:05
Lengyelország fontolóra veheti a túl alacsony betéti kamatokból származó banki extraprofitra kivetett különadó bevezetését, ha a bankok nem hajlandóak "szilárd" szintre emelni a betéti kamatokat.
Makro / Külgazdaság 100 milliárd eurót mozgósítana az EU Ukrajna újjáépítésére
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 16:14
A koronavírus-válság utáni segély- és támogatási programok mintájára háború utáni újjáépítési alap létrehozására terjesztett elő javaslatot az Európai Beruházási Bank (EIB).
Makro / Külgazdaság Elemzők: nagyon megszenvedné Európa az orosz gázstopot
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 14:24
Londoni elemzők becslése szerint az orosz földgázszállítások leállásának növekvő kockázata miatt immár 40 százalék körüli az esélye annak, hogy az európai gazdaság az idén recesszióba kerül.
Makro / Külgazdaság Agresszívek és már lövöldöznek is a migránsok Szijjártó Péter szerint
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 13:59
A Vajdaságban beszélt erről a külgazdasági és külügyminiszter.  
Makro / Külgazdaság Rossz hír érkezett az euróövezetből: romlik a hangulat
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 12:26
Az elemzői várakozásoknál is jelentősebben romlott júliusban a befektetői hangulat az euróövezetben a frankfurti Sentix gazdaságkutató intézet hétfőn közölt felmérése szerint.
Makro / Külgazdaság Olcsóbb lesz a benzin és a gázolaj a nem hatósági árakon tankolóknak
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:51
A beszerzés kerül kevesebbe, ezért a csökkenés.
Makro / Külgazdaság EP-jelentés: Magyarország súlyosan sérti az EU alapértékeit
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:27
Judith Sargentini utódja is lesújtó képest festett az elmúlt négy évről.
Makro / Külgazdaság Megerősítették: feladták Liszicsanszkot az ukránok, de visszavehetik Herszont - reggeli háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 06:27
Luhanszkot is teljesen bevették az oroszok, közben az ukránok Herszonhoz közelítenek.
Makro / Külgazdaság Veszélyekre figyelmezteti az Orbán-kormányt a bajor államminiszter – interjú
Wéber Balázs | 2022. július 4. 05:31
A magyar mentesség az olajembargó alól nem lehet indok az orosz energia-szállításoktól való függetlenedés hanyagolására, a Roszatom részvételével megvalósuló paksi fejlesztés pedig újabb veszélyes függőséghez vezethet – mondta el a Privátbankár.hu-nak adott interjúban Melanie Huml. Bajorország államminisztere hozzátette: Magyarország továbbra is vonzó termelési helyszín, de a cégek szeretik, ha a politikai döntések kiszámíthatóak és transzparensek, Európa pedig több egy gazdasági érdekközösségnél. Az egyenrangú párbeszéd fontos, de a jogállamisági problémákat Bajorországból is aggodalommal szemlélik.
Makro / Külgazdaság Már hivatalos: fontos kelet-ukrajnai várost vettek be az oroszok – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 20:25
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG