BUX
36 085.77
+2.49%
+875.00
OTP
10 240.00
+5.19%
+505.00
MOL
2 014.00
+0.70%
+14.00
RICHTER
6 905.00
+1.25%
+85.00
MTELEKOM
395.00
+1.28%
+5.00
 
2019. szeptember 13. 13:55

Egyre több a jelzés, hogy nem volt véletlen elszólás, amikor Angela Merkel kancellár a minap Sopronban arról beszélt Orbán Viktornak, milyen jól használják fel a magyarok az EU-s forrásokat. A lapunknak nyilatkozó német gazdasági szakember ugyancsak pozitívan látja hazánk uniós tagságát. A Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetségének alelnökét, Dr. Volker Treiert arról kérdeztük, mit várhat a magyar gazdaság legfontosabb, német partnerétől a romló helyzetben.

Dr. Volker Treier

Hogyan látják a kétoldalú kapcsolatokat a világgazdasági helyzet alakulásának tükrében? Milyen negatív hatásoktól kell tartani bizonyos területeken, például a magyar szempontból különösen fenyegetett járműiparban? Lesz leépítés, beruházási stop?

A világgazdaság lelassulása és a globális kereskedelmi viszályok növekvő mértékben csökkentik a német vállalatok nemzetközi kereskedelmét. Kamaránk felmérései azt mutatják, hogy borúsabbak a német cégeknek az Európai Unió gazdasági fejlődésével kapcsolatos elvárásai is. Mindenesetre Közép- és Kelet-Európa országai jelenleg még az átlagnál jobban teljesítenek. A magyar gazdaság például idén több mint 4 százalékkal növekszik és a Németországgal folytatott kereskedelem pozitívan alakul. Ezek jó számok, ám a világgazdaság csökkenő dinamikája a kétoldalú kapcsolatokat is negatívan befolyásolja majd. Ezt mutatta a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara felmérése is.

  Egyébként ezek az országok már nem „meghosszabbított műhelyei” a német gazdaságnak. Több mint háromezer német vállalkozás működik Magyarországon, azok mintegy 25 milliárd eurót ruháztak ott be. Teljes beruházásaink a visegrádi országokban 100 milliárd euró felett vannak – ez több, mint amennyit a német gazdaság Kínában fektetett be. Ezek a beruházások alapot adnak ahhoz, hogy az üzleti kapcsolatok innovatívak legyenek és az egyenlőségen nyugodjanak.

   Befolyásolhatja-e a német gazdaság állapota az ott dolgozó magyar munkavállalók helyzetét? Ha igen, milyen területeken kell ezzel számolni?

   A német konjunktúra nyomás alatt van, de Kamaránk összességében ebben az évben is a foglalkoztatottság növekedésével számol Németországban – ha nem is lesz az olyan hangsúlyos, mint az előző esztendőkben. Szakemberhiány van, így a német vállalkozások számára egyre fontosabb, hogy jól képzett munkaerőt kapjanak, egyúttal vonzóbbak legyenek az új erők számára.

   Az uniós szervek súlyos szabálytalanságokat tártak fel az EU-s források felhasználásánál. Ennek tükrében a magyar nyilvánosságban sokak számára meglepő volt Angela Merkel kancellár minapi soproni kijelentése, miszerint az országban nagyon jól használják fel az Uniós pénzeket. Hogyan látják ezt a kérdést?

   A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) felmérése szerint tagjai az ország uniós tagságával éppoly elégedettek, mint 2018-ban: nyolcvan százalékuk nyilatkozott így. Ugyanakkor nem változott az uniós, illetve az állami támogatások megítélése a beruházási döntéseknél: minden ötödik vállalat döntő, vagy meghatározó jelentőségűnek tartja ezeket az eszközöket. A támogatási forrásoknak nagyobb szerepe van a feldolgozóiparban, mint más ágazatokban.

   Hogyan értékeli a német gazdaság és a magyar kormány kapcsolatait?

   A DUIHK immár 25 éve működik, csaknem ezer német és magyar tagvállalatával elismert szereplője a magyarországi gazdasági közösségnek. Feladata, hogy kiálljon mint a német, mind a helyi gazdaság ügyéért, hiszen a kettőt nem lehet egymástól elválasztva nézni. A jó gazdasági kapcsolatok ápolása különösen fontos akkor, amikor nehezebb idők járnak a gazdaságra és a kereskedelemre. A párbeszéd csatornáinak mindig nyitva kell maradniuk – kollégáink ezen dolgoznak.

   Dr. Volker Treier 50 éves közgazdász, tanulmányait Bambergben és Budapesten végezte. Hat éve került a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetségéhez, ettől az évtől alelnökként a külkereskedelemért és az Európa-politikai kérdésekért felelős. A 156 éves független kamarai szövetség a német gazdaság érdekképviselete. Feladatai közé tartozik, hogy összehangolja a világ 80 országában működő 120 német kereskedelmi kamara (köztük a budapesti) tevékenységét.

   Az Ön bizalma a mi tőkénk

   A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


   Makro / Külgazdaság Jövőre is kitarthat a globális recesszió
   Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 20:49
   Egyre több elemző gondolja így. 
   Makro / Külgazdaság Lecsippent a kormány a sportkiadásokból
   Székely Sarolta | 2020. május 26. 20:13
   A koronavírus-járvány miatti válsághelyzet látszólag a sportkiadások átgondolására késztette a kormányt. A nem hivatalos sportbüdzsé megvágása ennek ellenére inkább csak szimbolikus, mint drasztikus.
   Makro / Külgazdaság Előbb jöhetnek a budapesti enyhítések
   Privátbankár.hu | 2020. május 26. 19:56
   A tervezettnél gyorsabban szabadulhat fel a főváros.
   Makro / Külgazdaság Tovább lazítana az osztrák kancellár
   Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 19:28
   Enyhítene a koronavírus-fertőzés visszaszorítása érdekében bevezetett korlátozásokon Sebastian Kurz.
   Makro / Külgazdaság Két héten belül dönthetnek a veszélyhelyzet megszüntetéséről
   Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 18:47
   Erről a Miniszterelnökség államtitkára beszélt. 
   Makro / Külgazdaság Véres húst dobhat az iszlamistáknak a beszorult Erdogan
   Káncz Csaba | 2020. május 26. 18:31
   A gazdaságilag és külpolitikailag beszorult török elnök egyes jelek szerint pénteken robbanthat a Hagia Szophia ügyében. Ahogyan a Hidegháború évtizedeiben a török politikai vezetés az egyszerű embereket a kommunista veszéllyel riogatta, úgy most az iszlám tradícióinak megvédése a fő üzenet. Káncz Csaba jegyzete.
   Makro / Külgazdaság Szél Bernadett: itt van az új ágykapacitás-számítás!
   Privátbankár.hu | 2020. május 26. 17:10
   A Magyar Helsinki Bizottság pert indított az Emberi Erőforrások Minisztériuma ellen, mert megtagadták tőlük a közadatokat, Szél Bernadettnek viszont sikerült kiszámolnia a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjára felkerült statisztikákból azt, hogy kinek van igaza az ágykapacitásokat illetően. 
   Makro / Külgazdaság Elmaradt az izgalom az MNB-nél
   Csabai Károly | 2020. május 26. 16:51
   Merthogy a mai szeánszon a hazai jegybankárok a piaci várakozásoknak megfelelően nemcsak, hogy nem változtattak a kamatszinteken, hanem ezúttal új bejelentést sem tettek. A következő, június 23-ára ütemezett ülés azért lehet izgalmasabb, mert akkor ismerhetjük meg a friss inflációs jelentés keretszámait, amelyet sajtótájékoztatón kommentálhatnak az MNB illetékesei.
   Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely: a költségvetés a magyar önkormányzati szektor csődjét jelenti
   Privátbankár.hu | 2020. május 26. 15:14
   Meglehetősen pesszimista nyilatkozatot tett a főpolgármester. Karácsony Gergely szerint a kormánynak az elmúlt hetekben az önkormányzatok ellen folytatott küzdelme a jövő évi költségvetésben is visszaköszön.
   Makro / Külgazdaság Jövőre is készenlétben a kormány: hatalmas összeget szánnak munkanélküli segélyekre
   Székely Sarolta | 2020. május 26. 14:46
   Az elmúlt egy évtizedben nem költött annyit a kormány munkanélküli ellátásra, mint amennyit a 2021-es költségvetésbe épített be. Az előirányzat emelkedése azonban nemcsak a munkanélküliség növekedésével van párhuzamban.
   hírlevél