<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Jogállamiság, uniós értékek és pénzek védelme, migráció, klímaváltozás – a többi közt erről beszélt Ursula von der Leyen ma, az Európai Parlamentben elmondott beszédében. Az Európai Bizottság elnöke többször is negatív vonatkozásban utalt Magyarországra és Lengyelországra, valamint arra, hogy most már bármikor bevethetik a problémás tagállamokkal szemben az uniós pénzcsapok elzárását lehetővé tévő jogállamisági mechanizmust.

Néhány tagállamban aggasztó fejlemények vannak

- jelentette ki Ursula von der Leyen ma Strasbourgban, az Európai Parlamentben tartott éves értékelő beszédében.

Határozott cselekvés

Az Európai Bizottság elnöke szerint a vitákat először mindig párbeszéddel próbálják megoldani. Ez azonban nem lehet öncélú, mindig célhoz kell vezetnie:

a párbeszéd után „határozott cselekvésre” van szükség.

Von der Leyen példaként említette, hogy mindenkinek joga van a független igazságszolgáltatáshoz és a törvény előtti egyenlőséghez, az értékeink védelme pedig a szabadság védelmét is jelenti: a véleménynyilvánítás szabadságát, valamint azt, hogy mindenki „azt szeressen, akit akar”.

Aggasztó fejleményekről is beszélt : Ursula von der Leyen mai fellépése közben az Európai Parlamentben. (EPA/YVES HERMAN)Aggasztó fejleményekről is beszélt : Ursula von der Leyen mai fellépése közben az Európai Parlamentben. (EPA/YVES HERMAN)

Előbbi megjegyzés nyílt utalás volt a lengyelországi helyzetre – az Európai Bizottság múlt héten pénzbüntetés kiszabását kérte Lengyelországra az Európai Bíróságtól, amíg a lengyel kormány nem függeszti fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését –, az idézet pedig akár úgyis érthető, mint egy burkolt célzás a magyarországi úgynevezett pedofiltörvényre. (Von der Leyen júliusban szégyenletesnek nevezte ezt a törvényt, a Bizottság pedig kötelezettségszegési eljárást indított miatta.)

Alapvető fontosságúnak nevezte az újságírók és a média függetlenségének védelmét is. Ezért jövőre

egy olyan európai médiatörvényre tesz javaslatot a Bizottság, amely szándékaik szerint biztosítja ezt a függetlenséget.

Von der Leyen emlékeztetett: az európai értékek rögzítve vannak az uniós szerződésekben, azaz a tagállamok kötelezettséget vállaltak ezek betartására; az értékeket a „jogrendünk” garantálja.

Bejelentette, hogy

a Bizottság jogállamisági jelentése 2022-től konkrét ajánlásokat is tartalmaz majd az egyes tagállamok számára.

Ez egyébként az Európai Parlament egyik fő követelése a jelentésekkel kapcsolatban.

Uniós pénzek: mindent kivizsgálnak

Az uniós pénzek elköltésével kapcsolatban az Európai Bizottság elnöke kiemelte:

Gondoskodnunk kell arról, hogy minden euró és minden eurócent a célnak megfelelően hasznosuljon, (…) és jogállami alapelvek mentén költsék el azokat.

Hozzátette: a befektetéseknek nem szabad „sötét csatornákban” eltűnniük.

Az uniós büdzsé védelmében minden esetet ki fogunk vizsgálni minden rendelkezésünkre álló eszközzel, és ezt hamarosan el fogjuk kezdeni.                      

Von der Leyen ezzel alighanem az úgynevezett jogállamisági mechanizmusra, az EU csodafegyverére utalt, amely jogállamisági feltételekhez köti az uniós pénzek kifizetését. A mechanizmus, amelyről múlt év végén született döntés emlékezetes viták után, idén januárban lépett életbe, de még nem alkalmazták azt konkrét esetben. A Bizottság elnöke nyáron is utalt arra, hogy az alkalmazás idén ősszel elkezdődhet.

Lapunknak nyilatkozó elemzők már korábban figyelmeztettek arra, hogy

a magyar kormánynak nagy lehet a kitettsége uniós szinten a jövő évi választások előtt, hiszen Brüsszel nemcsak az említett jogállamisági mechanizmussal gyakorolhat rá nyomást politikai kérdésekben, hanem az úgynevezett helyreállítási terv jóváhagyásának késleltetésével is.

Erről itt írtunk részletesen:

Migráció: ne megosztásra használjuk

Von der Leyen mai beszédében kitért a migráció kérdésére is. Szerinte az európaiak többsége egyetért azzal, hogy az illegális migrációt meg kell fékezni, ugyanakkor kiállnak amellett is, hogy menedéket kell nyújtani azoknak, akik kénytelenek voltak elmenekülni a hazájukból.

Hozzátette: akiknek nincs joguk Európában maradni, azokat vissza kell küldeni, azokat viszont, akiknek van joguk erre, be kell fogadni, hiszen ők is hozzájárulnak a társadalmunk életéhez.

