<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A párt elnöke szerint az EU-ban akarnak maradni szuverén államként.

A "Polexit" fogalma ellenzéki propagandisztikus találmány, Lengyelország az Európai Unióban (EU) akar maradni szuverenitását megőrző államként; az uniós alapszerződésekkel azonban ma visszaélnek, ezért pontosítani kell őket - jelentette ki szerdán Jaroslaw Kaczynski, a vezető lengyel kormánypárt elnöke.

 Jaroslaw Kaczynski (Középen. Korábbi felvétel.  EPA/Wojciech Olkusnik) Jaroslaw Kaczynski (Középen. Korábbi felvétel. EPA/Wojciech Olkusnik)

A nap folyamán később a lengyel kormánypárt határozatban is kizárta az EU elhagyását.

Semmilyen Polexit nem lesz, ez propagandisztikus találmány, amelyet sokszor alkalmaztak velünk szemben

- reagált Kaczynski az ellenzék által többször megfogalmazott vádakra a PAP hírügynökségnek adott interjúban.

A kormány "egyértelműen az EU-ban látja Lengyelország jövőjét" - húzta alá a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, kormányfőhelyettes.

Kaczynski szerint az EU válságban van, a PiS pedig határozottan kiáll azért, hogy ezt megoldják. Kifogásolta, hogy az uniós alapszerződéseket

nagyrészt nem tartják be, vagy (az egyes tagállamok elleni támadások) apropójaként használják fel.

További kifogásként említette, hogy az EU-ban nagyon drasztikusan megsértik a tagállamok egyenlőségének elvét, és a legerősebb államok - különösen Németország - eszközként használják az Uniót.

Ezt el kell utasítani, az uniós alapszerződéseken úgy kell módosítani, hogy radikálisan megnehezítsenek különféle visszaéléseket - hangsúlyozta.

Az Európa jövőjéről szóló uniós vita során Varsó "az ott kirajzolódó tervhez alternatívát akar bemutatni" - jelezte Kaczynski, hozzátéve: a PiS-nek erről világos elképzelései vannak, amelyek megvalósítása feltehetőleg nem lesz egyszerű, többéves folyamatról lehet szó.

Az EU-ban akarunk lenni, egyúttal szuverén állam akarunk maradni

- folytatta a PiS elnöke.

Ennek kapcsán szorgalmazta az uniós alapszerződések nagyon pontos betartását, ezen belül az EU-ra átruházott, a külkapcsolatokra és a gazdasági ügyekre vonatkozó hatáskörök megkülönböztetését a tagállamok kizárólagos hatáskörében maradt területektől. Az utóbbiak között említette az igazságügyet, amely

nem lehet olyan beavatkozások tárgya, mint amilyenek jelenleg történnek

- hangsúlyozta.

Szorgalmazta azt is, hogy az alapszerződések pontosítása révén "kijavított EU-ban" be kell tartani a tagállamok egyenlőségének elvét.

Ha valamit meg szabad tenni az egyik államban, ez azt kell jelentse, hogy ugyanaz mindegyikükben megengedett

- húzta alá Kaczynski.

Szerda délután Anita Czerwinska, a PiS szóvivője közölte: a párt politikai bizottsága a Polexitet kizáró határozatot fogadott el. Az ország EU-tagságáról és szuverenitásáról szóló dokumentum elején leszögezik, hogy Lengyelország több mint ezer éve európai államként létezik - mondta Czerwinska.

"Kizárjuk a Polexit lehetőségét, mert kontinensünk valósága ma az EU", a PiS egyértelműen az uniós tagsághoz köti Lengyelország jövőjét, ez viszont nem jelenti azt, hogy bele kell egyezni "a tagállamok szuverenitását korlátozó, az alapszerződéseket sértő, jelenleg előrehaladó folyamatba"

- ismertette a szóvivő a határozatot. Ez - mint mondta - arról is szól, hogy az EU mély változásokra szorul.

A PiS vezette kormány többször a "kettős mérce" alkalmazásaként értelmezte azokat a bírálatokat, amelyek az általa beindított reformokat, köztük az igazságügyi reformot az uniós szervek részéről érték. Több lengyelországi reformmegoldás esetében Varsó azzal érvel, hogy ezeket más EU-tagállamokban is alkalmazzák, anélkül, hogy Brüsszel kifogásolta volna őket.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Rossz hír érkezett az euróövezetből: romlik a hangulat
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 12:26
Az elemzői várakozásoknál is jelentősebben romlott júliusban a befektetői hangulat az euróövezetben a frankfurti Sentix gazdaságkutató intézet hétfőn közölt felmérése szerint.
Makro / Külgazdaság Olcsóbb lesz a benzin és a gázolaj a nem hatósági árakon tankolóknak
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:51
A beszerzés kerül kevesebbe, ezért a csökkenés.
Makro / Külgazdaság EP-jelentés: Magyarország súlyosan sérti az EU alapértékeit
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:27
Judith Sargentini utódja is lesújtó képest festett az elmúlt négy évről.
Makro / Külgazdaság Megerősítették: feladták Liszicsanszkot az ukránok, de visszavehetik Herszont - reggeli háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 06:27
Luhanszkot is teljesen bevették az oroszok, közben az ukránok Herszonhoz közelítenek.
Makro / Külgazdaság Veszélyekre figyelmezteti az Orbán-kormányt a bajor államminiszter – interjú
Wéber Balázs | 2022. július 4. 05:31
A magyar mentesség az olajembargó alól nem lehet indok az orosz energia-szállításoktól való függetlenedés hanyagolására, a Roszatom részvételével megvalósuló paksi fejlesztés pedig újabb veszélyes függőséghez vezethet – mondta el a Privátbankár.hu-nak adott interjúban Melanie Huml. Bajorország államminisztere hozzátette: Magyarország továbbra is vonzó termelési helyszín, de a cégek szeretik, ha a politikai döntések kiszámíthatóak és transzparensek, Európa pedig több egy gazdasági érdekközösségnél. Az egyenrangú párbeszéd fontos, de a jogállamisági problémákat Bajorországból is aggodalommal szemlélik.
Makro / Külgazdaság Már hivatalos: fontos kelet-ukrajnai várost vettek be az oroszok – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 20:25
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.  
Makro / Külgazdaság Erdogan villámgyors behatolása a Balkánra
Káncz Csaba | 2022. július 3. 18:25
Bár Ankara a balkáni muszlimok védőszentjeként tünteti fel magát – különösen Boszniában –, valójában nagyobb figyelmet fordít a gazdasági együttműködésre. A török ​​közszolgálati műsorszolgáltató elindított egy balkáni szolgáltatást, amelynek célja, hogy „Törökország hangját” közvetítse a régióban. Káncz Csaba jegyzete. 
Makro / Külgazdaság Nagyon jó hírt kapott Putyin a keleti frontról
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 17:31
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter vasárnap a szakadár "Luhanszki Népköztársaság" területének felszabadításáról tájékoztatta Vlagyimir Putyin elnököt - adta hírül az orosz védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság "Visszalépünk hetven évet" – bírálta az újbóli fegyverkezést Ferenc pápa
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 14:59
Békére van szükség, de nem olyanra, amely a fegyverkezési egyensúlyon alapszik, mondta.
Makro / Külgazdaság Vészhelyzet Németországban, ársapkát követelnek az elszálló energiaárakra
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 13:29
A lakossági energia árának korlátozását sürgeti a legnagyobb német munkavállalói érdekképviselet, a szakszervezetek országos szövetsége (DGB).
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG