BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2019. szeptember 13. 13:55

Egyre több a jelzés, hogy nem volt véletlen elszólás, amikor Angela Merkel kancellár a minap Sopronban arról beszélt Orbán Viktornak, milyen jól használják fel a magyarok az EU-s forrásokat. A lapunknak nyilatkozó német gazdasági szakember ugyancsak pozitívan látja hazánk uniós tagságát. A Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetségének alelnökét, Dr. Volker Treiert arról kérdeztük, mit várhat a magyar gazdaság legfontosabb, német partnerétől a romló helyzetben.

Dr. Volker Treier

Hogyan látják a kétoldalú kapcsolatokat a világgazdasági helyzet alakulásának tükrében? Milyen negatív hatásoktól kell tartani bizonyos területeken, például a magyar szempontból különösen fenyegetett járműiparban? Lesz leépítés, beruházási stop?

A világgazdaság lelassulása és a globális kereskedelmi viszályok növekvő mértékben csökkentik a német vállalatok nemzetközi kereskedelmét. Kamaránk felmérései azt mutatják, hogy borúsabbak a német cégeknek az Európai Unió gazdasági fejlődésével kapcsolatos elvárásai is. Mindenesetre Közép- és Kelet-Európa országai jelenleg még az átlagnál jobban teljesítenek. A magyar gazdaság például idén több mint 4 százalékkal növekszik és a Németországgal folytatott kereskedelem pozitívan alakul. Ezek jó számok, ám a világgazdaság csökkenő dinamikája a kétoldalú kapcsolatokat is negatívan befolyásolja majd. Ezt mutatta a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara felmérése is.

  Egyébként ezek az országok már nem „meghosszabbított műhelyei” a német gazdaságnak. Több mint háromezer német vállalkozás működik Magyarországon, azok mintegy 25 milliárd eurót ruháztak ott be. Teljes beruházásaink a visegrádi országokban 100 milliárd euró felett vannak – ez több, mint amennyit a német gazdaság Kínában fektetett be. Ezek a beruházások alapot adnak ahhoz, hogy az üzleti kapcsolatok innovatívak legyenek és az egyenlőségen nyugodjanak.

   Befolyásolhatja-e a német gazdaság állapota az ott dolgozó magyar munkavállalók helyzetét? Ha igen, milyen területeken kell ezzel számolni?

   A német konjunktúra nyomás alatt van, de Kamaránk összességében ebben az évben is a foglalkoztatottság növekedésével számol Németországban – ha nem is lesz az olyan hangsúlyos, mint az előző esztendőkben. Szakemberhiány van, így a német vállalkozások számára egyre fontosabb, hogy jól képzett munkaerőt kapjanak, egyúttal vonzóbbak legyenek az új erők számára.

   Az uniós szervek súlyos szabálytalanságokat tártak fel az EU-s források felhasználásánál. Ennek tükrében a magyar nyilvánosságban sokak számára meglepő volt Angela Merkel kancellár minapi soproni kijelentése, miszerint az országban nagyon jól használják fel az Uniós pénzeket. Hogyan látják ezt a kérdést?

   A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) felmérése szerint tagjai az ország uniós tagságával éppoly elégedettek, mint 2018-ban: nyolcvan százalékuk nyilatkozott így. Ugyanakkor nem változott az uniós, illetve az állami támogatások megítélése a beruházási döntéseknél: minden ötödik vállalat döntő, vagy meghatározó jelentőségűnek tartja ezeket az eszközöket. A támogatási forrásoknak nagyobb szerepe van a feldolgozóiparban, mint más ágazatokban.

   Hogyan értékeli a német gazdaság és a magyar kormány kapcsolatait?

   A DUIHK immár 25 éve működik, csaknem ezer német és magyar tagvállalatával elismert szereplője a magyarországi gazdasági közösségnek. Feladata, hogy kiálljon mint a német, mind a helyi gazdaság ügyéért, hiszen a kettőt nem lehet egymástól elválasztva nézni. A jó gazdasági kapcsolatok ápolása különösen fontos akkor, amikor nehezebb idők járnak a gazdaságra és a kereskedelemre. A párbeszéd csatornáinak mindig nyitva kell maradniuk – kollégáink ezen dolgoznak.

   Dr. Volker Treier 50 éves közgazdász, tanulmányait Bambergben és Budapesten végezte. Hat éve került a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetségéhez, ettől az évtől alelnökként a külkereskedelemért és az Európa-politikai kérdésekért felelős. A 156 éves független kamarai szövetség a német gazdaság érdekképviselete. Feladatai közé tartozik, hogy összehangolja a világ 80 országában működő 120 német kereskedelmi kamara (köztük a budapesti) tevékenységét.

   Az Ön bizalma a mi tőkénk

   A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


   Makro / Külgazdaság Ott valósulhatnak most meg a legoptimistább forgatókönyvek, ahol a legnagyobbat pusztította a koronavírus
   Székely Sarolta | 2020. július 11. 19:42
   A vártnál gyorsabbnak tűnik a gazdaság visszaépülése azokban a szektorokban, ahol nagyon sokan veszítették el a munkájukat.
   Makro / Külgazdaság Horvátország: hétfőtől kötelező a zárt téri maszkviselés
   Privátbankár.hu | 2020. július 11. 16:58
   Az emelkedő koronavírus-esetszámok miatt.
   Makro / Külgazdaság Közel 12,5 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
   MTI | 2020. július 11. 09:57
   Egy nap alatt több mint 220 ezerrel nőtt a betegek száma.
   Makro / Külgazdaság Tizedével esett vissza az ország áramtermelése májusban a koronavírus miatt
   MTI | 2020. július 11. 09:25
   A járvány mellett az is hozzájárult a csökkenéshez, hogy kettővel kevesebb munkanap volt a hónapban, mint egy évvel korábban.
   Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a jövő héten jelenthet be szigorításokat
   MTI | 2020. július 10. 20:17
   Orbán Viktor a hétvégén áttanulmányozza a szakértők által készített javaslatcsomagot és a jövő héten jelenthet be újabb intézkedéseket a koronavírus-járvány elleni védekezéshez.
   Makro / Külgazdaság Híven tükrözik az Orbán-rendszer lényegét a milliárdos Kisfaludy-pályázatok - A hét videója
   Izsó Márton - Vég Márton | 2020. július 10. 20:01
   Számtalan cikk jelent meg a Magyar Turisztikai Ügynökség által kiírt Kisfaludy-pályázatokról, amelyekből kiderült, hogy Mészáros Lőrinctől Hernádi Zsoltig ki hány milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást nyert el szállodafejlesztésre. Arról viszont kevesebbet lehetett olvasni, hogy alapvetően mi a probléma ezekkel a pályázatokkal, amelyek pedig tökéletesen leképezik az Orbán-rendszer gazdaságpolitikáját. E problémákát járta körül munkatársunk, Vég Márton.
   Makro / Külgazdaság Koronavírus: ősszel olyan jön, amit még nem élt át az emberiség - Nem tudni, mikor lesz vakcina
   MTI | 2020. július 10. 17:57
   A WHO sem tudja, hogy elkezdődött-e már a koronavírus második hulláma, vagy még mindig az első tart, és erősödött fel bizonyos országokban. Az mindenesetre várható, hogy ősszel egyszerre lesz jelen az influenza- és a koronavírus-járvány.
   Makro / Külgazdaság Pénzbüntetés lehet a vége a magyar légszennyezettségnek
   Privátbankár.hu | 2020. július 10. 17:06
   Nem elegendők a légszennyezés érdemi csökkentésére a kormány által nemrég elfogadott Országos Levegőterhelés-csökkentési Programban (OLP) előirányzott intézkedések – hívta fel az Agrárminisztérium figyelmét a Levegő Munkacsoport. A hazai civilek aggodalmát osztja az Európai Bizottság is.
   Makro / Külgazdaság Háború a Níluson – egymás torkán a két ország
   Káncz Csaba | 2020. július 10. 15:50
   Egyiptom és Etiópia között napokon belül új szintre eszkalálódhat a feszültség a Níluson felépített óriási etióp gát kapcsán. A szembenállás ráirányítja a figyelmet Északkelet-Afrikára, amely mágnesként vonzza a külső szereplőket. Káncz Csaba jegyzete.
   Makro / Külgazdaság Nem kell karanténba mennünk, ha Nagy-Britanniába utazunk - a szerbek nem ilyen szerencsések
   MTI | 2020. július 10. 13:44
   Élesedett a korábban belengetett beutazási könnyítés a szigetországban. Eredetileg Szerbia is rajta volt a mentes-listán, de a koronavírus-fertőzések felszökő száma miatt egyből ki is húzták őket.
   hírlevél