<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Egyre több a jelzés, hogy nem volt véletlen elszólás, amikor Angela Merkel kancellár a minap Sopronban arról beszélt Orbán Viktornak, milyen jól használják fel a magyarok az EU-s forrásokat. A lapunknak nyilatkozó német gazdasági szakember ugyancsak pozitívan látja hazánk uniós tagságát. A Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetségének alelnökét, Dr. Volker Treiert arról kérdeztük, mit várhat a magyar gazdaság legfontosabb, német partnerétől a romló helyzetben.
Dr. Volker Treier

Hogyan látják a kétoldalú kapcsolatokat a világgazdasági helyzet alakulásának tükrében? Milyen negatív hatásoktól kell tartani bizonyos területeken, például a magyar szempontból különösen fenyegetett járműiparban? Lesz leépítés, beruházási stop?

A világgazdaság lelassulása és a globális kereskedelmi viszályok növekvő mértékben csökkentik a német vállalatok nemzetközi kereskedelmét. Kamaránk felmérései azt mutatják, hogy borúsabbak a német cégeknek az Európai Unió gazdasági fejlődésével kapcsolatos elvárásai is. Mindenesetre Közép- és Kelet-Európa országai jelenleg még az átlagnál jobban teljesítenek. A magyar gazdaság például idén több mint 4 százalékkal növekszik és a Németországgal folytatott kereskedelem pozitívan alakul. Ezek jó számok, ám a világgazdaság csökkenő dinamikája a kétoldalú kapcsolatokat is negatívan befolyásolja majd. Ezt mutatta a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara felmérése is.

  Egyébként ezek az országok már nem „meghosszabbított műhelyei” a német gazdaságnak. Több mint háromezer német vállalkozás működik Magyarországon, azok mintegy 25 milliárd eurót ruháztak ott be. Teljes beruházásaink a visegrádi országokban 100 milliárd euró felett vannak – ez több, mint amennyit a német gazdaság Kínában fektetett be. Ezek a beruházások alapot adnak ahhoz, hogy az üzleti kapcsolatok innovatívak legyenek és az egyenlőségen nyugodjanak.

   Befolyásolhatja-e a német gazdaság állapota az ott dolgozó magyar munkavállalók helyzetét? Ha igen, milyen területeken kell ezzel számolni?

   A német konjunktúra nyomás alatt van, de Kamaránk összességében ebben az évben is a foglalkoztatottság növekedésével számol Németországban – ha nem is lesz az olyan hangsúlyos, mint az előző esztendőkben. Szakemberhiány van, így a német vállalkozások számára egyre fontosabb, hogy jól képzett munkaerőt kapjanak, egyúttal vonzóbbak legyenek az új erők számára.

   Az uniós szervek súlyos szabálytalanságokat tártak fel az EU-s források felhasználásánál. Ennek tükrében a magyar nyilvánosságban sokak számára meglepő volt Angela Merkel kancellár minapi soproni kijelentése, miszerint az országban nagyon jól használják fel az Uniós pénzeket. Hogyan látják ezt a kérdést?

   A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) felmérése szerint tagjai az ország uniós tagságával éppoly elégedettek, mint 2018-ban: nyolcvan százalékuk nyilatkozott így. Ugyanakkor nem változott az uniós, illetve az állami támogatások megítélése a beruházási döntéseknél: minden ötödik vállalat döntő, vagy meghatározó jelentőségűnek tartja ezeket az eszközöket. A támogatási forrásoknak nagyobb szerepe van a feldolgozóiparban, mint más ágazatokban.

   Hogyan értékeli a német gazdaság és a magyar kormány kapcsolatait?

   A DUIHK immár 25 éve működik, csaknem ezer német és magyar tagvállalatával elismert szereplője a magyarországi gazdasági közösségnek. Feladata, hogy kiálljon mint a német, mind a helyi gazdaság ügyéért, hiszen a kettőt nem lehet egymástól elválasztva nézni. A jó gazdasági kapcsolatok ápolása különösen fontos akkor, amikor nehezebb idők járnak a gazdaságra és a kereskedelemre. A párbeszéd csatornáinak mindig nyitva kell maradniuk – kollégáink ezen dolgoznak.

   Dr. Volker Treier 50 éves közgazdász, tanulmányait Bambergben és Budapesten végezte. Hat éve került a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetségéhez, ettől az évtől alelnökként a külkereskedelemért és az Európa-politikai kérdésekért felelős. A 156 éves független kamarai szövetség a német gazdaság érdekképviselete. Feladatai közé tartozik, hogy összehangolja a világ 80 országában működő 120 német kereskedelmi kamara (köztük a budapesti) tevékenységét.

   Makro / Külgazdaság Mi történik? Közel 10 százalékkal drágult a gáz két nap alatt
   Privátbankár.hu | 2023. június 8. 10:22
   Nem csillapodik a gázár-emelkedés, a tegnapi 6 százalék után ma is 3 százalék feletti pluszban cserél gazdát az irányadó TTF-típus a rotterdami árutőzsdén.
   Makro / Külgazdaság A háború elbukott – megindult Putyin utódjának keresése
   Káncz Csaba | 2023. június 8. 09:35
   Az orosz elit már tudja, hogy a Kreml elveszítette ezt a háborút. Ahogyan sok orosz közember szemében is Putyin és kollégáinak nemzedéke szimbolikusan elbukott az ukrán vezetéssel szemben, akik egy generációval fiatalabbak. Káncz Csaba jegyzete.
   Makro / Külgazdaság Ha eurót készül váltani, ennek a hírnek örülhet
   Privátbankár.hu | 2023. június 8. 08:54
   Áprilisban többletet mutatott a külkereskedelmi mérleg.
   Makro / Külgazdaság Mire készül Orbán Viktor?
   Privátbankár.hu | 2023. június 8. 08:45
   A kormányfő összehívta a Védelmi Tanácsot.
   Makro / Külgazdaság Végre! Van egy jó hírünk az inflációról
   Privátbankár.hu | 2023. június 8. 08:30
   Az áprilisi 24 százalék után májusban már "csak" 21,5 százalék lett az éves infláció.
   Makro / Külgazdaság Fontos részleteket árultak el az ukránok arról, mikor indítják meg az ellentámadást
   Privátbankár.hu | 2023. június 8. 07:52
   Dióhéjban, mi történt az elmúlt órákban a háborúban és annak környékén.
   Makro / Külgazdaság A nap képei: nem mindennapi helyen bukkant fel Magyarország államfője
   Wéber Balázs | 2023. június 8. 07:17
   Liechtenstein nemcsak azért különleges ország, mert Európa egyik legkisebb állama, hanem azért is, mert exkluzív környezetben, a Rajna mentén és az Alpok csúcsai között fekszik. Szerdán itt vendégeskedett Novák Katalin köztársasági elnök, akit lapunk is elkísérhetett.
   Makro / Külgazdaság Hoppon maradtak a menekültek fogadására kirendelt rendőrök
   Privátbankár.hu | 2023. június 8. 06:38
   Bár szerdán ezernél is többen lépték át a határainkat Ukrajna, illetve Románia felől, mint egy nappal korábban, senki nem vonattal közelítette meg Budapestet.
   Makro / Külgazdaság Látványos gesztussal kedveskedett Putyinnak a fehérorosz diktátorbarátja
   Privátbankár.hu | 2023. június 8. 06:23
   Kegyelmet kapott egy Fehéroroszországban fogva tartott orosz állampolgár.
   Makro / Külgazdaság Gátrobbantás: elszámolták magukat az oroszok?
   Litván Dániel | 2023. június 8. 05:48
   Az szinte biztos, hogy az oroszok szabadítottak nukleáris csapáshoz hasonlatos katasztrófát Dél-Ukrajnára. Az viszont nem, hogy ez is volt a tervük. Akárhogy is, végzetes felelőtlenségről és gyengeségről tettek tanúbizonyságot a Nova Kahovka-i gát elpusztításával.
   Privátbankár
   Mfor
   Piac és Profit

   Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

   Részletek

   hírlevél
   Ingatlantájoló
   Együttműködő partnerünk: 4iG