A migráció témáját soha nem szabad arra használni, hogy megosszon minket

- emelte ki, ismét Magyarországra és Lengyelországra utalva.

Beszélt arról is, hogy az európai migrációs rendszer létrehozása „fájdalmasan lassan” halad, ugyanakkor ebben minden országnak részt kell vennie. Magyarország ebben a tekintetben is konfliktusban áll a Bizottsággal, amely júliusban az Európai Bírósághoz fordult a magyar menekültpolitika miatt.

Klímavédelem: megfizettetik a szennyezést 

Von der Leyen mindemellett többször kitért az unió klímavédelmi terveire is. Arra kérte az EP-képviselőket és a tagországokat, hogy „tartsák egyben” a Bizottság júliusban megfogalmazott javaslatait. Szerinte a javaslatcsomag célja egyszerű:

A szennyezést meg fogjuk fizettetni. (…) Okosabb autóink és tisztább repülőink lesznek.

Egyúttal bejelentette, hogy az Európai Bizottság további négy milliárd eurós klímavédelmi forrás létrehozását javasolja, amelyet a fejlődő, szegény országok vehetnének igénybe. Hozzátette: itt az idő, hogy az Egyesült Államok is növelje hozzájárulását ebben a tekintetben.

A klímaváltozást csak az ember idézte elő, ezért tehetünk valamit ellene

- fogalmazott az Európai Bizottság első embere.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Iparűzési adó: a kamara nem bánná, ha maradna a felezés
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 10:19
Eltérő véleményen van az iparűzési adó mértékéről és elosztásáról a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és a főpolgármester-helyettes. Előbbi szerint jó lenne a csökkentett szintet megtartani, ezzel segítve a vállalkozásokat, Kiss Ambrus szerint viszont a kormány fegyelmező eszközként használja a Népszava írása szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: Ferenc pápa azt mondta nekünk, "csinálják csak!"
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 08:32
A miniszterelnök szerint a pápa az ő pártját fogta ebben a kérdésben Brüsszel ellen.
Makro / Külgazdaság Bolsonarót nem érdekli a vakcina-kötelezettség, ő oltás nélkül is ott lesz az ENSZ Közgyűlésén
MTI | 2021. szeptember 17. 07:10
António Guterres ENSZ-főtitkár már közölte, hogy az államfők esetében nem tudja érvényesíteni a kötelezettséget.
Makro / Külgazdaság Indulnak az orosz választások
MTI | 2021. szeptember 17. 06:42
Parlamenti és regionális is lesz, talán nem tévedünk nagyot, ha megjósoljuk: Vlagyimir Putyin megőrzi hatalmát.
Makro / Külgazdaság Afrika megrendült biztonsági helyzete – válaszúthoz érkezett a kontinens
Káncz Csaba | 2021. szeptember 16. 18:19
Nigéria és Etiópia óriási, multi-etnikus területének összetartásával küszködik, miközben Nyugat-Afrikát puccsok rázzák meg. A kontinens biztonsági helyzetét évtizedekre el fogja dönteni, hogy az afrikai szervezetek most miként kezelik ezeket az kihívásokat. 
Makro / Külgazdaság Külföldön sorra jönnek a Covid-szigorítások, de csak az oltatlanoknak
Wéber Balázs | 2021. szeptember 16. 15:26
A magyar kormány már korábban eltörölte a koronavírus-járvány miatti korlátozások nagy részét, és egyelőre nem tervezi visszaállításukat. Más európai országokban viszont ismét szigorítanak vagy már szigorítottak is – igaz, ezek a korlátozások alapvetően a védettséggel nem rendelkezőket, közülük is főleg az oltást megtagadókat sújtják.
Makro / Külgazdaság Új stratégiát dolgozna ki az EU Oroszországgal és Kínával fenntartott kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 16. 11:47
Az egyik cél a függőség felszámolása az orosz nyersanyagoktól. Kínával is új stratégiát dolgoznának ki.
Makro / Külgazdaság Koronavírus idehaza: rengeteg új beteget találtak
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 16. 09:22
Ezúttal egy nap alatt 458 új fertőzöttet igazoltak. Utoljára május végén azonosítottak ennyit. 
Makro / Külgazdaság Újabb rakétát lőtt ki Észak-Korea - ezúttal egy vonatról
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 16. 07:57
Vasútról indítható rakétarendszert tesztelt Észak-Korea - közölte az ország hírügynöksége, a KCNA csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor az oltatlanoknak is üzent a kihelyezett frakcióülésen
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 16. 07:11
A Magyar Nemzet beszámolója alapján a Fidesz-KDNP frakció tagjainak is ugyanazt mondta el Orbán Viktor zárt körben, mint amit egy átlagos pénteki rádiós interjúban szokott mondani - legalábbis ennyi került nyilvánosságra a beszédből.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos